Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22236
View
605
Reply

Thread Luahan [V-10] - STRICT REMINDER NO QUOTE & REPLY

[Copy link]

Author: cmf_blingblings       Show all posts   Read mode

Post time 11-12-2018 11:32 AM | Show all posts
orang lain berniaga jugak tapi stil sempat jemput bini kat airport,takkira nak jgak u ambik i..tak  nak naik kereta ngan tompel tu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
  

Lepas da byk tahun...isu yg sama je timbul. Penat dah nak usaha buang prasangka, neutral kan hati, upgrade layanan, filter komen. Pendek kata usaha nak buat terbaik, sentiasa ada glitch here and there tp daku nih manjang berusaha...tak tipu. Dalam kepala ni asyikla beringat jgn sangkut isu sama tp agaknya belum cukup usaha daku...kalau nak timbang tara, mmg takkanla nak lawan buat senarai...tak de sape akan menang mcm tu...
Ya Allah, ubatilah hati hambamu ni...rasa sedih sgt bila tahu selama ni orang pandang kita jahat..sbb tu silap cakap silap memek muka terus baca yang jahat...semoga Allah bg hikmah yg baik2 pada hambamu ini...penat & tak larat
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 09:22 AM | Show all posts
Balik kg weekend ni.  Insya Allah.  Ada wedding.  Tolong sikit2 boleh la.  Vacuum depan, lap2 ke.  Kalau sampai awal la.  Yg lap2 tu kan, seeloknya bw kain buruk sendiri.  Cleaning supplies, plastik sampah semua tu.  Ala2 gotong-royong.  Baru la tak nyusahkan tuan rumah.  Ke they will be offended eh?  Harap2 tak la.  Check out pagi Ahad.

Semoga Allah memberkati majlis itu nanti.  Pahat, ketupat sila jange tubik.  
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 04:45 PM | Show all posts
i am ssoooooo curious...so not you!!
kalo ada perempuan lain...Alhamdulillah
termakbul doaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 05:04 PM | Show all posts
OHH..dah ada umah baru ye?

aku tgh gila tgk handbag2 sales kat US, personal shopper brand biasa2 aje..coach & MK kat IG
Haritu, bulan Nov18 aku janji dgn diri sendiri, ini aje nak beli. lepas ni tanak kirim dah.
sekali semlm, aku beli lagi satu handbag. tapi mur mur aje laa..takde la main ribu ribu.
personal shopper ni siap establish tempat order yang wow.. hahahaha.tapi kita kena extra keje sket nak kena ambik gambar, pastu tau nama handbag tu pastu harga. wow sgt.

perfume aku dah beli masa kat airport aritu, tempat free duty. so, perfume dah settle tahun ini. tu perfume utk menggoda. kena beli mahal sket.
perfume utk gi ofis, yang mur mur dah le. beli kat body shop atau sephora ajek.

semlm bola kan? laki aku tanak kuar dia boleh jaga budak2 kat umah. so, aku kuar sorg2 gi MALL. best betul umah dekat dgn Shopping Mall yang besar yang semua ada kedai2 aku suka.
aku beli baju2 baru utk anak2 aku. minggu ni ada kenduri. nanti FIL tegur pulak, asyik baju sama aje. hahahaha..aku baru perasan, sejak raya aku takde beli baju baru utk budak2.
kurang kenduri pulak tahun ini. tu la pasal.
kat poney tgh sales. beli 5 baju tshirt dpt rm99 pastu baju kolar 3 helai dpt RM119. murah kan?aku suka brand poney.  brand lain tak mampu. im sengkek jek.
pastu aku nak beli compact powder aje pastu tgk takde orang aku belek2 kat alat2 mekapup yang lain. Kat iklan Maybeline cam murah tapi gi watson cam tak murah pun?
aku beli concealer lagi.  bila kat umah, baru perasan, aku ada 2 concealer yang masih ada. org tamak mmg gini. or lupa/nyanyuk concealer ada lagi. patutnya aku beli pressed powder ajek. ini beli lipstik la. concealer la. bila nak berjimat cermat ni?




Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 05:43 PM | Show all posts
Baru selesai majlis kenduri akikah anak sedara aku..Alhamdulillah semua berjalan lancar.3 hari penat sediakan macam2.Aku dengan mak abahlah paling penat buat macam2.Adik ipar tak boleh buat kerja sangt,maklum ada anak kecik kannn..satu je aku tak berkenan kat adik ipar ni,suka sangat pakai tudung singkat,nampak bekas baju dalam,baju pulak ketat.Adehh..suami dia(adik aku) tak nak tegur.Malu kat makcik2 yang datang Yassin tu.huhu..

Satu lagi nak luahkan pasal biras aku ni.Sejak aku kat kampung,asyiklah tanya bila balik rumah.Aku tau dia sebenarnya nak tumpangkan anak dia kat rumah aku.Tiap minggu anak dia dok tumpang rumah.Dah macam pengasuh anak dia pulak aku.Tapi pengasuh tak berbayar.Makan,mandi budak tu kat rumah aku.Dia suami isteri tak pikir ke.Tiap minggu tu, walaupun bukan hari2, kalau sesekali tu tak apalah juga.hadoi aii mengambil kesempatan namanya tu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 01:59 PM | Show all posts
it is like a shitstorm in my heart right now. i don't have the strength to just be honest to my husband that i can no longer accept or care for his sons. they have a mother. i want him to be a responsible parent but he should do it in his own time and using his own income. at the moment, his family has been nothing but selfish. he needs to start this business that i've invested thousands of ringgit in. he hasn't done anything but looking at youtube or facebook and i suspect that he's been flirting in tagged too. omg how useless of a husband can he be? he's been a mediocre househusband, that i can appreciate but he needs to start earning! omg frustrating.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada tetamu nak datang esok petang..

Depa tak sedar ke I kerja esok sampai pukul 5.30pm?
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 11:46 PM | Show all posts
akhirnya..br dpt bercuti.bukan cuti apa pun,esok balik kg! dapat la 10 hari cuti.jadilahhh
tapi  yg lawaknya...mak ayah aku hari ni dtg KL sebab ada kenduri sebelah besan dorang.dorang tanya samada aku nak balik Ganu sekali ke AHad ni..aku kata x nak la,nak balik dulu sbb aku dah bosan duk KL lama2..rindu pantai dah..last aku balik raya aidilfitri hari tu
so esok aku smpai Kg,kakak aku je la ada...wpun motif utama aku balik ialah nak jumpa mak ayah

anak aku mtk kerja jadi barista kat starbuck,entah lah..tgk la dpt ke tidak.manager tu kata anak aku ada kelebihan sbb pandai BI..entoh la....janji dia ada kerja.mak aku risau bila aku kata cucu dia nak kerja..dia takut gejala sosial apa semua.aku lak nak anak aku kerja spy dia tau susah payah cari duit.ini asal hari gaji aku,asyik nak paw itu ini...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 09:18 AM | Show all posts
rindunya kat arwah mak dan arwah abah....
Ya Allah di pagi Jumaat yang mulia ni... aku bermohon padaMU....
semoga Kau tempatkan mak dan abah ku di kalangan para solihin.....
di taman-taman syurgaMU Ya Allah.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 04:45 PM | Show all posts
rs bengang kat bapa yg xreti nak bg nafkah kat anak.
dah la dr dec thn lps xbg nafkah.
puas ingatkan. last2 masokkan rm300 bln oct.
bln nov bg rm200. bln nie langsung xbg.
pdhal tau anak nak naik sekolah xlm lg.

iols mmg xkisah utk sume perbelanjaan sbb mmg I yg dok menanggung selama nie.
tp selamanya la die berhutang.
duit gaji, bg kat adik beradik utk urus anak2 msg2 naik sekolah.
yg anak sendiri die wat xendah.

haih... ape nak jd la...
nanti bile anak dah beso, br hegeh2 ngaku diri tu bapak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2018 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedihnya perasaan ini.. hampa.. kecewa semua ada. Apakan daya, mungkin belum tiba masanya. Semoga masih ada harapan utk esok dan seterusnya...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2018 07:44 PM | Show all posts
Edited by MamaMima711 at 15-12-2018 07:46 PM

baru hari pertama balik kg..hujan mencurah2.mmg tak dapat nak kuar mana2..dah akhir tahun kan biasalah musim hujan

aku ni dh lama sedar aku seorg mak yg paranoid,overthinking,overprotective,over segalanya..
since anak aku pegang hp masa drjh 6,semua passwrd dia aku tahu.so until now time to time aku akan cek dan baca.ye dia mmg kdg2 x selesa.sbb tu dia akan delete mana2 chat sebelum aku dpt tahu...ok .oleh krn thn dpn dia akan menginjak ke umur 18,aku tahu aku dh x patut skodeng apa dia buat dlm hp dia but i cant help it! dia dh kata "mama kata kan selagi belum 18,hp kena pantau.thn depan dah 18" sambil senyum kambing..aku pun jawab "eh selagi hp tu guna duit mama,no way"
dan dan dia nak kerja nak beli hp baru guna duit sendiri.last2 aku cr trick lain,aku kata umur kebebasan ialah 21 thn.haaaa...diam dia.jahat aku kan

aku bkn apa, anak aku ni ada rupa,pastu peramah pulak mcm ayah dia!kalau mcm aku yg introvert dan pendiam ni aku x kisah mana..ni ada je jantan2 kwn sek dia mesej la,reply status ws dia la.pastu anak aku jenis melayan..padahal dulu dh pernah kena.dia layan sorang laki yg gila kt dia.classmate dia gak.anak aku anggap mcm kwn je tp budak tu dh mcm pervert.ikut je mana anak aku pegi,buat citer sedih ada kanser so anak aku layan la dia baik2 sbb kesian..layan tu siap call la malam2 layan budak tu punya cerita..aku tau pun lepas dah parah,bila ada guru kelas dia tanya aku anak aku tu couple dgn bdk laki tu ke sbb mana2 anak aku ada,bdk laki tu ada.classmates lain semua cerita psl tu..
aku pun siasat punya siasat,rupanya budak tu yg gila kat anak aku.dia mengaku kat kwn anak aku yg dia nak dptkan jugak anak aku walau camne pun.menyirap la aku!.aku pun bersemuka dgn anak aku siap sampai gaduh2..anak aku kata dia layan baik sbb kesian bdk tu ada kanser.kalau x layan,bdk tu akan sakit.kanser apa benda ntah sihat je aku tgk!siap merokok lg
last2 aku mesej mak bdk tu tanya..mak dia kata x de sakit apa pun..hah!aku bg anak aku baca mesej tu,dan dan anak aku mengamuk kt budak tu.pastu terus dia x layan dah.bdk tu lak bengang terus bwk fitnah kat member2 dia yg dia dan anak aku pernah ringan2.eiiii!!aku sepak gak mulut dia br tau..tp nasib kwn2 dia x percaya sbb tahu anak aku jenis wpun peramah tp bukan jenis gedik 2.
sejak tu aku selalu marah anak aku kalau melayan bdk laki,dia kata kesian kalau mesej dorang x dijawab.apa?!huh..aku geram betul la.aku nak anak aku jd garang dan kasar dgn lelaki tp dia x blh.peramah yarabbi mcm bapak dia.sebijik!
sbb tu aku jadi over mcm ni..sbb aku nak protect dia dr jantan2 x guna tapi makin dia besar apa je aku mampu buat??dia ttp akan dgn sikap lembut hati dan cpt kesian kt org
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2018 04:54 AM | Show all posts
Edited by Hana at 17-12-2018 04:55 AM

#orang lain bangun pagi2 utk masak breakfast utk keluarga. aku? bangun pagi2 utk buat keje ofis. aku bukan nak sgt jadi pekerja  mithali tapi sebab banyak sgt kena settle sebelum 31dec18.
aku dah start rasa fedup jadi pekerja ni. cam dah tak sesuai dah usia dgn workload. kena sabar. lagi 4thn lagi.

#patutnya siang tadi buat keje ofis tapi, aku penat. hahaha. semlm ada kenduri kat umah mertua. masak sendiri kan. kalau kes masak sendiri, mmg ahli2 yang takde anak kecik mmg penat jugakla wp tak masak pun. hahahaha. kasi peluang kat adik2 ipar & biras yang ada anak2 kecik.

#Kes semalam, masa kat kenduri, aku borak2 dgn sorang sepupu ni. Sepupu tu ada adik. dia baru lepas UPSR. aku ckp la kat anak aku, tengok kakak tu dpt 5A. pastu sepupu tu tegor la. "bukan kakak la. makcik la" pastu aku pun heran. "kenapa makcik?" Sepupu jawab, "yela. adik kita kan,makcik la"  
okla bab tu. pastu aku tersalah panggil nama. sepupu jawab "laa ini bukan AA tapi BB. AA dah form 4 la. akak ni dah kenapa?" dia gelak beria sgt
aku jawab "mmm.. akak dah tua sgt ni. akak rasa la."
aku pun bantai gelak2 jugak. nak cover malu tu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2018 09:15 AM | Show all posts
Aku tak tau la kat tmpt lain mcm mana... tp kalau kat PK tu jgnlah borong byk.  Kita org pernah kena sekali sbb beli chocolate, stalks of flowers n towels.  Dah beli2, biasalah letak kat belakang.  Bila lalu kat kastam, makcik kastam sorang ni suruh buka bonet.  Bila dia nmpk goodies dlm tu, laju je dia tanya jumlah harga semua brg tu.  Pastu dia minta byr about 10%.  Haaa bengang jugak la weh.  Rasa mcm kena scam pun ada.    Tp sbbkan dah tau gitu pesennya, lepas2 tu bila gi situ kita org pandai2lah kan.  Tgk pegawai kastam juga kot sbb hari tu dorang lepaskan aje lepas aku tunjuk si Boyan n some chocolates dlm plastik.

Speaking of chocolate, ban coklat yg bw gi KB hari tu pun ikut balik KL semula.  Nmpknya aku la yg kena habiskan kejap lagi.  Aih, nak jaga mkn mcm mana ni eh?  Dlm fridge byk coklat pulak tu.  Kononnya beli byk simpan utk K n J bila dorang balik nanti.  

Td hilang kunci kereta sekejap.  Aku n suami cari kemain lagi... sekali suami jumpa elok je kunci tu dok dgn aman atas meja mkn, walhal tgk mula2 td mmg tak ada.  Nak kata overlook, mmg tak la sbb meja tu kecik utk 4 org je n suami breakfast situ.  Tiba2 teringat kisah sebelum2 ni.  K hilang seluar lepas buang air, tgk2 seluarnya ada kat belakang sofa.  Mustahil adik2nya buat prank sbb K sorang je pi toilet n adik2nya semua ada kat depan tgk tv dgn aku.  J hilang wallet, tgk2 ada dlm beg lama yg dia dah tak pakai.  And yg paling lawak sekali suami aku tidur pakai baju, bgn2 dah tak pakai baju n baju tu dah bersangkut kat hanger.  Sbbkan benda ni pun jadi jarang2 sekali, kita org anggap dia menyinggah je la tu.   
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2018 02:58 PM | Show all posts
Melalui saat2 sukar sepanjang 2 minggu lepas ...

1st week ~ Klang - Jerteh - K.Tgganu - Klang - K.Tgganu - Klang
2nd week ~ Klang - Johor - Klang - Kuantan - K.Tgganu - Jerteh - Klang

Akhirnya tanggal 13 Disember 2018, Ibu mertuaku menghembuskan nafasnya yang terakhir ... Tanggal yang sama juga, selang dalam setengah jam, Moksu ku juga meninggal dunia ...

Allahu Rabbi .. 2 insan terdekatku pergi ... Rakan2, mohon sedekahkan Al Fatihah untuk Roh Allahyarham ibu mertua & moksu ku ye ... semoga mereka di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

Amin....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2018 06:15 PM | Show all posts
Edited by cmf_blingblings at 17-12-2018 08:05 PM

Pesanan kpd yg ada ibu bapa yg dah tua atau kita sendiri yg dah tua-tua ni mana-mana yg ada kencing manis.
1. Jangan pegang pisau siang ikan ke apa. Bahaya kalau terpotong jari atau tercucuk sirip ikan boleh jd luka bernanah.

1. Pin tudung ke jarum peniti ka jgn buang sana -sini. Simpan baik-baik dan selalu sapu lantai supaya tak tercucuk kaki yg ada kencing manis kronik tu.

Masa arwah mak aku masuk hospital makcik yg depan katil tu kena potong jari sebab anak-anak tak check langsung celah-celah jari kaki tu lepas mandi kasi kering sampai kotor jadi hitam dan terpaksa potong. Lepas tu dah jaga baik-baik. Anak-anak semua sibuk, seorang yg jaga, dia nak balik raya rumah mak mertua minta salah seorang kakak tu jaga. Bila si adik balik dia berbau bangkai tengok kaku mak dia dah lebam, dah bawa ke hospital doktor korek keluar jarum tudung tercucuk dalam isi. Membusuk dah..hari-hari kena gerudi sampai merah menyala berdarah...Mak aku cakap sambil peluk aku...Mak tak mau sakit macam tu adik, mak tak mau kena kerat kaki tangan.. Mak aku mmg kuat pantang, kuku kaki tangan diapun aku yg potong takut tangan dia yg terketar-ketar tu salah potong.

Makcik yg depan katil mak aku tu kena kerat kaki sampai peha, kuman dah naik atas. Aku tak tahu dah apa perkembangan dia. Kesian anak dia ramai, 9 orang bergilir-gilir jaga dengar dia meraung sakit.

Aku tulis ni sbb aku baca pasal datuk Neelofa yg jari kaki kena potong sbb luka kaki tercucuk cincin. Bila gula tinggi dan rosakkan saraf walau tercucuk dia dah tak rasa apapun..last membusuk bernanah mcm itu saja.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2018 07:24 PM | Show all posts
إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
Semoga diampunkan dosa2 mereka.  Semoga loh sekeluarga sabar dgn ujian ini.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2018 01:28 PM | Show all posts
Bos aku ni.....dah duduk Switzerland sana hujung-hunjung tahun ni kautlah sekali Krismas kan?
Tergedik nak balik sini sbb tak nak celebrate Christmas dgn mak bapa sendiri? Anak tunggal kot. Dah tahu dah kawan aku kat office ni dah cabut so hang nak balik hujung minggu ni nak buat apa? Dia ingat aku boleh kot jaga anak-anak dia sambil buat kerja. Dia nak tengok aku belah sama ka??

We don't need Christmas, we need to come back to Langkawi!! WHAT??

Ok..aku dah 4 tahun tak ambik annual leave panjang-panjang...nak ambik tak ambik??
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2018 01:56 PM | Show all posts
apa pun terjadi.... dan bakal terjadi...
aku akan cuba berbaik sangka dengan semua orang...
semoga Allah permudahkan urusan ku....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095700s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list