JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
4712
View
189
Reply

[Politik] Tun M - MRT is too big & too early for Malaysian

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-12-2018 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
MRT too big, too early.

Yeah, not like KLCC which wasnt that big and not too early when it was build, fast forward 21 years later still struggling in getting 100% occupancy rate.

Atok dgn rakyat cukup kedekut.


Tun M kata MRT terlalu besar dan mewah untuk rakyat, hanya 130 ribu orang naik setiap hari.

Anyway, tahukah anda bahawa SPAD menjangkakan bahawa bila MRT Line 2 siap sepenuhnya pada 2022 nanti bahawa keseluruhan MRT akan ada 529,000 ridership

Tapi bila difikirkan, kereta Pak-pak Menteri yang besar-besar dan mewah tu pun hanya bawa seorang penumpang je dalam satu-satu masa.

Apa kata pak menteri pun tukar kepada kereta kecik dan macam kebanyakan rakyat juga, tukar pakai Myvi ke, tak payah pakai escort, outrider bagai ni.. jimat perbelanjaan kerajaan juga kan.



Rujuk:
http://www.spad.gov.my/land-public-transport/rail/klang-valley-mass-rapid-transit-kvmrt-project

Sekian.
FB_IMG_1543793990096.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
MRT3 tu sebenarnya yang akan boost riders sebab akan lengkapkan semua hubungan mrt,lrt, komuter, monorel dalam kl
tapi dah dibatalkan
nak buat camne
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Ye la tu Tun
Klu ikut pemikiran kuno Tun, KLCC & F1 circuit is wayyyyyy more important & smaller project la lorrr....

Statement yg memalukan. Atok mmg dari dulu x sokong public transport & prefer rakyat support kereta nasional dia.

Bangkok have mrt way earlier than us. Msia should have mrt like 30 years ago, just after Singapore.


ps: I think Atok's brain start to shrink now.

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Voyagers replied at 3-12-2018 07:46 AM
MRT3 tu sebenarnya yang akan boost riders sebab akan lengkapkan semua hubungan mrt,lrt, komuter, mon ...

Otak atok byk sel dah mati.. Dia obses dgn kereta Nasional ke 3 dia juga, tetap nak diteruskan
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 07:56 AM | Show all posts
Bagi aku utamakan pengankutan awam dari sibuk nak utamakan pengangkutan peribadi....... Kata pandang ke timur macam Jepun yg lebih mengutamakan perkhidmatan awam........
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Transportation perlu cepat dan murah.. barulah rakyat tak naik kereta ..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
pengangkutan awam kat klang valley ok la. Cuba tgk negeri lain. Yg ada bas dan teksi je. Itu pun hidup segan mati x mau.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Buat budget mesra pengangkutan awam tp taknak build public transport ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
MRT akan hasilkan banyak peluang pekerjaan untuk rakyat. Sama dengan HSR dulu. Nampaknya Dr M bukan kisah pun pasal rakyat.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:46 AM | Show all posts
Itupun pengikut taksub dia kata atuk sayang kat rakyat...sayang habah dia.
Kalau yang tak bagi kaya kroni dengan anak-beranak dia..memang dia tak support la.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:48 AM | Show all posts
saripdolmat replied at 3-12-2018 07:53 AM
Otak atok byk sel dah mati.. Dia obses dgn kereta Nasional ke 3 dia juga, tetap nak diteruskan

atuk ngan otak kuno berpisah teda
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:51 AM | Show all posts
Aduh tak paham Paz. Kenapa pemikiran Tun M macam ni yer?
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 09:06 AM | Show all posts
paz replied at 3-12-2018 08:51 AM
Aduh tak paham Paz. Kenapa pemikiran Tun M macam ni yer?

senang je nak paham... cuba cek bisnes anak2 dia, ada tak yg involve dalam bidang ni?
simple math jer....
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 09:18 AM | Show all posts
klu MRT siap mmg memudahkan nak kemana mana..peluang pekerjaan pun banyak..tak semua ada kenderaan sendiri..yg ada pun lagi rela naik public transport dari tempuh jem..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 09:22 AM | Show all posts
kenari2101 replied at 3-12-2018 09:06 AM
senang je nak paham... cuba cek bisnes anak2 dia, ada tak yg involve dalam bidang ni?
simple math ...

ada betulnya juga.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
saripdolmat replied at 3-12-2018 07:49 AM
Ye la tu Tun
Klu ikut pemikiran kuno Tun, KLCC & F1 circuit is wayyyyyy more important & smaller pr ...

Jgn lupa dia nak ada kan proton 2.0. Adoi, kuno gila pemikiran
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 09:56 AM | Show all posts
tatkala negara lain2 berlumba2 nak mantapkan sistem pengangkutan awam mereka di ibu negara, skg kita nk berundur semula... tgk kes lrt star dan putra dulu, baru 20 tahun dah kene besarkan setiap station, tambah bilangan koc.. so better la mrt gather ridership for future siap2, tak perlu nti later nk bt construction semula, menyusahkan orang awam jalan kene block bagai.. i paling geram mrt3 cycle cancel, padahal konsep cycle tu dapat melengkapkan dan memudahkan pengguna utk tukar aliran...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 10:02 AM | Show all posts
tu pon bangga sgt dgn atok..bole tau hala tuju cara dia jwb
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo cakap dah tua  pon bodoh boleh tak....
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 10:15 AM | Show all posts
Kalau atok taknak buat MRT..... takpe lahhh.


Kami Totap Sayang Atok sebab atok pakai selipar BATA..


Rakyat skrg bergumbira tidak lagi ditindas, brg2 pon semakin murah
Rakyat semakin hidup senang, aman makmur takde gaduh2 perkauman.


Buat apa nak kisahkan rakyat yg pemalas kann tok...tengok macamnana atok didik
anak2 dan cucu2 atok yg rajin bekerja tanpa bantuan...kayo2 semua nya.


Syabas atok kerana berjaya bawak negara masuk gaung..


Mahacai2 pon ngangga gulp..gulp..gulp telan kincing atok.


Hidup Atok !!!


Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 11:05 AM | Show all posts
lucky_peace replied at 3-12-2018 09:56 AM
tatkala negara lain2 berlumba2 nak mantapkan sistem pengangkutan awam mereka di ibu negara, skg kita ...

betul tu,
i ada follow fb ASEAN skyline, boleh tengok negara lain kat asean nih sibuk mantapkan public transport diorang.
nampak sangat few years nanti kita paling terkebelakang..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 11:18 AM | Show all posts
hahahahahahaha inilah pemimpin yang korang sendiri lantik
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 11:23 AM | Show all posts
shuk_one replied at 3-12-2018 11:05 AM
betul tu,
i ada follow fb ASEAN skyline, boleh tengok negara lain kat asean nih sibuk mantapkan p ...

i pon ada follow fb tu.. before this nampak Malaysia terkehadapan after Singapore dan Bangkok.. but now, terkebelakang semula...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 11:34 AM | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 3-12-2018 11:37 AM


Litar sepang tu dah berdengung semula...kira dah mantap la tu..
Kehebatab PM ke-4 dulu sebab Petronas...if x..up skit la dari Pak Lah..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 11:41 AM | Show all posts
highcastle replied at 3-12-2018 07:56 AM
Bagi aku utamakan pengankutan awam dari sibuk nak utamakan pengangkutan peribadi....... Kata pandang ...



Aku x pikir Tun terlalu ngok menafikan kepentingan projek MRT.

Tp memandangkan MRT ni adalah legasi Najib...paham2 la..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054070s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list