Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2659
View
59
Reply

[Budaya] Cyber Bullying - Fenomena Yang Semakin Menjadi-jadi Sejak Kewujudan Media Sosial

[Copy link]

Author: meklalala    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 4-12-2018 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Aritu kt porom gk ada admin mintak details2 peribadi mcm ic numb,bank acc etc meols tengok rmai gila yg share tnpa rasa prejudis.meols n few porumers ada pertikaikan.Sbb bnda2 ni sbnrnye xboleh sesenang share kt internet n kite ada akta melainkn utk tujuan imigresen etc.Contoh kite disclosed ic numb n passpot num ms pmbelian tix online

Sbnrnye once kite disclosed all pnye details mmg smpai bebila la duk kt internet utk tontonan sesape je.N org luar akan bebila masa boleh go thru n copy all ur details utk tujuan lain yg mungkin u xtau.Bnda2 ni ramai ambik mudah sbb blom terkena.Nti esok2 dh terkena br terpikir kt mn silap,tu ada kes mangsa jd murung smpai boleh membawa pd kematian.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Yewhuuuw



Cyber bullying yea.. Mmm...
Sakat2 sindir2, ..setakat gurau kasar lembut usik2 gitu, biar lar bpada2.

Bbalas2 buli pun kalau masing2 melayan kerenah ok lagi..
Takmao smpai mjejaskn kesihatan emosi & mental tak bgs la. Sian kt kawan tu.

Mgkn yg sukew sgt buli2 hantam org kiri kanan dah kenew start blaja erti matang. Matang bukn dr isi, tp cara

Meh tunjuk sket id card n wajah pembuli.
Hewhewhew







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Cyber bullying buat akak rasa empowered terutama di CI, kahkahkah! Selayaknya meka yang pernah dapat komen nohorom dari akak.

Cyber bullying ini, datang dalam pelbagai bentuk. Tak semestinya takat name calling menda jahat2 saja. Kengkadang, walau dalam tersusun ayat tu ditaip, tapi pemilihan kata, uurgh, vocabnya belittling dari awal sampai ke akhir. Akak paling benci taktik sebegini. Seperti nak tunjuk ko baik sangat dengan tak memaki tapi ayat ko menujukkan ko sebenarnya seorang egoistic sadistic!

Kau orang kat dunia online ini tak perlu baik sangat dek, terutama dengan syaitan2 laknat. Ada beberapa poromer terkutuk itu, bukan akak tak pernah terai berbaik2, tapi camna jugak nak berbaik dengan syaitan kan, Allah pon murka gituh jika kita berbaik dengan syaitan. So syaitan selayaknya dilayan seperti syaitan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 01:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 5-12-2018 01:19 AM

Tapi,

Jika sampai ke tahap ekstrim, seperti PA menda yang tersangat personal, akak pon tak suka dek.

Ada porumer contohnya, pernah sebar merata gambar anak salah sorang porumer yang menghidap sindrom down kerana si penyebar tak puas hati dengan akak tu. Sambil komen hina2 anak akak tu.

This is just low dek.

Sejahat mana pun akak, akak doakan diri akak agar tak stoop down sampai ke level rendah sebeginih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 01:26 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 5-12-2018 01:16 AM
Tapi,

Jika sampai ke tahap ekstrim, seperti PA menda yang tersangat personal, akak pon tak suka d ...

This is too much


Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 01:30 AM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 5-12-2018 01:26 AM
This is too much

Biasa la forum Cari ni. Kejap kawan, kejap lawan. Takat backstabbing, peh, tu menda biasa.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Good info. Mekasih meklalalala heheheh lala tu nama adik kak dila.

Hmm rasa mcm kena jugak but indirectly. Silently. Tapi sis managed overcome. Ignore and act smart and wise. hopefully i am. And so far yg membuat ni semua very insecure and unhappy people.

They show how good this and that. logik nya kalau kita dah sedia ada dgn apa yg buat kita happy dgn life takdenya kita nak brag kat online. So, i feel pitty golongan gini. They seek attention by doing bullying and sarcastic

Maybe in reality depa hanyalah golongan yg penakut. Being brave ada banyak forms. Bukan bold or outspoken but how kita confront sesuatu tu

So those yg rasa or pernah rasa situasi ni sis nasihatkan...ignore and fokus on urself.

Online ni banyak fake so kena hati hatilah. And prefer walk alone..geng ber geng ni leceh. nanti mcm mcm.  but stay sweet and humble.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 4-12-2018 05:16 PM
Tapi,

Jika sampai ke tahap ekstrim, seperti PA menda yang tersangat personal, akak pon tak suka d ...

ini level mak selipar jamban chazey
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 09:05 AM | Show all posts
ayoyoy

fix baru cyberbully kat thread nan satu tu tapi sekali tu je
ok fix insofff hahah

ok, actually cyberbully ni dah semakin meluas and menjadi2
paling sakit mata bila baca fans2 artis ni bergaduh demi artis, sindir sana sini and kutuk artis ibarat diri tu paling mulia dan sempurna
paling sedih bila kita tengok profil yang mengutuk tu budak belasan tahun ja
maknanya apa? budak2 sekarang terlalu bebas menggunakan internet
diorang belum ada awareness tentang baik buruk alam maya ni
tapi, bukan budak2 saja, orang2 tua pun kadang lebih teruk kata2 dari bebudak
sebab apa? ntah lah, maybe baru terjebak dalam dunia maya ni
or memang perangainya sebegitu

bukan artis, ahli politik saja yang kena cyber bully ni
rakyat marhaen biasa pun kena juga
kadang dari family, kawan2
upload gambar sikit, mula lah ada yg komen :
"gemok kau sekarang"
"ada isi ke?"
"sorang je ke anak ko?"
"bila nak kawen? aku dah anak dua dah"

tulah antara contoh soalan2 dari kalangan individu yang kita kenal secara tak langsung nya merupakan cyber bully gak tu
kengkadang takdelah rapat mana dgn individu tersebut, tapi dia punya pertanyaan tu bikin panas

so jalan penyelesaiannya,
untuk mangsa buli, block jelah org2 negative macam ni atau delete je akaun social  media pastu join forum kahkahkah

untuk pembuli, bertaubat lah. bayangkan org kata mcam2 kat ahli keluarga sendiri mcm mana suka ke tidak. lagi satu kalau agak2 rengsa dengan mana individu, artis or ahli politik, unfollow jelah daripada mengecam individu tersebut

note to myself too

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 09:47 AM | Show all posts
Beautifulliar. replied at 4-12-2018 09:23 PM
Aritu kt porom gk ada admin mintak details2 peribadi mcm ic numb,bank acc etc meols tengok rmai gila ...

hye sis beutifulliar
yup betul tu kak memang susah nak kawal sebab kita ni kadang kadang tak tahu pun yangg sebenarnya tindakan kita tu buli or tak..

oh serius la ada yang bagi secara open semua details tu? see betapa senangnya mereka..ini antara faktor yang menjurus kepada penipuan, spammer..las2 diri sendiri rugi. sebab tu sekarang banyak kes penipuan online..macam mana nak bagi mereka berfikir secara bijak ya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 09:49 AM | Show all posts

yuhuuu kak ginnn..

yang menjejaskan emosi tu bahaya kak, ianya boleh menjurus ke arah yang lagi teruk..boleh membawa kepada trauma untuk mangsa..bahaya kan?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 09:53 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 5-12-2018 01:13 AM
Cyber bullying buat akak rasa empowered terutama di CI, kahkahkah! Selayaknya meka yang pernah dapat ...

haha saya baca je komen komen akak kat CI..kadang kadang terhibur

tu buli secara halus tu kak..panah sampai yang paling dalam..

hahaha akak ayat last tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 09:57 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 5-12-2018 01:16 AM
Tapi,

Jika sampai ke tahap ekstrim, seperti PA menda yang tersangat personal, akak pon tak suka d ...

this is too much..kenapa ada sejenis manusia macam ni, tak jaga sensitiviti sesama..tenang ke hidup dengan sebarkan gambar budak tu and hina dia..ohh i cant brain this one
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 10:00 AM | Show all posts
adila39 replied at 5-12-2018 07:32 AM
Good info. Mekasih meklalalala heheheh lala tu nama adik kak dila.

Hmm rasa mcm kena jugak but i ...

hihi nama anak buah saya pun lala..

yessss betul kak..pembuli ni sebenarnya dia tak happy dgn life dia so dia cari something yang boleh buat dia happy tapi dengan cara yang salah..they dont know its totally wrong..


Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:06 AM | Show all posts
meklalala replied at 5-12-2018 02:00 AM
hihi nama anak buah saya pun lala..

yessss betul kak..pembuli ni sebenarnya dia tak happy dgn l ...

Yes kadang sis kesian actually,  kalau yg level extreme sampai membahayakan better report tapi kalau setakat biasa biasa kita biarkan je la. Tp sis selalu kesian org yg gini yg suka tulis benda yang propa. Dia ingat begini tapi dia tak tau pula mungkin situasi tu hanya make believe je..still happiness kita tak leh tunjuk sgt kesian kat mereka yang tiada

Harap sis tidak..sbb manusia ni selalu lupa, time excited semua nak dicerita but selalu pesan diri beringat selalu. Afterall kita ni manusia so kita beringat je la...yg tak tau beringat tu...nasib dia la.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 10:06 AM | Show all posts
fixit replied at 5-12-2018 09:05 AM
ayoyoy

fix baru cyberbully kat thread nan satu tu tapi sekali tu je

haha pergi minta maaf cepat!

mek boleh cakap satu je yang fans yang sama2 bergaduh pasal artis masing2 ni, stupid..hehe oh come on lah, buat apa nak bergaduh jadi keyboard warrior semata mata kerana orang yang tak heran pun pasal kita..what for???? thats why mek tak follow artis kat socmed (kalau ada pun sorang dua, artis yang tak femes yang takde bahan orang nak bash lol) and mek tak baca segala mak nenek komen fans..tapi kadang2 terbaca kat explore
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
meklalala replied at 5-12-2018 09:49 AM
yuhuuu kak ginnn..

yang menjejaskan emosi tu bahaya kak, ianya boleh menjurus ke arah yang lagi ...

Isu akhlak/moral ni mek.
Low eq..
Tp ada alasan dia yg tsendiri. Tak bole nk judge.
Terasa mcm i yg bdosa kategori lain, judge org lain yg bdosa kategori lain. Hewhew

Tapi, yg pihak satu lagi tak bole play victim. Sbbnya risiko ats diri sdiri bila da join social media. Makna kata mesti hati batu. Kuat mental.

Ada yg support, ada yg hantam. Giteww
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 10:20 AM | Show all posts
adila39 replied at 5-12-2018 10:06 AM
Yes kadang sis kesian actually,  kalau yg level extreme sampai membahayakan better report tapi kal ...

kak dila memang boleh jadi motivator laaa..

saya suka ayat kak dila ''happiness tak boleh tunjuk sangat kesian kepada mereka yang tiada''..

kadang kadang orang terlepas pandang yang ni, dia ingat bila dia tunjuk tu semua orang akan suka tapi dia tak fikir orang yang takde seperti apa yang dia ada..some boleh motivate dengan apa yang dia tunjuk tapi some boleh terluka..adehhh susah kan kak dila?

note to myself jugak, mek banyak lupa isu remeh macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:26 AM | Show all posts
meklalala replied at 5-12-2018 02:20 AM
kak dila memang boleh jadi motivator laaa..

saya suka ayat kak dila ''happiness tak bol ...

hehehehe...


mmg pun kak dila selalu bagi motivasi tapi xde gaji...free kat umah kat opis kat kawan kawan entahla mybe kak dila dah ditakdirkan gitu jd shoulder to cry on. Tp kak dila suka la.

Sebab hidup ni banyak org lupa...apa kita suka dan believe in tak semestinya sama dgn org lain and kita tak tau nasib org tu. Kita marah dia cth kat jalan raya nampak org naik motor sampai 3 or 4 sekali...kita marah sbb bahaya...tapi behind it kita myb lupa...itu jela yg ada dan itu je la dia mampu dan dlm terpaksa

Sama jugak cyber buli..kenapa dia mcm tu kenapa dia suka provoke kena dia suka show off kenapa...bila kita tanya ..kita akan mula faham..so kita takkan hentam org tu sewenangnya. Tpi ada juga yg jenis muka tembok ..tu kita tak ble buat apa. Yang physically tu, tiada alasan lain selain report.

Gitula....hehehehe aaaa ok nak meeting dah..rajin betul sis bukak porem today and lately ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
buli ni mana2 pun ada.lagi2 di social media.isu canang mencanang, racun meracun, masuk pm orang laga2 kan orang sangat2 tidak patut, itu buli namanya.

tidak rasa pula jika kita bangun untuk diri sendiri membuli pembuli sebagai "kau dengan dia sama saja".selagi tak bergerak dan menghentak, orang lain akan terkena racunnya.ia akan jadi seperti rantai makanan, kau kena, kau kena, yang kau pula akan kena.

Benda ni mampu bagi mangsa kesan jangka panjang, rasa stress dan depress.jadi sebelum begitu jauh makhluk perosak ni pergi, kita bunuh awal2 supaya daun lain kekal subur dan menghasilkan buah.

ada masa kita cakap baik2, ada masa kita jadi kurang ajar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.137136s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list