JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
2674
View
66
Reply

[Tempatan] Kerajaan batal AIM

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-12-2018 06:30 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR: Kerajaan kini menyediakan dokumen yang diperlukan sebelum memulakan prosedur pembatalan sijil Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM).

Tindakan itu adalah berdasarkan Seksyen 17 (2) Akta Pemegang Amanah 1992 kerana badan berkenaan tidak memenuhi syarat Suratcara Ikatan Amanah terutama dalam penubuhan anak syarikat.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Hanipa Maidin, berkata AIM sepatutnya membantu isi rumah termiskin, namun berlaku pelanggaran undang-undang oleh pentadbiran terdahulu.


Kita dapati banyak percanggahan dalam AIM sehingga laporan kewangan AIM bagi 2015-206 pun tidak pernah dikemukakan.

Untuk membantu orang miskin pun banyak sangat masalah yang ditimbulkan oleh kerajaan terdahulu, katanya pada sesi pertanyaan menteri (MQT) di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Akmal Nasrullah Mohd Nasir (PH PKR-Johor) mengenai langkah diambil kerajaan terhadap AIM yang tidak memenuhi syarat Suratcara Ikatan Amanah terutamanya dalam penubuhan anak syarikat.

Mohamed Hanipa berkata, kerajan tidak akan mengenepikan kebajikan merkea yang menerima bantuan AIM khususnya golongan B40 dan wanita.

Jangan risau, biarpun kita batalkan AIM sekali pun, kita tidak akan mengabaikan bantuan diberi kepada orang miskin.

Bagaimanapun, pihak yang didapati melanggar peraturan perlu dikenakan tindakan undang-undang, katanya.
IMG_0535.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
ramai kenalan pmpn join AIM.wt qoutation bli brg niaga.tpi dh dpt.bli benda lain.kete,tepon.ada yg si somi amik duit tu plak.geleng kepala aku.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Instead of batalkan,
X boleh ke legalise kan?
Ya Allah i lost hope dgn PH
Seriously? Batalkan?
AIM tu (i know) ada aset yg besar..
Duit byk.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
aku ingat nak batalkan Anugerah Industri Muzik. memang ph ni suka sangat tunding jari dekat orang lain. kalau ada kelemahan, kenapa tak teruskan & buat tambahbaikan? Sedangkan segala peruntukkan utk golongan yang memerlukan dah disekat (dimansuhkan), boleh kata tetap akan tolong orang miskin.
Betul sabda Nabi "diakhir zaman nanti, pemimpin dilantik dari kalangan yg tak berilmu dan zalim".
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Batalkan....ramai wanita yg berpendapatan rendah join utk dapatkan modal utk berniaga...ramai je yg dah berjaya membantu keluarga wlpun melakukan perniagaan kecil-kecilan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:18 AM | Show all posts

kakak iols pernah ambik pinjamam AIM ni. entahla dari sudut positif iols rasa bagus sebab tolong yg berpendapatan rendah ni buat loan tanpa perlu ada syarat2 yg ketat macam bank.

tapi dari sudut negative pulak, AIM ni dah macam along berlesen sebab interest nya agak tinggi/ sama dgn bank. dah la kena bayar installment tiap2 minggu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:26 AM | Show all posts
Kdg2 aku sokong jugak tindakan2 PH govt terutamanya yg kurang populis mcm ni. Tp byk sgt dia punya action tu sangat populis dan kalau tak populis karang, dia u-turn balik. Sebijik BN dulu pun ada jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:26 AM | Show all posts
Ada org amik AIM ni boleh berjaya business mereka but ada jugak yg amik tapi gagal ...nasib kot ...luck masing2...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:35 AM | Show all posts
Bukan Batal SKIM PEMBIAYAAN. Yang batal sijil Perbadanan.
Nanti tubuh Badan baru, swift dari AIM ke yg baru tubuh.

Salah tu salah lah.. Dah tak boleh tubuh anak syarikat, buat juga. Takkan nak biar salahlaku. Takkan nak tunggu jadi next FELDA and Tabung Haji
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:36 AM | Show all posts
wadiunong replied at 7-12-2018 09:18 AM
kakak iols pernah ambik pinjamam AIM ni. entahla dari sudut positif iols rasa bagus sebab tolong y ...

Yang tak tahan tu.. Kalau yg meminjam lari, satu pusat kena share-share kumpul duit bayarkan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:39 AM | Show all posts
kadar bayaran balik  98%...bagus tue
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:46 AM | Show all posts
reyust replied at 7-12-2018 09:39 AM
kadar bayaran balik  98%...bagus tue

Sebab yg tak bayar tu org lain bayarkan.. Memanglah cantik bayaran. Risiko yg perlu ditanggung oleh peminjam AIM.

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Redvelvet3 replied at 7-12-2018 08:45 AM
Batalkan....ramai wanita yg berpendapatan rendah join utk dapatkan modal utk berniaga...ramai je yg  ...

Kan dia kata still akan bantu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:48 AM | Show all posts
jeeja07 replied at 7-12-2018 09:36 AM
Yang tak tahan tu.. Kalau yg meminjam lari, satu pusat kena share-share kumpul duit bayarkan.



aah yg ni memang hanat. kakak iols pon cakap ada je kes macam ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:49 AM | Show all posts
Bila nk dibatalkan kena ada sebab. Bila bgtau sebab ada yg kata jgn menunding jari dekat kerajaan dulu. Abih tu nk bagi sebab apa?. Umpama ko baru beli rumah subsale lepas tu tiba2 datang PBT nk robohkan structure yang xikut spec & yg kena saman adalah ko. Bila ko kata "itu owner lama yang buat.Robohkan jer la & kenapa nak saman saya?" & PBT kata "Jangan asyik nak salahkan owner lama. Owner baru yang kena bertanggungjawab".
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 10:11 AM | Show all posts
jeeja07 replied at 7-12-2018 09:46 AM
Sebab yg tak bayar tu org lain bayarkan.. Memanglah cantik bayaran. Risiko yg perlu ditanggung ole ...

bolehla ditambahbaik...klu org xbayar, jgn pulok dipaksa lain tolong bayarkan...
xperlu pun dibatalkan....benda senang ja
belajar tinggi2 bodow serupa lembu watpa


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus la aim ni
Memula igt anugerah industri muzik..haha
Tp makcik iols dgn geng dia join aim ni..
Sikit sikit..utk ternakan la..mcm mcm la
Skang dh ok sikit..siap beli hilux dh salah sorsng geng dia..
Tapi tu la..ada yg kaya juga amek pinjaman ni..as long dia bayar xpe la
Kalau x bayar..mmg geng pusat kena bayarkan la..
Jilaka yang lari ni...harap mereput dlm rumah xdak sapa tgk
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 10:47 AM | Show all posts
reyust replied at 7-12-2018 10:11 AM
bolehla ditambahbaik...klu org xbayar, jgn pulok dipaksa lain tolong bayarkan...
xperlu pun dibat ...

memang macam tu syaratnya. Yang betul niat ikhlas meminjam utk meniaga insyaallah ada kemampuan membayar. Yang join AIM meminjam utk lari yang jadi masalah. Kita bukan tuhan nak tahu org ni pinjam dgn niat tak mau bayar. Dah dalam ikrar, kalau ada sahabat tak bayar, mmg la satu pusat pakat2 share bayaran. Selagi tak cukup jumlah bayaran mingguan yg lari tu, tak tutuplah meeting. Tiap2 tahun buat usul utk tukar syarat ni. Nampaknya CEO baru AIM dah ambil berat masalah peminjam AIM.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 10:49 AM | Show all posts
shernazz replied at 7-12-2018 10:17 AM
Bagus la aim ni
Memula igt anugerah industri muzik..haha
Tp makcik iols dgn geng dia join aim ni.. ...

Setuju.. Yg ikhlas guna dana utk niaga yang sah, tak ada masalah bayaran balik. Akak pusat I. Jual nasi lemak saja. Ada 3 tapak dlm KL ni. Loan dia 18K, seminggu RM768. Relax saja bayar. Siap 3 bulan sekali pergi melancong.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
DollahRepek replied at 7-12-2018 09:49 AM
Bila nk dibatalkan kena ada sebab. Bila bgtau sebab ada yg kata jgn menunding jari dekat kerajaan du ...

Dah PBT tu sendiri dari kerajaan baru jugak. Xke hansuang metafora ko.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Kawan2 yg pinjam AIM  ni kbnyknnya gagal dlm bisnes,  entah mana silapnya
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:12 AM | Show all posts
JokesCop replied at 7-12-2018 11:03 AM
Dah PBT tu sendiri dari kerajaan baru jugak. Xke hansuang metafora ko.

Dah pbt pdari kerajaan baru pulak. Apa ke hal pulak ko nie?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by CupuCupu at 7-12-2018 12:11 PM
wadiunong replied at 7-12-2018 09:18 AM
kakak iols pernah ambik pinjamam AIM ni. entahla dari sudut positif iols rasa bagus sebab tolong y ...


Apa yg tginya interest aim.pinjam 5k byr 5500 utk setahun.110 seminggu..ok la tu.aku ms nk start meniaga pya la ssh nk dpt pinjaman..aku start ngan online..pergi mara diaorg nk gmbr.pergi bank lg la.ada kwn ajak mssuk so aku masuk.syykur sgt ada aim.klu mmpu blh pendekkan byrn pinjaman.dr 10% intereat setahun jd 0.05%..paling byk aku pinjam 20k buat byrn utk setahun.byr 440 seminggu...sng citer bila aku dh stabil,dgn aim la aku blh buat saving.pinjam aku simpan..blh dpt dividen..gaji niaga aku buat byr mgu2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 12:27 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-12-2018 07:12 AM
Instead of batalkan,
X boleh ke legalise kan?
Ya Allah i lost hope dgn PH

tau xpe..
PH ni nampak sngat bangang dari segi money management..
tau x fungsi asal AIM tu untuk bantu wanita untuk lebih berdikari dalam sara hidup?
tempat aku ramai je acik2 join AIM sbab senang llus tapi kne rajin dtang meeting dorang stiap minggu..
even nak pinjam TEKUN lagi la bercatu end up dorang plih AIM sbab syarat dokumentasi agak lenient..

to PH, stop membodohkan diri..zaman BeEnd dulu pun memacam skim walaupun ade rasuah bagai tapi apsal skang ni sume beban kerajaan jatuh atas bahu rakyat semata-mata??

tak lama la kalu memerintah cmni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 12:30 PM | Show all posts
tanx kaka momod sudi tabur tacang..nah munger
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064333s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list