Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11033
View
268
Reply

Poligami..layak ke idok

[Copy link]

Author: skyreds    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 5-11-2018 07:29 PM | Show all posts
Kalau poligami, 1st family boleh happy as it used to be tak? Or huru hara?

Jgn la sbb u dah curah kan yg terbaik utk family u rasa u layak nak lukakan hati isteri & anak2.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Bini u je yg layak jawab samada u layak ke tidak...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 5-11-2018 03:40 PM
Bro....sedara layak dah tu.... ibarat result 1st degree with flying colours...

Cuma sikit tips... ...

Nasihat dari otai poligami
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tanya isteri ke? Kalau dia setuju, bagi kebenaran, haaaa go on la tt...sbb isteri tahu kemampuan tt setakat mana

Kalau tak, xyah sembang nak berpoligami la, berkira itu ini....

Ishhh kenapa pulak akak rasa meluat? Sori tt
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo aku jd lelaki aku tak mo poligami sbb aku malas nak gaduh..satu lg pompuan nii perangai mcm mcm.. penat weii.. mgkinlaa aku kayeee bab duit no hal.. tp aku malas kerenah pompuan. Belum lg kerenah mak montuaa.. perghh.. bini sorang pun penin.. so conclusionn cukuplaa sorang.. pepet pun sama je.. kawin sepuluh pepet rupe itu jugakk..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Lolzer replied at 5-11-2018 03:57 PM
So if i must say your monthly salary 10k, your wife mesti dapat 1k, so how much you allocate for a ...

Masyaallah kalau 1k je dari 10k tu bapak sikit. Pergi salun buat rambut, buat facial, pergi spa, beli baju baru, beli bra, dah habis dah. 1k tu kalau keje pun kurang dari gaji minimum
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 5-11-2018 04:58 PM
Anak2 biasanye yearly lump sump during bonus .. already started dari umur diaorang 2 tahun  

70 ...

Tolak joli tinggal 20-30% dah tu bini baru nak bg berapa percent pulak? 10%? sewa rumah bini baru? Kereta? Minyak? Makan? Pakai? Gaji jadi -30% dah tu hihi... tinggal la kosong ringgit utk diri sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 5-11-2018 06:19 PM
Thanks for the comment ...   

well .. money does mater kan. bila orang kawen lebih lepa ...

Tapi cara u bercakap mcm berlandaskan nafsu. Sbb u sendiri tau kiraan gaji u baki tinggal berapa dan nampak sgt tak layak tp masih bertanya lg kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak rasa tt ni nak bragging je.. Kosser sgt. So mak vote tak payah aka tak layak. Apalah salah nya duit yg ada lebih tu saving utk hari tua or invest kpd perkara yg lbh menguntungkan drpd kemaruk nak berpoen baru. Mungkin tt rasa tt dah lebih dr mampu tu yg teringin benda bukan2. Yg tau hang btl2 mampu, bukan diri hang bukan bini hang bukan porumer. Tp hang tanya tuhan je.   
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
dari ko tanya kt sini, baik ko gi istikharah, tanya kt Tuhan..

eh nyampes plak aku tetiba..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 5-11-2018 08:34 PM
Masyaallah kalau 1k je dari 10k tu bapak sikit. Pergi salun buat rambut, buat facial, pergi spa, b ...

I rasa sikit gilaa. Itu kalau gaji dia 10k lah since dia allocate 10% untuk wife. Tapi kalau gaji kurang dari tu ... hmm faham faham je lah
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 5-11-2018 08:36 PM
Tolak joli tinggal 20-30% dah tu bini baru nak bg berapa percent pulak? 10%? sewa rumah bini baru? ...

Kannn ... biasanya org middle class je yang mcm pikir pasal poligami and brag nak tambah cawangan sbb dah bagi nafkah kononnya cukup gitu. Yang kayaa bebetul kaya jarang brag pasal allocate and spend how much.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Try jelah kawen dua tt.. Mana tau dr rezeki cukup jd the other way around plak.. Almaklumlah kan kau masih x sedar yg kemurahan rezeki kau yg ada ni salah satu sbb kau bahagiakan anak bini kau.. Redha hilang nnti x mustahil rezeki pon hilang.. Jgn carik alasan sbb mampu kau nk poligami. Semayang subuh pon bino kejutkan.. X malu betul

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 11:13 PM | Show all posts
Edited by faraway1 at 5-11-2018 10:19 AM

berapa peratus dari apa yang you laburkan untuk bini dan anak anak
sekarang yang akan dicut untuk kesenangan bakal bini dan bakal anak anak?
dari melabur untuk bakal bini bakal anak anak, baik you
melapur simpan duit supaya tua kelak tak perlu tepon anak tanya duit ayah dah masuk ke belum..

patut penuhkan education fund anak kalau you berduit,
atleast kasi dorang study setinggi mungkin tanpa dorang
buat loan adalah hadiah you boleh kasi sebagai ayah, bukan kasi
mak tiri..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 11:22 PM | Show all posts
Lolzer replied at 5-11-2018 09:56 PM
Kannn ... biasanya org middle class je yang mcm pikir pasal poligami and brag nak tambah cawangan  ...

Setuju. Gaji 10k dia dah rasa byk? 70% jer dah habis kat liability & family. Saving? investment? Retirement plan?

Tak pasal bini ke2 terpaksa bekerja utk membantu suami yg tak mampu nak tanggung 2 bini. Elok2 dpt pahala sbb menyenangkan satu family, dah tempah hutang nafkah kat family ke2
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 11:43 PM | Show all posts
nikah la 2 bruh.
jate melayu ni kalo x nikah dua rasa mcm kurang BERIMAN gitu

mcm tt ni cukup sgt dah RUKUN nikah dua, calon pun siap JANDA.
mmg ikut SUNNAH dah ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
10% je? Utk 1st wife 2nd wife 20%. Ke i salah baca. 70% komitmen Utk 1st household.

Maaf tak layak kalau calculation gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 12:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak2 lump sum dari bonus. Sepatutnya tak perlu tunggu bonus. Kalau kena tunggu bonus maksudnya tak layak la.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 12:58 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 5-11-2018 08:36 PM
Tolak joli tinggal 20-30% dah tu bini baru nak bg berapa percent pulak? 10%? sewa rumah bini baru? ...

Dia kata bini baru dah ada kereya rumah etc
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya dengan wife u .. housewife pulak tue ... suami pulak ade plan nak kawin lain .. kalau mampu bagi la dia housemaid
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078337s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list