JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
732
View
36
Reply

Peminjam Teraniaya Harap Syed Saddiq, KJ Selesaikan Isu Bayar Balik PTPTN

[Copy link]

Author: Cari-Nurulain       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-12-2018 01:23 PM | Show all posts |Read mode
Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (SS) dan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin (KJ) akan membawa isu pembayaran semula PTPTN kepada mesyuarat jemaah menteri hari ini.









Pengumuman itu dibuat menerusi laman Twitter mereka semalam dan awal pagi ini. Menurut SS, dia tidak akan berhenti memperjuangkan nasib anak muda.

"Jangan risau, saya tidak akan berhenti berjuang demi anda," ujarnya.







Sementara itu, KJ dalam agendanya mengusulkan penangguhan mekanisme pembayaran baru PTPTN dan memastikan ia berlaku adil kepada peminjam yang sedang membuat pembayaran setiap bulan.







KJ berharap Jemaah Menteri bersetuju untuk menangguhkan pelaksanaan mekanisme itu kerana ia dilihat tidak adil bagi peminjam yang sudah bersetuju dan sedang membayar balik secara bulanan.









Ramai yang bersetuju dengan KJ dan berharap SS juga akan menyuarakan perkara sama pada mesyuarat hari ini.




Setuju! Golongan tak mengelat rasa teraniaya








Golongan yang komited sedang membayar balik secara bulanan berasa seperti dianiayai kerana kerajaan seperti mengambil pendekatan 'pukul rata'.




"Jangan kacau kami, carilah mereka yang culas"




Kredit foto: Twitter Syed Saddiq/Khairy Jamaluddin




Sama-sama kita nantikan hasilnya hari ini! - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Peminjam MARA cuma duduk di tepi smbil makan popcorn je.  
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak tak tau la nak cakap mcm mana dekkk... tapi akak rasa dek syed sadik ni rogayah la dekkk... radar akak berdenting kuat dekkk.... heshe ada girlfriend tak dek?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:51 PM | Show all posts
Spicymami replied at 7-12-2018 01:33 PM
Peminjam MARA cuma duduk di tepi smbil makan popcorn je.

silap hari bulan ada la nak cari pasal dgn peminjam mara pulak nanti.

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:02 PM | Show all posts
pooh~key replied at 7-12-2018 05:38 AM
Akak tak tau la nak cakap mcm mana dekkk... tapi akak rasa dek syed sadik ni rogayah la dekkk... rad ...

mohon akak fokus isu utama ye kak. hahaha! kemain soalan ko eh kak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:04 PM | Show all posts
koh3...sape suruh pangkah PH hr tu..koh3
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:13 PM | Show all posts
dia punye mekanisme tu melampau giler. kita tahu ptptn takde fund dah nak rolling utk pinjaman kat new borrower tp agak2 lah nak cari org yg bayar secara tetap dan taat tu. cari lah org yg betul2 culas. dulu elok dah blacklist sape yg tak bayar ptptn dr g oversea, pastu tarik balik sbb nak tarik hati pengundi. choi!
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:16 PM | Show all posts
BoongaKertas replied at 7-12-2018 03:02 PM
mohon akak fokus isu utama ye kak. hahaha! kemain soalan ko eh kak.

hahaha...akak lari tajuk sgt tau..

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:18 PM | Show all posts
tak..masalahnya, ko kan ade senarai sapa yang bayar, sapa yang tak bayar..pi la potong terus gaji yang tak bayar tu..ikut percentage yg dicadangkan by hook or by crook. yang bayar on time tu biarkan je dia ikut as perjanjian tu. tu pun nak aku ajar ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau kena byr kurang dr yg jadual sblm ni xpe..Ni kena 200..Mmg xadil la buat yg taat setia tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:25 PM | Show all posts
kucingitam replied at 7-12-2018 07:18 AM
tak..masalahnya, ko kan ade senarai sapa yang bayar, sapa yang tak bayar..pi la potong terus gaji ya ...

dia nak pakai veto power chuols. ada clause yg ckp ptptn can impose any scheme payment at its own sole discretion. dia dah tak kira ujrah ke tidokkk (iols taip dgn nada sangat2 marah)
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:27 PM | Show all posts
yg lg best, nak potong dari GAJI KASAR weh! hahaha! kalau gaji kasar 6k, lepas tolak socso epf etc tu, tgg laa lebih kurang 5k. tu tak tolak lg duit komitmen bulan2.


ya Allah, kau cirit biritkan lah sape yg bg cadangan yg hanat mcm ni ya Allah!
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 04:25 PM | Show all posts
kerajaan baru ni buat dasar sesuka hati. memang mintak kalah ke next pru???????? sakit pulak hati kitteww
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana pegi pejuang2 PH yg sebelom ni golek gelentang kat dataran merdeka yg nak free pendidikan dan hapus hutang ptptn? Dah mati ke? Diam seribu bahasa je semua!
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:07 PM | Show all posts
klu setiap tindakan yg diambil di kecam dan dibantah, jadi taknak bayar lar ek pinhjaman yg di buat...beli hp canggih mahal2 mampu, pki kete mampu, byr blik hutang pelajaran banyak bunyi...tp, yerlar, klu yg dah sedia byr tu jgn lar ganggu, ganggu yg malas nak bayar tu jer
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak perlulah dibawak bincang lagi ... dah hutang tu bayar ajelah.. kena fikir untuk orang lain yang memerlukan pinjaman ... aku dulu hutang jpa bayar sampai abis ... jimat bagai ... ambik bas lagi nak jimat belanja .. gaji sikit ... pakai kereta pun tak mampu ..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:06 AM From the mobile phone | Show all posts
BoongaKertas replied at 7-12-2018 03:25 PM
dia nak pakai veto power chuols. ada clause yg ckp ptptn can impose any scheme payment at its own  ...

Last2 kena veto power rakyat hahah.. masalahnya clash tu dgn data protection dan mcm2 lagi clause. Kalau tak dikacau yg mmg bayar ni takde la kena mcm ni. Padan muka je la.. dorg ni ingat org ada duit nk byr byk2 agaknya
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
danieladam replied at 7-12-2018 07:03 PM
Mana pegi pejuang2 PH yg sebelom ni golek gelentang kat dataran merdeka yg nak free pendidikan dan h ...

Lagi elok dari macai bn yg sampai skrg tak habis2 menyalak. Masa bn dulu lagi teruk, tu pun masih backup bn. Dah bosan tgk post mcm ni salahkan pengundi. Dua2 pun bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
kiambang replied at 7-12-2018 10:47 PM
Tak perlulah dibawak bincang lagi ... dah hutang tu bayar ajelah.. kena fikir untuk orang lain yang  ...

Kalau kena batang hidung sendiri mesti bising kan. Ramai yg bising tu sbb mmg bayar pun sbb dpt ujrah 1% tp alih2 nak ditambah lg suruh byr lg byk padahal ujrah tu dah sign agreement. Harap faham isu ya
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 04:29 AM | Show all posts
semua nya ini hanya wayang.....

sebelum2 ni wayang pacak begini dah pernah berlaku....

apa pun kelebihan perlu kepada rakyat....bukan pemimpin....
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa sign agreement dan gunakan duit tu rasa teraniaya tak? Kesimpulannya reti pinjam reti ler bayar .

Ptptn tak sekejam seperti yang dihebohkan kat socmed . Wajar kerajaan ambik langkah yang lebih tegas supaya peminjam culas bayar hutang mereka .

Yang bising pung pang pung pang tu mesti jenis yang liat nak bayar hutang. Iphone kena up to date, belanja sakan melebihi kemampuan kewangan sendiri .
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 8-12-2018 01:07 AM
Lagi elok dari macai bn yg sampai skrg tak habis2 menyalak. Masa bn dulu lagi teruk, tu pun masih  ...

At least macai BN dlu tak de la memperjuangkan isu PTPTN free ni. Macai BN way classy la dari Mahacai PH kalo berkait isu ptptn ni.

Ini dlu dok hasut rakyat jgn bayar ptptn perjuangkan pendidikan free alih2 skrg lidah berbelit siap tetapkan persen paksa bayar potong gaji ikut apa dia nak. Tak ke contradict dgn perjuangan?

Macai BN dlu pon iols rasa backup lite2 je. Mahacai PH ni dlu beriya2 kempen mcm esok hari nak kiamat. Alih2 sekarang lidah dgn mulut kena gam.

So utk isu ptptn iols bagi 10 skor utk macai BN, 0 skor utk mahacai PH.  Apa kabar adam adli?
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Adoyaii ada lagi spesies yang ada comprehension problem. Yang bising tu yang honor the agreement utk bayar set amount monthly. Out of the blue nak nullify contract and tinggikan bayaran bulanan tu. Bukan culas lah bodoh.

Ya Allah kau bagilah aku kesabaran berdepan dengan manusia2 bodoh lagi bangang ni..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Pening kepala ngan isu ptptn ni,aq dh start keja few months ago tp gaji aq below 1k,tp aq xde komitmen lain,kalo aq nk bayar adakah pihak ptptn akn allow????b4 this aq tnya they insist aq settle tunggakan almost rm 6k dulu baru leh bayar monthly,mana aq mampu...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
danieladam replied at 8-12-2018 11:14 AM
At least macai BN dlu tak de la memperjuangkan isu PTPTN free ni. Macai BN way classy la dari Maha ...

I stop reading at way classy. Classy? Sampai skrg meroyan n syok sendiri
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060785s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list