Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11034
View
268
Reply

Poligami..layak ke idok

[Copy link]

Author: skyreds       Show all posts   Read mode

Post time 7-11-2018 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 7-11-2018 03:40 PM
hishh ... x la, get a real life bro   

ramai ke kat dalam FD nie  ..  x pernah tau pong

Dah namanya poll ni keluar kat main page mmg la org tekan n masuk berkuntum dalam ni , perasan much betul haha
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 7-11-2018 08:51 PM
TT ni attention seeker je awak..

Dia fikir dah byk sangat dah gaji dia tu..


Tu belum lagi faraid ni isteri dpt 1/8 je dari harta suami. Dgn harta tt yg tak seberapa gaji tak sampai 5 angka gigit jari jela bini first hahahahaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 7-11-2018 11:06 PM
Apsal lak potong 20% jd 50% semata2 sebab nak even kan so u blh kawin? Hadoiiii i am amazedddddddd ...

Maksud dia gaji dia akan bertambahlah tu nanti..dari komitmen sekarang 70% jadilah 50% provided fixed expenses tidak berubah
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 7-11-2018 11:06 PM
Apsal lak potong 20% jd 50% semata2 sebab nak even kan so u blh kawin? Hadoiiii i am amazedddddddd ...

Kannnnn. X memasal plak family yg ade skrg ni nak kena berjimat cermat dgn 50%, sedangkan selama ni dah biasa hidup dgn 70%. Belum apa2 lagi dah kena berjimat cermat. Kalau dah TT sendiri nak siap2 potong 20% tu, mmg xpayah lah mintak opinion forumer lg dah. Tu dah mmg mcm nekad dan sanggup dah tu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 7-11-2018 08:07 PM
Lohhh hampir je.. belum 5 angka pun. I bet u tak mampu hantar anak2 private school or private coll ...

I pun mati2 ingatkan gaji dia dah 5 angka. Sbb my family, monthly commitment pun dah 5 angka. Kalau belum 5 angka gaji, mmg x cukup nak sara 2 family dgn ekonomi yg tgh gawat. Yg kesiannye dgn wife TT ni, hanya ada 1 kereta. Which means TT ni sendiri yg pakai. So maksudnya selama ni kalau nak kemana2, mmg wife akan tunggu TT balik, and keluar sama2. Cuba bygkan kalau dah bernikah lagi nnti? Kesian kat wife nak kena tunggu 2,3 hari, baru boleh keluar nak beli brg kat rumah apa2 yg xde.

Pasal anak2 pulak.. kalau TT nak tolak komitment jadi 50%, tau2 je dlm awal tahun ke tgh tahun ke, anak2 ckp nak beli uniform baru utk pasukan seragam sekolah ke, ada camp ke, ada tour ke, semua tu pakai duit TT. Kesian kat anak2 bila diorg pun jadi mangsa. Last2 isteri jugak yg keluarkan duit, sbb kesiankan kat anak2. Duit emergency tu penting jugak.. kalau dah satu keluarga 50%, satu lagi pun 50%, alamatnya, mmg berdoa sentiasa la xkan ada apa2 emergency ye dokk.. kalau x mmg kena pakai duit. Kereta rosak, anak2 sakit, bini baru nak bersalin kat gleneagles ke prince court ke, nak baju raya baru, nak balik kampung, ayah mak sakit, kena tiba2 balik kampung.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesimpulannya ko mmg tak layak dik non. Org yg dah gaji 5 angka dgn 1 family anak 3 tetap semput. Nak pulak ddk area lembah klang ni.

Melainkan kalau ko sanggup korbankan belanja anak2 dan isteri. Anak2 tak payah pg tuition (piono class, swimming class, english class, extra class, taekwando class). Wife ko tak payah nak melaram sgt.

Pada aku simple je. Org yg berpoligami hanya semata2 konon2 jatuh cinta mmg tak guna, pentingkan diri sendiri.

P/s beri pendidikan yg terbaik utk anak ko. bekerjasama dgn wife didik anak semampu boleh. Maklum la zaman malaysia baru ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 12:55 AM From the mobile phone | Show all posts
ziggystar replied at 7-11-2018 02:46 AM
Napolah aku raso ado yng ikot hati? Segalo pokcek mokcek adek abg kakek pon ko nok suroh tt tanggong ...

Uols kata kat iols ke? Uols xde kat tmpt i, so xkan faham my situation.

Mmg faraid tu ada. Tp my died very young and sudden at the age of 50, dgn loan rumah and kereta still ada. With no cash, no insurance. Sudden death. Kena pulak my mom mmg org semenanjung, but then ikut my dad duduk kat sabah. So technically my mom xde family yg duduk sana. Bila my dad dah meninggal, belum apa2 lg family my dad dah mintak duit cash. Suruh i jual tanah atas nama i, sbb nak cash. Bayangkan, thats my grandfather. Tak sampai 100 hari meninggal dah mcm tu. pastu nak faraid semua, nak kena jual rumah, my mom nak duduk mana? So kena ihsan adik beradik, or at least me and husband lah jugak kan? Ingat hari ni jual rumah, esok lusa dah dapat beli rumah baru ke? Boleh jual hari ni esok dah pindah elok2 duduk rumah baru? Pastu yg pasal faraid tu yes, mmg kalau dah di faraid, those yg ada hak faraid tu kena tanggung my siblings. Kalau baru lepas meninggal pun dah mintak duit, rasa2nya nak ke diorg bayar bulan2 utk sara my siblings? Plus diorg lack of didikan agama, diorg cuma tau faraid tu utk dpt duit sahaja, diorg xtau pun diorg dpt duit tu tp kena sara my siblings. Dah explained kat diorg, but they refused to pay. So what now? My mom and adik2 nak kena duduk merempat kat tepi jalan bila dah bayar faraid tu?

Sorry bukan nak lari topik. But this kind of emergency la yg i maksudkan. Why i x kerja? Masa my dad died, i was heavily pregnant, 4-5 minggu before due date. Nak cari kerja, but ade ke yg nak terima dgn sarat mengandung? Ni dah lepas bersalin, nak cari kerja, but my husband x bagi, sbb baby kecik lagi. These kinds of circumstances la yg i maksudkan. Benda yg x dpt nak dielakkan kind of emergency. During these crucial times la my husband bnyk keluar duit. My father takde khairat kematian, so my husband keluarkan duit. Buat tahlil, tiket i emergency balik to sabah, my husband keluar duit. My sister yg tgh study, nak balik U pun, my husband keluar duit. All those money yg we used lepas my dad died was to be used for my delivery. Tp we used our delivery savings jugak anyhow. Nasib ada duit savings utk delivery time tu, sbb monthly cash mmg very limited sgt every month. Duit lebih je masuk utk savings delivery. Now dah bersalin, nak start balik emergency fund. Baru rasa dpt bernafas sikit.. emergency fund ni penting. Sometimes benda yg x terfikir dek akal boleh jadi, mmg kena ada emergency funds jugak.

Just my 2cents only. Sorry kalau lari topik jauh cerita pasal my story plak utk poll TT ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 08:44 AM | Show all posts
Nurul8001 replied at 7-11-2018 08:51 PM
TT ni attention seeker je awak..

Dia fikir dah byk sangat dah gaji dia tu..

sis malas nak komen lebih2 dah..TT kena ukur baju di badan sendiri la..tapi rasa2 masih belum layak dan mampu nak poligami..kesian wife dan anak2 nti..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Tkyah tambah guni kat bahu.. Kelak sesaknya sendiri nk benafas pun tk leh...  Spender pun sesilap tk dpt beli
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sarahmirza at 8-11-2018 09:49 AM
mannnakautahu replied at 7-11-2018 02:25 PM
Hang mana nak favorite thread macam nee....bab kongsi pisang salai kan????


Siapa Kata?
Favorite... sebab tu komen.




Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 7-11-2018 01:57 PM
50 % tu hampir2 5 angka ... medical insurance company , aku ade amek life insurance carum sendiri  ...

I assume 50, 70 tu dari gaji lepas tolak epf,  socso,  pcb, zakat  & EIS la kan....

I suggest u siap2 fail harta sepencarian kat mahkamah supaya isteri sedia ada tak rasa dikhianati bila dimadukan.  Ni takat nak letak penama,  kalau kau mati awal ingat isteri no 2, 3, 4 tu tak berebut harta ke? So kalau dah declared harta sepencarian,  dah ada surat mahkamah,  buat hibah pulak bahagian kau tu...

Baru abang baik....
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
arianakhalid replied at 8-11-2018 12:43 AM
Kesimpulannya ko mmg tak layak dik non. Org yg dah gaji 5 angka dgn 1 family anak 3 tetap semput. Na ...

Maybe anak TT hidup basic aje buat2 macam bapak tak mampu...  Padahal mampu je hantar anak2 ke kelas piano,  archery,  swimming, ngaji bagai...

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 7-11-2018 11:32 PM
Maksud dia gaji dia akan bertambahlah tu nanti..dari komitmen sekarang 70% jadilah 50% provided fi ...

Dia ada mentioned dia nak potong earlier on
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 10:32 AM | Show all posts
alah orang tu nak bebini lagi biorlerkalau nak dikira tiap sen bajet takan cukup
tuan badan dah bersedia
si bini baru yg dia nak menikoh udah rela
sukahati dia ler

korang kalau nak bantu buat tabung harapan bebini baru utk tt..
silakan..toksah meroyan.

jgn perjudis
tak semua normal itu perfek
mesti ada kurang sana sini

agak2 esok bini baru tak tahan
bole seek consult malaun babun sekor tu for free advice.

jgn mara


Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jebatmaspunyer at 8-11-2018 12:27 PM

Hidup dah elok2, kenapa lah nak cari masalah.. Enjoy your life bro.. Daripada pikir nak poligami, baik lah pikir nak improve life dari segi ibadat.. Iolls bukan apa.. Berbini 2,tanggungjawab kali 2,bukan bahagi 2.. Org berpoligami lah cenderung dapat dosa free.. Kalau x dpt berlaku adil, dosa berpanjangan ajer y dpt..
Kalau bapak iolls ada niat cam TT ni, iolls rasa sedih & kecewa sgt.. Jgn bercakap pasal redha kalau redha tu datang dari air mata and patah hati.. Iolls akan rasa dikhianati sgt kalau bapak iolls pikir nak ada family lain..
Duit & masa y ada tu guna lah utk spend kat family. Pergi bawak dorang bercuti.. Tak pun sponsor 1 family g umrah atau haji.. Pahala ber kati2 TT dapat a.. Tak pun buat aktiviti volunteer bulanan jamu anak2 yatim.
Iolls x kawen lg, so iolls bg view dari pov seorg anak..
Doakan iolls dpt jodoh baik & kebahagiaan iolls bukan dibina dari air mata seorang wanita lain y bergelar isteri..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 5-11-2018 08:21 PM
Kalo aku jd lelaki aku tak mo poligami sbb aku malas nak gaduh..satu lg pompuan nii perangai mcm mcm ...

Bagus kalau ko fikir cmtu..masalahnya org jate ni kalau rasa2 dia fedap dengan bini yang dia pegi cari lain.. Konon2 nk yg lebih memahami.. Hakikatnya pmpuan ni bila dah kawen semua keje buat sndri memang takkan sama la perangai seblom kawen ngn skang.
Laki aku pon pernah kata kenapalah Allah ciptakan perempuan. Kah! Perangai mcm2 sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Poligami jangan fikir masa ngn anak2 dan bini je.. Tapi dengan family in laws kena campur.gak, kenduri kendara, raya.. Ohh so sad kalau difikirkan. Memang akan terkejar2 la weh. Lagi2 kalau anak dari bini first tu ramai.. So the wife la yg urus semua sementara laki mengulit tubuh bini lagi satu.
Kepada kaum lelaki.. Sila imajin begini r kalau keadaan tu terbalik. Bini uols plak minta kawen dua, uols jaga anak2 dan rumah sementara wife beramas mesra dengan laki baru. Kah3
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Its up to you. Bab hati ni memang bukan kita boleh paksa2.

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 01:24 PM | Show all posts
Edited by Hana at 8-11-2018 01:31 PM

wah...dah lama FD ketandusan topik hangat mcm ni.

aku vote - suka hati hang le. ko yang nak kawen.

tapi, aku kesian kat bini ko aje. Elok dia jadi full housewife, senangkan segala2 mala urusan domestik rumah, yang ko takyah tolong or pikir just bagi duit aje, BOLEH pulak ko pikir nak kawen lagi satu.
lawak betul. ko layak masuk Maharaja lawak 2018 ni.

kalau bini ko keje, aku tak kesian sgt. takat 1 bulan aje dia meroyan. Nanti back to normal aje. kalau ko tak pandai urus situasi, dia boleh aje mintak cerai. sbb dia keje.

kalau bini ko tak keje, mmg kesianla. Dah dia kena start cari keje semula. kalau dia ada skill memasak mcm buat kek atau lauk pauk okla dia boleh start bisness dari umah. Kalau dia kena jadi agent MLM atau dropship, kesian aje. berapa banyak le barang boleh laku? bukannya orang makan "barang" tiap2 hari. Peniaga makanan aje yang laku zaman skrg. Hari2 kena makan wp sengkek. Wp sengkek, dah mengidam, terpaksa beli jugak. hahaha..see..peniaga makanan mmg laku zaman skrg ni.

eh.. dah belikan kete sebuah utk bini ko ke blum? ada hati nak kawen konon.. baik ko paksa bini ko belajar memandu & start drive..memandangkan nanti ko takde masa utk dia bila dah kawen kelak. sebok kelek "barang baru" biasalah..misti excited hari2 MALAM PERTAMA...aku pun..kalau aku la..
tak sabar nak tunggu lepas maghrib.. auwww..

contoh peniaga food yang berjaya : Jeruk buah sentul - RM20. Caj delivery RM10. kalau orang tu mengidam, dapat 1 deal tau. Jual barang pun tak boleh calen/saing dgn peniaga makanan. Tapi, nasib aku tak mengidam. aku tanya aje. RM30? baik aku gi makan kat Sushi King.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 02:54 PM | Show all posts
Hana replied at 8-11-2018 01:24 PM
wah...dah lama FD ketandusan topik hangat mcm ni.

aku vote - suka hati hang le. ko yang na ...

Posting bakal kena bash kaw kaw dgn manak....

Hang tunggu ana...manak chairing a mtg in a while......lama lemak hang terkumpul Tak kena toreh kan???

Jgn edit anything ok???


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107396s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list