Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9569
View
198
Reply

Perkahwinan ke 2 (anak2 masih kecil dibenci suami dan keluarga mertua)

[Copy link]

Author: Mamahayati       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-12-2018 11:49 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum,

Saya harap ade yang sudi memberi nasihat dan pandangan terhadap masalah yg membelengu hidup sy. begini, saya berusia 42 tahun mempunyai anak berusia 7 thn dan 10thn (dari perkahwinan dahulu). Saya telah berkahwin baru 4 thn. sebelum berkahwin abg ipar dan bpk mertua tidak merestui hubungan kami, kerana suami ttp pendirian nk berkahwin dgn sy mereka akhirnya redha. selps berkahwin dan sy byk membantu kerja umah mereka mulai suka pada sy dan boleh menerima sy.

masalah sy muncul bila mereka tidak suka dgn anak2 saya. pantang silap sikit anak2 sy akan dimarahi kdg2 ditampar pada lengan dan mulut. anak sy akn bercerita beberapa hr kemudian. sy pula bila suami mengadu sy akan terus rotan anak2 sy. tp bila nmpk mereka seolah2 suka sy rotan anak2 sy dh tak buat lg. bila bab mkn anak2 sy akan dijeling bila nk ambik lauk. sy pernah bergaduh dgn kakak ipar bila mempertahankan anak2 sy. bergado di dpn semua org. semenjak tu bpk mertua sy x suka sy nmpk dr perbuatannya. lebih2 lg sy gadoh dgn anak kesayanganya. semua yg sy buat salah..sy cuci lumut2 ditoilet dikatakan sy penyebab tiles retak. suami yg bagtahu sy semua ni. unuk mengurang situasi panas ni sy beli dapur kecik dan masak ditepi umah yg ade bumbung semuanya ok tp ade nyamuk sikit.

suami plk suka memaki hamun anak2 sy. selalu ckp anak sy toyol, mcm pelesit perangai x guna mcm ex sy dll. semlm kakak ipar mengadu anak2 sy sepahkan ruang tamu suami nk mrh anak2 sy dan dia ambik pisau rambo dia ckp aku dh lama x rodok perut org karang aku rodok perut korang, asyik menyusahkan hidup aku je.. anak2 sy terkial2 tgk.

sy tgk kemarahan suami yg teruk semlm sy bawa baju anak2 masuk beg besar. sy blk umah flat sy yg dh lama sy tinggalkan. koran grasa betul ke tindakan sy? tak berdosa ke sy kalau sy bercadang hnya blk kerumah tu sabtu dan ahad shj?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 12:07 PM | Show all posts
next   
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 12:22 PM | Show all posts
silap sendiri la dah tau family jantan tak suka, nak jugak kawin..
u sendiri pilih sayang anak or sayang konek..
yang kurang sayang tu, buang je dari hidup..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 12:40 PM | Show all posts
mungkin dah boleh pikir utk angkat kaki kot....aku lebih pentingkan keselamatan anak2 kot. lgpun boleh tahan ke hidup di kalangan org yang tak suka kita? ntah la...tu pandangan peribadi aku je. pandaila tt buat keputusan ye. better buat istikharah.

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Tindakan puan kalau ikut naluri keibuan... Betul.

Dah suami tak suka anak,  mulut ringan mengata anak itu ini.. Jantan sebegini baik ditinggalkan aje..

Tak padan miskin menumpang rumah mak bapak walau dah kahwin...
You ada flat sendiri dah cukup baik..
Jangan benarkan jantan tu menumpang pulak.

Ikutkan jahat I...  Fail aje cerai..
I pantang orang lain jentik emosi & fizikal anak2 I.
Memang cari pasal la...

Suami isteri boleh bercerai..
Tapi anak hubungan darah selamanya..
Sampaikan amalan yang tinggal bila kita mati nanti adalah doa anak2...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedihnye
Balik la flat
X yah tunggu laki tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 12:52 PM | Show all posts
dia nak rodok anak guna pisau rambo. kalau aku dah report polis
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 12:57 PM | Show all posts
kalau pegi repot polis kompom kena tangkap, nak rodok dgn pisau tu... giler apa ugut budak2 camtu
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:02 PM | Show all posts
Takyah la ko nak stori psai dosa pahala  sbb tingalkn umah yg penoh dgn masalah...tu suami baru ko setakat sign atas kertas aje.. skali lapaz... terlerai smua ikatan..
Lain pulak halnye dgn anak kandung ko.... apa pun terjadik x kan terputus hubungan kalian sampai akhirat..
Aku x bole la org lain memperkotak katikkan anak yg aku kandung..sape dia? stakat bapak tiri yg menyusahkn idop ko anak beranak... sorry..aku x bole hadam..tu anak  ko kottt..
Haishhh... duduk je la trus kat umah flat ko tu..x yah dah balik2...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:05 PM | Show all posts
bodohnya lah kau ni

dh ada anak2 apesal la gatal lagi nak kawen? kau boleh je kan hidup dengan anak2 je? kalau aku apa jadi pun aku lebih pentingkan anak2.. koserrr la kawen lain sampai abaikan anak2 siap rotan semua.. kalau kau tak mintak cerai mmg kau bodoh!
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:06 PM | Show all posts
Keselamatan anak2 dan diri puan sendiri perlu diutamakan. Sekarang ni dia boleh ugut anak2. Kot nanti dia tak puashati or terlampau marah, takut you pun akan jadi mangsa.

Kalau betul husband baru ni sayangkan you, dia sepatutnya akan sayang dan terima anak2 you seadanya malah akan tolong sama2 didik anak2.

For me tak salah pun puan pindah balik ke rumah puan. Dan maybe boleh jugak buat report polis macam ade forumer yg suggest tadi.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Angkat kaki la kalau sayangkan anak
Ke tt tak blh tinggal suami sbb penting diri sendiri

Takkan nak tunggu anak jadi korban baru nak sedar

Tt BIAR MENYESAL SKRG BUKAN MENYESAL KEMUDIAN
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:08 PM | Show all posts
Kesian anak2 trauma.

Kalau ada flat sndr kenapa tinggal bersama famili mertua?
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:14 PM | Show all posts
report polis je... kata u bawa anak2 keluar rumah demi keselamatan u dan anak2... takut kena tuduh nusyuz pula sbb kluar drpd rumah kelamin... bagitau polis, husband u ugut nk rodok perut anak2 u..

btw u buat tindakan yg betul. elok bercerai je la... nampak lelaki ni mental tak stabil. family pun.. i tak tahu la tahap nakal anak2 u tapi cara dorang benci tu lain mcm.. elok la u selamatkan diri n anak2.

kalau anak2 u terus tinggal situ mmg mental n physical torture. takut terjadi kejadian yg tak dingini.

sbenarnya hidup sebagai ibu tunggal ni not bad.. u pun dah ada rumah sendiri. n u pun bekerja kan?
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
TT jangan biarkan anak membesar dalam environment tak sihat mcm tu. Kesian anak2 tu...Ingat, pengalaman yg dilalui sepanjang tempoh membesar ini akan memberi kesan yg sangat besar kepada pembentukkan personaliti & emosi anak2..At this stage, kita dalam fasa utk sediakan foundation kepada mereka, kalau foundation tak kuat/positif, diaorang akan terus membesar dgn foundation yg tak kuat/negatif tersebut..please do something..if i were you, orang dh nak rodok pisau kat anak (walau acah2 + its not funny at all), i terus blah & report polis. Just for remind them, jgn suka2 nak buli anak i..satu lagi i xfaham dengan manusia yg dgn budak2 pun gaduh..buruk betul perangai...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:26 PM | Show all posts
dejavu..

rasa macam pernah baca thread yg seumpama ni.

rasanya didalam umur tt sekarang, kebahagian anak2 adalah yang paling utama.
tidak faham apa keperluan bersuami jika dia tidak dapat menjadi bapa kepada anak2 tt.
ditambah pulak family in law yg tidak dapat terima ank2 tt.
Please sis, kesian kat ank2 awak, tidak berbaloi awak korbankn ank2, harga diri sendiri demi untuk kenikmatan yg hanya berapa saat tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:41 PM | Show all posts
amyza82 replied at 26-12-2018 01:26 PM
dejavu..

rasa macam pernah baca thread yg seumpama ni.

Iols pun rasa macam pernah baca. Laila apa ke benda entah nick dia. Kalau betul lah..lama tu tak keluar2 lagi dari situasi tu. Letih dah advise.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by CardiGans85 at 26-12-2018 01:46 PM

Betul tindakan tt tu. Sekarang ni duduk je rumah flat tu. Jangan balik selagi suami tak pujuk dan minta maaf pada budak2 dan tt. Tt fikir la baik2.

Your husband is too much.  Please report polis first dan in case kalau suami awak claim nusyuz, tunjuk report polis kenapa. Silap hari bulan, dia tinggal dalam lokap dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:48 PM | Show all posts
betul tu....  lebih baik jaga hati dan emosi anak2 yang nak membesar dari
fikirkan suami dan keluarga mertua yang macam mentallll...!
sick people....
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:49 PM | Show all posts

i rasa u da tahu ape patut u buat.. kalau i, org ckp anak2 i mcm tu.. da lama i keluar dari situ.
u penah fikir x kesan perbuatan suami u n in law u ke atas anak2 u? mereka akan terkesan dgn semua hinaan dan cacian.

kalau u xbertindak...anak2 u akan salahkan u kelak. Bgi mereka, u sikit pn x pertahankan mereka bile mereka dipukul n dihina mcm tu. pls bertindak... fight for them. U xperlukan suami from hell mcm tu.

pls jgn jadikan anak2 as mangsa semata-mata u nk berlaki or isi kekosongan hati u. Ank2 tu segalanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085742s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list