Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1130
View
16
Reply

PERTUMBUHAN EKONOMI MALAYSIA 2019

[Copy link]

Author: adila39       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-12-2018 10:13 PM | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 26-12-2018 02:21 PM

KUALA LUMPUR: Pertumbuhan ekonomi Malaysia dijangka merosot kepada 4.5 peratus tahun depan daripada 4.8 peratus tahun ini, dengan permintaan domestik memberikan sedikit kelegaan di tengah-tengah prospek yang lebih mencabar bagi eksport, kata Institut Akauntan Bertauliah England dan Wales (ICAEW).


Penasihat Ekonomi dan Pakar Ekonomi Asia Untuk Oxford Economics, Sian Fenner, berkata inflasi yang lebih tinggi, pengetatan kadar dasar, pertimbangan kestabilan kewangan yang timbul daripada kadar faedah yang lebih tinggi di Amerika Syarikat (AS) dan pembangunan dalaman juga mungkin menyederhanakan permintaan.




"Selaras dengan simulasi tarif AS-China, kami menjangka ekonomi dengan hubungan yang paling rapat akan terjejas paling teruk dalam perang perdagangan, sama ada melalui eksport langsung atau tidak langsung," katanya.


Fenner berkata demikian semasa menyampaikan Laporan Pandangan Ekonomi ICAEW: Asia Tenggara untuk Suku Keempat 2018 di sini hari ini.


Perbelanjaan isi rumah mungkin menyederhana kepada antara 5.5 dan 6.0 peratus pada 2019, katanya.


"Berdasarkan latar belakang global yang mencabar, kami menjangka bahawa kesan tidak langsung perang perdagangan AS-China akan dirasa lebih kuat pada 2019, mengakibatkan ramalan pertumbuhan yang rendah untuk Malaysia tahun depan, dengan konteks makroekonomi global masih agak posistif," katanya.


Mengenai rundingan perdagangan AS-China, Fenner berkata, perkembangan positif mungkin membawa kepada pertikaian terhenti buat sementara.


"Kami tidak menjangka yang import AS$200 bilion dari China akan dikenakan tarif 25 peratus. Kita mempunyai tempoh 90 hari tetapi apa yang penting ialah perdagangan antara AS dan China masih agak besar.


"Ia bukan sahaja mengenai perdagangan tetapi juga keselamatan negara. Ia addalah mengenai China yang ingin meneruskan dengan Buatan China 2025 dan AS cuba melindungi sektor pembuatannya sendiri," katanya.


Sementara itu, Fenner menjangka Bank Negara Malaysia (BNM) akan menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas pada pertengahan 2019. Kadar dasar semalaman ketika ini adalah pada 3.25 peratus.


Menurut laporan ICAEW, kedudukan fiskal Malaysia dijangka bertambah baik dengan defisit dianggarkan berada pada 3.5 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2019, tinggi sedikit daripada sasaran kerajaan sebanyak 3.4 peratus.


Ia mencerminkan prospek yang lebih berhati-hati untuk pertumbuhan KDNK antara 2019 dan 2020 dan kesan tertangguh daripada rangsangan potensi pendapatan daripada cukai baru yang diumumkan dalam Belanjawan 2019.


Walaupun unjuran fiskal yang lebih tinggi, negara dijangka mengekalkan penarafan kreditnya melalui usaha untuk memulihkan kewangan awam dengan mengurangkan defisit fiskal dalam jangka sederhana dan pembayaran kadar faedah yang lebih rendah sebagai sebahagian daripada pendapatan.

-BERNAMA






00221917e13e0fdcd9b602.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2018 10:13 PM | Show all posts
@Syd

Mohon share info jika ada mekasih syd
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 26-12-2018 10:13 PM
@Syd

Mohon share info jika ada  mekasih syd

Esok i baca dan hadam ya.

Ni baru balik pasar malam.

Macam nak pengsan kenyang.

Comments

hihihihihi....maksud i..u reporter kan any news ke related to the above share share la... ha! pasar malam jgn lupa kepak ayam! jagung bakar! putu bambu!  Post time 26-12-2018 10:41 PM
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2019 10:41 AM | Show all posts
best nya..tiba2 interested nak tahu psl ekonomi nih
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 12:24 PM | Show all posts
apa komen dan pendapat pakar ekonomi kat thread ni ye...

...Ada byk company dah offer VSS

so ekonomi Malaysia skrg ni dalam fasa yg mana ye..boleh terangkan tak...tq

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
awak tag la sapa yg pakar ekonomi kat sini seronok gak... baca
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2019 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 11-4-2019 04:24 AM
apa komen dan pendapat pakar ekonomi kat thread ni ye...

...Ada byk company dah offer VSS

from my humble opinion... i have no clue.. everything is so unclear and banyak speculation.. so kena tanya pakar
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 04:13 PM | Show all posts
adila39 replied at 11-4-2019 12:27 PM
awak tag la sapa yg pakar ekonomi kat sini seronok gak... baca

tak kenal sgt pakar pakar ekonomi kat sini ...

aku imagine kat therad nih mesti byk pakr2 ekonomi yg keje kat bank2 ..tp tu lar, skrg kan ekonomi masih terumabnag ambing..so nak tunggu set pakar2 ni balas lepas opis hour or waktu malam lah
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 04:15 PM | Show all posts
adila39 replied at 11-4-2019 12:28 PM
from my humble opinion... i have no clue.. everything is so unclear and banyak speculation.. so ke ...

i too clueless...

tp kat oberseas, my friend ckp ada satu masa tu - masa ekonomi gawat..course2 economy ni byk permintaan dr budak2 yg nak masuk uni
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 09:03 PM | Show all posts




Are you ready for 2020? The world has been long overdue a downturn, and it's now finally hitting. There's 3 strategies you can take to future proof yourself from the coming recession, and I've explained them below.

I'm an optimist, so this isn't a post from a doomsayer pessimist. It's a realistic view of what's happening and what an optimist needs to do to stay on the silver lining of the storm clouds.

If you think it's sunny skies ahead, here's two signs to have a look at:

Sign No.1 - The U.S. Yield Curve just inverted

The U.S. Yield curve inverts when the interest you get on a long term 20 year US treasury bond drops below the short term 3 month interest. Every one of the 9 recessions since 1955 has followed a yield inversion. On March 22nd, the U.S. yield curve inverted. On the same day the yield on German bonds actually went negative. It's now not a matter of whether the recession begins, but when.

Sign No.2 - Global property markets fall

I'm in Sydney today, where news came out this month that property prices in Australia are falling faster than during the Global Financial Crisis. This month, UK property prices also fell for the first time since 2012. And this week the IMF warned of the risk the current global housing risks in the US and China could spark the next recession.

So what can you do about future proofing yourself for the coming downturn? These 3 strategies are what all the most successful entrepreneurs and investors did during the global financial crisis:

1. Be a zebra, not a unicorn - While 'unicorns' aim for billion dollar valuations by growing at all cost (and are mythical animals), 'zebras' focus at profit and purpose, and stick together in herds (and are very real). Cash is king. So cut costs and focus on repeat revenue from your best customers.

2. Think global, act local - In the coming downturn, currency risk will be as big a factor as asset risk. So diversify across multiple markets and currencies. Not by spending to grow, but by partnering and adding your value to others.

3. Ride the coming wave - Today's biggest companies - Amazon, Google and Apple all emerged from the dotcom bust. AirBnB and Uber launched during the Global Financial Crisis. Every crisis is the birth place of giants. So play for first bases but look out for the home runs. They're coming.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2019 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 11-4-2019 08:13 AM
tak kenal sgt pakar pakar ekonomi kat sini ...

aku imagine kat therad nih mesti byk pakr2 ekono ...

where are u?

kena tag pakar pakai ekonomi masuk sini wak
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 10:37 PM | Show all posts
Edited by farlis at 22-4-2019 10:44 PM

Now, Malaysia tgh buat Digital Ekonomi..
Use your skill to earn money...

Byk dh pekerja kena buang.. Skill workers ni blh guna kepakaran diorang utk buat keje online..

Antara inisatif yg MDEC ada buat.. e-usahawan dan e-rezeki

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2019 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 22-4-2019 02:37 PM
Now, Malaysia tgh buat Digital Ekonomi..
Usae your skill to earn money...



betul farlis now banyakla juga program eduit and so on and also Mdec all entrepreneurs programes. . tapi how efficiently it can be.. im not sure..mybe it is to those yg sedia ada with capital
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 10:46 PM | Show all posts
adila39 replied at 22-4-2019 10:44 PM
betul farlis now banyakla juga orogram eduit and so on. tapi how efficiently it can be.. im not su ...

I follow rapat juga program erezeki
Bid job from overseas platform
Payment in USD...
Google youtube erezeki.. Ada yg share their own story..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2019 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 22-4-2019 02:46 PM
I follow rapat juga program erezeki
Bid job from overseas platform
Payment in USD...

ooo sharela more info.. if u free.. ble baca baca and figure out. Mmg plan to do something yg prominent sikit. Insyaallah cuma xtau lg when and where and what.. but still figuring out.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 10:54 PM | Show all posts
adila39 replied at 22-4-2019 10:50 PM
ooo sharela more info.. if u free.. ble baca baca and figure out. Mmg plan to do something yg prom ...

I'll share later.. kena cari blk all the info
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093155s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list