Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9168
View
131
Reply

Kenapa susah sangat nak kurus??

[Copy link]

Author: Ketypurry    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-11-2018 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Dulu saya selim melim waktu tu study lagi dalam 2013 camtu. so lepas habis je study saya dapat depression, diagnosed with social anxiety berat badan saya naik. Tapi apa yang buat saya stress selama 5 tahun ni saya susah sangat nak turun berat badan.

Berat badan saya naik tapi tak adalah sampai tahap obesity, bmi 26. Saya jeles tengok kawan saya yang gumuk tahap obesity pun boleh turun berat badan dalam masa 6 bulan. Tak tahu apa silapnya susah sangat nak turun berat badan bila diet saya failed saya akan take a break dalam 4-6 month then diet dan workout balik.

Ada siapa2 yang pernah failed diet dan apa korang buat sampai diet korang berjaya? Mintak tolong sangat rindu badan victoria secret model saya
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak pernah turun 11 kilo dalam masa sebulan setengah. ....dari berat 56kg ke 46kg.....masa tu tahun 2006. ....lepas bersalin anak ke 2..tahun 2004. .badan akak naik kesan suka makan malam. ...cara nak kurus diet akak. ..jgn makan pagi  (mmg tak.ada selera masa tu sb kerja)....dan kurang mkn tengahari. ..hanya banyak mkn mlm. ...

Tapi sekarang berat akak 50kg. ...sebab suka melantak sarapan....tengahari dan mlm. ...

Tapi nak kurus bagi akak mudah ja sebab badan jenis mudah kurus dan mudah naik. ...caranya kurangkan sarapan dan mkn mlm. ...tapi sekarang akak mkn macam biasa. ..pagi...tghari dan mlm. ...

Ni cara akak dan pengalaman akaklah. ...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun jenis susah nak turun sis oii.. bukan sis sorang jah.. dulu siap melantak ubt kurus.. lps mkn siap muntahkan balik..skrg eksersais naik tgga.. ade kesan.. tp turunnya mmg slow sgtt.. bertabahlaa..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 08:16 AM | Show all posts
jaga mkn je sis...buat execise...cukup
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Download myfitnesspal. Pastu exercise. Nak kurus takes time. Apa-apa pun jangan give up dan jangan tak makan carbs.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 08:31 AM | Show all posts
ambik breakfast... snacking sihat... lunch suku suku separuh... dinner before 7 or 8... exercise... download la app kira kalori... kurangkan garam gula benda berlemak fast food... dan yang penting jangan stress sokmo
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
No sugar at all
Green tea,air masak
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan sama kan badan kita ngn orang dik, jujurnya akak tak penah kagum langsung dengan org yg cepat turun berat badan ni nak plak yg jenis jangka pendek ni.
Kalau nak join program kurangkn berat badan ke apa pastikan ianya jangka panjang yg uols boleh lalui sampai bila2 cth ambil mknn seimbang dan bersenam secara konsisten.

Mengekalkan berat badan ideal lebih susah drpd turun berat dik.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
nak turun berat take time. kena banyak sabar jgn cpt giveup. jaga intake calorie. lunch grill2 je n sayur wajib ada. nasi portion suku je. aku diet utk nak kahwin turun 11 kg tp bukan dlm jangka masa pendek ye. setahun turun 11 kg okla kan. then now maintain je sbb bukan jenis turun berat mendadak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2018 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
irish_ieka replied at 27-11-2018 09:40 AM
nak turun berat take time. kena banyak sabar jgn cpt giveup. jaga intake calorie. lunch grill2 je n  ...


Cara pemanan sis macam mana?
Ada amik nasik atau carb tak

Saya dah cuba macam2 diet tapi berat progress slow sangat. Dulu masa sekolah, zaman study badan kembang kuncup jugak tapi bila saya start aje diet progress turun berat badan tu ada

Tak pasti lah sebab faktor dah makin tua ke apa asik teringat macam mana senang kurus dulu2 tu yang sekarang saya meroyan
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 10:23 AM | Show all posts
diet secara sihat sis...pagi wajib breakfast, lunch kena ambil tapi dalam kadar yang betul, kurangkan nasi, lebihkan sayuran..dan dinner before 8.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 10:45 AM | Show all posts
minum banyak air masak..
1.5-3liter sehari..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 11:16 AM | Show all posts
cuba lah intermittent fasting tu walaupun akak tak penah cuba. akak cuma amalkan gaya hidup sihat(bersenam 4-5 kali seminggu), kurangkan gula/manis2, dan kurangkan jugak carbo(control portion). Ni utk long term yea, kalau nk berat drastic turun berlapar je lah
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tiramisuu at 27-11-2018 02:16 PM

lack of knowledge.

Klau ko byk membaca, ko akn tau knp org obesity cpt turun berat dan knp ko tak blh buat diet on off then komplen berat x turun. Ko sndr yang tahu lifestyle ko cmne, nak tahu samada ko buat right diet or not,kna bykkn membaca dan jgn ikut ikutan.

Nah utk knowledge ko
https://www.sharecare.com/health/weight-loss/heavier-people-lose-weight-faster
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2018 03:15 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 27-11-2018 02:10 PM
lack of knowledge.

Klau ko byk membaca, ko akn tau knp org obesity cpt turun berat dan knp ko ta ...

Thank you for sharing.
Rasanya sebab memang diet saya yang salah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ketypurry replied at 27-11-2018 03:15 PM
Thank you for sharing.
Rasanya sebab memang diet saya yang salah.

Cuba bgthu mcm mane diet mknan ko for a day dan workout step yg ko buat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2018 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 27-11-2018 07:36 PM
Cuba bgthu mcm mane diet mknan ko for a day dan workout step yg ko buat.

Diet makan 3 kali sehari, nasik amik suku sayur lebih. Diet dulu2 langsung tak makan nasik tapi sebab asik fail saya cuba jugak amik sedikit carb.

Avoid benda manis kalau kemaruk sangat saya makan 2-3 kali dalam sebulan. Workout saya search kat youtube je. Cardio workout kalau nak lebih advance buat High intensity 5 kali seminggu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tiramisuu at 27-11-2018 08:56 PM
Ketypurry replied at 27-11-2018 08:32 PM
Diet makan 3 kali sehari, nasik amik suku sayur lebih. Diet dulu2 langsung tak makan nasik tapi se ...


Apa awak mkn utk bfast, snack, lunch, dinner specifically? Masak sndr ke mkn luar?

Workout brapa minit dan buat hari2 ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2018 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 27-11-2018 08:50 PM
Apa awak mkn utk bfast, snack, lunch, dinner specifically? Masak sndr ke mkn luar?

Workout b ...

For breakfast pun saya makan nasik jugak since ada yang kata roti atau apa2 yang bertepung tak elok ala2 no sugar but this one no flour

Masak sendiri, kalau makan luar pun saya akan amik nasik suku, sayur, ikan/ayam/telur. So basically breakfast/lunch/dinner lebih kurang sama je

Workout saya buat 30 minit max 60 minit. Bukan buat hari2 5 kali seminggu je. Dua hari rehat.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 11:17 PM | Show all posts
Edited by tiramisuu at 27-11-2018 11:25 PM
Ketypurry replied at 27-11-2018 09:27 PM
For breakfast pun saya makan nasik jugak since ada yang kata roti atau apa2 yang bertepung tak elo ...

Awak makan nasi breakfast tu nasi apa? Nasi kosong ke nasi lemak etc?

Lunch tu ikan/ayam/sayur tu masakan camne? Nasi dah suku, sayur half pinggan tak?

Air manis minum ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089590s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list