JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
1487
View
72
Reply

Adakah Benar Allah Itu Adil?

[Copy link]

Author: RED 666    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-1-2019 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Bincangkan
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
guru saya ada bercerita, ada seorang pemuda islam yang lurus bendul bertemu dengan umar al khatab.

"ya umar, rasulullah suruh aku bertanyakan sesuatu pada kau", kata pemuda itu.

"apa dia?", tanya umar al khattab.

"benarkah muhammad pergi ke sidratul muntaha?", tanya pemuda itu.

"sekejap", jawab umar.

umar menggapai sebilah pedang, lalu dipancungnya pemuda itu.

tidak lama selepas itu, berbondong2lah keluarganya menyerang (menyoal dengan tegas) umar .... "kenapa kau bunuh dia wahai umar?"

"dia bertanyakan kepada aku, bahawa benarkah rasulullah ke langit semalaman, pergi "bertemu" Allah ke sidratul muntaha.muhammad yang pergi ke sana, ceritakan pada dia pun dia tak percaya, inikan aku yang tak tahu menahu, yang tak pernah rasa pengalaman macam tu .... dia nak percaya cakap aku?sebelum dia murtad (was2) lebih baik aku hentikannya di sini", jawab umar.

jadi sebagai seorang islam yang percaya tanpa ada rasa ragu2, pendapat saya rasa keadilan Allah tidak patut dibincangkan pun.yang patut dibincangkan adalah keadilan manusia ke atas manusia lain.

terima kasih TT.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 05:05 PM | Show all posts
nk bincang bukan di sini atau mana2 media sosial
nk bincang kene jumpa tuan guru yg arif
sini semua kaki meroyan bykla
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-1-2019 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
mdhelmi replied at 8-1-2019 05:05 PM
nk bincang bukan di sini atau mana2 media sosial
nk bincang kene jumpa tuan guru yg arif
sini semu ...

Hahaha ada ke kaki meroyan sini, kat board gosip banyakla
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-1-2019 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 8-1-2019 04:49 PM
guru saya ada bercerita, ada seorang pemuda islam yang lurus bendul bertemu dengan umar al khatab.
...

manusia cumalah makhluk biasa sudah tentulah sentiasa ada rasa bias dan kurang berlaku adil
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 02:38 PM | Show all posts
Tidak

sebab Allah Maha Adil
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 02:45 PM | Show all posts
adil kalau kita mempunyai knowledge based ilmu yg sepatutnya dalam  mentakrif aspek  aspek keadilan Allah

dan tak adil kalau kita hanya tertakluk pada akal dan ilmu terbatas tapi kita nak judge keadilan Allah

sedangkan Allah itu Maha  Mengetahui

why?

ibrah citer nabi  Musa dan Khidir dan perjanjian Hudaibiyyah


see ....bila nak bicara adil tu dalam aspek mane

kalau sekadar nak kata i  hidup macm ni dia hidup macam tu
dia tu jahat tapi  dia lepas juga jadi kaya et

well...tak kan kat situ kita nak judge ALlah level pemikiran   macam tu, kan?

kita banding rezeki org  dan kapasiti org tu berbeza dan kita nak banding  rezeki kita dengan dia  sedangkan aspek  diri , kapasiti berbeza dan ALlah knows that
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 03:43 PM | Show all posts
xtaulah kesesuaian saya tanya ni
atau maaflah kalau soalan bodoh je

boleh ke kita mohon sesuatu dengan mencagarkan sesuatu

contoh

boleh ke kita mohon agar disembuhkan penyakit walaupun redha terpaksa berhutang dengan banyak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 9-1-2019 02:45 PM
adil kalau kita mempunyai knowledge based ilmu yg sepatutnya dalam  mentakrif aspek  aspek keadilan  ...

kapasiti seseorang tu ketentuan tuhan juga kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
xtahumenahu replied at 9-1-2019 03:43 PM
xtaulah kesesuaian saya tanya ni
atau maaflah kalau soalan bodoh je


Selalu org minta macam ni kepada tuhan dalam bentuk menunaikan nazar
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 04:33 PM | Show all posts
RED 666 replied at 9-1-2019 04:17 PM
Selalu org minta macam ni kepada tuhan dalam bentuk menunaikan nazar

ok...nazar is one way
tapi die sebut camtu lahh...

aku redha terima segala kesusahan agar dapat sembuh dr penyakit ni


macam negatif...nazar is something yg baik
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 04:58 PM | Show all posts
RED 666 replied at 9-1-2019 04:17 PM
kapasiti seseorang tu ketentuan tuhan juga kan?

keilmuan sejauh mana dia memahami Allah dan sifat-sifat-Nya .

kapasiti yes tapi ikhtiar tidak dibatasi , seab tu kuasa memilih pada manusia nak mengisi kapasiti itu.

tapi kalau merujuk pengetahuan you dalam kapasiti sebagai manusia nak tahu adil-Nya Allah itu sedangkan pengetahuan kita pun terbatas, maka adil ke menghukum adil ke tak tak Allah?
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 04:59 PM | Show all posts
xtahumenahu replied at 9-1-2019 03:43 PM
xtaulah kesesuaian saya tanya ni
atau maaflah kalau soalan bodoh je

mencagarkan sesuatu ?

atau tawassul ?

a\sebagaimana citer dalam satu hadis sahih tentang 3 manusia yg terperangkap dalam gua ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 9-1-2019 04:58 PM
keilmuan sejauh mana dia memahami Allah dan sifat-sifat-Nya .

kapasiti yes tapi ikhtiar tidak d ...

Ada org tak payah usaha pun senang2 je dapat apa yg nak. Ada org berusaha dan berdoa setengah mati pun tak pernah berjaya dapat apa yg diusahakan. Macam mana dgn hal tu?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Dalam hidup ini, adilnya Allah itu terletak pada ketaatan seseorg kpd Alquran dan Sunnah. Dan sememangnya, semasa ditiupkan ruh manusia ke dalam rahim ibunya, sudah dituliskan 4 perkara yg menyentuh adilnya Allah.

Adilnya Allah itu bukan letaknya pada harta, pangkat dan kedudukan seseorg. Dan bukan pula letaknya pada kekuatan dan kekuasaan yg dimilikinya. Akan tetapi, ianya berkaitan hikmah diciptakan-Nya manusia utk adil mengikut cara-Nya.

Mari renungkan hadis dan Sunnah ini, sejauh mana adilnya kita dan sejauh mana adilnya Allah pada sekelian ciptaan-Nya sebelum berbicara.

Abu Zar r.ah pernah berkata bahawa saya bertanya kepada Rasullullah saw, "Berapa banyakkah kitab2 yg telah diturunkan oleh Allah swt?" Baginda saw menjawab "Seratus suhuf, dan empat buah kitab. Lima puluh suhuf diturunkan kpd Nabi Shith, tiga puluh kepada Nabi Idris, sepuluh kepada Nabi Ibrahim dan sepuluh kpd Nabi Musa sebelum Taurat. Selain daripada itu, empat kitab iaitu Taurat, Injil, Zabur dan Alquran yg suci telah diturunkan oleh Allah swt". Abu Zar bertanya lagi, "Apakah yg terkandung dalam suhuf2 yg diturunkan kpd Nabi Ibrahim?" Rasullullah saw menjawab, :Suhuf2 itu mengandungi peribahasa2 (nasihat), misalnya : Wahai raja yg berkuasa dan bongkak, Aku (Allah) tidak mengutuskan kamu hanya utk mengumpulkan harta. Aku mengutus kamu utk menghalang aduan orang yg teraniaya daripada sampai kepadaKu. Kamu hendaklah menyelesaikan aduan itu terlebih dahulu kerana Aku tidak menolak aduan orang yg dizalimi, walaupun dia seorg yg kafir sekalipun."

Ketika Rasullullah saw mengutuskan sahabat2 baginda Rasullullah saw sebagai amir atau gabenor, baginda Rasullullah saw selalu menekankan nasihat ini :
"Awasilah doa orang yg dizalimi kerana doa itu dgn Allah swt tidak ada tabir (halangan)"

Rujukan Kitab Al-Tagrhib, riwayat yg panjang sebenarnya itu dari Ibnu Hibban r.ah oleh Mulla Ali Qari r.ah, secara sempurna oleh Imam Sayuti.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila membicarakan hak, orang yg beriman punya haknya, begitu juga yg kafir. Akan tetapi, hak Allah perlulah diutamakan kerana ianya berkaitan Islam, tiang kesejahteraan.

Ramai org yg mengaku beriman, akan tetapi bukan sahaja tidak memelihara hak org yg beriman malah yg kafir juga tidak dipeliharanya. Lebih hina dari itu, tidak menjaga hak Allah dalam mendapatkan sebenar2 keadilan dari Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman ini, hakikatnya ramai yg tidak faham agama. Kerana itulah, agama Islam tidak kelihatan sebagai agama kesejahteraan, sebaliknya agama Islam yg diamalkan kini bertukar menjadi agama kritikan, cacian, kekafiran dan kezaliman nyata.

Apakah Allah itu tidak adil? Allah itu Maha Adil lagi Bijaksana. Tidaklah Allah dtgkan "org Alquran" untuk menjelaskan hal ehwal ini berserta bukti dari sisi Allah, sedangkan mereka2 itu lalai dari kembali mendengar dan mentaati Alquran dan Sunnah.

Apakah awak kira, yg kaya itu lebih ramai masuk syurga-Nya? Atau sudahkah awak lupa, yg miskin itu lebih ramai memasuki syurga sedangkan awak lalai mencari akan sebab2nya.

Adakah manusia itu adil, atau Allah yg Maha Adil?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Mari kita kaji erti keadilan manusia yg mengaku beriman, tapi lupa makna sebenar keadilan.

Katakanlah, kita ini ada seorg sahabat. Sahabat kita selalu beri sesuatu kpd kita (harta), lalu kita manfaatkan utk urusan harian kita. Apa yg akan berlaku, bila kita tidak suka kpd sahabat kita akan apa yg dilakukan olehnya sedangkan yg kita tidak sukai itulah, yg memberi sesuatu yg bermanfaat kpd kita utk kita uruskan? Dan lagi, disebabkan kita tak suka dgn sahabat kita itu, kita ugutnya dgn harapan, menambahkan lagi manfaat kpd kita dan sahabat kita mendengar nasihat kita? Apakah itu yg dinamakan keadilan?

Bukankah itu namanya "manusia yg tidak adil?" Bukankah itu namanya "menzalimi?"
Bukankah itu namanya "kebodohan?"
Bukankah itu namanya "kedajjalan?"
Bukankan itu namanya "tidak berterima kasih?"
Bukankah itu namanya "kesombongan?"
Bukankah itu namanya "menyialkan diri sendiri?"


Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Adilnya Allah bila seseorg itu diilhamkan taqwa. Taqwa itu bukan letaknya pada harta. Bukan pula pada ilmu yg dimiliki. Akan tetapi ilmu yg bermanfaat.

Kalau nak kira taqwa letaknya pada harta, org yg kafir kpd Allah itu berharta dinamakan bertaqwa ye? Kalau nak kira taqwa letaknya pada ilmu, org yg kafir kpd Allah itu berilmu dinamakan bertaqwa ye?

Bukankah Allah itu memandang hati manusia, dan Allah tidak memandang amalan manusia melainkan ujian atas apa yg DIA sudah tetapkan samaada beriman ataupun kafir kpd Allah.

Adilnya Allah bila dahulunya manusia itu miskin, tiba2 DIA kayakan. Begitu juga sebaliknya. Tidaklah manusia itu memikirkan, bagaimana Allah menakdirkan ianya berlaku?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Seadil2nya Allah, bila Allah dtgkan org Alquran lalu, berlaku penderhakaan manusia terhadap orang Allah, sebagai tanda, Allah itu Maha Adil bukan sahaja di dunia, malah diakhirat kelak.

Adakah kita terlupa, Allah sudah berjanji, akan DIA berikan petunjuk-Nya kpd manusia sebelum diadili oleh-Nya? Barang siapa yg mengikuti petunjuk-Nya itu, tidaklah perlu khuatir akan janji2-Nya itu, ketahuilah, azab Allah itu amatlah pedih kpd yg mengingkari-Nya.

Bukankah itu suatu janji keadilan dari Allah?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046416s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list