JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
251
View
17
Reply

Masalah pertuturan sumbing

[Copy link]

Author: tomok    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-12-2018 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum.

Sy ada kenal dgn sorg prmpuan dan berminat dgn dia. Masih baru lg berkenalan. Dia ada sejarah sumbing. Based on gambar, dia dh buat operation. Stakat ni belum jumpa berdepan lg. Cumanya bila berckp dlm fon, agak susah nk fhm butir2 kata dia. Andai kami ada jodoh, ada cara x utk perbaiki pertuturan dia? Sbb kalau boleh xnk timbul masalah komunikasi lepas kawin nanti.

Tq.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:39 AM | Show all posts
bertutur tak semestinya dengan mulut. kalau sayang dia belajar menerima sedia ada dan bantu dia bertutur dengan lebih baik.

untuk bertutur lebih baik mungkin boleh tengok youtube, atau jumpa mereka yang pakar dalam bidang ni.

situasi terbaik hadiahkan dia smartphone yang flagship. kalau tak faham butir cakap dia boleh type atau tulis. recommend galaxy note atau sewaktu dengannya.

bila bergaduh tak perlu dengar dia beleter jadi dia tulis marah jadi kelebihan awak  tenang bila kena marah.

kaka doakan moga berjodohan dan bahagia ke anak cucu ye. ada orang mulut lengkap tp communication fail jua sampai cerai berai. sumbing ujian kehidupan ada hikmahnya.. belajar menerima kekurangan pasangan  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 8-12-2018 02:39 AM
bertutur tak semestinya dengan mulut. kalau sayang dia belajar menerima sedia ada dan bantu dia bert ...

So far insyaAllah sy xde masalah dgn fizikal dia. Cuma khuatir ada miscommunication in the future. Moga2 semua ok. Apa2 pun tq. Doakan ya.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Good luck

Saya doakan u both bahagia hingga ke jannah. And jaga beliau baik baik ya. Support la dia and make sure dia x rasa down. I believe sooner later u both akan ble communicate dgn baik...matter of time.

Thank you for choosing her/him. May happiness be with u both.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 05:59 AM | Show all posts
sumbing tu apa sebenarnya
sy asal kelantan
kami tak guna sumbing melainkan pada pinggang mangkuk yg pecah sikit
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 06:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 9-12-2018 10:20 PM
ipes2 replied at 9-12-2018 09:59 PM
sumbing tu apa sebenarnya
sy asal kelantan
kami tak guna sumbing melainkan pada pinggang mangkuk y ...


erkk...google doc.


Translation of sumbing in English: sumbing. harelip.. harelip, deformed lip with a vertical slit

@ipes2
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 06:22 AM From the mobile phone | Show all posts
mcm ni doc
Screenshot_2018-12-10-06-20-55-680_com.android.chrome.png
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 03:49 PM | Show all posts

oh terima kasih, cleft palate ke cleft lip?

sy kira, dlm bahasa kita, di anggap kedua2nye lah kan

cleft palate boleh ubah cara seseorang itu bertutur
bunyi nya etc kerana air flow nya different

dalam isu saudara, apakah saja yg sy boleh kata
cinta di hati jika tebal, boleh mengatasi segala kekurangan lain
insyaAllah sy yakin, your love for her will be stronger than this physical issue

apa2 pun, boleh lah jumpa specialist ENT utk ketahui apakah ada any operation lagi yg masih boleh dibuat

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 03:55 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 8-12-2018 02:39 AM
bertutur tak semestinya dengan mulut. kalau sayang dia belajar menerima sedia ada dan bantu dia bert ...

sangat setuju dgn CPS
jika sayang tetap sayang
insyaAllah mawaddah itu dari Allah
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:20 AM | Show all posts

jazakillah for the tag adila

oh he he; bagus awak.. alah awak mmg tahu medical stuff pon kan?
BF specialist doctors melambak kan awak ni.
heheh gurau aje.
sy dah faham.
cleft lips and cleft palates.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 9-12-2018 10:03 PM
Good luck

Saya doakan u both bahagia hingga ke jannah. And jaga beliau baik baik ya. Support la d ...

Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 10-12-2018 03:49 PM
oh terima kasih, cleft palate ke cleft lip?

sy kira, dlm bahasa kita, di anggap kedua2nye lah k ...

Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 8-12-2018 02:39 AM
bertutur tak semestinya dengan mulut. kalau sayang dia belajar menerima sedia ada dan bantu dia bert ...


Btw smartphone yg flagship tu mcm mana? Dh gugel, tp still xfhm.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:40 AM | Show all posts
tomok replied at 11-12-2018 12:28 AM
Btw smartphone yg flagship tu mcm mana? Dh gugel, tp still xfhm.

cari phone screen besar :
> mi max 3
> honor 8 max
> y max



Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 10-12-2018 04:20 PM
jazakillah for the tag adila

oh he he; bagus awak.. alah awak mmg tahu medical stuff pon kan?

yes, ramai. Rambang mata.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 01:23 AM | Show all posts
adila39 replied at 11-12-2018 01:20 AM
yes, ramai. Rambang mata.

tu lahhati hati sikit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 03:29 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 11-12-2018 12:40 AM
cari phone screen besar :
> mi max 3
> honor 8 max

Owh i see. Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 10-12-2018 05:59 AM
sumbing tu apa sebenarnya
sy asal kelantan
kami tak guna sumbing melainkan pada pinggang mangkuk y ...

Doc. sy pun kelantan
Kampung sy panggil mulut sumbing
Mungkin suara sengau sbb tu tt risau salah faham bila bercakap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.108863s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list