Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2511
View
27
Reply

Rambut gugur (part 2)

[Copy link]

Author: larra89    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-1-2019 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Disebabkan sy ada masalah rambut gugur + uban yang teruk. So kena lah rajin2kan diri search sana sini. Dan paling latest, ada terbaca post dekat FB cara untuk kurangkan masalah rambut gugur. Sekarang dalam proses mencuba. Baru hari yang ke 2. Dan so far alhamdulillah rambut gugur kurang dan rambut makin lembut. Sesiapa yang nak cuba. Dipersilakan. Mana lah tahu rambut gugur pun kurang.
1-  setengah jam sebelum mandi ( sapu minyak zaitun ke baby oil dekat rambut )
2- mandi guna syampoo
3- pakai conditioner
4- hair tonic ( skip sebab blm beli)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Part 1 nye kat mana sis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2019 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 4-1-2019 04:52 AM
Part 1 nye kat mana sis

Xda part 1. Yang tu just nk cari jln pnyelesaian je
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
larra89 replied at 4-1-2019 05:04 PM
Xda part 1. Yang tu just nk cari jln pnyelesaian je

Baik2 nanti iols sumbang tips jua ye
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 11:16 AM | Show all posts
Edited by ctsueraya at 9-1-2019 11:20 AM

salam semua

thanks momod @noraidil_06  bukak thread camni, suka tau thread ilmiah gini

I used to have chronic hair fall jugak, nak share pengalaman sendiri yang agak membantu
Rambut iols sejenis berkelemumur di kulit kepala tetapi kering di hujung

Tips 1

Masa tu tengah stress memang rambut gugur teruk, tahap tak buat pape pun gugur, sabor jelah
so iols lumurkan dengan minyak zam2(boleh google gambar)/ minyak lain pun boleh,  biar dalam setengah jam gi buat keje lain
pastu syampoo pastikan urut2 kulit kepala utk singkirkan kelemumur
bilas bersih dan keringkan, jgn sikat rambut tau masa basah
dah kering mengerbang cam pontianak tu barulah sapu minyak sikit ( i sapu kat hujung n tengah, elakkan kulit kepala sebab kulit kepala berminyak kan)
then sisir/sikatlah rambut anda

Tips 2

untuk rambut kelemumur pula, belah 2 sebiji limau nipis atau lebih (ikut keluasan kepala)
gosok2kan ke sekitar kulit kepala
biar kejap ( sambil cuci muka + gosok gigi)
lepas tu shampu macam biasa dan ikut langkah di Tips 1

Tips tambahan

iols guna homemade shampoo yang guna castor oil/santan
Nowadays banyak jer seller homemade produk macamni, produk ALAMI katanyer

Rambut iols takdelah cantik tapi lepas mengamalkan tips di atas lebih segar dan bermaya,.agittchew

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
ctsueraya replied at 9-1-2019 11:16 AM
salam semua

thanks momod @noraidil_06  bukak thread camni, suka tau thread ilmiah gini

Bukan i buka. Hehehehe.but tq sudi jenguk nod yg senyap-sunyi ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 11:39 AM | Show all posts
alamak silap,  thanks  pada tuan rumah @larra89  bukak thread
thanks gak momod @noraidil_06  bagi tasyang
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya rasa kena cari makan an tambahan jugak utk mengurangkan rambut gugur
Mineral zinc boleh membantu mengurangkan rambut gugur
Boleh cari mana mana brand dipercayai di farmasi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 06:00 PM | Show all posts
rambut sy pon byk gugur
skrg pakai shampoo loreal elseve tu dengan serum good virtues co. (beli kat guardian)
ok sket la
tp kadang malas nk apply serum tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 11:11 AM | Show all posts
tips rambut gugur utk oily scalp....


1. shampooo everyday.... sbb oily scalp tu menutup liang roma.. kena make sure scalp clean and kulit boleh bernafas

2.  make sure pakai conditioner hanya di rambut.. jangan bagi tersentuh scalp..  maknanya, jangan kena root rambut... jarakkan sikit masa sapu conditioner tu, about 1 inch dari akar rambut...

3. disebabkan rambut i jenis kering tp oily scalp, i pakai hair lotion or oil setiap kali lepas shampoo and conditioner

4. pakai hair tonic... i pakai herbal type hair tonic.. murah je RM40 sebotol

5. sebulan sekali buat hair and scalp treatment...

i pakai brand modish (herbal hair treatment beli kat APT saloon) tp bukan semua range i pakai.. just shampoo, conditioner, hair lotion & hair tonic

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 11:14 AM | Show all posts
Edited by green~tea at 16-1-2019 11:15 AM

dulu i masalah rambut yang banyaakkkk sgt gugur.. lepas i buat above steps, now my hair dah lebat and panjang.. problem baru sekarang... nak tame my wavy hair supaya tak menggerbang and how to make sure rambut i kering cepat lepas mandi sbb bila rambut tebal sgtt and panjang, dah rasa cam bercinta plak nak tunggu rambut kering.. kalo tak proper kering, nnti kepam pakai tudung... geram nya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 02:10 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 16-1-2019 11:14 AM
dulu i masalah rambut yang banyaakkkk sgt gugur.. lepas i buat above steps, now my hair dah lebat an ...

Kurangkan mandi wajib sis. #eh
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 09:50 AM | Show all posts
rambut ai pun dah makin banyak gugur recently

tapi agak sbb baru lepas bersalin kut... hopefully okay lepas2 ni. malas nk bagai macam2 product

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Rambut I mmg gugur byk mcm apa tah...sikat je gugur tp bila potong pendek ok lah but sometimes nk juga rasa ladies lan rambut panjang......
Pastu I dh try shampoo bawang yg gambar Jackie Chan tu x solve
Pastu try pakai shampoo santan 3botol pakai still sama juga malah makin rancak
Now I try asmak product tp cm sama je dh 1/2 botel pakai....
Last2 mmg kena kerat juga rambut ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
sitisenyum replied at 6-2-2019 11:27 AM
Rambut I mmg gugur byk mcm apa tah...sikat je gugur tp bila potong pendek ok lah but sometimes nk ju ...

Hahaha. Nasib kita sama. Potong x potong gugur tu x payah kata dah. Tapi tadi ada terbaca dekat fb. Guna aloevera yang ada jual dekat guardian tu. Then campur dengan shampoo time nak mandi. Boleh try.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
mek.na replied at 23-1-2019 01:50 AM
rambut ai pun dah makin banyak gugur recently

tapi agak sbb baru lepas bersalin kut... h ...

Lepas bersalin tu memang normal kan. Tapi x tahu lah. Sebab blm ada pengalaman
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
ctsueraya replied at 9-1-2019 03:16 AM
salam semua

thanks momod @noraidil_06  bukak thread camni, suka tau thread ilmiah gini

Tips untuk kelimumur tu macam best je. N senang. Stakat limau nipis tu memang senang je nak cari kalau g kedai. Nak try lha nanti. Trima kasih info nya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 10-1-2019 04:02 AM
Saya rasa kena cari makan an tambahan jugak utk mengurangkan rambut gugur
Mineral zinc boleh memban ...

Makanan plak dah. Pemakanan pun penting jugak ke. Kena rajin mengoogle lagi ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
larra89 replied at 13-2-2019 02:45 PM
Makanan plak dah. Pemakanan pun penting jugak ke. Kena rajin mengoogle lagi ni

Ye. ...penting
We are what we eat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 16-1-2019 03:11 AM
tips rambut gugur utk oily scalp....



Wow. Mcm best je product ni. Mampu milik x
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.778997s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list