Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1427
View
28
Reply

[Pelbagai] Kenali Jenis-jenis SCAM

[Copy link]

Author: Acikayumii    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-12-2018 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Acikayumii at 4-12-2018 09:58 PM

Salam & Hi,

Lately ni kita sering dengar pasal SCAM atau Macau Scam. Ramai da kena tipu dengan sindiket macam ni. Bukan sekadar berpuluh ribu. Tapi sampai beratus ribu. Kes ni semakin menjadi-jadi.

Jadi saya nak share Jenis-jenis SCAM yang telah dikenal pasti di Malaysia.

Jika ada siapa2 yang pernah ada pengalaman, sangat dialu2 kan untuk share. Harap ini bermanfaat.

   









Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2018 09:55 PM | Show all posts
Edited by Acikayumii at 4-12-2018 10:14 PM

SAMBUNGAN..











Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2018 10:12 PM | Show all posts
cara kes bawah paling terbaru yang sering terjadi. Mak & makcik i mmg pernah kena call.  Jangan katakan call melalui hp. Scammers ni sampai cuba untuk call pejabat. Pejabat I da kena. Even dorg sampai try call extension boss I. Kat pejabat i, staff i bengang last2 dia jawab, NI RUMAH MAYAT. Baru xda kacau dah


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku kat opis pernah dpt call berkali2 dari automated machine. Bila kita tekan je no, (kan suruh tekan pilihan 1 2 3 gituh) terus dpt person in charge, dia kata i ada saman mintak utang. Mintak nama i. I bagi nama tipu. Mintak no ic plak. I ckp eh u yg ada information nak saman i, apahal mintak no ic i pulak. Keep on saying kata i ada law suit la hapa la, i ckp je jgn nak menipu la, terus hang up phone. Ada gak dia call lagi sekali, tapi terus kitorang kat opis letak.

Love scam pon pernah kena. MO mmg sebijik, kenal kat internet, calling2, mengayat2, pastu nak bagi hadiah bungkusan dr london uols. Memula kata dia keturunan arab, tp masalahnya aku dok dengar slanga dia mcm Nigerian. Bila dia start nak bagi hadiah bungkusan tu aku dah saspek mamat ni mesti scammer nigeria. Aku ckp takmo, tak payah la susah2, dia still insist. Ok fine bagi la alamat umah (padahal tah alamat sapa aku bagi) pastu dia kata dia akan update bila parcel sampai. Selang 3 hari gitu tetiba dpt call dari local indian female katanya dr kastam, package dah sampai dah bukak isi semua tp sangkut sbb kena bayar tax. Aku cam alah u dah bukak kotak tu, ambil ajela duit dr situ kan ada, bayar ajela tax tu. Dia tanak, still insist suh aku bayar. Aku ckp aku xde duit, aku tanak accept package tu. Dia letak phone. Tak lama pastu, mamat scam ni lak call, suh aku amik pakej tu. Aku ckp la dia suh bayar, i xde duit. Dia insist suh aku amik gak, bayar la duit ke cemana ke. Pastu aku tetap ckp aku xde duit, tanak amik barang gak. Dari kena bayar 5K, turun suh bayo 3K, pastu suh bayo 2K lak. Aku ckp je stop calling me, dia call aku byk kali gakla mmg aku reject je call dia terus. Lelama senyap gitu jela.

Paling syok scam kat fb. Ni PA kat opis ni kena. Dia dok ckp Sultan Brunei (yes, THAT sultan brunei) memula nak suruh jd PA dia, pastu now keep on calling la video call la nak propose dia jadi bini. I mean like WTF serius kah? Kalau PA tu hot stuff i percaya la. Masalahnya dressing gi opis pun mcm makcik2 g pasar... Tgk la bekas bini dia sapa. Pastu hadap plak sultan nak call ko ari2 jah oiii..aku mati idup balik tak percaya. Yg penting sekali PA tu bini orang. Serius aku tak paham wey. Sampai skang dia still berhubungan lagi dgn "sultan brunei" tuh... Aku dgn budak2 kat opis dah bgtau dia, hati2 tu scam je, dia kata ya, tp duk melayan gak...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
nurbaya replied at 4-12-2018 11:35 PM
Aku kat opis pernah dpt call berkali2 dari automated machine. Bila kita tekan je no, (kan suruh teka ...

Ineteresting nya jd sultan brunei?? 1st time dgr scam ni. Masa video call Mmg betul2 muka sultan brunei ke??? Xkan ka dia recognise muka sultan brunei kan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikayumii replied at 5-12-2018 07:35 AM
Ineteresting nya jd sultan brunei?? 1st time dgr scam ni. Masa video call Mmg betul2 muka sultan b ...

Ntahla..iols pun tak sure kluar muka sultan ke tapinya dia dok convince mmg sultan call dia.. Sbb bila org tu call dia tak de lak tunjuk kat kitorang.. Weols ada gak bg nasihat sikit2 hati2 tapi tgk dia mcm dok melayan je..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:20 AM | Show all posts
oh tq kaka seribulan bagi tacang..byknyeee

Comments

No prob  Post time 6-12-2018 02:00 PM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 10:23 AM | Show all posts
nurbaya replied at 5-12-2018 07:42 AM
Ntahla..iols pun tak sure kluar muka sultan ke tapinya dia dok convince mmg sultan call dia.. Sbb  ...

aiyooo.. kalau sekadar layan maybe tak pe la kan.. tapi jangan nanti minta duit dalam USD.. mampuih..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:29 AM | Show all posts
Acikayumii replied at 5-12-2018 10:23 AM
aiyooo.. kalau sekadar layan maybe tak pe la kan.. tapi jangan nanti minta duit dalam USD.. mampui ...

tu iols risau tu...

bukan apa, sbb knowing SB takkan la dia nak amik PA org msia, baik amik org negara dia jugak. semangat kenegaraan institusi beraja diorang kan sgt tinggi, tak make sense kalau dia kata nak hire msian as his PA... tu sbb iols mmg suspect scam jer.. well kita tgk ajelah apa pengakhiran dia, dah nasihat buat2 dengar tapi masih melayan, so..pandai2 ko la labu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Eeiii mcm2 jenis penipuan wujud zaman ini
Yg iols penah jumpa:-
-Jemput diri sendiri dtg umah org sembur nyamuk mengaku KKM  pastu mtk duit,
-Pnggil interview data entry kat opis punya lawa pastu mtk booking deposit - ni iols hampir terpedaya n kawan terbang rm100 dlm situasi sama,
-Iklan jawatan lain bila sampai suh jual menjual - rasa nak ketuk2 je meenachi tu  coz x paham  langsung kesusahan org turun naik bas datang situ,
-Gores dan menang mcm biasa x terkira la,
-Yg call opis menyamar bank menyamar jabatan perangkaan semua mmg choii sangatla,
- Yg scammer sibuk nak beli barang kita pon berlambak2,
-Yg pura2 menjual barang org lain pon hade,
Apela nk jadi ngn dunia nih


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-12-2018 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
missinpiece replied at 5-12-2018 09:31 PM
Eeiii mcm2 jenis penipuan wujud zaman ini
Yg iols penah jumpa:-
-Jemput diri sendiri dtg u ...

Scammer nak beli barang tu mcm mana? Konon nak beli tp x jadi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah jugak dpat call dri org yg tidak dikenali katanya menang peraduan...padahal tak pernah masuk pun peraduan...tapi sekarang lepas install truecaller mudah sikit nak kesan scam atau tak...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Meols sokmo jgk dpt call dr unknown numb.Dulu bodo xtau so melayan la sama buang masa.Skrg dh bosan klo ada unknown numb mmg meols biar jah smpai pnt enpon tu bunyi.

Pnh gk jual brg online pehtu ada omputih nk beli.Meols mcm uyyo keles brg pprt meols smpai lvel internesyenel.Mcm losyen sapu2 je.Ggih la bereply2 ngn heshe knon heshe nk beli byk lak tu.Pstu heshe dh buat payment katenye so suh meols pos.Dh tu siap bg resit kdit card ke ape ada la nm meols n total byrn tu.Tp xmsuk lg kt bank meols sbb float,tp dh tolak dr acc heshe.so meols kene bank inkn total tu kt acc heshe dlu br nti bank msukkn kt acc meols.Bodo tau nk tipu meols taik sgt.byk lg alasan2 dia bg pehtu meols block.

Ada lg seko omputih gk tp rsnye mmg scammer negro.Pon kt fb.pkai profile pic omputih mn tah.Meols ada iklankn nk jual rim kete rege dlm 600 gitu tp heshe kata bminat nk byr 10k kahkah.pastu meols melayan jah siap ajk dtg umh mkn nasik ambik rim skali pastu agknye heshe bosan heshe xmsg meols lg.Taik btol knon duk US pehtu gila hape nk beli brg kt sini.Beria2 plk tu nk byr 10k.Jap g konon meols kne byr itu ini utk tax n lepaskn sekatan kastam.

Ni biasa scammer2 hat hauk gini modus operandi dorg sama je.Tp pelik masih jgk ada yg tkena.Klo mkcik2 kt kmpung meols phm la tp hat golongan profesional pon tkena tu siap bg acc details n trnsfer duit pelik btol.Xbace berita ke deme dh bape byk org tertipu gini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:33 AM | Show all posts
kat opis selalu sangat dapat panggilan telefon dari operator Telekom katanya nak maklumkan ada gangguan teknikal kat kawasan premis tempat kerja kita and lepas tu kena tekan no 1 2 3 lah untuk proceed
memang taklah nak tekan kan, terus letak je telefon
pastu call TM confirmkan, diorang kata tu scam
kalau ada gangguan pihak Telekom akan hantar notis melalui email ke premis yang terlibat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
dapat call automated machine dari mahkamah katanya. ai dgr je dari mahkamah ai letak terus. malas nak layan. pelik macam mana no scam ni boleh trlepas pulak sebab ai ada install truecaller.

mak ai pun ada dapat call dari bank.mak ai guna telefon rumah.tu pon ada org kacau.kata ada hutang. kena marah dengan mak ai.haha.padan muka..mak ai dah tua dah mana ada hutang dah.

memang sekarang ni giler2 diorg buat kerja. tapi yg peliknya ada jugak yg trperdaya. ada tu duit persaraan lesap terus sebab macau scam ni.kesian betul.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:06 PM | Show all posts
Ni cubaan scam, adik ipar aku iklankann kucing bengal dia nak jual dlm mudah. dapat wassup number bukan umbor malaysia. katanya dia dari Austria. Setuju nak beli dgn harga RM5000.00. Slps bincang2 dia kata agen dia di malaysia akan datang, ambik kucing dan akan byr cash, katanya akan hantar ke europe gunan currier UPS atau FedEx. Aku pun pelik juga, sbb susah nak nak ekspot binantang ke europe dn belanja mahal.
Dapat call dlm bahasa pelat engelish kata dia dah uruskan permit import ke Vienna dan kastam dan jbatan haiwan di sana. OK la, tunggu lokal agent contact adik ipar aku ni. Lps sehari dia wassup lagi suruh masuk duit 500 dlm acc satu kompeni utk uruskkan export pulak.
Scam gila. Terus  blok, dan delete.
Kucing tu dah 3 bulan belum terjual, harga RM3500.00 buleh search kat Mudah type Bengal. Area Melaka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
matseh replied at 7-12-2018 02:06 PM
Ni cubaan scam, adik ipar aku iklankann kucing bengal dia nak jual dlm mudah. dapat wassup number bu ...

mudah tu mmg tempat scam melepak sama ada seller atau buyer..hati-hati la ye.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:39 PM | Show all posts
scam paling famous kat IG.. hello.. i'm old money collector
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikayumii replied at 6-12-2018 06:55 PM
Scammer nak beli barang tu mcm mana? Konon nak beli tp x jadi ke?

Ada yg forumer cte kt atas2 tu. Yg jenis org dr luar negara beli nk bagi hadiah pastu mtk duit, yg jenis iklankan barang yg sama ngan kita pastu tipu duit customer, yg order pastu x jd beli tu mmg selalu la
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 09:46 AM | Show all posts
Scam gores dan menang. Pernah kena. Takutnya taktik mob instinct derang
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
6.078187s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list