Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8861
View
131
Reply

Kenapa susah sangat nak kurus??

[Copy link]

Author: Ketypurry    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-12-2018 12:42 PM | Show all posts
zuriey replied at 11-12-2018 01:03 PM
Cuba la intermittent fasting
i buat 2 bulan turun 5kg
Kalau ikutkan slow la jugak penurunan tu sbb ...

woah, nak try la..thanks for sharing..

da xmau la nak bazir wet beli ubat kurus je manjang..g pun meollss nak stabilise hormon balik so memang kne dpatkan berat badan ideal..hmm
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 05:50 PM | Show all posts
Makin berusia makin cepat gemuk..dulu time study, makan berat je tetiap hari..minum wajib milo ais dan yg sewaktu dengannya..tak mainlah air suam..berat aku menten 44-46kg jerrr...huhu..tapi tu dulu la time muda2 metabolism pun tinggi..lagi plak time study dulu banyak berjalan coz tunggu bas lambat..

Dah 30an ni ko jangan laaa nak reward diri sangat in eating..aku sedang mengalaminya..aku pun tgh mencari kekuatan utk berdiet semula..dapat kurang plg2 10-15kg pun jadi laaa..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2018 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Ketypurry at 13-12-2018 09:09 PM
shop_girl replied at 13-12-2018 05:50 PM
Makin berusia makin cepat gemuk..dulu time study, makan berat je tetiap hari..minum wajib milo ais d ...


Boleh jadi sebab dah makin berusia dulu teenager boleh lah melantak manis. Saya tak buat cheat day. anyway saya lambat lagi nak masuk 30
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba berpuasa mcm bulan ramadhan..bleh amik sahur n mkanan utk bbuka..tp kena amik dlm portion yg sdikit..avoid gula n kurangkan minyak...sy dh cube n its work for me...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2018 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Cutedebok replied at 13-12-2018 09:45 PM
Cuba berpuasa mcm bulan ramadhan..bleh amik sahur n mkanan utk bbuka..tp kena amik dlm portion yg sd ...

Boleh cuba jugak ni. At leastleast once in a week
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau nak lagi okay..better 2-3days per week..tapi bergantungla dengan kemampuan masing2..selamat mencuba
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 12:04 AM | Show all posts
jalan bebanyak, sebulan dah me dah cuba buat step lebih 10 k sehari,
memang dah kurang sikit berat... happy ya amat...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak X diet waktu siang...melantak sampai 3 kali makan. ...tapi dlm seminggu ni akak cabar diri akak untuk muat baju jean akak beli tahun 2011 dulu....so....mlm2 akak stop mkn nasi. .tapi makan keropok. .kerepek atau burger. ..waktu siang tetap makan mcm biasa  (bukan mentekedarah)

Hasilnya. ..hari ni ...akak selesa pakai baju tu....sat lagi nk pi keluar pakai baju jean ni....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Perut muncit akak pun dah makin hilang ...tapi . lilitan pinggang akak masih besar iaitu 27inci  (masih muncit sikit)...ni hasil senaman yang rospinki bagi. ...akak buat setiap pagi. ...punggung 36inci...dada 34 inci. ..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2018 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 14-12-2018 08:55 AM
Perut muncit akak pun dah makin hilang ...tapi . lilitan pinggang akak masih besar iaitu 27inci  (ma ...

Saya berisi dan perut buncit tak payah cakap la
Saya nak cuba hilangkan lelemak kat peha dengan lengan dulu perut tu mungkin kena last sekali
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2018 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 14-12-2018 12:04 AM
jalan bebanyak, sebulan dah me dah cuba buat step lebih 10 k sehari,
memang dah kurang sikit berat. ...

Ala2 brisk walking?
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Ketypurry replied at 14-12-2018 11:33 AM
Saya berisi dan perut buncit tak payah cakap la
Saya nak cuba hilangkan lelemak kat peha de ...

Cik kety muda lagi...boleh kurus insya Allah. ...akak ni dah 40an. ..anak sulung pun dah 17 tahun. ..kalau badan naik umur dah lanjut ni mmg susah nak turun. ...jadi jika cik ketty dah kurus nanti. ..just mentenkan badan tu bila umur 30 ke atas. ..nanti bila umur 40an ....badan kita insya Allah kekal. ...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 11:40 AM | Show all posts
Edited by capiloton at 14-12-2018 12:26 PM

ada cara mudah untuk kurus.
tak payah exercise, tak payah sekat jenis makanan, tak payah count calorie.

cara nya, intermittent fasting (IF). ubah n adjust time  makan.
boleh makan apa pun dalam tempoh eating time. makan sampai kenyang.
IF ada banyak jenis - 5:2, 18:6, 12:12 (for beginner), 20:4, 22:2, OMAD, etc
try mana yang sesuai, but make sure stop makan latest by 9pm.
makan lewat malam ni la yang buat gomoks.

rule paling mudah, everyday make sure fasting time, lagi panjang dari time makan.
kalo 50/50 = 12 jam each, so pastikan waktu fasting lebih 12 jam,
termasuk waktu tido. selalu nya yang buat IF ni, akan skip breakfast.

logik kenapa kenapa tempoh makan tak boleh lebih 12 jam,
ada explain dalam artikel kat link ni. ada kaitan dengan metabolism process.

Eat within 12-hour window to lose weight, say scientists
Simply sticking to a 12-hour eating window could be the key to losing weight without restricting calories
https://www.telegraph.co.uk/life ... say-scientists.html


Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 11:59 AM | Show all posts
Edited by capiloton at 14-12-2018 12:23 PM

doing IF myself, i makan cuma 2-4 jam sehari.
start makan at 5 petang, stop at 7 or 9 malam.
so i'm doing IF 20:4 and 22:2, or OMAD.

skip breakfast and lunch altogether.
makan dinner jer.

intermitten fasting ada kaitan dengan autopaghy.
cuba google kenapa autophagy process (fasting) ni penting.
scientist yang discover autophagy ni menang Nobel Prize.



Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 12:12 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 14-12-2018 12:31 PM
zuriey replied at 11-12-2018 01:03 PM
Cuba la intermittent fasting
i buat 2 bulan turun 5kg
Kalau ikutkan slow la jugak penurunan tu sbb ...

ok la tu turun 5 kg dalam 2 bulan.
yang penting learn to eat right, n eating on the right time frame.

yang buat diet atkins, kebanyakkan semua dah gomoks balik.
tak sustainable, tak bole jadi habit for life.
sebab ada macam2 side effect, short n long term.

i buat atkins turun 16kg, dalam tempoh 2 bulan.
tapi lepas tu kena hyperthyroid. pi klinik, makan ubat, reset metabolism.
terus balik ke berat asal. buat penat jer diet,
pernah ada satu masa makan ayam panggang sekor sekali hadap.

IF jer paling baik n healthy, n then i combine dengan plant base food diet.
animal product i dah jarang makan, termasuk ayam, ikan n telur.
makan pun cuma seminggu sekali dua jer. termasuk la nasi.
processed food pun jarang2 makan.
terinspirasi lepas tengok docu Fork Over Knives kat netflix.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 14-12-2018 11:59 AM
doing IF myself, i makan cuma 2-4 jam sehari.
start makan at 5 petang, stop at 7 or 9 malam.
so i' ...

Aiol baru nak coba gabung IF ngan OMAD. Nak terai buat 21 days challenge tengok banyak mana boleh turun.

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 06:12 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 14-12-2018 03:05 PM
Aiol baru nak coba gabung IF ngan OMAD. Nak terai buat 21 days challenge tengok banyak mana boleh  ...

terai jangan tak terai.

ramai dari kita ni living sedentary life.
keje tak banyak bergerak. dok opis dalam ekon most of the time.
sepatutnya tak payah makan banyak pun.
tak perlu pun nak makan big meal sampai 3 kali sehari.
kalo keje construction or keje ladang, takpe la jugak.
makan sekali sehari pun dah cukup, sebenar nya.


Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 06:24 PM | Show all posts
baru lepas dinner. start at 5pm.
1/2 guava
1/2 green apple
1/2 apple pear
1 starfruit

not in picture : 1 banana & 1 cup of pineapple
drink : chamomile tea

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 06:27 PM | Show all posts
kalau lapar lagi, masak steam veggies at 7pm.
4C veggies - carrot, cabbage, corn & capsium

stop makan at 9pm.
konfem kenyang. takde rasa nak makan benda lain
jam 10/11 da bole masok tido.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 14-12-2018 06:24 PM
baru lepas dinner. start at 5pm.
1/2 guava
1/2 green apple

X lapar ke. .makan ni aja
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078692s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list