Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5887
View
86
Reply

Lari Kerana Didera? Kucing 'Dodi' RM50K Milik Aliff Syukri Dijumpai Selepas Hilang..

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-12-2018 11:17 AM | Show all posts |Read mode
Setelah dilaporkan hilang selama dua hari kerana terlepas dari rumah, kucing baka Savannah milik usahawan Datuk Aliff Syukri yang dinamakan Dodi akhirnya dijumpai.



Kredit foto: mStar




Menurut Instagram beliau, kucing itu yang dikatakan bernilai RM50K dijumpai oleh orang awam di tepi jalan bersebelahan hutan di mana ianya mula-mula dilihat terlepas. Pihak Jabatan Bomba Daerah Petaling Jaya kemudiannya dihubungi untuk membantu menangkapnya dibantu oleh kakitangan beliau sendiri. Dalam video yang dimuatnaik oleh beliau, Dodi kelihatan tidak bermaya dipercayai tidak makan selama dua hari kerana sudah biasa makan makanan tersedia seperti daging dan ayam yang dipotong.



Kredit foto: Instagram




Kehilangan Dodi yang sudah dipelihara keluarganya selama 4 tahun itu mula-mula dilaporkan oleh Datuk Aliff dua hari lepas. Kucing baka Savannah adalah kacukan antara kucing domestik biasa dan kucing liar yang berasal dari benua Afrika. Untuk memeliharanya, seseorang perlu memohon permit dari Jabatan Perhindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN).


  



Menurut pihak berkenaan, sebarang pengendalian kucing kacukan seperti ini perlu kemahiran oleh itu pihak Bomba atau Perhilitan perlu dihubungi jika terjumpa sebarang kucing Savannah berkeliaran kerana penjagaan dan pengendaliannya perlukan kemahiran.

  



Ini bukanlah kali pertama kucing milik Datuk Aliff menjadi berita. Sebelumnya, kucing itu menjadi kontroversi apabila pihak berkuasa menyerbu rumah beliau berikutan terdapat aduan awam melaporkan kemungkinan berlaku penderaan haiwan. Dodi ketika itu dikurung di dalam tandas. Berikutan serbuan itu, kediaman kucing itu kemudian dinaiktaraf ke premis baru di kediamannya di Kota Damansara.

Harap Datuk Aliff Syukri mengambil iktibar bahawa habitat binatang liar adalah di hutan dan bukannya di rumah. - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Sampai kucing pun lari.. tak payah bela la ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:23 AM | Show all posts
tengok muka kucing tu mcm stress plak balik kt tuan die
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:26 AM | Show all posts
sian kucing tu...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:26 AM | Show all posts
bodohnya penjaga dia..
nak cuci kandang biar pintu tak lock?
dah la kandang kecik macam tu..
menganiaya binatang je..
semoga dapat balasan satu hari nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:29 AM | Show all posts
dah kenapa gi pulangkan balik kat si tok lip...kucing tu sendiri dah stress dok rumah besar tapi tak bahagia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 11:30 AM | Show all posts
Kucing tu macam tak happy pula jadi peliharaan Dato Aliff

Bukan macam kucing domestik biasa yang bermanja2 dengan tuannya
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:32 AM | Show all posts
kucingitam replied at 5-12-2018 11:29 AM
dah kenapa gi pulangkan balik kat si tok lip...kucing tu sendiri dah stress dok rumah besar tapi tak ...

rumah tuan dia ajer besar mcm istana
kandang kucing sekangkang kera
aku paling pantang tgk org yg kunun2 sayang menatang
tapi duk kurung macam banduan
bodo namampos
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 11:34 AM | Show all posts
Aku doakan kucing tu terlepas balik, boleh??


Tapi kucing tu membesar diberikan makanan, masuk hutan tentu tak pandai memburu macam kucing liar lain
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Saje letew nk buat video yutube viral. Kejam
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:47 AM | Show all posts
toklip ni spesis bodoh ke kedekut?
dodi patut dapat rumah kucing yg selesa utk dia bergerak
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Sakit aku tgk leher dodi kene pegang mcm tu {:yameteh
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:54 AM | Show all posts
pray for dodi
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:58 AM | Show all posts
Walaupun aku kesian kt kucing tu
Boleh x x payah amik tau pasal family batak perhatian ni.
Lantak die la
Sbb kite bagi publisiti free je kt die ni.
Pastu die leh riak lg dpt duit byk dr google
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 12:00 PM | Show all posts
hzln replied at 5-12-2018 11:32 AM
rumah tuan dia ajer besar mcm istana
kandang kucing sekangkang kera
aku paling pantang tgk org y ...

betoi...member aku buat rumah kucing pun beribu...rumah batu lagi..tu pun kucing2 local je duduk situ..


Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 12:02 PM | Show all posts
murang?

seriously?
so called jotawan ni eja murang?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Kucing heols ni larik sbb meluat tuan dia pondan ke camne??? Terjerit2 mcm anu tersepit zip....
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
konon macam pak arob la ada cheetah sebagai pet. iols tengok depressed dodi ni, kesian sangat. ko bela che ta je
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 12:12 PM | Show all posts
buapakperut replied at 5-12-2018 12:09 PM
konon macam pak arob la ada cheetah sebagai pet. iols tengok depressed dodi ni, kesian sangat. ko be ...

klu dibelanya cheetah mau kena ngap dah toklip ni dek stress..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 12:13 PM | Show all posts
Baka ni diam nya  dalam kawasan hutan mana la tak stress..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.125787s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list