Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10444
View
268
Reply

Poligami..layak ke idok

[Copy link]

Author: skyreds       Show all posts   Read mode

Post time 5-11-2018 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 5-11-2018 03:40 PM
Bro....sedara layak dah tu.... ibarat result 1st degree with flying colours...

Cuma sikit tips... ...

Pokchik ni letak nafkah batin dulu no1. Keutamaan utama letak bawah sikit pulekkkkk.
Sila mereput pokchik

#sekianbashpokchik
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 5-11-2018 04:17 PM
Pokchik ni letak nafkah batin dulu no1. Keutamaan utama letak bawah sikit pulekkkkk.
Sila mereput ...

Adil poligami then highlight point nafkah batin. Then conclude dgn unsur ke agamaan .. Thats how you werrrkkkk . Bismillah sikit sana puh puh.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 5-11-2018 04:17 PM
Pokchik ni letak nafkah batin dulu no1. Keutamaan utama letak bawah sikit pulekkkkk.
Sila mereput ...

Kih..kih..kih..kih...hawau!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 5-11-2018 03:39 PM
another 20 - 30 % will be allocate for future wife not enough? termasuk fix saving and monthly all ...

Aku dah agak dah musti kena bashh punyer hahahahahahah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 04:51 PM | Show all posts
PristineOne replied at 5-11-2018 04:29 PM
Aku dah agak dah musti kena bashh punyer hahahahahahah

hahaha ... aku tau dah

thanks MOD @Sasha for the credit ... awak setuju ye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 04:52 PM | Show all posts
Catpaw replied at 5-11-2018 04:17 PM
Pokchik ni letak nafkah batin dulu no1. Keutamaan utama letak bawah sikit pulekkkkk.
Sila mereput ...

sila2 .. sila bash pokcik tu bukan aku,hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 04:58 PM | Show all posts
Lolzer replied at 5-11-2018 03:57 PM
So if i must say your monthly salary 10k, your wife mesti dapat 1k, so how much you allocate for a ...

Anak2 biasanye yearly lump sump during bonus .. already started dari umur diaorang 2 tahun  

70 % .. nie siap semua groceries skali. kalau tolak joli, commitment jadi dalam 50%, pasal almost every month we'll travel inside country  

we'll x pernah terpikir pun sebelum nie .. just maybe jodoh kot, still under consideration

talk face to face ... will come to that stage when i've decide

anyway .. thanks
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 05:01 PM | Show all posts
Kenapa bila nak poligami sekadar sembang makan minum tempat tinggal semata2? nafkah zahir, RM..?
Kenapa tak sembang tanggungjawab terhadap anak2 dan isteri dari segi nafkah batin?

TT, solat subuh bangun isteri kejut ke bangun sendiri?
Bangun tidur nak pergi kerja, nak sahur sendiri bangun atau harap isteri kejutkan?

Kalau harap isteri jadi jam loceng, tongsampahkan aje niat nak berpoligami.

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku taktau nak kata apa kalo suami aku dalam diam2 dok berkira2 nak kawen baru.. speechless lak baca tt siap buat kira2..orang laki ni, takde angin takde ribut saja kan nak cari pasal..seronok kot kan tengok bini elok2 jaga rumah tangga terus down tambah plak dia housewife ofcourse dia akan rasa kecik hati yang teramat nak kena bersaing dengan orang lain..eh hanat sangat!
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 06:08 PM | Show all posts
Hmmm...
Susah nk ckp layak ke tak... Very subjektif
Tgk jugak "bakal"kedua tu nti camne
Errr..your wife ok ka???

Brp monthly salary tu??


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 06:19 PM | Show all posts
missDollie replied at 5-11-2018 05:04 PM
Aku taktau nak kata apa kalo suami aku dalam diam2 dok berkira2 nak kawen baru.. speechless lak baca ...

Thanks for the comment ...   

well .. money does mater kan. bila orang kawen lebih lepas tu xde duit, anak tunggang langgang ... kita bash die dah tau x mampu nak kawen lebih.

Bile yang ade kemampuan dari segi ekonomi .. baru nak plan (jodoh dan maut bukan di tangan kita), kene bash jugak  

Kadang2 bende yang datang bukan semata2 berasaskan nafsu .. entah ek  

anyway .. aku x kecik ati pun kalau korang semua nak bash aku, since aku dah bukak rumah kopi nie .. aku layan la, I ask for it  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 06:22 PM | Show all posts
farlis replied at 5-11-2018 06:08 PM
Hmmm...
Susah nk ckp layak ke tak... Very subjektif
Tgk jugak "bakal"kedua tu nti camne

still belum proceed ke next level ... face to face  

masih lagi dalam fasa evaluation ... its worth or not

salary alhamdulillah .. can say its enough for 2-3 family daily needs
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
I rasa lah mostly laki sebenarnya bila dah mampu bab duit & harta benda, mesti terfikir nak berbini lebih dari sorang.

Tapi dia tak sedar, adil tu bukan tang harta je acik oi. Tapi juga bab kasih & sayang. Takkan mampu nya. Tak kesian ke anak bini bila dah berbagi kasih? Meski first wife yang dah banyak berkorban, menjaga rumah tangga & anak2 dah bagi restu?
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
missDollie replied at 5-11-2018 05:04 PM
Aku taktau nak kata apa kalo suami aku dalam diam2 dok berkira2 nak kawen baru.. speechless lak baca ...

Ntah nya, kat belakang rupanya2 berulit dengan plan membina mahligai. Yang si bini lugu2 menjalani kehidupan seperti biasa. Rupanya menghitung hari untuk dimadukan. Oh well poligami kan halal.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 06:35 PM | Show all posts
skyreds replied at 5-11-2018 06:22 PM
still belum proceed ke next level ... face to face  

masih lagi dalam fasa evaluation ... its w ...

Good luck lah ye...
Sbb i penah ckp pd hb i, if dia nak ada org lain..
Sediakan i sebijik banglo
Saving i n anak2 at least 500k
Keperluan i n anak2 tip top
Gaji i mmg ikutkan x terusik la.

Now, apa yg i mintak almost dpt, in fact lebih dlm masa terdekat..bab tgjwb hb pd i dan anak2, ok la blh ckp 80% perfect..
and yes, dia pun dh ada gf lain. Janda. Tp dirang x proceed lagi nxt level. Sbb my hb ckp bakal madu i tu x ready utk bermadu. camne tu hahhaahahah... And dia pun bgtau, nk nikah lg tu kalau pakai air liur senang, nk pikut tanggungjawab belum tentu. Lagi 1 yg 2nd ni, bn ikhlas syg kt dia sgt pun. Mostly sbb nmpk ko berduit ja...







Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 5-11-2018 06:45 PM
Mary_jane replied at 5-11-2018 06:28 PM
Ntah nya, kat belakang rupanya2 berulit dengan plan membina mahligai. Yang si bini lugu2 menjalani ...


Akak ada baca surah An Nisa 4:1-3 pasal Tuhan bagi kebenaran nikoh ampat tu. Tapi pada pengertian akak, jika diperhati surah tu betul2, Tuhan sebenarnya turunkan surah tu huntok suruh lelaki protect wanita2 yatim yang betul2 perlukan perlindungan (bagi mengelakkan fitnoh), bukannya puaskan kote sebagai tujuan utama. Tuhan siap dah warning awal2 kalau ko takut tak mampu berlaku adil, menikoh la dengan seorang jah karna if tak adil, mati la ko tanggung dosa ko.

But, rasanya jejanz Moslem ini lebey cenderung mahu ikut sunnah nabi, bukan suruhan Allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini la yg selalu dikata, isteri diuji masa susah, suami diuji masa senang. Buat apa nak minta pendapat klu hati sudah ke situ?
After all, si isteri yg setia itu hanya mampu redha dan pasrah dengan apa yang berlaku...hujung2 suami tetap tak rasa apq yg si isteri rasa. Dia cuma rasa yang best beristeri dua..

Nak cari apa lagi dalam hidup ni? Sex semata mata ka? Kenapa? Isteri tu layu di ranjang? Kayu?
Tak tau apa nak kata. Dulu depan mata situasi kamu ni sama dgn situasi kawan sy seorang. Bini dr awal perkahwinan bertungkus lumus bina keluarga..serba kurang. Tp bila si suami sudah stabil, diri mula goyah. End up keluarga goyah..isteri pula yg bergadai perasaan..si suami cuma tau rasa berbini dua. End up bercerai jugak dgn isteri kedua..sebab apa? Sebab nak rasa berbini dua punya pasal. Tanggungjawab tolak tepi..Dari hidup dah stabil, mula balik dr awal. Penyesalan berlaku..smpi skg bila ada dikalangan kawan2 yang nak berbini dua, dia ckp..fikirlah 10 kali. Kalau iman hanya senipis bawang, berbini lebih dwk bersandarkan ko mampu..fikirlah 10 kali. Berbini dua bukan semudah kata2 yg diucap. Ia diiringi tanggungjawab yg besar..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kamu lupa kut, rezeki yg melimpah skg ni hasil doa isteri tu hari2..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 06:58 PM | Show all posts
x layak lah weh, walopon calonnye balu. part tu bagusle. tp dah 70-75% monthly salary dah committed, x yahlah. kalo balu dah ade anak? tu dah jd tanggungan u. ni ckp pasal duit jek yek. blom masuk hal2 lain lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 07:29 PM | Show all posts
Kalau poligami, 1st family boleh happy as it used to be tak? Or huru hara?

Jgn la sbb u dah curah kan yg terbaik utk family u rasa u layak nak lukakan hati isteri & anak2.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080839s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list