Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2649
View
59
Reply

[Budaya] Cyber Bullying - Fenomena Yang Semakin Menjadi-jadi Sejak Kewujudan Media Sosial

[Copy link]

Author: meklalala       Show all posts   Read mode

Post time 5-12-2018 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
jika ada orang letakkan kasut atas kepala kau, bangun .... letakkan kembali kasut kau pada kepala dia.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 10:48 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 5-12-2018 10:28 AM
buli ni mana2 pun ada.lagi2 di social media.isu canang mencanang, racun meracun, masuk pm orang laga ...

wahh gitu komenya daun daun semua masuk..hihihi terima kasih selalu nasihat
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 5-12-2018 02:33 AM
jika ada orang letakkan kasut atas kepala kau, bangun .... letakkan kembali kasut kau pada kepala di ...


ye ke...alahaii pastikan kasut yg bau tengek2
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 05:41 PM | Show all posts
bab cyber buli ni i tak nak hipokrit sbb i pn sejenis cyber buli jugak...

tp bkn la all the time sume benda nampak salah..malas nk ckp la, kt bodgos tu pn byk.. kalau dh tak suka hatta benda mcm nthpape pn dorang belek n hentam..kalau dh tak suka sgt nk stalk n keep mengecam sampai jd stalker..actually sape yg takde life kt sini?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 5-12-2018 05:41 PM
bab cyber buli ni i tak nak hipokrit sbb i pn sejenis cyber buli jugak...

tp bkn la all the time ...

Hahaha terpulang pada masing masing kak..tapi jangan buli saya tau saya hati tisu bak kata kakak nancy kang tak pasal menangis bucu katil sorang2
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
meklalala replied at 5-12-2018 09:57 AM
this is too much..kenapa ada sejenis manusia macam ni, tak jaga sensitiviti sesama..tenang ke hidu ...

Haha. Akak dah nampak macam2 kesah backstabbing dan kejahatan manusia di forom ini. Ini cuma salah satunya yang akak ingat. Sebab itu, akak tak rapat sangat dengan mana2 dak forom, though some, akak taw, are genuinely nice and kind heearted people.

Ngkorang nak ceramah pasal cyber bullying pon tak guna if ngkorang selalu mengutuk retis di bod gosip.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 5-12-2018 08:24 PM
Haha. Akak dah nampak macam2 kesah backstabbing dan kejahatan manusia di forom ini. Ini cuma salah ...

Hahaha..kakkkk kalau akak nampak nama meklalala komen buruk2 kat mana2 je bod akak bagi je setepek kak..takpe, bagi dia sedar sikit..haha kadang2 geram terlepas jugak sedas dua..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Good info tt.
Iols perati kecanggihan teknologi ni tak terkejar dek kewarasan fikiran. Bila kita cuba bendung dgn gubal undang2 / peraturan baru, wujud pula fenomena lain. Lelah.
Dlm komik yg iols baca remaja Jepun smpai x g skolah dek kena buli.
Ok lagi. Jika mak pak x bg sokongan, cikgu tuduh mereka2 cerita, org sekeliling pandang jelik, apa je choice yg ada bg seorang anak kecil waima org dewasa  sekalipun?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Akk pernah kena bully di media sosial (whatsapp) sampai terpaksa ambil rawatan depression

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 5-12-2018 09:56 PM
Akk pernah kena bully di media sosial (whatsapp) sampai terpaksa ambil rawatan depression

Aiyo dasat le gitu bunyinya.

Lenkali kakburn kenew bully dgn si jahat gtau i la. Kata2 sengatan bbisa i mampu mbuatkan pihak jahat koma setahun. Kalah laba. Heh

Tabah k kak. Itu karma org. Karma kakburn, jgn mengalah. Wat lek jew control jelita.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 06:20 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 5-12-2018 02:33 AM
jika ada orang letakkan kasut atas kepala kau, bangun .... letakkan kembali kasut kau pada kepala di ...

Senang nyaaaa. Mak pesan, analogi nyer macam ni, kalau kita macam hobbit, step back, jangan berani lawan hantu galah. Begituuu...jadi kita hanya mencarut STFUlIYDFOFSAAAFFSS dalam hati jer kalau layan, dia akan rasa seronok 'bermain-main' dengan kita, the cycle will never stop.

The good part is, saya dah sediakan payung sebelum hujan. Should anything happen impromptu-ishly, ada surat wasiat dan everything dalam journal. That's how f-up my mind was that time, and still f-up now (insert emoticon yang sesuai dengan f-up feeling)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 06:22 AM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 5-12-2018 01:56 PM
Akk pernah kena bully di media sosial (whatsapp) sampai terpaksa ambil rawatan depression

U're doing good kak burn. Ada rezeki kita jumpa di tingkat lima itewww
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
chesfa replied at 6-12-2018 06:22 AM
U're doing good kak burn. Ada rezeki kita jumpa di tingkat lima itewww

Hahaha. Kita geng cikpah. Sep sikit. Gukawe
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Gingerly replied at 5-12-2018 10:35 PM
Aiyo dasat le gitu bunyinya.

Lenkali kakburn kenew bully dgn si jahat gtau i la. Kata2 sengata ...

Hahaha. Tq gingerly. Aritu akk melawan juga. Tadi akk puan, dia lelaki. Tak tertahan laharan akk nak melawan laharan dia. Lama2 akk mengalah dek. Buat rawatan. Alhamdulillah everything semakin ok
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 6-12-2018 10:51 AM
Hahaha. Tq gingerly. Aritu akk melawan juga. Tadi akk puan, dia lelaki. Tak tertahan laharan akk n ...

Excellent!!... !!

Nasib ada i kan kakburn.
Haha

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Gingerly replied at 7-12-2018 08:21 PM
Excellent!!... !!

Nasib ada i kan kakburn.

Ya betul. Nasib baik ada ginger
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Cyber bully yg terlintas di difikiran aku ialah ustazah jadian..semua x elok..dia je yg elok.
Yg betul.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus mek buka tread ni....mmg tak dinafikan mjadi jadi sekarang ni..sampai ketahap mangsa mgalami kemurungan dan ketakutan.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2018 04:54 PM | Show all posts
Psychological manipulation...
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 03:58 PM | Show all posts
cyber bully mmg sangat serius dlm masyarakat..dlm hal ni MCMC byk buat kempen melalui advokasi Klik Dengan Bijak utk memberi pemahaman dan panduan kepada masyarakat supaya lebih bertanggungjawab & menghormati antara satu sama lain supaya budaya buli siber ini tidak merebak.

The most common places where cyberbullying occurs are:

Social Media, such as Facebook, Instagram, Snapchat, and Twitter
SMS (Short Message Service) also known as Text Message sent through devices
Instant Message (via devices, email provider services, apps, and social media messaging features)
Email


saya share video berkenaan cyber bully yang sangat menarik:
Cyber Bully

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078663s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list