JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
586
View
29
Reply

Kraftangan Bunga Hiasan

[Copy link]

Author: sharlenetexas    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-11-2018 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by sharlenetexas at 28-11-2018 08:02 PM

Hi uols

Sekarang ni iols berminat nak buat bunga tapi takde sekuntum pun yang dah jadi
Masa kecil2 dulu ikut mak pergi kelas Kemas jadi pernah tengok orang buat bunga. Iols pernah buat bunga dari talia rafia. Sebenarnya banyak bahan (material) untuk buat bunga.

1) Kertas (iols pun tak tau lagi kertas A4 mana lagi yang terbaik untuk buat bunga. Nak yang kualiti tinggi warna tak pudar.)

2) Tali rafia

3) Riben keras (plastik)

4) Riben kain

5) Penyedut minuman (Malaysia dah nak stop guna straw. Nak cari kat mana pulak lepas ni? Actually straw untuk buat bunga datang dari Siam)

6) Quill paper

7) Crepe paper - lembut

8) Crepe paper - keras (lepas dah siap bunga celup dalam lilin)

9) Daun getah

10) Guni bawang

11) Kertas wau

12) Stokin

13) Sumber alami - kulit jagung, petola kering, kulit pinang dan lain-lain lagi.

14) Kertas tisu

15) Kertas wau

The list is going on. Iols akan tambah lagi ye

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols nak jadikan benang ini sebagai jurnal untuk rujukan iols. Nak kumpul gambar2 dan apa2 yang berkaitan. Gambar2 ni semua iols google, otherwise kalau gambar sendiri iols akan nyatakan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Hasil google:

variasi-seni-quiling-kraf-kertas-rm22.jpg variasi-seni-kraf-tisu-rm25.jpg aneka-kraf-dari-penyedut-minuman2.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Google:
Bunga straw

Screenshot_20181128-162934.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Google:
Menakjubkan. Bunga dibuat dari sudu plastik. Tak pernah terfikir pun. Lepas ni nak simpan sudu plastik
wpid-screenshot_2014-03-18-21-44-55-1.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sistur,iols pun baru berjinak2 dgn kraft bunga kertas ni.susah jugak nak cari kertas yg sesuai.
iols rujuk pinterest jah utk template bunga.
setelah 2-minggu kemalasan,baru siap dua kuntum jah ros

bajet berangan meols,nk buat jual ala2 suprise delivery tuh.tapi tu lah,kemalasan selalu mengundang meols
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
jejaka_hensem replied at 28-11-2018 04:52 PM
sistur,iols pun baru berjinak2 dgn kraft bunga kertas ni.susah jugak nak cari kertas yg sesuai.
iol ...

Iols pun tak jumpa lagi kertas yg sesuai. Beli kertas A4 kt kedai stationery brand apa tah, lepas beberapa bulan pudar warnanya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini pulak bunga telur carnation besar dibuat dari kertas wau. Saudara dapat pergi kenduri.

20181128_163652.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Semalam terjumpa daun getah kat kedai bunga. Dia mmg nak let go barang murah2. RM1 dapat 30 keping. Mana lagi nak dapat macam ni. Tapi tak banyak pilihan warna. Lepas ni nak borong lagi

20181127_181819.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Close up daun getah yg iols beli

20181127_182442.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba2 buat paper flower tapi kertas tu cepat pudar.

IMG_20170906_014615.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Jumpa kat IG paku pakis dari crepe paper keras.

20181128_202950.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2018 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols cuba buat bunga kekwa guna reben. Menjadi tak?

20181129_233708.jpg 20181129_233735.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2018 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Reben yg digunting

20181129_234037.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2018 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Reben yang iols beli. Tak banyak pilihan reben warna kosong.

20181129_234150.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2018 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Floral tape. Baru tau sekarang ada warna lain selain hijau.

20181129_234107.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2018 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Duk google jumpa bunga ros dibuat dari duct tape. Mula2 ingatkan straw.

main_171002_144907.jpg FMPXV9RHJAI0OKO.LARGE.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 28-11-2018 08:09 PM
Iols pun tak jumpa lagi kertas yg sesuai. Beli kertas A4 kt kedai stationery brand apa tah, lepas  ...

kan,susah nak carik kertas tu lagi2 yg warna pastel tu.ya ampun..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
rajin chuols ni kan buat craft2 ni.
meols buat nk isi masa lapang jah,bisan dah dok ngadap tv
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2018 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
jejaka_hensem replied at 30-11-2018 08:43 PM
rajin chuols ni kan buat craft2 ni.
meols buat nk isi masa lapang jah,bisan dah dok ngadap tv

Hari tu ada buat benda lain pastu rasa boring skit... Skrg cuba benda baru yg tak berapa baru ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2018 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
jejaka_hensem replied at 30-11-2018 08:42 PM
kan,susah nak carik kertas tu lagi2 yg warna pastel tu.ya ampun..

Masa iols kecik2 dulu ada time tu jiran2 tgh gila buat bunga dengan kertas A4 biasa tu. Gunting buat kelopak. Gulung2 kt pen dan renyukkan. Pastu susun dan ikat pada dawai. Jadilah bunga ros.
Iols lebih suka buat bunga cara ikat dengan benang berbanding dengan guna gam atau pistol tu. Sebab gam baunya kuat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak tahun lepas iols beli buku twisted flower dan kertas twisted tu tapi tak jadi pun walau sekuntum bunga. Nampak mcm leceh nak buka twisted paper tapi takpe, kita boleh cuba. Kalau buat bunga telur tentu cantik

20181202_114704.jpg 20181202_113020.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 08:04 PM | Show all posts
FC buat 2 jenis bunga selain dari Air Dry Clay

- dari Crepe Paper

- dan dari ribbon kain

ni antara yang FC buat ..

dari ribbon kain

br00.jpg

ab18a.jpg

dari Crepe Paper :

cpp0.jpg

rs18.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 08:05 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 29-11-2018 11:49 PM
Floral tape. Baru tau sekarang ada warna lain selain hijau.
yang putih best .. sesuai untuk batang stigma

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 2-12-2018 08:04 PM
FC buat 2 jenis bunga selain dari Air Dry Clay

- dari Crepe Paper

Cantik.... Bunga reben tu jahit dengan benang ke?

Itu crepe paper lembut ke keras? Zaman dulu2 ada yg celup dlm lilin panas. Mak pernah buat bunga orkid. Ingat2 lupa pulak.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054755s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list