JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
515
View
10
Reply

5 Permainan Video Dengan Kos Paling Mahal Di Dunia

[Copy link]

Author: leblues       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-11-2018 02:48 PM | Show all posts |Read mode





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2018 02:48 PM | Show all posts
5. Grand Theft Auto IV - RM391 juta



Dengan kos penghasilan permainan video Grand Theft Auto IV sebanyak RM391 juta, ia diiktiraf sebagai permainan ke-5 termahal di dunia. GTA IV telah dilancarkan pada April 2008 untuk konsol Xbox dan PlayStation 3.

Permainan ini memaparkan kehidupan seorang veteran perang, Niko Bellic dan cubaannya untuk memulakan hidup baru. Permainan ini dimainkan melalui sudut pandangan orang ketiga.



GTV IV dianggap sebagai permainan video dengan grafik terbaik ketika mana ia dilancarkan dan mendapat rating 9.5.


4. Call of Duty Modern Warfare 2 - RM780 juta



Permainan video Call of Duty Modern Warfare 2 merupakan antara yang mempunyai kos termahal di dunia ketika ia dilancarkan pada tahun 2009 iaitu RM780 juta.

Ia merupakan permainan video peperangan politik 1st person pertama untuk Microsoft Windows, PlayStation 3 dan Xbox 360.



Menurut skala penilaian oleh Metacritic, permainan ini skor 94% dan dipuji disebabkan oleh ciri-ciri "in-built multiplayer". Dalam hanya 24 jam pertama pelancaran yang dilancarkan dalam 4 versi pemasaran yang berbeza-beza, sebanyak 4.7 juta unit terjual.


3. Star Wars: The Old Republic - RM780 juta



Permainan video Star Wars: The Old Republic adalah antara salah satu permainan multiplayer paling diiktiraf dan termahal pernah dihasilkan dengan kos RM780 juta.

Ia berlaku di zaman selepas tempoh keharmonian di antara Empayar Republik dan Empayar Sith.



Permainan ini dibahagikan kepada dua bahagian, anda boleh menyertai mana-mana bahagian bergantung kepada karekter yang anda mahu main.

Satu bahagian mewakili kumpulan baik dan satu lagi kumpulan jahat. Selepas 3 hari dilancarkan, permainan video ini mendapat 1 juta pengikut di seluruh dunia.


2. Grand Theft Auto V - 1.04 billion



Permainan video ini antara yang paling popular di dunia, daripada kanak-kanak hinggalah orang dewasa. Permainan yang mempunyai rekabentuk yang dikatakan paling unik dalam sejarah ini menelan kos belanja sebanyak RM1.04 billion.

Permainan ini direkasemula dengan grafik yang lebih hebat untuk PlayStation dan Xbox One pada tahun 2014 setahun selepas dilancarkan pada tahun 2013.



Permainan ini mempunyai 3 watak yang berbeza-beza di dalam satu jalan cerita.

Kutipan penjualan GTA V adalah sangat memberangsangkan pada 24 jam pertama iaitu sebanyak RM3.13 billion.


1. Destiny - RM1.95 billion



Dengan jumlah kos pembikinan RM1.95 billion, permainan video Destiny adalah yang termahal di dunia. Permainan video ini dilancarkan pada September 2014 untuk Xbox One Console, Xbox 360, PlayStation 4 dan PlayStation 3.

Ia merupakan permainan multiplayer dan berperanan sebagai penjaga dan pelindung kepada satu-satunya bandar yang selamat di planet bumi.



Walaupun kos pembikinan permainan video ini tersangat lah mahal, namun kos RM1.95 billion itu diperolehi kembali dalam hanya 24 jam pertama pelancaran sahaja.


RUJUKAN1
RUJUKAN2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2018 09:23 AM | Show all posts
rindu zaman gaming
ingatkan FIFA paling mahal sbb kene keluar modal juta2 utk copy muka CR
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 01:26 AM | Show all posts
mdhelmi replied at 19-11-2018 09:23 AM
rindu zaman gaming
ingatkan FIFA paling mahal sbb kene keluar modal juta2 utk copy muka CR

skrg dah smpai FIFA ke berapa?
dah lama tinggalkan semua tu
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 04:53 PM | Show all posts
ip_lepat replied at 4-12-2018 01:26 AM
skrg dah smpai FIFA ke berapa?
dah lama tinggalkan semua tu

FIFA 19
kalo xsilap cover gmbr ronaldo
samala lama xmain
kalo start main balik mesti kalah teruk punya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:36 PM | Show all posts
mdhelmi replied at 4-12-2018 04:53 PM
FIFA 19
kalo xsilap cover gmbr ronaldo
samala lama xmain

hang main pc ke ps?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 01:55 PM | Show all posts

masa belajar pc
skrg ps
mungkin lagi 5 tahun VR pulak kot


Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 03:19 PM | Show all posts
mdhelmi replied at 5-12-2018 01:55 PM
masa belajar pc
skrg ps
mungkin lagi 5 tahun VR pulak kot

klu ada info pasal FIFA ni ke, atau ada screenshot games yg hang main ataupun ada yg menarik pasal 5 game atas tu, hang blh tepek. bila aku msuk nnt, aku ratekan post hang tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
ip_lepat replied at 5-12-2018 03:19 PM
klu ada info pasal FIFA ni ke, atau ada screenshot games yg hang main ataupun ada yg menarik pasal ...

Seganla bro, skrg main game yg lama je, nk review benda yg org semua dh khatam mcm xkene plak
Byk dwld game2 ps3 yg ada dlm PSN amik kt N0paystati0n, sbb ps3 dh nk tutup kedai sony dh byk upload game2 best dlm PSN
Skrg tgh ulang2 main AC Rogue, xcom enemy within, pes18 dgn super street fighter 4 je, main pon offline je sekadar mengisi masa lapang
Lain2 jadikan console utk tgk movie dgn video budak2
Kalo nk ajar cara melanun bole la sikit2 hehe
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 11:19 AM | Show all posts
mdhelmi replied at 8-12-2018 11:17 AM
Seganla bro, skrg main game yg lama je, nk review benda yg org semua dh khatam mcm xkene plak
Byk ...

tk kisah apapun bang
kdg2 game yg lama ni pun best jgk
bkn semua org tau game yg lama

klu rasa ada benda nk share, silakan
klu aku masuk, aku ratekan
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm dh bole angkat ps4 tp bos aku kata baik tunggu ps5 paling cpt keluar time  krismas 2019 paling lmbt tahun 2021
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048308s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list