Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22657
View
620
Reply

Thread Luahan [V-10] - STRICT REMINDER NO QUOTE & REPLY

[Copy link]

Author: cmf_blingblings       Show all posts   Read mode

Post time 5-10-2019 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengahari tadi makan kat luar..kedai makan yang memang biasa kitaorang makan..Meja sebelah tu ada family anaknya tengok Boboi kat hp..kuat juga la.Tapi tak kisahlah tu.Biasalah budak2 kan
Cumaaa...yang aku bengang mak dia tu..awatlah asyik pandang2 aku dgn anak aku sambil makan..aku pakai tudung terbalik kee..dok ralat tgk org jee
Tapi aku buat tak tau pun.Pandang dia balik pun tak..malass
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2019 04:19 PM | Show all posts
I bagi tau dia...
Move on aje la.. Buat apa nak simpan dalam hati buat semak aje?
Baik fikir masa depan dan biar Allah yang membalasnya...
Tapi dia kata tak boleh, dia tetap jua tak redha...

Entah tak tau la nak kata apa..
Nak kata kesian kat kawan I ni, I rasa baik I kesian kat ibu tunggal yang lebih memerlukan..
Memang kawan I ni pun ibu tunggal tapi dia ibu tunggal berduit..
Sudah la berduit, sekarang pun dia dah kahwin lain dan hidup bahagia..
Tapi dia tetap juga drag buruk laku keluarga bekas suami dia..
Cerai dah 6 tahun pun dah..

I dapat rasakan dia sakit hati sebab anak2 dia membesar dengan bukan setakat tak kenal atuk nenek makcik pakcik sepupu sebelah ayah TAPI juga tak kenal ayahnya..
Nafkah tak payah tanya la, langsung takde...
Bekas bapa mertua pernah beritahu dia, "siapa jaga anak, dia la yang tanggung anak tu"...bila dia komplen bekas suami tak bagi nafkah anak2...
Bab ni I pernah termenung dulu lepas dia cerita..... Pakcik tu setiap waktu solat jemaah di masjid tapi mungkin bak kata orang tu, malu dengan budak KAFA .. hurrrmmmm

Pernah dulu masa mula2 cerai, I cakap kat dia... "untung la, takde drama rebut anak, larikan anak bagai"
Tapi dia tak boleh terima sebab dia kata terbeban menanggung anak2 sendirian sedang bekas suami dan keluarga mertua lepas tangan tak peduli....
Yang lagi menyakitkan hati dia agaknya, bukan setakat nafkah takde, bertanya khabar pun tidak sedangkan adik beradik bekas suami dia ada 8 orang yg mana 5 darinya lelaki aka wali anak2nya..
Seolah putus sedara terus la...

Kompleks betul manusia yang kecewa ni kekadang...
Dengarkan aje la, harap2 lepas dia meluah kat I kurang sakit hati dia...


Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah lama aku mikir. ...apa yang seronok sangat wasap group ni....mengumpat? ..show off. ...melukakan hati orang....bergaduh. ...

ni..ada lagi sipolan. ..add aku dalam wasap group.....aku left. ..add aku balik....aku x mintak lah. ...

Ha....sekarang dah gaduh pun 2 ahli dalam group tu....sebab sorang tulis ayat yang melukakan hati sorang lagi....

Bosan betul aku tengok perangai yang macam2 ni.....aku pula ringan tangan menegur. ..X sangka  dua2 left. ..tapi sorang tu wasap personal aku kata dia x de masalah dengan teguran aku cuma terasa hati sangat dengan yang sorang tu...aihh. ..aku pula sekarang terasa bersalah ..maafkan aku

Last2 aku left sekali lagi...jangan admin add aku sebab aku memang tak ada wasap group mana2 dah....biarlah orang kata aku tak nak bercampur. ..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Stress juga la fikir nak mengemas ni..  
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak suka cara dia make up tak pe lah, tapi janganlah kutuk rupa dia....bila admin up, terus masing2 membawang tak ingat..kemain mengata ye..
walaupun kerap pic dia keluar kat grop tu.Aku tengok skali lalu je lah..Rupa tu dah Allah jadikan,Jgn dihina..mentang2 masing2 rupa lawa..karang apa yg dikata balik kat korang yang kutuk tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku kenal semua kawan2 anak2 aku....X kira bangsa apa...ni sorang lelaki cina umur 28 ni...dengar anak aku balik bercuti 3 hari ni ..sanggup dia tolong install satu software ni untuk anak aku buat assignment kat rumah dia....

Cina muslim yang masih tinggal dengan keluarga dia non muslim. ...tapi ibubapa dan adik beradik non muslimnya baik dengan anak2 aku....melayan baik melayu.....kalau anak2 aku X da kat rumah tu aku taulah depa melepak rumah budak cina tu....budak ke dah umur 28. .

Kalau Jumaat dia cuti X kerja dia akan call anak aku ajak tumpang kereta dia pi solat Jumaat. ...

Masa tunggu result spm tahun lepas pun beriya iya dia nak tolong carikan anak aku kerja sementara. ..tapi malangnya masa  anak aku X cukup umur 18....lahir hujung  bulan Nov 2001. ..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Tadi tengok yt budak 7G.  Kesiannya kat dorang...  Masa sekolah tak belajar langsung ke?

Selama 5 tahun sekolah,  2 tahun menengah atas,  tak kan seorang guru tak suka korang.  Biar betul ..  

Yang paling kesian,  asal la muka dorang putih sangat?  Jangan guna produk bukan2 ,  muda lagi,  jaga la kesihatan.  Nak biz pun,  cari biz yg tak memudharatkan kesihatan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa dia perasan dia layak jd ketua?selama aku hidup,aku tak pernah jumpa ketua mcm dia.dia langsung x layak jd ketua .sifat dajal dia sgt ketara.ramai org meluat yarabbi dgn sikap ketidakadilan dia yg sgt2 ketara .
Kau ketua,kau pilih kasih.kau buang org kau tak suka,kau puji melambung2 org kau suka,yg jenis kaki kipas.yg jenis suka brsoal jawab atau pertikai sket dlm group,kau campak buang jauh2 mcm sampah.org yg kau puji melambung tu,belakang kau buat kerja mcm sampah tau tak...tp kau x pernah nk dgr bila org mengadu..
Bila org buat kerja brsungguh2 ,handle kem hari ahad bila post gmbr dlm group,SEDIKIT PUN kau tak bg penghargaan.bila kami yg lain puji dgn bg emoji thumbs up,kau terus sound suruh delete.apa masalah kau??
Hari ni bila org kesayangan kau post gmbr buat kelas maths di sekolah,wahhh!!2 x kau post pujian2 terbaik semua siap tanda seru..kami gelak je..kami x hamak pun dgn pujian kau tp kau sbg ketua,aku doakan di akhirat kau akan dipersoalkan krn sikap pilih kasih,berat sebelah yg sgt2 ketara tiada sembunyi
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Hari ni pagi ni..berdarah lutut. ...tersembam jatuh masa jogging. ..adehhh. .dah mata aku x tengok depan...melilau tengok anak aku. ..lepas pt3 beriya nak ikut aku jogging. ..petang2 pula suruh aku drive hantar dia main bola tampar dengan kawan2 nya. ...malam2 dia workout kat rumah X nak makan malam takut gemuk katanya. ..dan kalau makanan tu terlalu manis atau berminyak dia tak nak. ..haih. .pelik budak lelaki sorang ni...dan x pernah aku tengok dia beli air tin bergas tu...

Kawan baik dia lelaki juga dulu budak tu agak gempal sekarang dah kurus sebab ikut cara anak aku...bagus juga cara hidup budak2 ni....
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 04:50 PM | Show all posts
sedih dgr berita kematian nenek staff ofis ni. lebih menyedihkan lg keluarga dr utara(2 biji kereta) dtg nak ziarah terlibat dgn kemalangan dgn lori di Kampar dlm perjalanan ke KL dan kesemuanya meninggal dunia!!!

al fatihah buat kesemuanya. Allahumma firlahu warhamhu wa'afihi wa'fu 'anhu



sesungguhnya kita berada di akhir zaman. kematian mengejut sgt byk skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Hutang budi di bawa mati....pepatah Melayu. ..betullah. ..dan yang berbudi tu kebanyakan adalah ikhlas. ..

Ketua pegawai polis bahagian jenayah ni ...lama dulu banyak tolong aku bermula kes pecah kereta aku lah. ..sampailah beberapa perkara...walau  yang luar kes polis ..katanya tugas dia pada masyarakat. .dan sesama manusia..

Pesannya kat aku apa2 aku nk minta tolong ...bagitau saja dia....

Udahlah orang tu jeles pulak. ....payah benor orang laki ni....esok2 apa2 kes ..polis juga yg kita kena minta tolong. ..elok orang nak berbaik. ..haih.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 08:55 AM | Show all posts
Aku dah la tengah sarat mengandung anak kedua tapi aku tak berkenan dengan mak mertua aku yang suka la hina rupa paras orang lain.

Aritu hina orang melayu pompuan yang kawen dengan foreigner berkulit gelap. Tak sure dari mana, Sudan la kot sebab muslim. Lepas tue kata macam2 sampai bagi pandangan anak dorang tue nanti mesti orang kutuk2.

DIe tak sedar ke aku ngandung cucu die. Laki aku kalo mak die start kutuk hina ngate pasal rupa paras orang lain, terus blah. Ye la, fikir pasal anak die nie.

Mulut hangsung mak mertua aku nie mungkin la menyebabkan anak perempuan die sendiri tak ngandong2 walaupun dah kawen 7 tahun.

Susah betul bile ade orang suka hina2 kutuk2 rupa paras orang lain.  
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 01:05 PM | Show all posts
Astaghfirullahal'azim.  Henpon dah jd invisible, tu pasal tak nmpk.  
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kadang2 kita rasa nak bergurau,tapi kdg2 pemahamahan / penerimaan org tu lain2..dah jadi salah faham.Benda mcm ni pun boleh jadi gaduh,masam muka..
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja gila aku buat hari ni ialah pergi fun run wpun aku x pernah seumur hidup pegi.
5km je tp kalau dh brjalan bwh matahari terik,kau rasa?pastu kebodohan aku ialah aku x cek starting point dia kt mana.so aku park lbh kurang 1km dr pagar A sbb dh penuh gila.sampai dlm pagar 1..depa kata starting kt pagar B which is another 1km kena jalan kaki.lps abis run,dpt medal,kira2 aku kena jln lg 2km utk ke kereta aku balik di bawah matahari terik dn aku lupa bwk tuala atau topi!!kau tau cmne rs dia?mcm nak brguling mengamuk kt situ.dgn kaki sakit gila,matahari perit baham muka aku.serius nak nangis sbb aku mmg x leh kena matahari terik.
Balik rumah,mandi tido.tgh tido betis aku cramp..sentap mengkarung BM nya...terjerit2 aku smpai anak aku dtg jenguk.dekat 10 min gak nak pulih..so kesimpulannya..tu semua keje bodoh dn aku x kan masuk run lagi kecuali malam..now muka aku dh legam,tgn aku brbelang.muka bahang je smpai now..tks a lot!keje bodoh sbb ganti org je sebenarnya..dia beria suh aku pegi gnti dia
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 02:56 PM | Show all posts
Dear Itchy, lama betul kau ni nak pulih ye.  Kalau ada anak, dah kahwin dah pun.  Cobaan.  Kalau tk sepenuhnya, separuh pun jadilah buat masa sekarang.  Malas aku nak tgk2, garu2.  Bukan apa, takut nanti aku yg mati sbb habis berkulat hitam.  Alhamdulillah.  Prinsip aku sekarang ialah:  Keep calm n apply Drapoline.  
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 11:37 AM | Show all posts
konon nya gedik la ngadu ngan mmbr keje gaji  kali ni elaun tak dpt skali kena tembak katanya bersyukur ada gaji.. terus aku jem..

klau dgn meluahkan rasa tu dikata tak bersyukur lama2 blh depressed aku nnt.. hahaha..

aku ngadu bkn lah bermakna aku tak bersyukur tapi aku nk meluah rasa.. meluahkan rasa yg aku rasakan aku dianiaya ngan management..


mood nak keje pun berkurang lately...
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Manusia takkan berubah kalau dia sendiri tak rasa nak berubah.....

Anak aku yg sulung berubah start cuti.akhir tahun form 4.....dia start solat penuh 5 waktu berjemaah di surau dan masjid. ..dia berubah study sungguh2....dia berubah takkan sebut ayat2 yang x elok. ..sampai sekarang umur dia 18 tahun dan tinggal jauh dari aku. ...masih lagi teruskan semua yang dia berubah tu....alhamdulillah. ...

Si adik ni form 3...start aku outstation 5 hari  (semalam aku balik )...aku terkejut perubahan dia yang ringan tangan membantu aku ..dari pemalas susah nak suruh....start semalam sangat berbeza. ..aku puji dia sambil kata aku terharu perubahan dia. ..lagi satu anak2 aku jenis x melawan balas kata2 aku. ..jenis bercakap dgn aku dengan nada yg lembut. ..memang aku tenang dengar suara mereka. ..


Family aku no 1 dalam hidup aku. ...termasuk kucing aku. ...
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 01:53 PM | Show all posts
Untungnya .... seronoknya baca ... baik2 akhlak anaknya .. Alhamdulillah ..

Dalam hati berdoa agar Allah kurniakan anak2 aku (all boys) akhlak yg baik, menjaga solat dan hormat ibu bapa / orang lain ... dan Berjaya dunia akhirat juga ...  
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 03:21 PM | Show all posts
tiba-tiba hari ni rasa malas nak buat kerja.tapi dalam malas-malas tu siap juga kerja.call orang sana sini, settle semua benda untuk next week. dalam kepala ni asyik fikir bila nak hujung minggu.dari minggu lepas dah si bongsu asyik merengek  ajak balik kampung.tengah fikir bila nak cuti ni sebab banyak sangat program.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087726s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list