JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
3062
View
69
Reply

[Dunia] Jepun larang guna produk keluaran Huawei, ZTE

[Copy link]

Author: Syd       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-12-2018 12:56 PM | Show all posts |Read mode
Jepun larang guna produk keluaran Huawei, ZTE




TOKYO: Kerajaan Jepun bakal melarang penggunaan produk telekomunikasi buatan gergasi teknologi Huawei dari China dan ZTE, akibat kebimbangan mengenai masalah keselamatan siber.

Berikutan itu, akhbar Yomiuri Shimbun melaporkan, kerajaan dijangka menyemak semula proses perolehan dalaman menjelang Isnin ini, bagi mengecualikan produk keluaran Huawei dan ZTE.

Agensi Jiji Press turut melaporkan perkara yang sama dalam laporannya.

Larangan berkuat kuasa selepas Amerika Syarikat memohon sekutunya supaya menghindari produk buatan kedua-dua syarikat itu berikutan kebimbangan ia mengandungi virus yang boleh digunakan untuk melancarkan serangan siber, lapor Yomiuri Shimbun yang memetik sumber kerajaan yang tidak didedahkan.

Menurut akhbar berkenaan, produk tempatan yang menggunakan komponen atau peralatan keluaran kedua-dua firma dari China itu juga akan dikeluarkan dari perolehan kerajaan.

Yomiuri Shimbun melaporkan, Kerajaan Jepun tidak akan menyatakan nama syarikat terbabit, kerana enggan menimbulkan kemarahan China.

Ketika diminta mengulas mengenai laporan terbabit, jurucakap kanan kerajaan, Yoshihide Suga enggan memberikan sebarang komen, namun berkata, Jepun sentiasa bekerjasama rapat dengan Amerika Syarikat mengenai isu keselamatan siber.

Laporan itu timbul susulan penahanan eksekutif kanan Huawei yang mencetuskan kemarahan Kerajaan China, sekali gus menimbulkan kebimbangan global mengenai ancaman ketegangan antara Washington dan Beijing.

Penahanan ke atas Ketua Pegawai Kewangan Huawei, Meng Wanzhou itu dibuat selepas pihak berkuasa Amerika Syarikat dilapor menjalankan siasatan mengenai pelanggaran sekatan terhadap Iran oleh Huawei. - AFP







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini kes zte dan huawei jual barang kat Iran lah ni, baru2 ni CFO Huawei kena tangkap kat Kanada atas permintaan US....US pulak suruh Jepun sekat zte dan Huawei, tak mustahil lepas ni Spore pulak....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Huawei best wei
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 7-12-2018 01:13 PM
Huawei best wei

Best cane tu ? Iols beli redmi xiaomi tahun lepas sbg phone ke-2 , asyik laaaa lag. Menyesal beli.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Huawei pun akan ada masalah di Australia
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:31 PM | Show all posts
La ingatkan Haox.. kononnya US nak sekat monopoli pasaran Smartphone dari China..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 7-12-2018 01:30 PM
Best cane tu ? Iols beli redmi xiaomi tahun lepas sbg phone ke-2 , asyik laaaa lag. Menyesal beli.

Tu lagu bunkface tu masa promosi hp huawei beberapa tahun lepas..
Iols teringat lagu tu...sebab lirik dia cm bebudak sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 7-12-2018 01:30 PM
Best cane tu ? Iols beli redmi xiaomi tahun lepas sbg phone ke-2 , asyik laaaa lag. Menyesal beli.

Lag sebab apa..uols ada install apps yg besar besar ke..
Adek ipor iols pakai redmi ke xiomi tah..trus tukar ke samsung balik...
Sama kes cm.uols la..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak pakai produk US apple dekkk.... penjilat apple setia gitu dekkkk....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 7-12-2018 01:33 PM
Tu lagu bunkface tu masa promosi hp huawei beberapa tahun lepas..
Iols teringat lagu tu...sebab l ...

Ceitttttt igtkn fon huawei best
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 7-12-2018 01:36 PM
Ceitttttt igtkn fon huawei best

Huawei ni yang hannah delisha mengelinjang dlm iklan tu ke? Iols slalu konpius oppo huawei vivo bagai ni..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejak makcik pakai huawei, terus tak pandang apple dan samsung
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Xpki huawei sbb adik neelofa jd model iklan dia kt tv.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:59 PM | Show all posts
i pakai huawei gak, tak tau la apa yg best.. kalau xde internet laju semua fon pun boring je rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:14 PM | Show all posts
penah pakai huawei,  okay apa jenama ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok la..Huawei takde dlm wishlist.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:19 PM | Show all posts
So kalau masuk Jepun x boleh pakai phone Huawei ke?
Dah kalau itu je phone yg ada...mcm mana?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 7-12-2018 01:35 PM
Lag sebab apa..uols ada install apps yg besar besar ke..
Adek ipor iols pakai redmi ke xiomi tah. ...

Mana ada. Takat install whatsapp, fb jah pun. Menyesal gila beli. Iols pakai lenovo dulu 5 tahun aman2 jah. Smpai skrg boleh guna cuma makin slow. Buat dgar lagu jah sbg mp3 bateri tahan 8jam
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:47 PM | Show all posts
Orix replied at 7-12-2018 02:20 PM
Mana ada. Takat install whatsapp, fb jah pun. Menyesal gila beli. Iols pakai lenovo dulu 5 tahun a ...

so, bertukarlah pada Huawei..  iols pun pakai as a 2nd hp..not bad la..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:49 PM | Show all posts
redmi la bestt......wa IT 20 tahun pakar....
terbaik redmi
tapi betoi la mcm us dan jepon cakap, kredibiility dlm security dan virus kurang byk
byk lompang2 leh dibolosi mcm gawang gol yg tiada keeper
hahahhaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
myakayina replied at 7-12-2018 02:47 PM
so, bertukarlah pada Huawei..  iols pun pakai as a 2nd hp..not bad la..

Tu la menyesal beli xiaomi........
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
abangadek replied at 7-12-2018 01:59 PM
i pakai huawei gak, tak tau la apa yg best.. kalau xde internet laju semua fon pun boring je rasanya ...

huawei ada tak gyroscope? aku beli xiaomi sebab main pokemon go..bleh dual skrin
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:15 PM | Show all posts
huawei best je...camera tip top meletopppp...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Jd sebenarnye bahaye ke tak pakai huawei
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:29 PM | Show all posts
shernazz replied at 7-12-2018 01:33 PM
Tu lagu bunkface tu masa promosi hp huawei beberapa tahun lepas..
Iols teringat lagu tu...sebab l ...

meh meollss sambung..
wallaweh, semuanya jadi okey..

huawei best weyhhh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049254s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list