Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8896
View
131
Reply

Kenapa susah sangat nak kurus??

[Copy link]

Author: Ketypurry       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 27-11-2018 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 27-11-2018 11:17 PM
Awak makan nasi breakfast tu nasi apa? Nasi kosong ke nasi lemak etc?

Lunch tu ikan/ayam/sayur  ...

Nasi kosong. Nasi lemak pun saya avoid.
Okay la jujurin manis tu baru2 ni je memang avoid habis habisan sebelum ni agak selalu jugak makan/minum benda manis.

Untuk ayam/ikan/telur tu pulak its depends tapi secara jujurnya banyak goreng dan berkuah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 11:59 PM | Show all posts
Edited by tiramisuu at 28-11-2018 12:07 AM
Ketypurry replied at 27-11-2018 11:29 PM
Nasi kosong. Nasi lemak pun saya avoid.
Okay la jujurin manis tu baru2 ni je memang avoid habis h ...

Kiranya pagi makan nasi kosong berlauk jgk la?

Cara pemakanan ni blh assume boleh maintain weight, bkn reduce weight. Ko sgt fokus alert nasi kosong vs no carb tp lauk still goreng/kuah banyak, so minyak dan santan still banyak esp makan kat kedai yg sedapnya pasti, khasiatnya belum. Pemakanan ni blh kalau nk maintain tp bkn cara betul utk reduce. Supposedly ko kena makan kurang lauk berminyak, sayur half pinggan, nasi suku, ayam/ikan suku. Makan roti tu takde masalah klau amik whole meal tp sbb ko IKUT CAKAP ORANG, ko banyak tak pasti. Org yg berjaya reduce kan weight sbb dorg faham the RIGHT WAY to reduce.

Kesimpulan aku, ko kena banyak study pelbagai cara diet and adapt cara yg blh ko buat untuk tempoh yg lama.




Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 12:26 AM | Show all posts
pergi sauna la
pergi jogging la zumba la setiap hari
makan buah2 waktu siang la
nasi makan sedikit waktu malam la
pindah rumah 500meter dari tempat kerja berjalan pi kerja
naik basikal la
cubala kembali zamankanak2 pi main basikal main badminton main kejar2
ini asik makan makan 5 kali tidur tv makan 5 kali tidur tv
kalau la dapat panggang kamu mesti minyak dapat kumpul satu tong drum kan
minyak buat essen perfume , minyak pengasih dan goreng ayam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 28-11-2018 12:26 AM
pergi sauna la
pergi jogging la zumba la setiap hari
makan buah2 waktu siang la

Engko merepek apa ni sister?
Mabuk todi kah?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 27-11-2018 11:59 PM
Kiranya pagi makan nasi kosong berlauk jgk la?

Cara pemakanan ni blh assume boleh maintain weig ...

I agree yang saya memang tak tau cara yang betul untuk kuruskan badan. Tu yang mintak tips hehe

No wonder la berat saya tak turun tapi tak jugak berat badan bertambah since saya dah gain weight last 5 years rupanya cara saya lebih kepada maintainkan berat badan, that's makes sense...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak ada petua tp kena amalkan setiap hari ya.
Minum air lemon madu suam setiap bgn pg.

Akak dah amalkan 3 thn. Bukan rajin sgt pun tp bila berenti badan x sedap. So nak taknak kena minum. Kebaikan dia, dia akan buffer acidity n alkaline dlm badan. Senang cerita dia detox la. Bila badan detox, metabolisma akan boost. So badan function bagus. Bonus - mudah nak kurus. Satu benda akak perasan craving for carbs pun kurang. Takde nafsu sgt pd kek donut air manis2 ni.

Kulit pun nampak bersih. Jerawat jarang naik. Sbb bdn dah detox dari dlm kan. Membuang pun senang.

Akak turun 11 kg dr 64 sampai 53kg tp amik masa dlm setahun lebih. Exercise on off. Yg penting kawal portion mkn. Tido kena cukup. Minum air banyak.

Pagi akak mkn nasi suku syr byk n protein suku-biasanya nasi campur kat kantin je. Mkn pagi ni dlm pkl 7.30-8.00pg. Tghri dlm pkl 1 akak mkn roti wholemeal dgn tuna in water. Mlm cuma minum/mkn oat/nestum/milo kosong.

In between meals akak mkn kacang2 atau kuaci atau biskut wholemeal atau oat atau buah2.

Seminggu sekali akan ada cheatday- mkn apa2 yg teringin - kfc ke mcd ke kek ke. Tapi jgn semuaaaa skali! Salah satu je. List lain utk cheatday minggu depan pulak. Contoh minggu ni kfc. Minggu dpn mcd. Minggu lg satu kek. Gituhh..dan mesti jaga portion. Mkn utk lepas ngidam je. Bukan utk kenyang.

Mindset pun kena tukar. Kurus utk selesa, utk sihat, utk cergas dan tak lesu supaya hidup lebih produktif. Byk benda boleh buat dan rasa lebih seronok.

Bukan niat nak kurus sbb nak cantik atau pakwe suruh atau jeles dgn org kurus atau nak pakai baju saiz s etc3.

Pesanan akak, banyak2 sabar. Diet ni mkn masa. Jgn buat crush diet dik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
ninnakarinna replied at 28-11-2018 12:45 AM
Akak ada petua tp kena amalkan setiap hari ya.
Minum air lemon madu suam setiap bgn pg.


Boleh bagi contoh crush diet tu macam mana?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Ketypurry replied at 28-11-2018 12:56 AM
Boleh bagi contoh crush diet tu macam mana?

Crush diet tu berlapar sekat makan lps tu exercise yg teruk2. Badan tak cukup nutrien dan letih sbb exercise melampau.

Memang berat badan akan turun cepat tp selalunya kita akan jd kurang darah n pucat, dehidrated. Otot akan menyusut dan kulit akan kurang anjal (nampak tua n gelebeh)

Kalau amalkan lama, crush diet boleh rosakkan organ2 dlm tubuh cth buah pinggang.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tiramisuu at 28-11-2018 07:09 AM
Ketypurry replied at 28-11-2018 12:39 AM
I agree yang saya memang tak tau cara yang betul untuk kuruskan badan. Tu yang mintak tips hehe

...


Bagi aku better ko study sndr. Skrg byk info2 yg berkualiti ko blh cari ngn google je dan pilih yg adapt ngn lifestyle ko. Bila ko mintak tips sana sini, akan byk yg bercanggah dan jadikan ko keliru. Ada yg jenis  ckp blh mkn nasi, ada yg jenis ckp x blh, ada ckp skip mkn mlm, ada yg ckp skip bfast. Sbb tu ko kna study and faham sndr spy ko tak tergugat dgn komen2 org masa tgh amalkn diet ko. Tips2 dorg kadang2 bersesuaian dgn lifestyle dorg shj. Contohnya ada ckp mkn simple je pg sbb dorg dh biasa mkn simple sblm tu dan perut blh tahan smpi lunch. Tp bg ko yg tak tahan, perut jadi lapar jugak lps mkn simple sbb perut ko dh biasa mkn byk pagi.  Apa ko nk buat?

Since ko suka makan nasi, aku cadangkn ko google diet kalori dan fahamkn.

Kalau ko ada duit, bayar je coach online yg berkelayakan kat malaysia. Dorg akn ajar ko cara diet yg btul.



Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ninnakarinna replied at 28-11-2018 12:45 AM
Akak ada petua tp kena amalkan setiap hari ya.
Minum air lemon madu suam setiap bgn pg.


I feel sluggish now because im also overweight.tq utk tips nihhh
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_emily replied at 28-11-2018 05:10 PM
I feel sluggish now because im also overweight.tq utk tips nihhh

Good luck dear.. dont hold back start now and dont give up!
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by perembes at 28-11-2018 09:00 PM
juruterra replied at 27-11-2018 11:16 AM
cuba lah intermittent fasting tu walaupun akak tak penah cuba. akak cuma amalkan gaya hidup sihat(be ...


sy buat IF je..  mmg turun..  lama2 jd kbiasaan dah..  sy buat 16:8 ...sebulan skli sy buat 24jam fasting..  lps tu mkn rebuss2.. nasik sikit.. jgn mkn daging..  
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 10:32 AM | Show all posts
I pun baru start IF dah 3 hari. Ingatkan torture mana sebab since kerja memang tak berani nak skip breakfast kalau tak pening. Tapi dah masuk hari ke 3 ni so far so good. Stop makan 830pm, sambung makan balik 1230pm.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 10:47 AM | Show all posts
Edited by meklalala at 29-11-2018 10:52 AM

mek jalan jalan kat twitter tadi then terjumpa ni..semoga bermanfaat!..orang tu cakap try buat Intermittent Fasting(IF)..konsep 16:8 (16 jam puasa dan 8 jam makan = 24 jam). Tapi puasa IF ni boleh minum air..air kosong je..
DtFNkheUwAAwE7e.jpg DtFNmTaUcAAbmXV.jpg DtFRwDYU0AMNdFC.jpg

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2018 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
mamiary replied at 29-11-2018 10:32 AM
I pun baru start IF dah 3 hari. Ingatkan torture mana sebab since kerja memang tak berani nak skip b ...

My friend pun ada terangkan macam mana nak buat intermittent fasting tengah trend diet ni kalo dulu diet atkins
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 05:33 PM | Show all posts
kena kuat semangat, sabar dan disiplin.
i dulu fikir dh umo 30 tahun ni mesti susah nak turun.
sampaila i tgk dlm fb, my classmate ms skolah, yg chubby, boleh turun lebih 20kg
umor 35.
tp dia belom kawen la.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
meklalala replied at 29-11-2018 10:47 AM
mek jalan jalan kat twitter tadi then terjumpa ni..semoga bermanfaat!..orang tu cakap try buat Inter ...

sy buat yg c
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 08:23 AM | Show all posts
Jadi miskin la senang kurus. Aku time muda dulu pernah tak kerja pastu takde duit so makan portion kecik2. Contohnya nasi untuk lunch aku bahagi dua, satu for lunch satu for dinner. Sedihnya miskin tapi aku lose weight 5kg in a month. Tapi kegembiraan itu tak kekal lama sebab lepas dapat kerja baru aku makan banyak balik
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 09:19 AM | Show all posts

so far okey tak?
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 12:21 PM | Show all posts
akik replied at 30-11-2018 08:23 AM
Jadi miskin la senang kurus. Aku time muda dulu pernah tak kerja pastu takde duit so makan portion k ...

hahaha ade betul nye jugak..tukar cakara pemakanan kepada pemakanan si miskin kan..berjimat cermat. good idea!
tp kalau da napsu besor gajah..emmm haru jgk


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094771s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list