Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1000
View
19
Reply

AGAMA : ANTARA AKAL, PERASAAN DAN DALIL

[Copy link]

Author: ussopp       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-12-2018 01:58 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ussopp at 10-12-2018 02:40 AM




Tidaklah seseorang itu pandai, jika akalnya yang bersumberkan data empirikal dari 5 deria terhad mula menolak dalil.
Tidak juga dia baik, jika perasaannya terlebih murni dari dalil
....walaupun ia menyangka perbuatannya indah.

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 09:35 AM | Show all posts
ni la penting ilmu kalal dalam Islam ,  bagi siap ayg belajar untuk menguatkan pemahaman, tetambah lagi dengan pelbagai cabaran pemikiran.

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 11:22 AM | Show all posts
sapa yg tahu falsafah sains and islam mesti best kupas tajuk ni

pretty sexy i 'd say, the topics that make you want to have a coffee at the dome klcc and bythe symphony lake discissing this

what a beautiful day ....................
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 02:36 PM | Show all posts
Pada i dan dari apa yg kita dengar dari pakar dalam bidang berkaitan, seingat I , Dr Khalif Muammar dan Dr Zaidi dari IKIM juga menyentuh bab ini , i think : Islam bukan tolak peranan akal, bukan anti reason, tu semua hadis yg dimurnikan dinilai tu perawi perawi guna akallah dan ini ijtihad terpandu ...

Of course rujukan utama ialah  : Al Quran dan Sunnah itu pasti definitely, dan kedua dua ini juga menggalakkan umat dan menyuruh makhluk berfikir

secara rasional...sebab tu lah aliran ASWJ tu dia tengah tengah.


Apa apa pun pun setiap  bidang kefatwaan dan penilaian  dalil ada kaedah kaedah memasing...

wallahu a'lam


diAkui juga ada golongan yg menolak dalil dari atheist dan agnostik yg memang berdasarkan empirikal ini juga memperlihatkan keterbasan mereka dalam menanggapi persoalan : what is the truth? apakah hanya cognition per se( semata mata ) , how about intuition ? intuisi, gerak hati?

apakah itu kefahaman dalam erti kata konkrit - ini Prof SMN Al Attas menyifatkan ini sebagai : the arrival of meaning to teh soul

ini dalam ni - ruh itu memahami sampai taha sedar, faham, menghayati dari level kognitif to affective dan akhirnya psikomotor  : ini obvious ...dalam siapa ygterlibat dalam pendidikan, kan?



Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Masuk forum ini, semua disangkal aje. Celah lagi, Allah tak bagi faham Alquran, dan tak beri pengalaman, dah tentulah tal faham Alquran ye.

Apasal manusia ni tak reti guna akal lalu nak nasihati orang yg cuba dizaliminya?

Tu pun tak sedar2, diri itu koyol taip benda yg diri sendiri tidak fahami?

Sembang bab agama, tapi tak faham pun agama. Bukankah itu tanda diri seseorg yg jahil dalam beramal?

Nak suruh dan beri nasihat kpd orang yg dilindungi Allah dari kezaliman awak ke tu sebelum2 itu ye. Bukankah itu bukti jelas,betapa bodoh dan sombongnya kamu?

Bila le namrudz yg bertuhankan nafsu ni nak sedar, diri tu dalam tipu daya syaitan aje selama ini?

Koyol pun koyollah ye. Tak mau mengaku diri tu zalim seperti namrudz ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Saja nak ingatkan, bagaimana awak hantar org2 yg awak aniaya, dan ditipu daya kpd saya utk tunjuk "Islam Ganaz", lalu saya senyum shj utk jelaskan, siapa awak utk "gertak orang yg hanya takut kpd Allah?" Sedangkan diri awak pun takderlah hebat sgt pun, hanya bergantung selain Allah berserta Allah?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak taip apa2, kalau tak der pengalaman yg mana, diri itu mengenal Allah menerusi Allah, mengaku ajelah, awak masih baru dan tak reti apa2 pun. Mengaku ajelah, kesalahan awak itu ye.

Rugi ke mengaku? Nak kena rasuah baru mengaku ye? Apa ye, awak ukur duit itu ukuran iman seseorg? Dah berapa lama syaitan berserta awak selama ini?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dovob at 10-12-2018 03:56 PM

Orang yg byk duit itu orang yg beriman dan bertaqwa ye? Dan orang yg byk tolong bg duit kpd awak itu orang yg beriman dan bertaqwa ye?

Jika itulah ukuran awak, perhatikanlah kesudahan orang2 yg lalai dari mengikut petunjuk-Nya selepas ini ye.

Allah tak kata, ramai orang kaya itu masuk ke syurga. Tapi semestinya ramai ahli syurga itu dari orang2 yg miskin akan hartanya.

Apasal le Allah jadikan awak itu pengikut syaitan? Pasalnya, awak koyol dan perasan, sesungguhnya gangguan syaitan itu, suatu bukti, awak perlu lakukan sesuatu utk membetulkan keadaan yg diri sendiri pun takat sangkaan?

Allah berjanji, melindungi orang2 yg mukhlis. Bila Allah tak lindungi awak, itu tanda dari Allah, awak itu BUKAN TERMASUK ORANG YG MUKHLIS.Yakni bukan orang yg beriman dan bertaqwa kpd Allah!

Bila le nak sedar, diri itu tak mukhlis pun... Huhuhu. Punya ramai ustaz piang ataa muka bumi ni. Itulah ustaz setan yg berbicara menurut sangkaan yg dikehendaki oleh syaitan. Apasal ustaz itu tak ajar hal mukhlis? Ustaz setan, koyol kpd Allah pun awak dengar. Lagi nak ajar saya hal ehwal yg meunjukkan betapa bodoh dan sombongnya awak ye? Kesian, bodoh tahap gabanz... Mudah ditipu oleh setan....

Koyol hingga mudah ditipu daya syaitan? Mursyid sebenar, pasti gelar awak itu BODOH. Pasalnya, berserta awak, belengu syaitan laknatullah. Dan itulah takdir awak hingga awak mati kerana kesombongan awak kpd Allah.

Apakah setan2 yg ikuti awak ingat, Allah tidak jelaskan petunjuk kebenaran dan kebatilan? Tidak! Awak dalam kebatilan dan kebenaran itu berserta orang2 yg mukhlis kerana Allah. Hanya saya dan beberapa yg lain benar2 kenal orang2 yg ditipu-daya oleh syaitan. Dan tidaklah saya nyatakan disini kerana, awak itu orang yg ZALIM.

Orang yg zalim, layak kekal dalan neraka jahannam spt yg Allah tetapkan!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2018 12:41 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 10-12-2018 09:35 AM
ni la penting ilmu kalal dalam Islam ,  bagi siap ayg belajar untuk menguatkan pemahaman, tetambah l ...

mod,

mod pernah tengok pendapat imam imam muktabar, terhadap ilmu kalam?

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 03:22 PM | Show all posts
ussopp replied at 13-12-2018 12:41 PM
mod,

mod pernah tengok pendapat imam imam muktabar, terhadap ilmu kalam?

ada thread saya khusus untuk ilmu ni


Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 03:23 PM | Show all posts
KENYATAAN MEDIA : MERUJUK KEPADA SALAH FAHAM TENTANG ILMU KALAM DI DALAM BUKU IRSYAD AL-FATWA

Pihak Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan (PMWP) mengambil maklum penularan keratan-keratan daripada buku Irsyad al-Fatwa wa al-Ahkam (7 Jilid) yang memiliki pernyataan yang boleh disalahtafsir sebagai mengecam tradisi ilmu kalam secara umum dalam pengajaran aqidah Islam. Sebenarnya, pernyataan tersebut secara terperincinya merujuk kepada ilmu kalam yang menyeleweng daripada al-Quran dan al-Sunnah, dan daripada kaedah bahasa Arab yang betul, seperti yang dipelopori oleh golongan Mu`tazilah dan ahli falsafah yang mengutamakan akal daripada nas-nas Syarak. Kami mengiktiraf bahawa dewasa ini istilah ilmu kalam sudah sebati gelaran merujuk kepada aliran ilmu kalam Ahlu Sunnah wa al-Jamaah yang dipelopori oleh Imam Abu Hasan al-Asy`ari an Imam Abu Mansur al-Maturidi, rahimahumallah, yang menyusun dan mengemas hujah-hujah akli dan naqli untuk membanteras golongan bidah. Maka, istilah ini tidak lagi merujuk kepada golongan falsafah yang sesat seperti yang dinyatakan dalam keratan-keratan tersebut. Kami juga menyokong usaha semua pihak yang menggunakan ilmu kalam untuk melawan ajaran-ajaran sesat seperti ateisme moden dan ahli falsafah materialistik yang semakin membarah dan menjauhkan manusia daripada hidup bertuhan.
Justeru, kami berharap pernyataan ini dapat menjernihkan kembali suasana dan kami memohon maaf seandainya pernyataan tersebut telah disalahfahami sehingga boleh mengeruhkan hubungan sesama Muslim.

Akhukum fillah,
SS Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan
2 Jamadil Akhir 1439H bersamaan 18 Februari 2018M
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 03:24 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2018 10:14 PM | Show all posts
pernah renung amek pelajaran dari bertafakur dak tuan2?
bagaimana para sahabat mempelajari alquran dr nabi saw?
tanpa ada pena kalam?
hanya segelintir yg menulis , tapi majoriti sahabat adalah mendengar dan memahami
lalu melekat di dada...

sekiranya kita xmemahami xmelalui apa itu solat mukaronah
sampai bila2 takkan faham pada tadabur quran sebenar...
sbg contoh, dapatkah tuan2 memahami, apakah perbezaan pokok yg nabi musa as hampiri pabila ingin berbicara dgn rabb, dan apa perbezaan dgn nabi saw yg juga bertemu dgn pokok pabila berjalan dgn jibril di kala israk mikraj?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2018 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
rantaikendoq replied at 15-12-2018 10:14 PM
pernah renung amek pelajaran dari bertafakur dak tuan2?
bagaimana para sahabat mempelajari alquran  ...

Apa yg saya tahu , pada mula mula pengajian al quran, rasulullah saw melarang catatan tapi bila sahabat mohon kebenaran dan berbincang rasulullah saw benarkan , rasional rasullullah saw tak bagi pada mulanya tetakut kalau tafsir ayat tercampur sekali dgn al quran. Sevwnarnya bersanad ye tafsir ni.

Boleh rujuk thread saya yg bertajuk hermeneustik
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2018 12:47 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 17-12-2018 08:34 PM
Apa yg saya tahu , pada mula mula pengajian al quran, rasulullah saw melarang catatan tapi bila sa ...

ada 1 hadfis berkaitan larangan nabi saw tapi kemudiannya beliau membenarkan setelah dtg pesanan dr jibril as
sebenarnya wajib berguru nak memahami kaedah kalam lidah dr nabi saw
bagaimana nak bezakan wahyu alquran, hadis qudsi dan hadis selain itu
walau dr 1 batang tubuh yg sama
dan bagaimana para sahabat tertunduk bila tahu itulah wahyu kalam Allah tanpa perlu nabi beritahu terlebih dahulu mereka sedia tahu
ada tanda2 ditubuh nabi saw sptmana beliau tiada bayang2 bila bergerak..
diam dan gerak beliau tidak sama manusia lain
bahkan beliau 1 dalam seluruh ciptaan manusia sejak adam as hingga kiamat...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2019 11:50 PM | Show all posts
tidaklah begitu kompleks....

audiens nabi terdiri daripada segenap lapisan, bodoh dan pandai....

penyampaian nabi bukanlah ala-ala malaikat, tetapi biasa-biasa saja, dan sesuai manusiawi....

ya, tidak dinaikan ada kelebihan pada nabi....

tapi jgn susahkan keadaan dalam menuntut ilmu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2019 12:25 AM | Show all posts
xde syak waham pada yg bersih suci dr hijab yg dibuka Allah

kenapa wajib berakal dan AKAL diangkat Allah dlm konteks Iman dan Islam?
kenapa?
kena rincik perjelas tentang usul AKAL itu apa dari segi makna, hakikat dan natijah
silakan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2019 12:36 AM | Show all posts
rantaikendoq replied at 24-3-2019 12:25 AM
xde syak waham pada yg bersih suci dr hijab yg dibuka Allah

kenapa wajib berakal dan AKAL diangka ...

terlalu banyak soalan tentang akal dari pelbagai sudut.

saya tidak tahu-menahu....dan sy lemah.

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2019 11:22 AM | Show all posts
faridatul faraid...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2019 09:02 PM | Show all posts
nak jadi org yg baik baik lagumana
jika guru ulama xmahu dicari
asek nak ikut hawa nafsu karat berhijab...

tatkala Allah cipta nafsu, ditanya siapa kamu siapa Aku?
nafsu menjawab mu mu aku aku, hahaha...

nafsu dah terlebih awal melihat tuhan
akal dah awal lagi melihat alKhaliq
ruh lagilah terlebih dahulu persaksian syahadah..

hanya diri manusia ketinggalan tak tahu berjalan apa di cari
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082159s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list