JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
962
View
36
Reply

Pengalaman Melancong Ke Amerika Syarikat, Banyak Kejutan Yang Tak Disangka..

[Copy link]

Author: Ferr_Remy       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-12-2018 05:38 PM | Show all posts |Read mode
Menjejakkan kaki ke Amerika Syarikat pastinya menjadi impian ramai orang terutamanya kepada mereka yang suka melancong. Pengalaman penulis yang pernah menjejakkan kaki sebanyak dua kali ke negara Uncle Sam itu, sama ada secara solo dan berkumpulan, telah membuahkan kenangan yang sangat manis kepada diri ini.

Berikut merupakan di antara pengalaman dan tips-tips dari penulis untuk mereka yang ingin melancong ke negara kuasa besar itu.


"Visa"






(Foto: Koleksi Peribadi)



Untuk memiliki visa ke negara tersebut, tidaklah semudah yang anda sangkakan. Apatah lagi sekarang di mana Amerika Syarikat berada di bawah pemerintahan Donald Trump. Mengenakan caj sebanyak USD160, sekiranya gagal, duit anda akan lesap begitu sahaja, Tetapi itu bukanlah alasan untuk anda mengkuburkan impian untuk ke sana. Penulis amat bernasib baik apabila "lulus" untuk memiliki visa ke sana setelah ditemu duga oleh pegawai di kedutaan Amerika Syarikat yang terletak di Jalan Tun Razak, Amerika Syarikat. Sedikit tips untuk mereka yang bakal atau mahu untuk memiliki visa ke sana, tenang sahaja dan buatlah yang terbaik apabila berhadapan dengan pegawai yang bertugas!




"Imigresen"





(Foto: Koleksi Peribadi)



Penulis masih teringat peristiwa "lucu" sewaktu penulis berada di San Francisco International Airport. Pegawai imigresen yang bertugas ketika itu bertanyakan apakah itu "bin" yang terdapat pada nama di dalam pasport penulis. Penulis secara spontan menjawab "I'm a Muslim". Jawapan yang sangat berani mati. Apatah lagi pegawai tersebut tidak bertanyakan soal agama ketika itu. Sebaik sahaja perkataan tersebut keluar dari mulut penulis, pegawai itu lantas menyuruh penulis untuk ke tepi dan melakukan pemeriksaan lanjut sehingga menyuruh penulis menanggalkan baju dan memeriksa segala-galanya. Tetapi tidaklah pula mereka berkasar, masih mesra, cuma mereka menjelaskan itu adalah prosedur semata-mata. Tidak dapat penulis pastikan sama ada jawapan itu adalah penyebab kepada kejadian tersebut tetapi, fikirlah ayat yang sebaik mungkin untuk menjawab soalan tersebut sekiranya anda ke sana!




"Sangat Mesra"





(Foto: Koleksi Peribadi)



Anda tidak perlu gusar atau bimbang sekiranya anda menjejakkan kaki ke sana. Rakyat Amerika Syarikat terutamanya di kota-kota besar seperti Las Vegas dan San Francisco, amat peramah dan sangat mesra. Ketika penulis melancong seorang diri ke sana, membawa diri ke mana-mana dirasakan amat mudah. Bayangkan berjalan seorang diri di bandar besar ke sana sini, dan hampir kebanyakan mereka bertegur sapa dengan anda - mungkin sahaja anda tidak dapat merasakan pengalaman itu di mana-mana, malah mungkin sahaja di negara sendiri. Malah penulis berani mengatakan antara negara-negara yang pernah penulis lawati, rakyat Amerika adalah di antara yang paling mesra pernah penulis jumpa!




Seperti Di Dalam Filem






(Foto: Koleksi Peribadi)



Pengalaman penulis melihat sendiri "hutan" batu ciptaan mereka, yang pernah penulis lihat di dalam filem-filem Hollywood sememangnya membuatkan penulis berasa teruja. Malah, sehinggalah sekarang, sekiranya penulis menonton filem yang melewati latar tempat yang penulis pernah pergi, pasti membuatkan hati penulis berasa bangga apabila pernah menjejakkan kaki ke sana. Siapa sangka, tempat yang sebegitu cantik yang selalu penulis lihat dari zaman kanak-kanak di dalam filem, penulis telah pun berada di sana!





Ah, rindunya nak pergi lagi ke Amerika Syarikat! Jadi, marilah kita mengumpul duit dari sekarang! - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahlolnya jawapan bin sebab Muslim
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
ayjay: Bahlolnya jawapan bin sebab Muslim


Hahahah. Biasalah babe
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Sangat setuju. Walaopun ai Muslim tapi mempunyai paspot dari negara bukan Muslim.,  bukan jaminan dapat visa.  In my case, dapatkan visa dulu sebelum beli tiket terbang ke Uncle Sam
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols biasa bgtau Bin is part of my middle name. X perlu nk canang kau muslim ke idok.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin dia tergamam kot masa menjawab tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
ayjay: Bahlolnya jawapan bin sebab Muslim

kat sabah sarawak tu ramai ke non muslim pakai bin binti
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau orang tanya kaka kenapa ada binti? Kaka jawab im russian
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
rindunyaaaa nak jalan US lagi..{:yameteh

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringin nk g newyorkk tapi mmg nonmampu la huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 10:03 PM | Show all posts
Ich bin Ein Berliner
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Orgkgdukobesi: Sangat setuju. Walaopun {:cryrunai Muslim tapi mempunyai paspot dari negara bukan Muslim.,  bukan jaminan dapat visa.  In my case, dapatkan visa dulu sebelum  ...

Mmg blh buat mcm ni ke utk mana2 negara yg perlu visa? Apply visa dulu baru beli tiket? Australia la plg susah nk approve org malaysia skrg. Ramai tiket burn sbb malaysia kena banned
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko saje je kan nak bugil depan imegresen tu semua feeling2 deyols nak harass chuols khuensss ? Mentang2 imegresen kokesen rmai yg sedap2... yiiiihhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Bin maksudnya 'son of.... ' dlm bahasa Arab kan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-12-2018 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
ayjay replied at 3-12-2018 05:53 PM
Bahlolnya jawapan bin sebab Muslim

Ye chuols. Trjawab sbb blur time tu. Lepas ckp camtu, baru sedar dr kebodohan hahahaha.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-12-2018 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Orgkgdukobesi replied at 3-12-2018 06:43 PM
Sangat setuju. Walaopun ai Muslim tapi mempunyai paspot dari negara bukan Muslim.,  bukan jaminan da ...

Yep, btul tu. Visa US mmg plg susah nak dpt.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-12-2018 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
nafham replied at 3-12-2018 06:51 PM
Iols biasa bgtau Bin is part of my middle name. X perlu nk canang kau muslim ke idok.

Iols trsilap time tu. Blur kejap. Hahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2018 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 3-12-2018 10:24 PM
Ko saje je kan nak bugil depan imegresen tu semua feeling2 deyols nak harass chuols khuensss ? Menta ...

Imigresen sana byk omputeh yg dap2 tp Pinoys pun ade chuols.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2018 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 3-12-2018 08:20 PM
rindunyaaaa nak jalan US lagi..{:yameteh

Rindu cgt kih3
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
ayjay replied at 3-12-2018 05:53 PM
Bahlolnya jawapan bin sebab Muslim

Mungkin spontan sbb tergamam
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Alangkah bagusnya kalau tt cerita tpt2 yg menarik, kos, transport semua

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ferr_Remy replied at 3-12-2018 11:58 PM
Ye chuols. Trjawab sbb blur time tu. Lepas ckp camtu, baru sedar dr kebodohan hahahaha.

Eh jap. Ini pengalaman peribadi awak kah?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 02:05 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 3-12-2018 11:18 PM
Bin maksudnya 'son of.... ' dlm bahasa Arab kan..

ye betul ...
sebab tu bila diorg ckp what is binti .. iols cakap je .. it means daughter of ... diorg angguk2 pastu lepas
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 07:08 AM | Show all posts
Hmm.. Pengalaman i buat visa.. Senang nak mati jahhh.  i buat last min,  rabu interview, jumaat dpt visa, ahad mlm fly.  I smpt cover , Texas (Dallas), California (Los Angeles & San Francisco)  & Las Vegas. Antara semua tpt i paling suka San Francisco.  Pengalaman kt imigresen org, so far so good. Cuma hubby i bawak laptop, lama la sikit diorang cek. I plak, diorang randomly cek hand luggage, so i kena bukak dpn diorang. Ikut nasib.  Our main transport kat sana from one place to another place (domestic flight Dallas-LA-SanFrancisco-LasVegas-LA). Then sewa kereta.

2nd time i pergi US embassy, apply visa utk my kids plak. Very smooth process.  Plan to visit US again anytime. Nk pegi New York dulu then California agaon.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
masuk US ok  je, Officer d Immi semua nya tegas to yg nampak garang , tapi ok je blh gurau  juga . org yg tak pernah ke sana yg suka reka cerita yg kurang  elok .even yg berhijab pun ok je masuk .
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057872s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list