JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1464
View
33
Reply

[Tempatan] Bimbonyer kau dekkk

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-12-2018 02:51 PM | Show all posts |Read mode
SEORANG peniaga di Maran sanggup memindahkan wang sebanyak empat kali daripada akaun simpanannya menjadikan jumlah keseluruhan RM9,810 bagi mendapatkan pinjaman RM20,000.

Namun, wanita berusia 44 tahun itu berputih mata apabila sebenarnya berurusan dengan individu daripada sindiket menawarkan pinjaman tidak wujud di laman sosial Facebook (FB).

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Pahang, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, pada Selasa lalu mangsa yang tinggal di FELDA Kota Gelanggi, Maran melihat iklan tawaran pinjaman kewangan di FB.

Mangsa kemudian berminat membuat pinjaman RM20,000 sebelum dihubungi seorang suspek yang meminta dia memberikan beberapa salinan dokumen peribadi.

Mangsa kemudian diminta membuat pelbagai bayaran sebelum membuat empat kali transaksi ke dalam satu akaun diberikan suspek, katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Beliau berkata, selepas membuat semua transaksi itu, mangsa mengesyaki dirinya ditipu sebelum membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Maran, semalam.

Sementara itu, dalam kes berasingan, Mohd Wazir berkata, seorang anggota RELA berusia 22 tahun di Kuantan menanggung kerugian RM3,005 selepas diperdaya sindiket pinjaman wang tidak wujud di laman web.

Katanya, dalam kejadian pertengahan bulan lalu, mangsa melihat satu iklan pinjaman wang ditawarkan sebuah syarikat di laman web sebelum meninggalkan nama dan nombor telefonnya.

Mangsa kemudian dihubungi seorang lelaki bernama Chow sebelum menyerahkan gambar dokumen peribadi seperti kad pengenalan, penyata bank dan bil api.

Mangsa diberitahu pinjaman berkenaan lulus sebelum diminta membuat beberapa bayaran untuk wang jaminan dan insurans sebelum wang pinjaman itu dimasukkan ke dalam akaunnya, katanya.

Katanya, mangsa membuat tiga kali pindahan wang ke dalam satu akaun diberikan sebelum dia berasa ditipu dan membuat laporan polis di IPD Kuantan, semalam.

Modus operandi kedua-dua kes ini adalah dengan menawarkan pinjaman tidak wujud dan mendorong pengadu memasukkan wang ke dalam akaun bank diberikan.

Kedua-dua kes ini disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat serta boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan, katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 7 Disember 2018 @ 12:05 PM
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:02 PM | Show all posts
akaun bank tu kan ada.
bawak je sbg bukti, biar polis cari.
pihak bank pon jgn sengal sgt nak lindung data pemegang akaun sgt
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku bengang dengab maybank skang...staff tanya2 soalan macam kita ni criminal buat salah. Cimb staff much more better.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku bengang dengab maybank skang...staff tanya2 soalan macam kita ni criminal buat salah. Cimb staff much more better.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni bukan ditipu.  Tapi disebabkan diri sendiri yg bodo..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:24 PM | Show all posts
slavehunter replied at 7-12-2018 03:08 PM
Aku bengang dengab maybank skang...staff tanya2 soalan macam kita ni criminal buat salah. Cimb staff ...

staff bank memang dilatih cham para criminal.
agak nampak lain je, dorang tanya lah macam2




Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
dah banyak duit ada napa nak pinjam lagi
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:33 PM | Show all posts
selain berita bunuh2, berita senang sgt kena tipu mcm ni boleh buat iols berduka. ya Allah kak, ape yg kome pk masa buat transfer tu?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
boslava replied at 7-12-2018 03:24 PM
staff bank memang dilatih cham para criminal.
agak nampak lain je, dorang tanya lah macam2


Ek eleh...keluarkan duit 15k pun tanya macam2. Kalau criminal tak simpan duit dalam bank la.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:39 PM | Show all posts
slavehunter replied at 7-12-2018 03:37 PM
Ek eleh...keluarkan duit 15k pun tanya macam2. Kalau criminal tak simpan duit dalam bank la.

sure kau criminal

tu pasal kau tahu mana criminal simpan duit


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 05:12 PM | Show all posts
slavehunter replied at 7-12-2018 03:37 PM
Ek eleh...keluarkan duit 15k pun tanya macam2. Kalau criminal tak simpan duit dalam bank la.

pulak..draw duit dalam acc sendiri pon kene investigate memacam ke??jgn lepas tu drg lak sebuk psg spy suh menyamun udah..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
slavehunter replied at 7-12-2018 03:08 PM
Aku bengang dengab maybank skang...staff tanya2 soalan macam kita ni criminal buat salah. Cimb staff ...

bila kna tanye ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
boslava replied at 7-12-2018 03:39 PM
sure kau criminal

tu pasal kau tahu mana criminal simpan duit

Bosan layan orang macam ko.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ell768 replied at 7-12-2018 05:12 PM
pulak..draw duit dalam acc sendiri pon kene investigate memacam ke??jgn lepas tu drg lak sebuk psg ...

Katanye utk record auditor. Tapi tanya lebih2 sebab aku housewife tanya mana source of income bla.bla.bla....menyebok jer lebih.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:00 PM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:01 PM | Show all posts
Umo dah tua pun senang kena tipu jugak. Baik tak payah hidup jah kalau cmtu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
slavehunter replied at 7-12-2018 03:08 PM
Aku bengang dengab maybank skang...staff tanya2 soalan macam kita ni criminal buat salah. Cimb staff ...

Tengok cawangan jugak rasanya, dulu di satu cawangan penah buat urusan dlm 10k gitu kena isik borang extra bagai, selang beberapa minggu, aku buat urusan di cawangan lain ok je pulak, dgn jumlah yg sama
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:03 PM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
wongchin replied at 8-12-2018 01:03 PM
u sonofabitch, anak anjing betina.

Yeahh Laba dah carut cakap omputeh lak yer
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:54 AM From the mobile phone | Show all posts
boslava replied at 7-12-2018 08:00 PM
bukan pasal kau housewife, tapi pasal muka kau muka criminal

Kau ni cakap macam pandai jer...macam la kau ada kat situasi tu. Anak siapa la ko ni. Malang betul mak ko beranak kan ko. Patut awal2 masa jadi fetus mak ko flushkan ko dalam jamban. Itu sebaik baik tempat ko pergi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 8-12-2018 12:42 PM
Tengok cawangan jugak rasanya, dulu di satu cawangan penah buat urusan dlm 10k gitu kena isik bora ...

Itu la next time kena pergi branch lain la.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin dia terdesak kita tidak tahu

Kita tidak tahu
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:58 AM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah kenapa org nak pinjam duit yg kena bayar dulu.. Kdg2 otak kena pikir panjangg dulu... Benda common sense. Kita nak pinjam kita kena bayar dulu? Mcm kerja scam lah.. Kita nak kerja kita lak kena bayar.. Begitu jugaaa lah mlm
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang dikejar tak dapt, yang dikendong tercicir
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054963s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list