JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
1206
View
51
Reply

[Pelbagai] Sarcasm is a New Language

[Copy link]

Author: chesfa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-11-2018 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
sarcasm

Merriam-Webster
noun
sarcasm | \sr-ka-zm  \

Definition of sarcasm
1: a sharp and often satirical or ironic utterance designed to cut or give pain
2a: a mode of satirical wit depending for its effect on bitter, caustic, and often ironic language that is usually directed against an individual

  b: the use or language of sarcasm

Examples of sarcasm
in a Sentence

"That was my favorite show yet this tour," Banks says. "I love audiences that are ambivalent." For a second, I think he's laying on the sarcasm, until he continues. "I really like the chance to win people over." David Peisner, Spin, August 2007

"The best part of being single," Bryce Donovan jokes, "is being able to choose any woman I want to shoot me down." -Charleston Post and Courier.

Kamus Dewan Edisi ke-empat

Definisi : bersifat menyindir (dgn kata yg tajam, pedas) yg boleh menyakitkan hati seseorang: kata-katanya yg sangat ~ itu menyebabkan kami terpaksa berfikir panjang.

Contoh ayat makan dalam

1.        Aii, dah gelap baru nampak nak balik rumah, ingatkan dah sesat tadi.
-        Menyindir seseorang yang pulang lewat ke rumah


Oscar Wilde
Sarcasm is the lowest form of wit but the highest form of intelligence


Pros of Using Sarcasm Correctly:
1.     Can be witty, intelligent, and cool
2.        It can be humorous
3.        You have to actually have half a brain to use sarcasm
4.        You have to be able to think and react quickly
5.        If you are surrounded by smart people, people will get your jokes
6.        When turned inwardly, sarcasm can make another feel better
7.        Sarcasm keeps me sane

Cons of Sarcasm (or sarcasm used incorrectly):
1.     Can be used to make fun of a person and hurt his or her feelings
2.        Can make someone the butt of a joke (sometimes unknowingly)
3.        Sarcasm can make a situation worse
4.        If you are surrounded by idiots, no one will get your jokes
5.        It can be too harsh
6.        Can get you in trouble
7.        If used wrong can be unwitty, unintelligent, and lame.

Disclaimer: this is only my personal on  my own use of sarcasm C There is a good chance I have no idea what I am talking about



A good read:

Learn how to respond, not react

Jadi, ada dua cara untuk menangani sarcasm ni, respond dan react.

Respond. You respond to it by going straight to it, and come back with a sarcasm too. Try and participate in the language of sarcasm

Atau,

React. By getting angry, because you dont get the meaning, it can be annoying and hurtful


Another good read:
Utusan C Menjadi Sarkastik Berjaya


Jadi, kawan-kawan di sini boleh berkongsi
1.        IDEA dan contoh ayat-ayat sarkastik yang selalu digunakan dalam kehidupan seharian anda, dan situasi yang berkaitan
2.        Bagaimana anda respond atau react terhadap situasi tersebut.


Sarcasm is a new language, if you dont have something nice to say, at least be sarcastic

The world will be better, if we know how deal with sarcasm correctly

Sarcastic people are more intelligent, smarter, sexier, and more successful.

Mari menjadi bijak bersama-sama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2018 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Contoh:

Rakan anda bersarkastik:
150cm? Do you live in hobbit-hole?


Respond:
im-not-short-im-concentrated-awesome-b8f11.png

React, merentan marah, keluar jurus jeet kun do semua
im-not-short-youre-just-tall-28660217.png

Atau, makan hati jantung paru limpa sorang2
qUq6z1C.gif

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2018 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
@hibernation @meklalala @NamaKuMawar @Gingerly dan semuaaaaaa. Mari belajar bahasa sarkastik bersama-sama
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2018 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
sarcasm-venn-diagram.gif

@Catpaw @matkpop @lil_honey @kuihbakar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 02:32 PM | Show all posts
"Sarcastic people are more intelligent, smarter, sexier, and more successful"

ehh betul ke....kak kumari xleh deal dgn org yg sarcastic sbb kak kumari berjiwa kecil, mudah sentap, lemah daya tahan diri

nampaknya kak kumari kena belajar utk menjadi seorg yg sarkastik juga

biasanya respond to sarcastic word....kak kumari terus sentap, melenting, merentan

hhmmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Sarcasm with icon 2 x ----->  Syantek sistur..syantek    ( bila beri komen dalam IG Che Ta atau Lopa )

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 02:43 PM | Show all posts
so far in real life mek tak dikelilingi dengan orang orang yang sarcastik or maybe dorang sarcasm tapi mek dont get it (mek kadang kadang slow sikit nak tangkap orang cakap berlapik lapik ni )..so tak tahu nak act macam mana...hahaha

tapi ada jugak mek yang sarcasm orang..contoh bila romate mek tak balik rumah mek akan tanya dia ''hye ingat lagi tak alamat rumah? kalau tak ingat i boleh send loc" heeeee

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 02:44 PM | Show all posts
PristineOne replied at 21-11-2018 02:34 PM
Sarcasm with icon 2 x ----->  Syantek sistur..syantek    ( bila beri komen dalam IG Che Ta ...

amboi pokchik selalu lepak kat ig che ta n lofa ke tuuuu..kemainnn pokchik ya
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
meklalala replied at 21-11-2018 02:44 PM
amboi pokchik selalu lepak kat ig che ta n lofa ke tuuuu..kemainnn pokchik ya

Kih..kih..kih...kantoiii..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 03:08 PM | Show all posts

pasni kalau nampak komen syantek syantek tu mesti pokchik nih
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 04:49 PM | Show all posts
yang ni boleh kira sarcasm tak?


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 05:53 PM | Show all posts
Hari ini kena ayat sarkastik

AWAK JANGAN TUNJUK BAIK

Terkujat mujur kedai baik fon suruh mai ambil fon dah baik. Bateri je rosak.

Cam ayat cari gaduh tapi saya memang baik kan pipi gebu
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ouch.

Dulu i adalah penyindir tegar level terakhir. Lolll. NAMUN kini ku sudah tidak meneruskan kerana darah tak lagi merah.

Contoh sarcasm tahap rendah :-
"IF I WAS A BIRD, I KNOW WHO I'D SH*T ON"





Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
" If you're going to be a smart ass, first you have to be smart, otherwise you're just an ass"

Dlm sindiran di ats adalah merupakan sindiran dlm sindiran sbb ada yg tsirat dlm yg tsurat.
Ada 4 idea min.

Ptama, kalau nk jadi bijak gila, perlu la bijak dulu. Atau dia hanyalah gila tanpa bijak.

Kedua, ada org yakin dia sudah bijak, ttpi dia cumalah ss.

Ketiga, dia cuma dipergunakan oleh si bijak gila level expert kerana dia tunjuk bijak gila tapi bijak gila level rookie

Keempat, dua2 tak bijak sbb masih ada si bijak gila level super expert yg cipta quote ni utk memperbodohkan si pmbaca.





Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Rentetan drpd quote sindiran di ats, thasilnya quote sesuci embun.

Iaitu smart ass versi fresh intelligence jua

"ignorance is bliss"

"all u need is confidence"


Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Sindiran terakhir level expert

"i take none of the above"

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 09:39 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2018 02:57 AM From the mobile phone | Show all posts
kak pah lain kali buka thread tolong attach gambar kat atas tu.jangan pakai bbcode atau image hosting pakai option button CARI punya.jadi thread ni tak tenggelam.thread ni akan display sebagai HOT THREAD, gambar akan keluar.ramai user yang online pakai handphone(apps atau browser).

tidak perlu menjawab komen ini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2018 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
dedulu zaman muda sarcasm is my third language..dulu darah panas cepat je nak bersarcasm kan tambah2 kalau cakap ngan orang bimbo..memang takleh handle..tapi kalau kita sarcasm ngan orang bimbo pon bukan depa paham sebab depa bimbo kan..logik kat situ

penah jugak jumpa orang yang guna sarcastic language sebagai bahasa pertama dorang..ha yang ni meols meluat..jenis tak reti nak hormat orang ke apa..boleh nak sarcasm apa pon tapi kena pandai tengok masa la..ini 24 jam pon nak memerli je pening ke apa

tapi zaman dah tua ni konsep meols samada layan bagi dia seronok atau ignorance is bliss je..koser

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2018 11:46 AM | Show all posts
i think most sarcasm person i've been met for sure my mother hahahaha

ayat2 sarkastik yg bole menangis bucu katil sllu terjadi masa iols blm kawen la...

waktu pagi

"tung tung!" - bunyi org ketuk senduk kat kuali

"haihhh mcmni la ye keje org gaji tak dibayar.... untung la ye dapat orang gaji free mcmni... sedap sungguh.... org gaji freee bole buat sume keje...beruntung beruntung"

suara my mom kuat, so adik beradik iols tgh tdo pn bole bangun bila kene perli cmni

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2018 11:48 AM | Show all posts
lg 1 yg iols igt

"mak...mak syg org tak?" saje tny nk borak2 mak ngn anak

my mom balas "ehhh tak la sayang buat apa..kau pn bukan anak mak pun...laki kau je reti syg kan kau... mak ni tak reti syg anak"

u see my mom..tak tau la peel dia mmg mcmtu...suka sgt sarkastik...

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2018 11:53 AM | Show all posts
MeghanK replied at 22-11-2018 11:44 AM
dedulu zaman muda sarcasm is my third language..dulu darah panas cepat je nak bersarcasm kan tambah2 ...

iols pn menganjing smpai ada tak tahan..dlm group bff ada kwn yg left... hahah tp lama2 dorang accept sbb sume pn dh bertukar bab menganjing mmg jd 3rd language dh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2018 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 22-11-2018 11:48 AM
lg 1 yg iols igt

"mak...mak syg org tak?" saje tny nk borak2 mak ngn anak

hahah..comel nya mak kak ida
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2018 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 22-11-2018 11:53 AM
iols pn menganjing smpai ada tak tahan..dlm group bff ada kwn yg left... hahah tp lama2 dorang acc ...

kalau nganjing gurau2 ngan orang rapat takpe..ni kalau baru kenal nak sarcasm ngan kita macam turn off la pulak nak sembang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2018 12:11 PM | Show all posts
MeghanK replied at 22-11-2018 11:55 AM
hahah..comel nya mak kak ida

hahahaha yes thats my mother.. kalau bab perli mmg anak akan rasa bersalah sgt...skg ni my father plak

smlm was my parents annvrsary

tibe2 dia send icon nangis kt group wasap hahah

pastu ramai la reply tanya ayah kenapa

pastu ayah ckp xde apa la..tibe sedih sbb rasa xde org igt

hahahah actually weols dh plan nk sambut sume weekend ni

pastu dia buat ayat touching plak


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055207s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list