Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1314
View
24
Reply

[Tempatan] Bayi 7 Bulan Maut Di Rumah Pengasuh

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-1-2019 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR: Seorang bayi lelaki berusia tujuh bulan meninggal dunia akibat pendarahan dalam kepala ketika dijaga pengasuhnya di sebuah rumah di Kampung Setia Jaya, Setapak di sini, semalam.

Kejadian disedari ibu mangsa kira-kira jam 12.15 tengah hari ketika ke rumah pengasuh untuk melihat bayinya sebelum mendapati bayi itu tidak sedarkan diri dan tubuhnya pucat selain bawah mata kanan anaknya lebam serta hidungnya berdarah.



ADVERTISING

Wanita itu kemudian menghubungi suaminya sebelum mengejarkan bayi mereka ke sebuah klinik swasta di Taman Melati, namun doktor di situ kemudian mengarahkan bayi berkenaan dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).


Bagaimanapun, bayi berkenaan disahkan meninggal dunia selepas beberapa minit menerima rawatan di HKL.

Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superintendan Noor Azmi Yusoff, berkata bapa mangsa berusia 33 tahun mendakwa anaknya berada dalam keadaan sihat ketika dihantar ke rumah pengasuhnya pagi semalam.

Bedah siasat oleh bahagian forensik HKL mendapati punca kematian bayi berkenaan adalah kecederaan dan pendarahan dalaman di bahagian kepala, mungkin akibat terjatuh.

Buat masa ini tiada sebarang tangkapan dan siasatan berhubung punca sebenar kejadian ini sedang dilakukan. Kes disiasat mengikut Seksyen 31(1) Akta Kanak-kanak 2001, katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Seram nya

Nanti adalah yg tak kerja sebut

Nilah sebab sy tak keje sanggup jaga anak sendiri di rumah
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 10-1-2019 08:54 AM
Seram nya

Nanti adalah yg tak kerja sebut

Dah tu kenapa. ...betullah apa yang mereka sebut tu. ..salah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 08:56 AM | Show all posts

Kes mcm ini dah berpuluh kali berlaku tapi apa tindakan kementerian? NADA!

Apa kebengap kementerian kebajikan masyarakat  sampai sekarang tiada undang undang tegas keatas penderaan kanak kanak?

Tiada penangkapan? kenapa tiada tahanan reman?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
KUALA LUMPUR: : Seorang bayi lelaki berusia tujuh bulan meninggal dunia akibat pendarahan dalam kepala dipercayai ketika dijaga pengasuh di sebuah rumah di Kampung Setia Jaya, Setapak di sini.

Dalam kejadian kira-kira 12.15 tengah hari Selasa, ibu mangsa yang ke rumah pengasuh untuk melihat anaknya selepas menerima panggilan, mendapati bayi berkenaan tidak sedarkan diri dengan tubuhnya kelihatan pucat serta terdapat kesan lebam pada bawah mata kanan selain hidung berdarah.

Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Supt Noor Azmi Yusoff berkata wanita itu kemudian menghubungi suaminya sebelum membawa bayi berkenaan ke klinik swasta di Taman Melati.

"Bagaimanapun, doktor mengarahkan mereka supaya membawa bayi itu ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan bayi berkenaan disahkan meninggal dunia oleh pihak HKL," katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Beliau berkata bapa mangsa mendakwa bayi itu berada dalam keadaan sihat ketika dihantar ke rumah pengasuh pagi Selasa.

"Bedah siasat yang dilakukan mendapati kematian adalah akibat kecederaan dan pendarahan dalaman pada bahagian kepala," kata Noor Azm.

Menurutnya, pihaknya masih menyiasat kejadian itu mengikut Seksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001.

-- BERNAMA
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Kg setia jaya tu bkn mcm rumah setinggan ke.....yg tak dpt di runtuhkn...skrg rasanya indon je yg duduk situ
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:10 AM | Show all posts
noor2 replied at 9-1-2019 04:55 PM
Dah tu kenapa. ...betullah apa yang mereka sebut tu. ..salah ke?

That's nice but not everyone boleh duduk rumah. Mereka terpaksa berkerja sacrificing for their kids so they can have a better life than them.

Im guessing money is tight and this pengasuh was affordable. Manalah emak dia tau anak dia akan dibunuh.


Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 10-1-2019 09:10 AM
That's nice but not everyone boleh duduk rumah. Mereka terpaksa berkerja sacrificing for their kid ...

This is never ending. Berkali- Kali. Kesedaran parents pun perlu dar. Nak hantar anak ke pengasuh at least kena kenalpasti. Lagi Satu lagi kalau gaji around 1k+ lebih baik duduk rumah jaga ank sambil buat something yg boleh Jana pendptan sampingan. Baru2 ni I got an offer from my rakan masjid yg buka taska n tadika, dia minta I ajar mengaji n jaga budak transit aje, ajar mengaji Tak de masalah sbb I am certified kafa teacher( ambil kursus utk ajar ank asalnya) tapi urus budak mmg malaslah. Sebenarnya mak2 yg Ada ank sesuai keje ni. Mcm mak2 ni equipped diri dgn kemahiran, menjahit, menyulam, jahit manik, masak/ baking banyak kerja2 yg boleh buat dari rumah. Say ckp ttg gaji yg sediiit, yg gaji banyak merekan hantar anak mostly to tpt yh elok2 n kadang Ada maid..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannyaa
Kenapala pengasuh ramai cuai skrg?
Sian baby
Dahla susah nak dapat skrg ni
Hmmm takziah buat family arwah
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:58 AM | Show all posts
kesiannya baby...
pengasuh pun takkan biarkan je dah budak tu siap berdarah hidung..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Gambar pakai kopiah ini gambar terakhir sebelum dihantar ke pengasuh C Bayi 7 bulan meningg4l dunia akibat pendarahan dalam kepala

January 10, 2019admin

Luluh hati pasangan suami isteri apabila bayi mereka berusia tujuh bulan meninggal dunia akibat pendarahan dalam kepala ketika dalam jagaan pengasuh di Kampung Setia Jaya, Setapak, Kuala Lumpur, semalam.

Menurut si ibu, dia hanya mengetahui kejadian itu pada jam 12.15 tengah hari ketika dia pergi ke rumah pengasuh untuk melihat keadaan anaknya sebelum mendapati mangsa tidak sedarkan diri dan tubuhnya pucat selain bawa mata kanan serta hidung mangsa berdarah.

Si ibu kemudian menghubungi suaminya dan membawa bayi mereka ke sebuah klinik swasta di Taman Melati. Namun doktor mengarahkan mangsa dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Bagaimanapun, mangsa disahkan meninggal dunia selepas beberapa minit menerima rawatan.

Menurut bapa mangsa berusia 33 tahun mendakwa, anaknya berada dalam keadaan sihat ketika dihantar ke rumah pengasuhnya pagi semalam.


Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superintendan Noor Azmi Yusoff berkata, bedah siasat yang dilakukan bahagian forensik HKL mendapati, mangsa meninggal dunia kerana kecederaan dan pendarahan dalaman di bahagian kepala yang dipercayai akibat terjatuh.

Buat masa ini tiada sebarang tangkapan dan siasatan berhubung punca sebenar kejadian ini sedang dilakukan. Kes disiasat mengikut Seksyen 31(1) Akta Kanak-kanak 2001, katanya.

Menurut ibu saudara mangsa, Shaqifah Abd Razak, kakak iparnya menerima panggilan dari pengasuh yang memaklumkan anaknya, Muhammad Aisy Fawwaz, 7, tak boleh bernafas.

Apabila pasangan suami isteri itu tiba di rumah pengasuh, mangsa dah betul-betul dalam keadaan lemah dan terkulai ketika didukung serta darah penuh di hidung sehingga menyekat pernafasannya, selain bawah matanya lebam.

Abang saya terus bawa Fawwaz ke klinik berdekatan sebab tak sempat nak ke HKL. Doktor cuba selamatkan Fawwaz, tapi Allah lebih sayangkan kamu wahai anak. Doktor cakap nadi Fawwaz dah tak ada.

Terus bawa ke HKL, zon merah. Doktor pun sahkan Fawwaz sudah tiada.

Doktor scan x-ray semua, banyak pendarahan di kerongkong dan saluran pernafasan, bukan tersedak susu

Fawwaz sekarang sedang bermain di taman syurga. Rehatlah kamu sayang, kamu ihsan terpilih. Mummy Iqa sayang kamu sangat-sangat. Semoga abang dan Kak Wani tabah dengan dugaan ini.

Rasa sebak bila kakak ipar cakap, Ika, ambillah susu Fawwaz ini bagi Uwais. Dah tak ada siapa boleh minum.


Lagi sebak rasa sebab pagi tadi sebelum ke rumah pengasuh, Fawwaz dapat rasa air susu badan uminya buat kali terakhir. Dan semalam kakak ipar kata, dia temankan uminya berjaga siapkan kerja sekolah.

Gambar pakai kopiah ini, gambar terakhir abinya snap pagi tadi sebelum uminya bawa ke rumah pengasuh. Masa hantar baby, sihat walafiat.

Biarlah polis buat siasatan ke atas pengasuh, semoga anak buahku dapat pengadilan di atas kematiannya. Damailah dikau di sana wahai anak. Sebak masa mandikan jenazah tadi. Cium wajah bersihnya buat kali terakhir, tulisnya.



Jenazah mangsa telah selamat dikebumikan semalam. Semoga keluarga mangsa tabah menghadapi dugaan ini.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Gambar terakhir sebelum di hantar
IMG_2370.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
clarizsa replied at 10-1-2019 01:29 AM
Kesiannyaa
Kenapala pengasuh ramai cuai skrg?
Sian baby

ni kes nak pengasuh murah.jumpa kat fb.baru kenal kurang 1 tahun. yang ramai ramai jadi pengasuh ni bukan betul betul nak mengasuh semua nak $$$.
kalau taska berdaftar mahal. satu budak dah berapa
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 10-1-2019 12:54 AM
Seram nya

Nanti adalah yg tak kerja sebut

kalau bini keje gaji rm1k tak payah la keje.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 12:45 PM | Show all posts
Awal2 tahun dah tersiar semula kes sebegini macam tak ada penghujungnya pulak
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Rezeki jika dapat pengasuh atau taska yg baik.. tolak ansur juga penting. Jaga la elok2 hubungan dgn pengasuh.
Jangan ko kekwat dgn pengasuh, blaim semua benda lepas tu harap pengasuh jaga anak ko baik2... ni pengalaman kawan sendiri. Dia terlebih siasat pengasuh, interview macam2. Bg arahan macam2. Sudahnya taska tu ambil keputusan x nak jaga alasan anak dia kuat nangis dan perlukan penjagaan lebih. Diorg x mampu provide. Dia igt betul2 la anak dia kuat nangis. Tapi iolls yakin pengasuh situ x nak ambil risiko dgn mak begitu.

Semoga ada keadilan untuk anak syurga ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam takziah. Menjadi-jadi kes dera
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
skit2 kes dera. aku x rsa pon dera. mak bapak bdk sndri pon bresepah x reti jaga anak. klo dok jabatan kecemasan byak gak kes bayi mnggal bwah jgaan mak ayah. lgpon cash la mak ayah tau beranak je pastu bayar pengasuh brp ratus je pastu nk servis tiptop
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 04:11 PM | Show all posts
tingat kes ank buah aku (arwah) 3 bln masa tu..(kes ni dh 10thun yg lalu) mak ayah bkerja so antr kt pengasuh ( pengasuh ni ade jaga anak2 lain n anak2 dia pun kcik)..
pagi helok je antr aktif.. tgh ari tu pengasuh tu call katanya baby tu muntah2 bila mnum susu n mcm lemah je.. so pengasuh suh akak ipar aku ambik.. bw g klinik.. doktor suh cpt2 g emergency spital..
kt situ kena tahan trus masuk ICU..
kepala retak blakang..  dgn wyar berselirat, mata pun dh ttup ngn kapas.. n bergantung dh ventilator..
kalau dlm islam dh xde dh baby tu.. mesin je running jantung..  sedih sgt2 anak first plak tu kan..
pengasuh x nak ngaku taw kesilapan dia.. tpi doktor ckp kemungkinan shake trlalu kuat ataupun pgg then trhantuk kpala mcm tu.. kes ni pnah msuk paper metro.. meroyan akak ipar aku.. trpaksa la cbut mesin tu.. mmg dh x boleh buat apa2.. kalau survive idop doktor ckp cacat..

kdang aku trp.k x ckup tgn then dia x prasan prilaku anak2 yg lain. mne la taw anak dia umo 3/4thun nk dukung2 baby trlpas ke kan.. dia bz handle baby yg lain.. huhuhu

aku plak nunggu bulan due.. risaw bila bc brita2 cmni dgn pnah de history ank buah kena cmtu.. nk benti keje serba salah faktor kewangan.. nk antr pengasuh risau cmnu.. dilema btol..

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 04:11 PM | Show all posts
yang berniat nak jadi pengasuh pon.. preparela mentally.. physically... condition rumah biar sesuai dengan baby... make sure semua elok.. Banyak kes jadi sebab asalnya bukan sengaja. Terjatuh.. pastu panic xtau nak buat apa.

Kalau dah budak tu jatuh... tak boleh ke ko sendiri bawak budak tu ke hospital berdekatan ke.. mintak tlg jiran hantarkan ke.. or kalau nampak dah teruk.. call ambulance terus ke.. ini masing2 dok gigih call parents datang. Dah bazir masa kat situ. Manala tau kalau tindakan pantas diambil dapat selamatkan nyawa. Parents ni pulak kebanyakan bila dah pengasuh call.. kena tunggu husband la hape la.. mmgla lambat.

Parents pon... kalau gaji sikit.. lebih baik work from home.. bole jaga anak sendiri. Lebih berbaloila...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.119852s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list