Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
17956
View
516
Reply

Thread Luahan [V-10] - STRICT REMINDER NO QUOTE & REPLY

[Copy link]

Author: cmf_blingblings       Show all posts   Read mode

Post time 24-8-2019 10:31 PM | Show all posts
Hari ni n esok busy mkn.  Alhamdulillah.  Org panggil mkn kenduri khwin, kita wajib gi.  Hari ni punya dah setel... esok punya, Insya Allah.  Manalah tau kot2 tak sempat.  Ntah2 mati tgh tido mlm karang ke, ntah2 mati time menaip ni ke.

Just now si J terjerit sbb terkejut.  Masya Allah.  Aku ingatkan apa, rupanya terkejut tgk thumbnails video2 kat Youtube.  Dia tahu, tp dia tetap terkejut.  

J:  Dia tknk mengajar kat sini ke?  Kalau dia nmpk ibu...

(my 20-yr-old daughter started singing)

I'm just like you
You're just like me
There's somewhere else we'd rather be
Somewhere that's ours
Somewhere that dreams come true
Yes, I am a girl like you....

Mentang2 la membesar dgn cerita Barbie kan.  

Anyway, tak la serupo bebonar.  Siiikit je.  Aku versi biskut bonyo.    Tp tu la kan, tiada yg mustahil bg Allah.  Maha Suci Allah dari segala cacat dan kekurangan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 09:11 AM | Show all posts
Dh 3 tahun korang kawin...kenapa masih fefeeling unsecured?
Kenapa nak siasat ke hulu kehilir samada ayah anak2 aku tu ada bg duit ke kat anak2, berapa RM dia bagi, ada belikan apa2 ke? Come on la...ko pun tahu laki ko tu haprak tak berduit, culas bg nafkah anak2 malah sibuk mintak resit anak masuk U sbb nk claim dari EPF. Dulu ko nasihatkan aku bagai nak rak bagai ttg hukum syarak bagai. Kenapa sekarang  ko pulak tak nak ikut hukum syarak yg ko gebang2 tu?
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 09:43 AM | Show all posts
"orang tolong ko, ko tolong la orang"

deeply hurt by that phrase.
Simple phrase, but it get straight to my heart.

Moga Allah permudahkan semuanya dan lapangkan hatiku untuk bersangka baik selalu.

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan rasa yg membelengu didada,  tapi lebih pada fikiran,  bukan la stress bukan apa,  ntah tak tahu kategori mana perasaan ni.

Bila aku cakap mcm faham tak faham je...

Bukan tak bersyukur dapat jodoh dgnnya..  Bersyukur sangat,  baik. nak2 time kita begini keadaannya. Ye la manusia kan,  tak la perfect sangat. Aku pun tak perfect.

Terkilan? Mungkin tu la perkataan yg tepat.

Ye la masa aku sihat,  aku cakap nak makan steamboat kat rest xx,  sampai kesudah tak makan kat sana.

  Ada suatu hari tu,  lepas appointment dr,  kami singgah kat rest tak jauh tempat kami tumpang tinggal,  makan steamboat.  Masa tengah makan tu,  sidia kata,  'dulu kan nak makan kat rest xx,  kan sekarang dapat juga merasa makan steam boat'.  Aku tak tahu nak kata apa,  aku cakap 'time tu sihat,  nak melantak apa,  org tak kisah'.  Pas tu dia bls 'kan dr tak bgi pantng'.  Aku balas 'cakap la gitu kat mak kau, mak aku,  bg tau dr tak suruh pantang' dia diam.

Seriously, baru aku faham rasa pesakit kronik ni, bila ko suruh berpntang bagai,  umpama rasanya hati ini ditoreh2 oleh pisau yg tajam.  Like you say 'you are different now,  and not so human'

Si dia tu, kesihatan kena pantau, aku tak pernah la nak larang2 bagai, cuma cakap kontrol sikit makan. Jajan ni sebulan sekali je,  you still have freedom to eat,  not like me.

Masa awal2 treatment,  sebab selalu kena 'outstation'.  Dia ada juga cakap,  'dulu kan kau selalu ajak nak keluar bercuti jalan2.  Kan sekarang kena makbulkan'.  Aduh time tu rasa nak hempuk je kepala sidia.  Dia tak boleh compare ke time tu sihat,  time ni masih under treatment and dr monitoring?.

Dulu aku selalu je suruh cuti,  tak payah la nak kejar duit OT sangat,  sekali sekala OT tak kisah la. Kerja Hari2, kesihatan dia pun tak terjaga.

Well I try to make the occasion ejoyable,  to feel the enjoying moment, but still......

Walaupun belum dikurniakan anak,  aku rasa dah macam ada anak 1 .
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 04:51 PM | Show all posts
today, busy menguruskan hal sekolah anak2 & menyiapkan budget

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Sesungguhnya Allah itu Maha Adil..ada org kaya duit berkepuk tp anak tak menjadi,kuat melawan tahap derhaka.ada org lengkap ada suami ada anak2 ada kerja,ada segalanya tp x pernah rs puas dan bahagia selalu brsungut di socmed.
Ada yg suami brduit,anak2 pandai belajar oversea,baik2,selalu melancong oversea dgn famili  tp diri sendiri asyik trtekan,stress itu ini.semua org2 tu aku kenal..dr kalangan rakan2 aku sendiri.
Aku?ibu tunggal anak sorang,hutang brtimbun (since many years ago)support anak 100%; takde nafkah anak dr ex since 2012.am i happy?kdg2 aku stress bkn dgn takdir hidup aku tp aku stress dgn org keliling dan expectation melampau.
Aku x leh ubah takdir idup aku ni..Allah dh bg aku mcm ni,aku redha.aku happy je..biar idup sorang pun..tp tu lah..bila aku tgk kwn2 aku yg ada segalanya tp masih nak brsungut ,komplen itu ini di socmed,aku rs mcm.."tlg la!kau jadi aku jap.kau rs mcm mana survive sorang diri tanpa laki dgn gaji terhad.meh rasa!stop la komplen la"

Well at least kau x puas hati meh luah sini je.org x kenal kau...kat socmed tu,kwn2 kau hari2 kena bc luahan kau.semua benda x kena.ms nk pindah,beria2 mtk.dh dpt pindah kau komplen lak x rs tenang.sbb kau tu x brsyukur.tu je..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai betul orang bodoh komen kat IG...

Dah kalau nak tau harga, click la "Shop Now", tau la harga berapa benda yang diiklan tu..

Ramai2 tunjuk bodoh komen PM, PM, PM price...
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Tundukkn pndgan, tutup aurat, jaga batas pergaulan... ni antara cara2 dlm Islam utk mencegah dari berlakunya maksiat.  Jgn diperlekehkan.  Bermulanya ahli neraka itu ialah dgn dosa yg kecil.  Cegahlah sebelum parah.

Pagi td dlm kelas, masa tgh explain topik hari ni cikgu ckp psl karakter srk yg mabuk cinta n jd stalker.  Pastu tiba2 cikgu nyanyi, Jaaduuuuuu... Aku tersambung pulak, Tere nazarrr.  Kushubooooo tere badannn.  

Eh mcm mana aku bole tau lagu tu?  Blur jugak td.  Ptg td baru dpt jawapannya.  
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagi aku pendam ... lagi rasa depress nak meletup....
Masuk forum kejap nak luahkan juga....aku dah luahkan pada orang sekeliling tapi rasa tak cukup masih terbuku....rasa tepu dlm dada. .

Ya aku tak pernah berpisah....hantar anak di sebuah Universiti tempatan di selatan rasa ada batu dalam dada....rasa sesak jiwa ..kepala. .last2 aku menangis waktu solat...haha. ..

Masa hantar tu budak lelaki satu roommate dgn anak pun rupanya anak tunggal. ...ibunya bersembang dgn aku yg anaknya juga tak pernah berpisah .....adehhh. ..alhamdulillah dapat roommate yang baik....

Agaknya inilah perasaan semua ibu bapa yg berpisah dengan anak2... terutama mak aku dulu .... Ya aku makin kurus sebab tak lalu makan bila ingat anak...  Teruk betul aku.....  Masa daftar anak tu pun ada pegawai yg edarkan kertas untuk ibu bapa.... bila aku nak ambil dia boleh kata ini untuk ibu bapa saja ya bukan untuk anak2.....  Dia ingat aku kakak pada anak aku....

Ok lah luahan terakhir kut. ...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 11:02 AM | Show all posts
Hmmmm...tiada yg mengamankan jiwa di ofis ni melainkan bila board meeting sudah selesai
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuti 2 hari.  Sabtu ada Program Nikah Perdana utk 30+ couples.  Dari hari Selasa khemah dh start naik.  Bila dgr byr seribu je per couple n lain2 free, anak dara aku si J tanya semua boleh apply ke.  Kena ikut terma dan syarat JAIS la tu, nak.  Beruntung couples yg terpilih tu.  Aku tumpang gembira.  

Ckp pasal JAIS, semlm N shared with me mcm mana she n her bff nk ingatkan waqaf jaiz.  Sambil tahan gelak, dia bgtahu aku:  Jim Hopper works at JAIS n he DOESN'T care.  

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:09 PM | Show all posts
bila anak perempuan dah kawen ni rs cam aku kehilangan anak
x sangka apa yg terjd pd makcik salmiah kini terjd pd aku
berlapang dada ajelah bak kata DMFK
kata senang tp nak apply dlm hati x semudah itu
otak asyik fikir dgn soalan bertubi2
end up almost nk jd depress nsb baik Dr cuma kata mild PA aje plus GERD
lately ni bila tgk org perkatakan ttg benda2 ni terasa sesak dada
bila terigt apa yg menantu buat, aku kuatkan hati sambil berzikir
kdg sembang dgn anak2 yg 2 ketul ini
dan air mata ni tertumpah bila ayah kata knp si kakak x blk beraya dan jenguk dia
allahu ayah bkn aje dia x blk jenguk atoknya, ni mak sendiri pun dia x jenguk
yealah syurga isteri pd suami, biar ajelah
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Maaflah air mata aku tumpah baca posting atas tentang anak. ....
Anak aku masuk U belajar jauh pun air mata aku tumpah sedih...ini kan anak kawin dan jarang balik....

moga anak2 kita sentiasa ingat kita .....tak lupa kita sebab kita tatang mereka bagai minyak yang penuh.....

Si adik kata ...ibu...abg tu dah umur 18. .lelaki pula dan bukan jauh pi oberC nun....huh lantak lah hang nak kata apa nak oiii. ...mak korang  ni mmg jenis melekap dgn korang ...mmg aku 24jam wasap anak aku sampai dia kata ibu..dia ada kuliah ni...ada taklimat ni...

Haih. ..teruknya aku ni...teruk ke aku ni...adehhh. ..tak apalah. .masa akan menyembuhkan ke'teruk,kan aku ni...lama2 insya Allah aku ok lah. ...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
ai tengah pantang kat rumah, laki ai outstation bwk family in law bwk jalan2. kau rasa? ai doa adik ipar ai dpt family in law yg hati kayu mcm family dia jgk.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
U are not alone! I was like u masa antar anak asrama..huhu..now dh ok sbb nmpak life dia lbh baik dn trsusun bila duduk asrama.haha
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Awat dia wasap aku dah malam2 ni..sedangkan aku dah left grop senam tu..kan ramai dalam tu..ajak la ahli yang ada tu...aku dah xde kena mengena kot



Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuti weekend 3 hari aku x gi mana2 pun.org lain sana sini brcuti..bajet takde.gaji bkn byk..nak tampung cost kolej anak aku lg..dia dpt ptptn separuh je.aku harap 2021 ,dpt la sket habuan dr ins pendidikan dia yg akan matang thn tu.aku ambik dr ms dia 4 thn..risau gak bila smpai tarikh matang,satu habuk tak dpt.naya gak tu..aku  nak call takaful tu x dpt..agen dia lak dh tukar kompeni lain.pening...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Berbahaya betul.  Sharing dosa kering.  Otak pun boleh kecut.  Na'zhubillah min zhalik.  But it's ok.  Pasti ada hikmahnya.  Innallaha ma'as sobirin.

Semlm lepas majlis kt DP, kita org pi KLCC.  Jln2 sampai ke ptg.  Mlmnya study sama2 dgn J.  Dipendekkan cerita, last2 aku terkebil2 tk boleh tido sampai Subuh.  Insya Allah nk berbasikal pagi ni kt Putrajaya.  Tp mcm mendung je kt luar tu.  
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru dapat t.shirt muslimah yang dioder on9..betul2 muslimah nii..sais S besar wehh
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 07:45 AM | Show all posts
Baca artikel pasal org mati sbb byk kerja n tak cukup tido.  Dah tertulis ajalnya mcm tu.  Aku mcm mana la agaknya.  Semoga kita semua dimatikan dlm Husnul Khotimah, dlm keadaan hati kita tetap beriman kpd agama Allah dan sudah bertaubat kpdNya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082966s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list