Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11026
View
268
Reply

Poligami..layak ke idok

[Copy link]

Author: skyreds    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 6-11-2018 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
I dah baca semua komen2 kat sini, i rasa TT belum layak lg nak beristeri dua. Betulkan niat & betulkan diri TT dulu. Poligami ni salah hemat boleh dpt dosa sbb tak berlaku adil. Iols dah jumpa few men beristeri lebih dari 1, hujung2 hidupnya hmmmm sedehhh. Jrg sgt jumpa poligami yg bahagia inside out. Fitrah org pompuan Allah beri sifat cemburu. 1st wife TT mesti jeles gila kalau TT nak kawin lg. Kesian lah sheols tu. TT bahagiakan sheols berganda2 lebih drpd skrg tu lebih baik. So iols tak sokong TT nak kawin lagi 1.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
kaishi replied at 6-11-2018 10:57 AM
Poligami
Tak ada pon sbnrnya yg layak... bagi aku la...
Ingat senang kau nak adil ?

Eh iols penah jumpa janda nak kawin dgn laki org and dont mind kalau tak diberi nafkah zahir seadilnya sbb sheols gained 5-figure income. Janji nafkah batin & ada suami dah memadai bagi sheols. Keinginan manusia ni memang pelik2 & tak sama. Masa cerita tu excited lah tp fast fwd sheols masih single till now. Still hunting for a husband with the same criteria. Iols tanya apa jadi dgn lelaki tu? Sheols kata bodoh lah heols, sheols offer jadi laki aje tak pyh tanggung nafkah zahir pun taknak. Kesimpulannya memang ada lelaki yg tak tergamak nak berpoligami sbb memang tak adil pun deal kwn iols tu. And sure tak sanggup melukai hati wife dia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 06:57 PM | Show all posts
70% baru basic need kan tt..

mcm mana dengan tabung emergency?.. kot buatnya bini sakit, anak sakit, pak sakit, mak sakit?

nafkah batin jangan kira dari segi kongkekan saja.. kira batin dia secara keseluruhan.. dia senang hati tak hidup bersama tt selama nih?.. bila bermadu nanti dia happy juga ke?.. jangan ingat dok celup celup terus ingat kau dah bagi nafkah batin dengan jayanya.. yang berjaya tuh kau.. bini kau belum tentu ye..

soon, anak2 nak sekolah.. banyak keperluan nak beli.. nak bayar.. walau pun sekadar sekolah gomen, banyak benda nak kena bayar sekarang nih.. apa lagi kalau private school tuh tak payah cakap la..

btw, ai tak kesah lah uols nak kawen 2.. mcm biasa .. asal bukan laki iols dah la..

cuma kalau boleh ai nak cakap, tolong lah up sikit elaun wife tuh.. 10% tuh taik hidung masin yang kau bagi untuk wife yang dok umah jaga makan pakai kau dan anak2 kau!!

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Layak....tp sanggup ke pikul taggugjwb lebih nie....sesungguhnya masa itu mencemburui kita.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Klo berani..tnya ur wife..sggup bermadu or tak? Kasih sayg dan cinta benda yg susah utk berlaku adil sbb cinta tu subjektif
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 6-11-2018 05:16 PM
Tulah pasal. Tulis kat depan 10 % for 1st wife. 20 % for 2nd wife ke typo error?

Kalau 10% tu 1k je dari 10k, bayar org gaji pun tak lepas. Wife kena buat semua kerja tp nafkah lg sikit dr maid. Mcm org gaji jela wife tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
oak.balustrade replied at 6-11-2018 06:41 PM
Eh iols penah jumpa janda nak kawin dgn laki org and dont mind kalau tak diberi nafkah zahir seadi ...

Your friend tu boleh lah sekarang cakap tak kisah kalau lelaki tu tak bagi nafkah zahir dgn adil, cuba kalau tiba2 lepas kahwin suami dia cakap mahu tambah cawangan lagi sebab rasa diri terlebih mampu (sebab gaji dia dgn isteri kedua tak usik), saya rasa akan berlaku adegan ungkit mengungkit nanti. Tapi kalau memang dia jenis tak kisah dimadukan sampai 4 tapi suami serba serbi lepas tangan then tak boleh nak buat apalah. She wants to live that way then let her be.

In my opinion, wife kena bertegas dgn suami yg mahu berpoligami, let him know beratnya tanggungjawab to feed a lot of mouths terutama kalau isteri yg berkerjaya. Let him pay all the bills, housing, transport, food, clothing, belanja anak2 dan segala insurans tanpa sentuh satu sen pun duit gaji the wife. Kalau dia mampu sediakan semua tu utk all the wives and children then that means dia mampu financially.

Saya rasa byk isteri yg jenis redha gunakan duit sendiri utk tampung perbelanjaan yg tidak cukup dari suami. Tapi kelak mereka juga yg kuat mengungkit bila suami mahu kahwin lain kononnya suami tak adil dan tak layak. So ladies, before kahwin make sure your future husband mampu sediakan at least your basic needs tanpa guna se sen pun duit anda. Jangan murah hati sangat, nanti makan hati kemudian hari.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 5-11-2018 04:58 PM
Anak2 biasanye yearly lump sump during bonus .. already started dari umur diaorang 2 tahun  

70 ...

So nak tolak joli just sebab nak kawin 2 , more likely cari masalah dr takde masalah

Apa2 pun ur credential dr segi komitmen dah sangkot so i vote tak layak sorry
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 5-11-2018 06:22 PM
still belum proceed ke next level ... face to face  

masih lagi dalam fasa evaluation ... its w ...

Cam tak tally je salary cukup utk 2 to 3 fam tp 70-75% tu camne pulak cukup2 tekak je then utk contigency
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau gaji 20k bagi 10% pun ciput weh , org gila kot u ni haha , calculation pun dah je laut ada hati lak pulak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2018 08:47 PM | Show all posts
anarina replied at 6-11-2018 08:26 PM
Kalau gaji 20k bagi 10% pun ciput weh , org gila kot u ni haha , calculation pun dah je laut ada hat ...

70 - 75 % tu dah siap semua barang dapur,bil2, kereta,rumah,anak2,fix saving aku n wife, duit jalan2/shopping .. senang cite every month 25 - 30% untouched money  

kalau gaji 20k .. 10% pun dah 2 k tu, lagi duit tu memang untuk die joli ke ape ke up to her i never ask   

Shopping ke jalan2 .. aku lar yang cover  

anyway .. kalau gile duit gaji bini pun kene sebat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2018 08:49 PM | Show all posts
weihh .. power ah thread nie, ramai masuk  

sila2 masuk .. nak bash boleh, nak support boleh, nak tumpeng lalu pun buleh   

Pada yang dah meluahkan isi hati masing .. terima kasih di ucapkan, will be considered
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 6-11-2018 08:47 PM
70 - 75 % tu dah siap semua barang dapur,bil2, kereta,rumah,anak2,fix saving aku n wife, duit jala ...

Betul la apa i cakap , then untouched money tu nak bina 1 lg rumah ? Gilo apo lain la 50-60% untouched logik gak
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau 1 fam i tak kisah tonggang terbalik calculations u , tak cukup pun kalau bahagia apa ada hal debgan wang ringgit & komitmen tapi kalau 2 keluarga mmg atas bawah kiri kanan kena kira
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Aerhys replied at 6-11-2018 08:04 PM
Your friend tu boleh lah sekarang cakap tak kisah kalau lelaki tu tak bagi nafkah zahir dgn adil,  ...

Well said, uols. I setuju dgn semua point2 uols. Kwn iols tu bukan tak cantik, tp itulah  tak jumpa lg dgn dgn helok. Konsep sheols salah iols dah byk kali bagitau dia but still dia taknak dgr. Iols mampu doakan ajelah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Benda gini pun nak poll ke? Hahahahahahaa
Lantak ko la labu... rumah tangga ko, wife ko... anak ko. So lu pikir la sendiri

Cuma aku nak bgtau je la. Kalau ko betul2 bahagia dan sayang anak isteri benda2 poligami gini takkan terlintas dalam otak ko.

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 10:11 PM | Show all posts
skyreds replied at 6-11-2018 07:47 AM
70 - 75 % tu dah siap semua barang dapur,bil2, kereta,rumah,anak2,fix saving aku n wife, duit jala ...

30% dalam education fund anak anak..walaupun kata you simpan duit anak tapi simpan lebih adalah bagus...

voila sekarang you tidak berduit dah..

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Aerhys replied at 6-11-2018 08:04 PM
Your friend tu boleh lah sekarang cakap tak kisah kalau lelaki tu tak bagi nafkah zahir dgn adil,  ...

Mestilah mengungkit kalau dah guna duit sendiri, berkorban penat2 laki nk kawen lain pulak. Pdahal tu tanggungjawab suami. Kalau tak cari lain, perempuan mana2 pun tak kisah berkorban
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 6-11-2018 08:47 PM
70 - 75 % tu dah siap semua barang dapur,bil2, kereta,rumah,anak2,fix saving aku n wife, duit jala ...

U ingat 2k tu cukup ke? Wife pakai handbag apa? Bonia? Makeup beli kat sephora tak? Skin care brand apa? Kalau takat pakai drugstore je kesiannyalah kat wife u... koman2 mampu pakai La Mer kalau nak bermadu ni.

N 20-30% tak sentuh gaji tp boleh cover 2-3 family tu menipu benar. 1 family u skrg pun dah 70%
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 6-11-2018 08:47 PM
70 - 75 % tu dah siap semua barang dapur,bil2, kereta,rumah,anak2,fix saving aku n wife, duit jala ...

U ingat 2k tu cukup ke? Wife pakai handbag apa? Bonia? Makeup beli kat sephora tak? Skin care brand apa? Kalau takat pakai drugstore je kesiannyalah kat wife u... koman2 mampu pakai La Mer kalau nak bermadu ni.

N 20-30% tak sentuh gaji tp boleh cover 2-3 family tu menipu benar. 1 family u skrg pun dah 70%
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083509s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list