Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10473
View
268
Reply

Poligami..layak ke idok

[Copy link]

Author: skyreds       Show all posts   Read mode

Post time 6-11-2018 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Just saying...

Betul apa yg forumer lain cakap pasal poligami. Its not about the husband and the wives only. Its about the kids as well. Based on experience someone we know, dia cakap adil nafkah zahir dan batin utk isteri2, semua tu no hal. Tapi bila bab kasih syg anak2, itu yg terkilan. Masa tu dia turn isteri first, kebetulan anak dgn isteri second demam, cari2 daddy dia mana. Tapi disebabkan dia kena berlaku adil, dia tak dapat nak tengok anak dia malam tu. anak dia baru 4,5 tahun camtu. Tanya daddy mana, nak daddy. Kesian.. yg isteri2 mungkin faham, tapi anak2? Mampukah sedara?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
darkness replied at 5-11-2018 06:52 PM
Kamu lupa kut, rezeki yg melimpah skg ni hasil doa isteri tu hari2..

Betul jugak. Sbb ada jugak experience from other people. Masa kahwin, susah senang bersama2. Yg isteri sanggup makan sikit, hari2 tunggu hujung bulan gaji masuk, hari2 catu beras, tp suami yg bkerja xtau pun. Lama2 dah senang, so suami pun nak kahwin lain. Sdgkan berkat doa dan kesabaran seorg isteri walaupun dirumah, itulah rezeki yg mereka ada skrg. Bila suami nak bermadu, isteri jauh hati, bagaikan pengorbanan selama ni duduk rumah, jaga anak2, mcm x dipandang je. Ingat, ibu jauh hati pun neraka makin dekat dgn anak lelaki. Begitu jugak lah dgn isteri. Isteri mungkin x cakap, kalau isteri jauh hati, tertutup lah pintu rezeki sedikit demi sedikit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 6-11-2018 08:47 PM
70 - 75 % tu dah siap semua barang dapur,bil2, kereta,rumah,anak2,fix saving aku n wife, duit jala ...

Mmg lah shopping ke jalan2, TT yg cover sbb TT je yg bekerja. Cuma nak tanya...

Insurance anak2 ada ke?
Kereta ada 1 je?
Pernah bagi wife dapat me time tak? Sebab bila TT akan nikah lain, maksudnya, wife kena uruskan rumah dan anak2 2x ganda yg dia buat skrg, memandangkan kena ikut turn.

Pernah tak TT terfikir 25-30% tu gunakan utk jalan Allah? Bayar zakat, tolong keluarga yg smmgnya susah, takpayah melalui baitulmal. Tolong anak2 yatim.

Family in law TT mcm mana pulak? Parents wife still hidup? Adik beradik wife?

Just saying...

Ayah sy baru meninggal recently. I fulltime housewife. Anak sulung, ada 2 org adik yg masih belajar dan sekolah. So bila jadi camni, my husband dgn rela hati ambik tanggungjawab nak sara my family. Sedangkan i am not working, and my husband demands me not paying not even a cent pun. Bayangkan kalau benda ni jadi to ur wifes family? Boleh ke TT nak ambik alih tugas ketua keluarga bagi pihak family wife TT?

Dlm dunia ni, ada je lagi lebihan duit tu boleh guna. Bak kata forumer lain, kalau ada emergency mcm mana? 70% tu je utk 1 family. So 30% tu x mungkin dpt sara another family. Bear in mind polygamy is about adil. Jgn kerana nak kahwin satu lg, kena cut to 50% utk current family, hanya semata2 nak jadi adil for both sides.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 6-11-2018 10:34 PM
Mestilah mengungkit kalau dah guna duit sendiri, berkorban penat2 laki nk kawen lain pulak. Pdahal ...

Yes it depends on the husband's stance on polygamy. Kalau dia tak percaya dgn konsep poligami, dia memang sayang his only wife atau dia rasa poligami sangat membebankan dia then the wife is very lucky to have such a loyal husband. Isteri akan rasa lebih secure dgn suami begini dan saya yakin kalau terpaksa kongsi belanja rumah 50/50 dengan suami pun isteri rela sebab dia tahu suaminya akan menghargai segala pengorbanannya. Kalau suami yg jenis pegang konsep berpoligami bila mampu then the wife must be ready dimadukan bila2 masa sahaja. Awal2 lagi jgn murah hati sangat terlalu berdikari tolong bayarkan segala belanja rumah etc. yg sepatutnya jadi tanggungjawab suami because selalunya akan end up badly bila the wife dikhianati. The point is, kalau sampai isteri terpaksa guna duit gaji sendiri utk cover expenses yg jadi tanggungjawab suami then sah2 suami itu tak layak pun berpoligami. Ini baru bab zahir, belum masuk bab nafkah batin termasuk menjaga hati perasaan dan hubungan dengan semua isteri, anak2 dan keluarga sebelah isteri2. See beratkan tanggungjawab suami?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
TT..nak kata TT layak ke tak, TT sendiri yg tau..kalu TT rasa mampu dari segala segi utk berpoligami..buat lah TT..

Tapi 1 je nak pesan..andai TT dah berpoligami nanti..hidup TT mula rasa terbeban atau nikmat2 sblm ni ditarik..TT kena check balik..mesti ada antara isteri/anak TT yg rasa teraniaya..masa tu..pandai2 TT la nk handle camna kan..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Tgk jgk komitment 70% dari berapa gross income

Kalau income 4juta monthly, layak sesangat hehee
Selamat pengantin lagi sekali
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 01:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Gaji pun sangkak ade hati nk nikah sorang lg.
Eiwww
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by noraidil_06 at 7-11-2018 01:25 AM
Catpaw replied at 5-11-2018 04:17 PM
Pokchik ni letak nafkah batin dulu no1. Keutamaan utama letak bawah sikit pulekkkkk.
Sila mereput ...


Ko asyik bash pok cik. Esok2 jd binj no.3 dia. Rasain.hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 01:23 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 5-11-2018 08:36 PM
Tolak joli tinggal 20-30% dah tu bini baru nak bg berapa percent pulak? 10%? sewa rumah bini baru? ...

Ni jantan yg hrp bini no.2 bela diri sdri.
Tt kalau kail oanjang sejengkal, jgn memancing lsg.
I meluat semeluatnya dgn jantan gaji ciput tp ade hati nk berbini dua.
Yes poligami halal, tp blm tentu utk kau.

#meluatjantansengkek
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 02:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ziggystar at 7-11-2018 02:59 AM

Napolah aku raso ado yng ikot hati? Segalo pokcek mokcek adek abg kakek pon ko nok suroh tt tanggong sobab dio nok kawen duo. Buduh punyo cadangan.

Napo aku kato budus. Adek abg kakek kalu bapok dah takdak di dunio tanngongjwb menjaga  & menyara anok buah (wali pado pewali) faraid pado pokcek belah bapok atau lelaki dlm femli.

bukan somi adek beradek yakni tt pado adek beradek bini.

Toh sebab aku kato budus.  
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 03:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by BedahBedul at 7-11-2018 03:51 AM

Ciputnya bg allowance kt bini, 10% je? Dh la sheols tu x keje.. drpd sibuk nk celup tempat baru baik la tambah allowance bini tu, suh dia pasang bdn blk.. baik invest pd asset bkn liabiliti, beli rumah ke kan bagus? Insurance anak2 tu amik pakej plg bagus, esok2 bole kasi good education utk anak2, x perlu nk harap ptptn.. beli emas ke wt simpan, lg bagus dr 'beli' bini no2.. pening ooo.. my colleague ada sorang camni gatai nk berbini 2, mula2 buat kira2 camnilah semua konon cukup.. dh berbini 2 haaa baru rasa langit tinggi rendah, sampai ckp nyesal plak.. tatau la nak kesian ke nk gelak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 05:34 AM | Show all posts
Wah, isu yg begitu dekat dihati manak....

Korunk tunggu ok????

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 07:39 AM | Show all posts
ada org soh tgk Poll nih
adoii tak larat laaa

oklah my 2 cents i rasa lelaki jika kawin lebih dari 1 mestilah atas dasar ingin membantu (sy pernah kata begini dalam Forum ni tetapi kena tempelak dgn statement bahwa kahwin lebih dari 1 juga adalah utk mengawal nafsu dan itu adalah pilihan). jadi, kawin itu kerana ikut nafsu lah? adoii sy rasa, apa2 yg dibuat berdasarkan nafsu serakah, pasti buruk outcome nya.

sy hanya menyokong jika ingin membantu. jgn lah amik kesempatan dari wanita. tidak hebat lelaki yg gitu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 07:40 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 5-11-2018 06:39 PM
Akak ada baca surah An Nisa 4:1-3 pasal Tuhan bagi kebenaran nikoh ampat tu. Tapi pada pengertia ...

eh? dua_chzy ni CHAZEY ke?
alaaa awat akak tukar nick?
tak best la
nick lama tu klassik.

or maybe i was wrong, ie org lain
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 5-11-2018 04:51 PM
hahaha ... aku tau dah

thanks MOD @Sasha for the credit ... awak setuju ye

Hihi i salah seorg yg bersependapat kurang setuju -)
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 09:26 AM | Show all posts
ipes2 replied at 7-11-2018 07:39 AM
ada org soh tgk Poll nih
adoii tak larat laaa



Membantu dalam konteks  yang terkandung dalam bideo ini gimana percaturannya pak????




Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 09:34 AM | Show all posts
Sasha replied at 7-11-2018 09:23 AM
Hihi i salah seorg yg bersependapat kurang setuju -)

Tak setuju pasal cikabang kt rumah memang tak mampoo...dari segala sudut Atau hang yang Tak rela berkongsi pedang Cha Cha???




Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 09:36 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-11-2018 01:17 AM
Gaji pun sangkak ade hati nk nikah sorang lg.
Eiwww

Sebaik baik pernikahan itu adalah maal yang rendah.....

Hang mesti dulu dalam kelas banyak tidur kan????


Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 09:39 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-11-2018 01:23 AM
Ni jantan yg hrp bini no.2 bela diri sdri.
Tt kalau kail oanjang sejengkal, jgn memancing lsg.
I ...

Manak pulak lagi meluat tengok jantan Yang bergelar suami.... dah berbelas tahun kawen masih membabukan isteri keluar bekerja...

Hang Nee jenis isteri bekerja kah????


Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 09:40 AM | Show all posts
CikPuanMawar replied at 6-11-2018 11:55 PM
TT..nak kata TT layak ke tak, TT sendiri yg tau..kalu TT rasa mampu dari segala segi utk berpoligami ...

Keadilan itu milik siapa????
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.118988s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list