Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11170
View
268
Reply

Poligami..layak ke idok

[Copy link]

Author: skyreds    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-11-2018 03:52 PM | Show all posts
mannnakautahu replied at 7-11-2018 09:26 AM
Membantu dalam konteks  yang terkandung dalam bideo ini gimana percaturannya pak????

ha ha awak ni manak
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 03:53 PM | Show all posts
mannnakautahu replied at 7-11-2018 09:43 AM
Nak ber borak pls pi thred borak.....sebelum kena lempang dgn manak...

haha saya pon tak tahu dalam board mane kita now ni..
perbincangan keluarga?
adoi, tak penah masuk sini

saja nak tahu dua_chzy tu sapa, nama mcm kak chazey
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 04:18 PM | Show all posts
kesiannya wife dan anak2 tt

i imagine kalau i kawin n my husband duit makin berlebih.. of coz la i nak shopping or travel overseas dgn anak2.. simpan duit utk beli rumah lagi besar ke... tapi laki ni lain.. bila ada duit lebih nk bagi perempuan lain pula.

quality lagi penting drpd quantity... baik hidup berlebih dgn satu wife drpd ada 2 wives tp hidup kena berjimat. belajar bersyukur dan hargai the good life that u r living right now. improve your life tp bukan dengan tambah beban dan masalah. masa terlebih tu lebih baik spend dengan isteri dan anak2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 04:20 PM | Show all posts
ipes2 replied at 7-11-2018 03:53 PM
haha saya pon tak tahu dalam board mane kita now ni..
perbincangan keluarga?
adoi, tak penah mas ...

tu mmg kak chazey. main acc dia kena banned..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 04:25 PM | Show all posts
apa masalah yg nk tambah cawangan baru tuh?

cari masalah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2018 04:26 PM | Show all posts
mystica replied at 7-11-2018 04:18 PM
kesiannya wife dan anak2 tt

i imagine kalau i kawin n my husband duit makin berlebih.. of coz la  ...

yes .. you can imagine, kalau you terkena jadi 2nd wife ... what say you  

nie bukan masaalah duit terlibih atau x .. just checking i could manage or not,thats it

bukannye i saw my money (wow boleh carik lagi satu nie) and then decide to look another one, NO .. i stuck with this girl n then evaluate my situation  

masing2 dengan persepsi masing2 .. its open to be debated
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 04:27 PM | Show all posts
Lolzer replied at 5-11-2018 03:57 PM
So if i must say your monthly salary 10k, your wife mesti dapat 1k, so how much you allocate for a ...

kan? why ahh?
But man always think they gave more than enough in household


Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau rasa nak kehidupan yang kelam kabut, cepat beruban, cepat tua terkejar2 ke hulu ke hilir..kawin jelah lagi satu..
Ramai dah aku tgk..saja cari pasal..hidup elok2 je..saja tambah komitmen..bila dah tunggang terbalik tak terurus..kena buat pilihan pulak..biasanya yg tua la kena cerai..
Anak2 bini 1 teraniaya end up jadi benci dekat bapak sendiri..yg bapak pulak dah tua kena jaga pulak anak2 bini baru kecik2..tak sempat anak2 bini no2 nak besar dah bapak pulak dah meninggal..teraniaya lagi anak2 bini no 2 pulak..
Tengok betapa mudahnya kehidupan sebuah family yg asalnya bahagia berubah disebabkan kegagalan bapak mengawal nafsu..
Patutnya bersyukur Allah dah bagi nikmat rezeki yg melimpah ruah, isteri yg baik, anak2 yg taat, masa yang lapang, tubuh yang sihat..kita tak tahu asbab rezeki tt tu mungkin dari isteri tt yg baik..nanti bila dah sakitkan hati isteri sekelip mata tak mustahil semuanya ditarik balik..
Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yg hendak kamu dustakan....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 05:28 PM | Show all posts
hmm..tambah cawangan = poligami?
TT ni saja2 tanya je ni kan? bukan berani pun nak buat..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau u nak wife u berubah sikap n perangai silalah berpoligami..u takkan kenal wife u bila dia dah bermadu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 7-11-2018 04:26 PM
yes .. you can imagine, kalau you terkena jadi 2nd wife ... what say you  

nie bukan masaalah d ...

Stuck macam mana tu? Really in love with her ke?. Kalau ye. Apa peracangan you and dia. Confirm nak kawin ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Aerhys replied at 6-11-2018 11:49 PM
Yes it depends on the husband's stance on polygamy. Kalau dia tak percaya dgn konsep poligami, dia ...

Sebab tu lah kena cari yg loyal. Walaupun kita tak tau apa akan jd in 10-20 years, at least kahwin la dgn lelaki yg takde problem pasal curang2 ni sebelum kahwin. Even kalau wife tak berkorban keluar duit langsung pun contoh jd housewife, lagi sedih bila laki curang or nk bermadu sbb dia korban dari segi lain pulak. Masa, tenaga, jaga anak2. Siapa2 pun terkilan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 7-11-2018 01:01 AM
Tgk jgk komitment 70% dari berapa gross income

Kalau income 4juta monthly, layak sesangat hehee

Kalau income 4 juta monthly takkan tt ada satu kereta je hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 7-11-2018 01:03 PM
kesimpulannya .. korang kate aku sengkek pasal 70 % komitmen la kan  

Baik lah .. by end of this  ...

Ala ckp jela nak kahwin jgk.. buat apa buang masa mintak pendapat kt sini.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 7-11-2018 01:57 PM
50 % tu hampir2 5 angka ... medical insurance company , aku ade amek life insurance carum sendiri  ...

Lohhh hampir je.. belum 5 angka pun. I bet u tak mampu hantar anak2 private school or private college. My family is upper middle income and gaji my mom saja lg tinggi dr tt tp tetap tak cukup jgk. Parents i belikn anak2 kereta malaysia je, viva, myvi, saga. Kwn2 lain pakai honda jazz, peugeot, alfa romeo..

tt pulak kereta pun ada 1 je. Hang betul2 xlayak la nk berpoligami. I percaya u hanya pk konek saja skrg
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 7-11-2018 04:26 PM
yes .. you can imagine, kalau you terkena jadi 2nd wife ... what say you  

nie bukan masaalah d ...

Dah majoriti kata u tak layak tt. Dah la xsampai 5 angka, wife mmg dpt kurang 1k la kan 10% tu? Tp masih tak blh terima jgk yg u mmg tak layak. Apa kata u teruskan je bermadu. Tgk wife kata apa.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Nurul8001 at 7-11-2018 09:18 PM
myakayina replied at 7-11-2018 05:28 PM
hmm..tambah cawangan = poligami?
TT ni saja2 tanya je ni kan? bukan berani pun nak buat..


TT ni attention seeker je awak..

Dia fikir dah byk sangat dah gaji dia tu..
Hutang rumah pun belum habis..

Mcm mana kalau dia mati sebelum hutang rumah dapat dilunaskan, dah kena faraid dgn kedua dua isteri..padahal, bakal isteri kedua tu dah ada rumah sendiri
Hutang belum selesai, rumah tak boleh tukar nama pada wife..kalo anak2 rasa teraniaya..nasibla ko TT nak menjawab dlm kubur

Mati itu pasti, hidup InsyaAllah..
Lelaki sengkek dan perasan, berpisah tiada.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 7-11-2018 01:57 PM
50 % tu hampir2 5 angka ... medical insurance company , aku ade amek life insurance carum sendiri  ...

Hampir 5 angka tak cukup bro. Macam mana you calculate ni. .

Berapa retirement fund you expect?

Company bayar insurance?? Berapa dia cover untul major illness??

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 7-11-2018 07:40 AM
eh? dua_chzy ni CHAZEY ke?
alaaa awat akak tukar nick?
tak best la

Nick lama kena kurung. Mampo hantar saka jah mengganas sekarang neh.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 7-11-2018 01:03 PM
kesimpulannya .. korang kate aku sengkek pasal 70 % komitmen la kan  

Baik lah .. by end of this  ...

Apsal lak potong 20% jd 50% semata2 sebab nak even kan so u blh kawin? Hadoiiii i am amazedddddddd amazedballlllll
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090344s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list