Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
25592
View
253
Reply

Sultan Muhammad V meletakkan jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15

[Copy link]

Author: Syd       Show all posts   Read mode

Post time 7-1-2019 07:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Jd oksana ni manyak suwei la
Klu dia x publish gmbo kawen, family x kecoh kt media sana, sk mesti masih jd agong
Dan i pun masih percaya fakelife beliau
Perangai sebenar dia takkan terdedah sampai bertred2 kt forem ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 6-1-2019 11:56 PM
1st pattani
2nd and 3rd sekadar rumours asal negara mana tapi memang wujud sebab dah kantoi perbe ...

2 dan 3 dah diceraikan? sia2 je pelaburan banyak untuk mereka2 ni. Dah la mereka ni lagi pandai simpan rahsia dan aib dia.
Nampakla pengajaran di sini betapa pentingnya pilih isteri yang baik nasab, akhlaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian kuin oks sekeluarga. Da war war kan seantero dpt laki n menantu agong. Dorg igt msia ni laki n menantu dia yg punya. Sekali ha tu bole resign2 rupanya.
Boleh dibayangkan oks bebel2 dlm bahasa dia bila laki resign. Tp kalu seperti dikata da kene balik moscow tu n cerai...mesti mgu depan da ade plan dating dgn pakwe baru. Maklom la oks kan cantik n sejenis f#ckable gitu. Senang cari pengganti.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
KAT BAWAH NI IOLS COPY PASTE DARI FB DOCTOR HAIRIN ANISA ... KENAPALAH NAIF SGT DOCTOR NI.. NAK JE SURUH DIA BACA FORUM BYK2


YDPA YG KU SANJUNGI...seperti mana Tuanku merinduinya...
Patik juga rindu utk mendengar bicara bait2 kalimah menginsafkan drpd Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz. Buku2nya patik baca, video ceramahnya patik dengari tanpa jemu...

Patik faham mengapa Tuanku meletak jawatan, terlalu berat memikul bebanan memerintah rakyat dan negara yg tak keruan dan penuh dosa ini.
Semoga pengganti Tuanku mampu membawa perubahan & bertegas pertahankan perlembagaan. Tuanku sangat lembut hati berjiwa rakyat & sangat penyayang. Namun, semakin ramai rakyat yg asalnya pendatang menghina Tuanku di saat Perundangan menyakitkan dan dirosakkan oleh pengkhianat2 negara.

Semoga sinar semangat perjuangan utk Islam bersatu menghancurkan DAP dan kuncu2nya....Allah swt sentiasa bersama mereka yg berjuang di jalan kebenaran dan satu persatu Allah swt akan tunjukkan keburukan mereka.
Patik yakin...Allahuakbar!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
misspokoyo replied at 7-1-2019 08:09 AM
KAT BAWAH NI IOLS COPY PASTE DARI FB DOCTOR HAIRIN ANISA ... KENAPALAH NAIF SGT DOCTOR NI.. NAK JE S ...

Maafkanlah mereka yg x tahu hjg pangkal.. Nak diceritakan semua mcm kita bergosip di sini x patut la pulak kan..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
hidet replied at 7-1-2019 08:14 AM
Maafkanlah mereka yg x tahu hjg pangkal.. Nak diceritakan semua mcm kita bergosip di sini x patut  ...

Doc ni komain lg.... Kutuk tun M, PH, dll.. semua bndalah konon tau.. penyokong tegar pas.. tp hal sebnar ex agong pon tk tau
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 08:39 AM | Show all posts
misspokoyo replied at 7-1-2019 08:09 AM
KAT BAWAH NI IOLS COPY PASTE DARI FB DOCTOR HAIRIN ANISA ... KENAPALAH NAIF SGT DOCTOR NI.. NAK JE S ...

babeh sangat nak kata rakyat banyak dosa sampai tak tertanggung si abe gong tu... padahal si abe gong tu yang bersusun dosa... lahanat sangat...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 08:41 AM | Show all posts
MissVixen replied at 7-1-2019 07:56 AM
2 dan 3 dah diceraikan?  sia2 je pelaburan banyak untuk mereka2 ni. Dah la mereka ni lagi pandai ...

jahat untuk yang jahat, kan... hehehehe... dia takkan dasa sia2 sebab duit pelaburan tu datang dari rakyat...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 08:47 AM | Show all posts
misspokoyo replied at 7-1-2019 08:09 AM
KAT BAWAH NI IOLS COPY PASTE DARI FB DOCTOR HAIRIN ANISA ... KENAPALAH NAIF SGT DOCTOR NI.. NAK JE S ...

sape la yg bodo namatey sgt ni

hidup jgn la jd pentaksub smpai jd bebal
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2019 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Beyond politics, Malay Rulers nudged to protect palace

THE inevitable happened in just under seven weeks.

The minute reports of the November 22 wedding and photographs made their rounds on social media, it just became a matter of when the Malay rulers would convene a meeting to discuss the future of Sultan Muhammad V as the Yang di-Pertuan Agong.

And once the Agong understood that he had lost the favour of the majority of the sultans, he had little choice but to resign, rather unprecedentedly in a country with an unique rotational constitutional monarchy.

The Malay rulers will now have to convene a Conference of Rulers meeting to decide on the next Yang di-Pertuan Agong but with the vacancy today, Deputy King Sultan Nazrin Shah from Perak will be the acting Agong.

Courtiers from among the nine palaces in Malaysia told The Malaysian Insight that the rulers made this unprecedented move to protect the royal institution C already reeling from rising public questioning about their role during the May 9 general elections that finally saw the Barisan Nasional (BN) lose their grip on power since Merdeka when the pact was known as the Alliance.

The courtiers said in the meetings among the rulers, it was not unanimous but clear that the majority of rulers felt that given all that has happened in last few months, the King had to step down.

Photographs of Sultan Muhammad V's supposed wedding with a former Russian model made the rounds in late November. C The Malaysian Insight file pic, January 6, 2019.
Photographs of Sultan Muhammad V's supposed wedding with a former Russian model made the rounds in late November. C The Malaysian Insight file pic, January 6, 2019.
What had happened was simple. Sultan Muhammad V had taken official leave for two months from last November 1 to December 31, ostensibly to rest after some medical treatment.

But word and photographs came at the end of November that the King had married a Russian beauty queen in a private ceremony in Moscow. Oksana Voevodina, who was crowned Miss Moscow in 2015, married the King in a lavish ceremony after reportedly converting to Islam earlier last year.

The 25-year-old doctors daughter has worked previously as a model in China and Thailand. There were more photographs and video clips from her modelling career that raised more than eyebrows in the conservative parts of Malaysia, more so the Agongs home state of Kelantan, which is run along puritanical lines by the ruling Islamist PAS government.

Rumours of a possible meeting among the rulers scheduled for January 2 was already circulating just as the Perak ruler ended his two-months stint as the acting-King on December 31.

The unofficial meetings among the rulers were finally held on January 3 and 4 to discuss the Kings wedding or the the straw that broke the camels back as described by a courtier privy to the discussions.

Palace staff also confirmed that five rulers  from Perlis, Johor, Perak, Kedah and Terengganu had met at the Istana Perlis at 10am last Friday to discuss the matter.

The rulers agonised over this move. They did not want it to be a secret vote so a resolution was put in place so that every ruler knew each others position, one courtier told The Malaysian Insight.

Only one ruler, the Sultan of Pahang, did not attend any of the meetings as he is incapacitated. The Kelantan royal household did not attend the unofficial discussions as the King is the Sultan of Kelantan.

Only the Selangor and Johor sultans among the remaining 7 rulers who can vote on Sultan Muhammad V's position as Yang di-Pertuan Agong defended him. C The Malaysian Insight file pic, January 6, 2019.
Only the Selangor and Johor sultans among the remaining 7 rulers who can vote on Sultan Muhammad V's position as Yang di-Pertuan Agong defended him. C The Malaysian Insight file pic, January 6, 2019.
The Malaysian Insight learnt that of the remaining seven Malay rulers, only two C Selangor and Johor C had defended the King in the discussions. The other five agreed he should step down.

It is understood that the Raja of Perlis and the Raja Perempuan of Perlis then met the King for a private dinner at the Shangri-La Hotel in Kuala Lumpur last night, which ended at 12.40am this morning.

Courtiers said the King was advised to step down at the private dinner.

Since the King decided to resign, there was no official vote. But he was told that if he didnt quit, the Malay rulers had the minimum five votes to vote him out, said one source.

Under the federal constitution, the Malay Rulers will convene soon to decide on the next Yang di-Pertuan Agong, which by convention rotates in a particular order among them set when Malaya became independent on August 31, 1957.

The sultan of Pahang is next in line but will pass as he is ill. The next in line is the Sultan of Johor but the process to fill the vacancy will take several weeks, automatically making the Perak ruler as the acting King. C January 6, 2019.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 08:57 AM | Show all posts
misspokoyo replied at 7-1-2019 08:09 AM
KAT BAWAH NI IOLS COPY PASTE DARI FB DOCTOR HAIRIN ANISA ... KENAPALAH NAIF SGT DOCTOR NI.. NAK JE S ...

Mungkin dia ni antara pompuan Kelantan Zuhud yang tergila nak jadi bini SMV......
Biarkanlah dia denganangan-angannya.
Doakan saja semoga, SMV tak tabalkan si OXs jadi SULTANAH KELANTAN.
Kesian kat doktor ni, boleh gantung diri jadinya.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 09:13 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 6-1-2019 11:26 PM
Yg dtg istana pakai baju putih tu hik mn se?
Berkenan yg tu.nmpk comel la jugak..
Kueen oks ni a ...

Kat istana tu dikatakan dari Ukraine.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 09:15 AM | Show all posts
misspokoyo replied at 7-1-2019 08:09 AM
KAT BAWAH NI IOLS COPY PASTE DARI FB DOCTOR HAIRIN ANISA ... KENAPALAH NAIF SGT DOCTOR NI.. NAK JE S ...

Bila dah ayat taksub puja-puja macam orang takdak akal ni, tak payah dengaqlah.


Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PristineOne at 7-1-2019 09:19 AM
Syd replied at 6-1-2019 09:08 PM
Pakcik @PristineOne tak muncul-muncul lagi nim


Banyak nor tred pasal AbeGong...tak tao mana nak nyelit...

Syd... kita reramai dalam rumah 1..2..3 tu bukan derhaka pada Agung....malahan kita protect institusi Agung tu......pasal tu kita korek abis abisan sapa Oks tu...
Juga kita terkilan...sebab Agung kita terpalit dan akan tersabit dengan kisah silam Oks..
Kita juga marah....apabila penduduk kampung Tagenrok mula panggil Oks ..Queen dan keluarga serta so call Lady in Waiting Oks pun berlebih lebih..
Kita mula tertanya apa motip...Oks mula ada jurucakap...

Ini semua buat kita rasa terkilan dan marah...Tapi bukan derhaka pada Agung..

Adakah yang ini kita ( forumner Bodgos) mahu? Turunnya Abegong dari tahta persekutuan?
Apa apa pun ini adalah satu keputusan bijak dan terpuji dari Tuanku Agung Sultan Kelantan..

Dari sudut sejarah dan tradisi.....ianya satu sejarah yang menyedihkan...

Dari sudut cinta nan agung.... Ianya lambang pengorbanan seorang Raja yang tersepit diantara rakyat dan suri hatinya. Maka tahta persekutuan la korban dalam mempertahankan Cinta dan nama baik suri isteri...
Klasik....dan sejarah cinta agung Raja Edward dan Walis Simpson berulang lagi..

Selamat Pengantin Baru ....Daulat Tuanku!!


C.c...Sharlene..Ms Jones..Mek lala


Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
kibodwatriuh replied at 6-1-2019 08:53 PM
adoilah ketinggalan sungguh kau ni dik, Soltan Muhammad V ni ada 3 orang isteri: 1. Ukraine 2. Cze ...

Aik?setaw sy first wife (dah jd ex) tu kerabat pattani laa,this one arranged marriage..pstu dia dah tak kahwin lain..dia suka kat anak arwah nik aziz tp xdpt sbb mak dia x restu..

Baru2 ni je gosip psl dia kahwin rusian ni..ada proof ke dia ada 3 wives tu?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 09:21 AM | Show all posts
bila official yang abegong letak jawatan, i nak gelakkan kuin oks sebab dia mesti terkejut gilaaaa, laki nya bukan king of malaysia lagi.
hahahaha. punya lah beria belah dia dok canang pasal status oks ni yang jadi "queen malaysia" sudahnya nak jadi raja perempuan budu pun belum tentu lagi
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 7-1-2019 09:17 AM
Banyak nor tred pasal AbeGong...tak tao mana nak nyelit...

Syd... kita reramai dal ...

Lama tak nampak pok cik dan ramai tag. Ingatkan ada orang dah bagi warning dekat pokcik supaya tidak berforum.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 09:22 AM | Show all posts
MissVixen replied at 7-1-2019 07:56 AM
2 dan 3 dah diceraikan?  sia2 je pelaburan banyak untuk mereka2 ni. Dah la mereka ni lagi pandai ...

Yang dari Pattani tu yang dah diceraikan, lama dah. Hat no 2, 3 masih ada lagi. Perbendaharaan keluar belanja depa renovate dan sewa bungalow memasing bagi tahun 2018 kot takkan dah diceraikan pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Syd replied at 6-1-2019 09:08 PM
Pakcik @PristineOne tak muncul-muncul lagi nim

Sistur.... moh bukak rumah no.4... Khas pasca Turun tahta kerna Cinta..... kasik pagar tinggi macam biasa...

Pokcik akan supply cerita pasal ADC....dan latest yg dikumpul dari Jalan Semarak..

Yang lain lain...boleh cover liputan dari Kota Bharu..Tagenrok...Socmed...Online Russia....Istana Negara dan Wisma Putra..

Cc... All

Kih...kih...kih
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 09:24 AM | Show all posts
salmon-suki replied at 7-1-2019 09:19 AM
Aik?setaw sy first wife (dah jd ex) tu kerabat pattani laa,this one arranged marriage..pstu dia da ...

Dah lama cerai. Kita bercakap pasal yang masih menjadi isteri, dik.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list