JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
1937
View
84
Reply

Family marriage. Logic ke zaman ni?

[Copy link]

Author: tepisket..    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-1-2019 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi. Assalamualaikum, semua. Saya nak minta pandangan korg especially those senior2. Korg rasa jodoh y diatur family ni masih boleh dipraktikkan lagi ke skrg? Apa tips y korg rasa boleh bg kat si lelaki or perempuan y face this situation?

For me, usually y face this situation adalah org y putus tunang selalunya.. sbb dia da malas nak fikir or cari dah.. tp boleh ke caya dgn cdgn from mak or ayah ni?

Sorry admin if x relevan. Boleh je delete.. Hiii..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Logik. Mcm dua org kwn meols. Kwen dgn lelaki yg dipilih keluarga. Ank2 kenalan keluarga. Background pendidikan bukan calang2. Idop bahagia semua. Yg meols perasan, laki suma baik2 je. Tp kwn meols pon mak pak keje professional jd kenalan tu mmg sekufu n selevel dgn dorg la.
Tp ikut jodoh gak, ada yg ank xnk kwen tp mak paksa2, x sampai setahun cerai.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
logic.. ada je opismate aku kawin pilihan kluarga.. tgk dia happy je hari2 dtg keje bwk bekal bini masak kot.. hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2019 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 6-1-2019 08:31 PM
Logik. Mcm dua org kwn meols. Kwen dgn lelaki yg dipilih keluarga. Ank2 kenalan keluarga. Background ...

Yup. Klu mak pak y jenis ada citarasa juga mmg akan pilih y terbaik utk anak dia. Tp klu jenis y nak anak dia asal berlaki or berbini msti main sauk je.

Tp cmne lak dgn guy/girl tu?? Awal2 mesti dia pun ttanya2 napa pilihkan calon cmni utk derg hahah.. ke derg pasrah je??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2019 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
little_sis replied at 6-1-2019 08:38 PM
logic.. ada je opismate aku kawin pilihan kluarga.. tgk dia happy je hari2 dtg keje bwk bekal bini m ...

Wow.. Maknanya dia sgt happy dgn pilihan family dia.. i suka la dgr cmni. Even from 2 different planet still boleh ngam. Kufikirkan ini hanyalah drama dlm tv.. haaa
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau tengok environment ada je kenalan yang kawen ator mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Depends on situation.. Tapi still relevant..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
X relevan dah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Logik je. Kawan iols ada yg putuskan pilihan sdri dan ikut pilihan kluarga. Alhamdulillah nmpak diorg bahagia.
Tp kalo iols sndri..keluarga pilih tu ok. Tp biar iols kenal hati budi dulu. Kalo ok baru teruskan. Sbb ada jgk yg iols tgk kawen pilihan kluarga. Dh kawen br tau laki tu ada penyakit mental. Sian dia. Tp dia teruskan perkahwinan tu sambil ubatkan laki dia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalunya yg pilihan family sendiri ni yg ada keturunan2 contoh syed sharifah. Mcm family i banyak kawin semua atas pilihan family supaya tak lari keturunan tu. Ada yg berjaya mempertahankan rumahtangga masing2 dan ada yg tak berjaya. Ada yg cuma 3 bulan saja bertahan. Kesian la. Bila dah bercerai, gaduh sesama family sbb dah kawin pun sesama family kan.

Pastu i plak sdg frust menonggeng sbb family bf i takmau terima i pulak sbb dorg keturunan bangsa lain. Dorang nak sesama bangsa dorang. Macam ja la nanti masuk kubor malaikat tanya kau bangsa apa kawin dgn bangsa mana keturunan mana. Eh emo i tetiba.

Pokok pangkalnya, wlupun pilihan family atau tidak, kalo dorang sesama suka bole jatuh cinta sesama pasti akan okay. Kalo idok, akan saling salah menyalah bak kata nenek i dah takut nak jodohkn cucu2 dia nanti tak menjadi akan saling salah menyalah. Hujung2 i mereput sorang. Eh emo lagi skali

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
tepisket.. replied at 6-1-2019 08:40 PM
Yup. Klu mak pak y jenis ada citarasa juga mmg akan pilih y terbaik utk anak dia. Tp klu jenis y n ...


Ha meols pon td nk tulis bab citarasa. Kalu mak pak pon citarasa out asalkn berlaki, jadi le kes kawen x sampai setahun tu.
Tp kwn meols yg kt atas tu, sorg tu mmg xde bf, kwen pon lepas grad. Ikut laki buat phd, dia beranak 3 org, lepas tudia pulak buat phd.
Yg lgi sorg tu da ade bf, nangis2 msa mak pujuk kwen dgn pilihan keluarga.
Dua2 kwn meols ni Alhamdulillah kekal umah tangga dan masa nk kwen dua2 pasrah.
Taste mak bpk pon bergantung pada latar belakang mereka sendiri.
Tp papehal jodoh la mengatasi segala.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
cekgihani replied at 6-1-2019 09:18 PM
Logik je. Kawan iols ada yg putuskan pilihan sdri dan ikut pilihan kluarga. Alhamdulillah nmpak dior ...

Mula2 i selalu fikir cmtu. Nak amik masa utk knal hati budi pasangan dulu. X nak straight kawen je. Tp kalau dlm case family y aturkan ni, maknanya derg akan lebih kenal after marriage kan..

So rasa2 u la patut ke derg knal2 dulu or terus je uruskan prosedur nikah?

Hehehe.. i plak kepoh2. Bkn apa i pun hidup dlm circle of friends y berbeza pendapat pasal kawen ni. Saja laa nak tanya pendapat kt forum plak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2019 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
tawarhati replied at 6-1-2019 09:35 PM
Selalunya yg pilihan family sendiri ni yg ada keturunan2 contoh syed sharifah. Mcm family i banyak k ...

Kiranya mmg tpat la marriage is like a gambling. One time u got luck, but at all time u have to try..

Tp bila ckp pasal family marriage ni. The best part is they get bless from both family. Tp sampai situ je la.. after marriage punya life pandai2 la atur sendiri.. ye x?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Mlm pertama nnt..bestnya feeling have sex with strangers
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 10:01 PM | Show all posts
Ada jah.. yg i kenal ni kolig i, bercinta bertahun, alih2 putus. sudahnya nikah family arrangement. punya la dia x mau amik kisah sapa calon lelaki dia, smpi semua urusan borang2 nikah dia tamau amik port. dia sign ja borang yg bapak dia kasi. awal2 ada gak mslh, lama2 ok ja.. kagum gak la sbb suami dia walaupun jenis kuat sentap, sabar byk dgn kolig i nih... Knp i kata sabar, berbulan2 juga la baru setel melayari fasa mlm pertama.. smpi kena jumpa pakar.. now happy ja diorng, anak dh 3 org

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 10:09 PM | Show all posts
farlis replied at 6-1-2019 10:01 PM
Ada jah.. yg i kenal ni kolig i, bercinta bertahun, alih2 putus. sudahnya nikah family arrangement.  ...

3 bulan tu dahsyat. ada 2 tahun tak disentuh. nikah terus tidur dengan gf.. nikah sebab parent paksa. makan hati.. jadi janda berhias..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2019 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 6-1-2019 09:58 PM
Mlm pertama nnt..bestnya feeling have sex with strangers

Knapa i fikir lain.. hahaha..
I rasa better dia blaja kenal partner dia dulu baru make love.. ahaaa.. maybe i kuat tgk drama korea kut.. adoiii
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2019 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 6-1-2019 10:01 PM
Ada jah.. yg i kenal ni kolig i, bercinta bertahun, alih2 putus. sudahnya nikah family arrangement.  ...

Ok. Y ni baru proven y love after marriage really happen.. haaa... tp lama juga prosedur dia ya.. tabah la.. hidup ini x seindah, seromantik dlm novel.. kah2..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 10:18 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 6-1-2019 10:09 PM
3 bulan tu dahsyat. ada 2 tahun tak disentuh. nikah terus tidur dengan gf.. nikah sebab pare ...

Bkn disengajakan.. Ada terms dia, sampai juga pakar utk cure. Vaginismus kalau x silap. Sila gugel utk info lanjut. Jenuh la dia mengadu mslh dia kt ktorang, kesian kt suami dia katanya. Alhamdulillah, diorang berdua sama2 jumpa dr, kaunseling etc. Drpd xde hati, now cinta mati. smpi ktorang pulak bahan dia skrg, amboii skrg dh terer nmpk, 3 org anak berderet..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
family arrange marriage tu masih relevan zaman sekarang. setengah org mmg malas nak cari jodoh sendiri atau pernah frust dan give up.
Cuma yg tak best kalau arrange kawin sesama cousins sebab nak jaga kekayaan keluarga. Ada my sedara jauh kawin sesama cousin last2 dpt anak cacat physical. Maybe kebetulan nak jadi cacat tapi selalu i dgr kawin dgn sedara dekat tak brp elok.
Tak boleh imagine kena kawin dgn sedara mara sendiri. Automatik turn-off.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
tepisket.. replied at 6-1-2019 09:57 PM
Kiranya mmg tpat la marriage is like a gambling. One time u got luck, but at all time u have to tr ...

Yasss. Tepat sekali. Selain pandai2 atur sendiri, tawakal dan banyak berdoa sajaa semoga masjid yg di dirikan itu terpelihara dan berkekalan hingga ke syurga
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
tepisket.. replied at 6-1-2019 09:54 PM
Mula2 i selalu fikir cmtu. Nak amik masa utk knal hati budi pasangan dulu. X nak straight kawen je ...

menjawab persoalan U tu.. bergantung pada situasi.
If u belah ppuan, mcm mana kenal laki tu. Adakah lelaki tu minta ibu bapanya carikan jodoh then ibu bapa lelaki merisik khabar ppuan mana yg available. Dlm kes ni ibu bapa ppuan xkenal bakal menantu tu mcm mana. Just terima risikan drp ibu bapa lelaki tu shja. Kalo situasi mcm ni i rekemenkan lelaki dan ppuan kenali hati budi dulu. Bukan apa, kalo ada masalah lepas kawen xleh nk patah balik dh. Mcm contoh yg i ckp kt atas tu. Rupanya laki tu ada penyakit.

Kalo situasi u atau fmly salah satu pihak kenal pihak yg satu lg, mcm tu ok. Contoh mcm kawan i..kakak dia kenalkan ppuan satu tempat keje kt adik dia. Trus nikah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2019 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
cekgihani replied at 6-1-2019 10:50 PM
menjawab persoalan U tu.. bergantung pada situasi.
If u belah ppuan, mcm mana kenal laki tu. Ada ...

Tq for the answer.. hee.. kiranya perlu juga la kan kenal serba sedikit pasal pasangan b4 nikah. Cam x logic je nak straight nikah je at least tau la nama sapa keja apa kan..

Tp i like part u ckp ada org tgah kenalkan.. haa.. y ni la kut cara plg instant nak kenal future klu da family y aturkan.. plg2 tak pun terjamin la sikit sbb ada org lain y kenal dgn dia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
tepisket.. replied at 6-1-2019 10:57 PM
Tq for the answer.. hee.. kiranya perlu juga la kan kenal serba sedikit pasal pasangan b4 nikah. C ...

Yup. Tuan punya diri x kesah ke x kenal dulu? Ishhkk kalo i...x kenal maka xcinta. X cinta maka xblh...  
seeloknya kenal kenal dulu.
I dulu penah ada dlm situasi ibu bapa lelaki dtg merisik. Orang kg sebelah kg i. Saling x mengenali sbb bapa dia keje kt ngri lain sblm ni. Pastu diberi no fon dan bermesej. I jenis nak lelaki yg tergila gilakan i. Dia plk mngkin suka ppuan lemah lembut. So kehendak kami mmg bbza. Masing2 senyap lps sbulan dua. Yg klakarnya kami kawen tarikh yg sama. Tp i bukan isteri dia. Dan dia bukan suami i  
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Logic, especially kalau syed/syarifah.
Kawan aku kena kawen pilihan mak dia, dan2 dia putus cinta time tu, terus terima pilihan mak dia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
1.423101s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list