JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2007
View
178
Reply

[Pelbagai] [Sleep Paralysis] Kelumpuhan Tidur

[Copy link]

Author: KILL_NANCY    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-12-2018 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by KILL_NANCY at 17-12-2018 02:16 PM

Kelumpuhan tidur merujuk kepada keadaan lumpuh ketika tidur ataupun ketika bangun tidur. Mereka yang mengalami kelumpuhan tidur pada kebiasaannya akan mengalami masalah untuk menggerakkan anggota badan, tidak berupaya untuk bersuara dan sebagainya. Kelumpuhan tidur juga biasanya di datangi dengan halusinasi seram atau mimpi ngeri.

Kelumpuhan tidur berlaku dalam keadaan pesakit separuh sedar, selalunya akan tidak sedar sama ada mereka sedang tidur atau pun dalam keadaan jaga sewaktu mengalami lumpuh tidur. Ia juga kebiasaannya berlaku dalam kedudukan tidur melentang atau dada menghadap ke atas.

Dari Sudut Sains

Punca ----> Semasa "Rapid Eye Movement" (REM) atau Pergerakan Mata yang Cepat tidur, otak mengalami mimpi yang jelas, sementara otot-otot badan pada dasarnya telah dimatikan atau gagal untuk bertindak balas. Ketika tidur, otot-otot badan tidak boleh bergerak, oleh itu, individu tersebut tidak mampu untuk memberikan reaksi terhadap mimpi mereka, sistem ini berjalan secara automatik. Kelumpuhan tidur terjadi apabila individu itu bangun sebelum REM berakhir.

Kajian juga menunjukkan bahawasleep paralysistidak mendatangkan bahaya dan ia tidak akan menyebabkan kecederaan fizikal sehingga berlakunya kematian.

Jika dilihat secara ilmiah, situasi kena tindih ini adalah disebabkan oleh gangguan tidur yang berlaku dalam kehidupan kita. Oleh sebab itu, cara untuk mencegah gangguan ini adalah dengan mengurangkan aktiviti lasak sekitar tiga jam sebelum tidur.

Sekejap.

Benarkah begitu?

Forumer sekalian,

Adakah di antara anda pernah mengalami kelumpuhan tidur atau sleep paralysis ini?


Henry Fuseli (1781) pernah menganggap di mana kelumpuhan tidur adalah sebagai sebagai lawatan syaitan.


Apa pula pendapat anda yang mengalaminya? Bagaimana IDEA anda mencegahnya? Bagaimana IDEA anda mengawalnya? Ada yang badan mengerekot, meleding ketika tidur dalam keadaan mata terbuka adakah disebabkan bangun sebelum REM?


sleep_paralysis_by_gloom82_dbwlyhp-pre.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
@noor2

@adila39

@Beautifulliar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
@meklalala

@kuuhbakar

@salmon-suki
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
@shernazz

@meisopoya

@Defiance
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2018 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
pernah baca pasal sleep paralyse ni dulu. sebelum tahu pasal sleep paralysis dari sudut sains, percaya benar dengan tidur kena tindih hantu. tapi saya tak pernah kena lagi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2018 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ngerinya gmbr2 tu

Ni meols dlu pnh kne ms sorg mak sedare br bsalin tumpang tido umh kitorg.setiap mlm mak meols dgr sheols asik mnjerit jah tp laki kt sbelah tido mmg xsedar.Meols kt bilik sbelah pon xde dgr.

Bila ditnya sheols ckp ala mgigau kot.Tp mak meols mmg beria ckp mmg tiap2 mlm lps jam12 bunyi sheols mnjerit mcm ketakutan gitu.

Pstu xlama sorg demi sorg dlm dlm umh kitorg ditindih antu raya.Meols org paling last kena sbb sblm tu mmg meols xpcaya bnda ni ada.So mlm yg kena tu meols tido sorg pstu terasa ada something atas bdn smpai meols xleh nps.

Ms tu dh tpikir mgkin kene tindih and mmg ms tu tido trlentang.Mmg xleh buat ape pnt jerit tp tkde spa dgr.Kaki tgn mmg xleh gerak.meols bukak mata ni dgn nama tuhan meols bgtau mmg dlm samar chaya lmpu meols nmpk sekor beruk berbulu bsr mata merah duk atas meols.Trus meols mngucap n baca sgala tp menatang tu xlari.Smpai meols pnt tetiba terpikir nk azan.Baca smpai abis zasss terus menatang tu ilang.Pg tu meols bgun mak meols ckp muka pucat smlm kena ke.

Bila lm2 diselidik rupanya mak sedara meols tu mmg ade kturunan mbela dr belah fmily dia.So bila dipksa br cite psl mnjerit tu sbb sheols salu nmpk ada beruk besar dtg tgok anak br lahir tu.

Bnda ni mmg jadi bab2 ditindih ni tp klo dr segi sains mmg lain plk pnjelasannye.Sbb bidang ilmu  nyata n ghaib ni kdg2 mmg dliuar pemikiran waras kite

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
matkpop replied at 17-12-2018 01:27 PM
pernah baca pasal sleep paralyse ni dulu. sebelum tahu pasal sleep paralysis dari sudut sains, perca ...

thanks mat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Beautifulliar. replied at 17-12-2018 01:36 PM
Ngerinya gmbr2 tu

Ni meols dlu pnh kne ms sorg mak sedare br bsalin tumpang tido umh kitorg. ...

thanks beauti.tu lah masa kena mata terbuka tengok kawan kat sebelah, nak kejut/minta tolong tak boleh, body dah shut down, dapat gerak hujung jari je.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2018 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 17-12-2018 01:44 PM
thanks beauti.tu lah masa kena mata terbuka tengok kawan kat sebelah, nak kejut/minta tolong tak b ...


Ms kne tindih tu mmg kita lumpuh satu bdn xleh gerak.tp perasan kite dh bpeluh2 gerakkn kaki tgn sume jerit segala tp xde yg dgr.

Bnde ni klo kne tindih tu,n kebetulan ada org sblh kite batuk or pnggil mmg trus hilang lah menatang tu.Bapak meols dlu suka msuk utan pehtu tido mlm kne tindih something.kitorg tgh tgok tv kt depan dgr heols mcm tcungap2 kt dlm blik.Mak meols pnggil nm bapak kire mcm tegur la trus menatang tu ilang.bapak kluar trus ckp br lepas kena tindih antu.dh lm pnggil kitorg pekak xdgr ke ahah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2018 01:59 PM | Show all posts
mlm td baru kena, 2-3kali  berkalih pun kena lagi. gara2 tgk cite conjuring2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts


sleep paralysis menyerang ketika tidur.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2018 02:08 PM | Show all posts
seingat akak la, tak pernah kena lagi tindihan atau sleep paralysis ni


kalau anak yg no 2 selalu kena, sebab dia tu suka main kat tempat pelik2...ada la yg mengikut balik (tu teori akak je)

perasaan dia lebih kurang macam dik biuti alami jugak, susah benor nak bergerak...tapi bila dah dpt gerak sikit jea terusss ok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
cikputih15 replied at 17-12-2018 01:59 PM
mlm td baru kena, 2-3kali  berkalih pun kena lagi. gara2 tgk cite conjuring2.

terima kasih cik putih.

adakah badan tu terlalu letih?mata terbuka atau tertutup ketika kena tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
hibernation replied at 17-12-2018 02:08 PM
seingat akak la, tak pernah kena lagi tindihan atau sleep paralysis ni



terima kasih kak kumari komen di sini.

masa dia kena akak nampak tak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.131137s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list