JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
4477
View
128
Reply

[Politik] Duit rompakan gst rm19 juta sudah ditemui oleh Jabatan Audit Negara

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-12-2018 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Setelah kerajaan BN dan saya dituduh berulangkali telah "rompak" RM19.2 bilion wang tuntutan balik input GST oleh Guan Eng, saya telah menunggu agak lama untuk Laporan Audit Negara terhadap isu bayaran balik input GST diterbitkan.

Alhamdulillah, laporan ini akhirnya keluar pagi ini. Kebenaran itu pasti.

Laporan Audit menunjukkan bahawa jumlah wang input GST yang belum dibayar balik setakat 5 Jun 2018 sebenarnya ialah RM19.47 bilion (Gambar A).

Jumlah yang telah diluluskan tetapi belum dibayar hanya RM1.45 bilion dan ini juga kerana pelbagai masalah seperti akaun penerima ditutup, dibeku ataupun kurang dari 30 hari.

Sebanyak RM3.90 bilion merupakan tuntutan pulang balik yang tiada pembekalan bercukai dan sejumlah RM3.52 bilion yang masih dalam siasatan - bermakna wang ini mungkin tidak sah untuk dibayar balik.

Tunggakan yang terbesar pula ialah jumlah RM9.65 bilion yang dikategorikan sebagai wang dalam semakan. Tetapi, laporan audit juga mengesahkan bahawa bahagian terbesar tunggakan ini ialah dari 90 hari ke bawah.  (Gambar B)

Tuntutan untuk bulan April dibayar pada bulan Mei manakala tuntutan untuk bulan Mei dibayar pada bulan Jun.

Ini bermaksud bahawa jikalau wang input GST lambat dibayar balik, ianya ialah kesalahan kerajaan PH sendiri.

Yang tidak semak dan tidak bayar ialah PH sendiri.

Laporan audit juga mengesahkan bahawa sebelum ini, pihak kastam di bawah pentadbiran BN dianggap cekap untuk membayar balik tuntutan GST (gambar C).

Setakat akhir tahun 2017, 98.6% dari tuntutan bayaran balik dibayar dalam tempoh kurang dari 100 hari.

Hanya 0.06% dari tuntutan yang diluluskan dibayar balik dalam tempoh 200 hari ke atas.

Terima kasih kepada Jabatan Audit Negara untuk mengesahkan bahawa Guan Eng sebenarya seorang penipu bersiri dan cuba tai-chi kelemahan dan kedangkalan sendiri untuk menyalahkan kerajaan BN dahulu.

Laporan Audit ini juga menunjukkan bahawa ada jumlah yang sangat besar bagi tuntutan bayaran balik yang mungkin tidak sah atau menunjukkan percubaan untuk menipu kastam iaitu RM3.90 bilion untuk mereka yang tiada pembekalan bercukai (no output tax) dan sejumlah RM3.52 bilion yang masih dalam siasatan.

Oleh itu, saya hairan mengapa Guan Eng tergesa-gesa untuk menjarah wang Petronas berpuluh-puluh bilion untuk tahun depan dengan alasan mahu membayar balik tuntutan-tuntutan ini.
FB_IMG_1543837364853.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1135312&mobile=2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-12-2018 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Skrg nak kata apa nobita? Jabatan Audit kena beli dgn najib??
FB_IMG_1543837676935.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbelum ak myumpah tua terkutuk n lge psl isu ni...nk nk dgr jwp dari drorg bdua..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
tengah tunggu mahacai yg meratep sakan tentang ni tolong  jawap
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:31 PM | Show all posts
tokong, takkan la tokong nak menipu khennnn

duit tu gerenti rosmah dah sapu buat beli birkin sepertimana mahacai kurang akal bodoh cam lembu claim.

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:32 PM | Show all posts
ada terbaca si pyro kata duit dah hangus buat bayar cincin kakros.





Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 09:03 PM | Show all posts
sunyi sepi takde anjin menyalak macam dulu..kenapa ye
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 09:07 PM | Show all posts
Tu tajuk hang letak 19 juta, bukan 19 billion ka????? Atau den yg tersilap...........
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
tupaiterbang replied at 3-12-2018 09:03 PM
sunyi sepi takde anjin menyalak macam dulu..kenapa ye


anjing  memang gemar menyalak bila tercium bau bangkai. ujung ujung yg ada hanya bau busuk mulut dr sipemakan bangkai .bangkai sebenar tak wujud pun
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 09:56 PM | Show all posts
btol ke kang tetiba laman web xboleh buka plak
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Serangan balik UMNO yang harus diserang balik oleh PH agar x hilang credibility...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
wow wow sungguh..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Muahaha...from may..ada sahaja create isu  utk bagi kaw kaw jatuh reputation gov lama...bagi olang manyak benci sama gov lama...macibai
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-12-2018 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
highcastle replied at 3-12-2018 09:07 PM
Tu tajuk hang letak 19 juta, bukan 19 billion ka????? Atau den yg tersilap...........

Aku letak 19 ringgit pun mahacai x berani masuk thread ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 11:10 PM | Show all posts
celaka punya apek

dalam dewan mulia pun nak menipu

yang lagi celaka, ramai yang dia berjaya tipu

goblok semua. GOBLOK.





Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
tupaiterbang replied at 3-12-2018 09:03 PM
sunyi sepi takde anjin menyalak macam dulu..kenapa ye

Dodolgemuk mesti rengsa baca tajuk ni. Hari tu dia perlu kes yg tabung haji. Aku baru tgk berita awani yg duit tabung haji tak hilang pun. Btw, apa tindakan yg perlu diambil kpd krjn yg suka menipu terang2 ni...aku rasa tindakan perlu diambil sbb smkin teruk penipuan2 pihak kerajaan skrg. Satu tindakan pun takde. Adilkan utk rkyt mcm ni? Bagaimana rakyat blh hidup dgn penipuan2 spt ini saban hari. Semua menteri ph ni aku rs tak guna. Yg terkini kes mazlee nak masukkan kes 1mdb dlm buku teks sejarah. Dan baru jg aku baca ttg zuraida cdgkan tnh wakaf utk digunakan buat projek perumahan dan jual pulak rumah tu kpd rkyt.. knp aku rs menteri2 ni jenis yg tak sekolah buat kenyataan
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
tupaiterbang replied at 3-12-2018 09:03 PM
sunyi sepi takde anjin menyalak macam dulu..kenapa ye


hahaha  ..   depa tengah merengas macam betina sundal.



;


Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 3-12-2018 07:50 PM
Skrg nak kata apa nobita? Jabatan Audit kena beli dgn najib??

Salah Microsoft Excel 19 beliyun hilang kejap
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 05:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Rakyat memilih ler sangat. We Hire We Hire boleh tak??
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia Membangkang melalui fakta bukan emosi
Aku salute

Cepat lah PRU semula
Aku dah gatal tangan ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:54 AM From the mobile phone | Show all posts
mana lah nobita nak sorok muka tu
apa lah nak diharap dgn MOF sorang ni.dah le hanat bangang plk
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
anakkerengga replied at 3-12-2018 11:19 PM
Dodolgemuk mesti rengsa baca tajuk ni. Hari tu dia perlu kes yg tabung haji. Aku baru tgk berita a ...

kan.. dasar munafik sungguh la.... terang2 kena kencing
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Remyda replied at 4-12-2018 06:47 AM
Dia Membangkang melalui fakta bukan emosi
Aku salute


ade kata ph kemungkinan tak sampai setahun memerintah... umno n pas perlu bergabung je....
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Macai2 dah menggelupor padahal belum ada kenyataan rasmi apa lgi. Setakat sembang2 ikut gambarajah cam soalan pmr jah. Benang tabung haji kena songlap xdak sekor pon masuk, semua mampos dlm kandang babi. Acah2 berani konon kahkahkah!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053607s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list