Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3776
View
40
Reply

LOOM untuk mengayam manik

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 2-12-2018 01:50 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 1-12-2018 08:04 PM
Uols guna yg mcm Chinese Seed Bead saiz 11/0 ke?
iols guna Japanese Seed Beads size 10/0
Chinese Seed Beads tak pernah tengok lagi
local Sarawakian nyer Seed Bead best .. tapi tak sama besar

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 2-12-2018 01:50 PM
iols guna Japanese Seed Beads size 10/0
Chinese Seed Beads tak pernah tengok lagi
local Sarawakia ...

Iols tak jumpa manik sarawak yg warna solid tu. Yang ada kt sini manik biasa.

Dulu2 iols pernah gi rumah panjang rungus kat sabah. Diorang jual gelang manik harga rm2-3. Rantai pun tak sampai rm10. Masa tu tak reti lagi menghargai hasil kerja tangan. Rasa menyesal pulak. Kalau tak iols bayar lebih untuk workmansip.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 02:12 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 2-12-2018 01:56 PM
Iols tak jumpa manik sarawak yg warna solid tu. Yang ada kt sini manik biasa.

Dulu2 iols pernah ...
tu la ..
memula dulu hehe tengok tengok ja la orang buat manik manik ni ..
memang otak kata .. huhu leceh nya nak buat
bila my sister mula minat .. teroka juga lah alam manik ni dengan dia
baru tau ..
perghh!!~ mahal gegiler rupa rupa nya
1pac 300 seed beads rm2 .. ada kedai same seed beads same amount - rm5
so kena pandai pandai carik kat sini

ada banyak manik warna solid kat sini .. tapi .. tak berapa best sebab size tak sama ..


macam yang FC buat tu .. hehe rm120 keatas tu sekarang rega nya


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 02:20 PM | Show all posts
multinicky replied at 1-12-2018 11:32 PM
kalau dh tgn seni, otak kreatif, tukar apepon boleh jadi sumber pendapatan.. kreatif fc ni.. fc dh x ...
Terimakasih
FC buat macam macam jenis crafts

jenis cepat jemu ni payah .. kena pelbagaikan


Crafts clay masih tetap berjalan cam biasa .. cuma tahun ni tadi keras kan hati tak terima tempahan sangat
Tahun bersantai -santai

Resin cuma akan buat bila ada tempahan .. sebab menda alah resin tu mahal

sekarang ni dalam proses kena siap kan rose dalam cengkerang .. order sorang mak datin..lebihkurang gni la rupa nya

cengkerang7.jpg

dan buat faux cupcakes .. dia jenis kumpul kumpul cupcakes

cc333.jpg

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 02:36 PM | Show all posts
MeghanK replied at 2-12-2018 12:10 AM
wahhhh kreatif nya fc..yang kucing2 tu comel sangat
Terimakasih
yang tu orang beli dah  
rm120


kita comey dak?

cat.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 2-12-2018 02:20 PM
Terimakasih
FC buat macam macam jenis crafts  


Samalah... hari tu iols buat brooch.... sekarang nak fokus bunga pulak

Ingat nnt bila ada rezeki nk beli mesin jahit pulak. Teringin nk buat handbag dan pencil case
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 03:00 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 2-12-2018 02:53 PM
Samalah... hari tu iols buat brooch.... sekarang nak fokus bunga pulak

Ingat nnt bila  ...
kita buat brooch gabungan music note dan rose aritu
pinrose1.jpg

pinrose5.jpg

boleh tukar jadi buah rantai
pinrose4.jpg



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 03:10 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 2-12-2018 02:53 PM
Samalah... hari tu iols buat brooch.... sekarang nak fokus bunga pulak

Ingat nnt bila  ...
selow selow ..
FC pun bila dah terkumpul untung ..
baru beli skit skit tambah ..
sekarang ni hehe banyak benda dah beli hasil crafts ni

mesin jahit kita beli yang basic ja rm1500+-
suka buat dari lebihan jeans ..
ada yang beli tau
tapi sekarang dah malas skit menjahit

bila menjahit .. kena focus situ ja
lain dengan manik dan clay
sambil2 boleh nengok screen lappy



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 04:04 PM | Show all posts
ni pestime buat menggunakan Loom
huhuhu .. masa ni langsung tak tau size Seed Beads bagai
haha pikir sama jer la .. cam sama ja

pastu tak tau .. Seed Beads dari China .. dari Jepun .. malah manik local rupa rupa nya tak leh d campur

bila campur gni la jadi nya
bead10.jpg

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 04:24 PM | Show all posts
antara hasil kerjatangan manikyang orang lain hasilkan kat sini

bead90.jpg


kks1.jpg

kks2.jpg



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 04:26 PM | Show all posts
kks4.jpg

kks5.jpg

kks6.jpg

kks8.jpg
kks7.jpg
kks9.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 2-12-2018 03:00 PM
kita buat brooch gabungan music note dan rose aritu



Iols tak sanggup lagi guna clay. Sekarang ni buat benda simple dulu utk buat brooch guna manik. Nk buat clay nnt bila dah balik modal, hati tenang dan keadaan stabil.

Iols suka tgk kraftangan orang Rusia buat. Brooch delima tu cantik sangat


20181202_133504.jpg

Sebenarnya tak reti menjahit pun. Mak yg selalu menjahit. Mesin rosak pulak beyond repair
Masa tak de mesin ni lah pulak teringin belajar buat blouse sendiri. Nak buat beg ala2 gin&jacqie.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 2-12-2018 02:20 PM
Terimakasih
FC buat macam macam jenis crafts  


cantiknye clay.. mcm real plak.. meols ada follow kak ecah janji manismu tu.. sheols pon ad main clay n craft n kreatif jgk mcm fc.. untung tgn seni ni meanwhile meols pny tgn so xberseni..lukis org lidi pon buruk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2018 03:07 AM | Show all posts
sharlenetexas replied at 2-12-2018 05:01 PM
Iols tak sanggup lagi guna clay. Sekarang ni buat benda simple dulu utk buat brooch guna manik. Nk ...
FC pun bermula dari tak tau pa2 ..
jujur bgtau ni..

tapi bosan duk kat rumah sementara nunggu sembuh dari operate ..sebab FC ni hyperactive Fc cuba macam macam ..
dari situ bermula crepe paper jadi bunga , bunga bunga straw .. dan seterus nya

menjahit pun FC takde belajar dari mana2 .. guna mesin jahit kaki mendiang nenek .. skit skit sampai boleh ambik upah jahit langsir


cuba lah .. maana tau memang ada bakat kat situ


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2018 03:09 AM | Show all posts
multinicky replied at 3-12-2018 04:53 PM
cantiknye clay.. mcm real plak.. meols ada follow kak ecah janji manismu tu.. sheols pon ad main c ...
ada orang bgtau tentang kak ecah ..sampai la ni FC tak jumpa link nya ..
boleh bagi dak?

ala ..ada kelebihan ada kekurangan..
arini minat ja
arini orang lidi buruk
esok lusa tak sapa tau
kot kot lebih terer dari FC


Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:26 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 4-12-2018 03:09 AM
ada orang bgtau tentang kak ecah ..sampai la ni FC tak jumpa link nya ..
boleh bagi dak?


chuols pg je ig @aishahjmm.. fc scroll je bwh2 nnt.. sheols byk jenis craft buat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2018 10:12 AM | Show all posts
multinicky replied at 4-12-2018 06:26 AM
chuols pg je ig @aishahjmm.. fc scroll je bwh2 nnt.. sheols byk jenis craft buat..
yeeeaayy!!!~ Terimakasih!!~~

nanti nanti nengok..
Terimakasih tau!!~
suka sangat nengok orang post pasal crafts ni


Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
hai....cantik2 hasil tangan dia....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2019 12:11 AM | Show all posts
amapis replied at 26-6-2019 12:09 AM
hai....cantik2 hasil tangan dia....
meh la ... buat sama hehe
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 26-6-2019 12:11 AM
meh la ... buat sama hehe

naik juling biji mata layan manik kecil2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090005s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list