Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10456
View
268
Reply

Poligami..layak ke idok

[Copy link]

Author: skyreds       Show all posts   Read mode

Post time 7-2-2019 01:58 PM | Show all posts
Edited by bemyself at 7-2-2019 02:07 PM

Bab material mmg la ko layak..
Cer ko tanya diri ko sndirik..
1.  Cukup ke solat ko?
2.  Sunah berpuasa senin kamis sudah ke jadi amalan ko
3.  Berjemaah ke ko dgn ank binik ko setiap kali solat?4.  Dah jadik amalan ko ke setiap malam jemahat berkumpul bsama famili sama2 baca surah al-kahfi utk dpt berkat sekeluarga dan difitnah dajal?
5.  Ada ko kol anak binik ko tanya dah solat ke lom setiap kali masuk waktu?
6.  Ko dh khatam Quraan ke?
7   Ada ko ngajor ank binik ko ngaji ke? Pastu cek smua anak2 ko smua dah khatam ke..bacaan tajuwid smua btol ke?
8.  dah abes smua ko qadak solat kot la ada yg tertingal2 masa ko muda dolu2
9.  Ada ko tazkirah elok2 anak binik ko mengikut hadis dan sunah?

Ko tau x apa itu ' keadilan' dlm umhtnga.... jgn smpai ko senget sok jalan kat padang masyar! Sebut poligami mudah bosku...nak melaksanakan ikot syariat berat weiiii..

Aku rasa kalau ko paham apa yg aku tulis pnjang2 tu...ko x smpat nak pikir psal poligami bro! Byk nk kena topup dalam idop ni sblum menuju ke alam barkzah..smua tu kena soal jawab bosku.

All the best!






Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 11:45 AM | Show all posts
realiti memg berlaku..kat selangor n kl byk permohonan perkahwinan kt thailand dibuat oleh laki2 org  ni n jgn x trkejut ade yg kawin senyap2 tau bini first x tau...so bygkan lah satu hari dianggarkan ade 100  pasangan yang nikah di selatan thailand..so boleh bayangkan x byk beno yg ambik jalan mudah..dgn mmg trang2 x berkemampuannya utk brpoligami gi kahwin kt sana..so ade jer lawyer yg brgurau mintak2lah suami aku bkan salah seorang yg kawin kt thailand tu sbb rmai sgt laki2 org ni nikah kt luar tnpa kebenaran isteri pertama..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2019 09:12 AM | Show all posts
Edited by True-X at 21-3-2019 09:13 AM

laaa..topik lama ke
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Dh lma tread ni.. Tt mana? X nk update apa2 ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 08:38 AM | Show all posts
virgo19 replied at 5-1-2019 10:09 AM
kalau i jadi isteri u kan.. i akan kecewa bila tahu u nak kawin lagi. i akan cuba kurangkan rasa say ...

I pun akan jadi seperti u juga virgo...I setuju sgt2 husband I kawin lagi. Tapi spt u, kasih syang i toward him akan decrease. Dan i takkan minta dia ceraikan 2nd wife sbb nnt precious time i akan terganggu... heavennya.... hahahaaa... mampuka i kalu....
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 05:38 AM From the mobile phone | Show all posts
TT dah bukak branch ker? Jgn lupa jemput kitaorang mkn nasi arab.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 08:57 AM | Show all posts
tanamkan sifat BERSYUKUR dengan ape yang awak dah ada sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 11:30 AM | Show all posts
apa dah jadi...TT dah kawen dgn widow ke blm..?

ke dah jadi arwah sewaktu hajat di utarakan itu hari...??
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Sefaham saya poligami ni, the primary challenge adalah berlaku adil itu.
Maksudnya kemampuan encik utk berlaku adil dan saksama terhadap kedua isteri. Kalau satu ringit kasi dekat A, satu ringgit kena kasi dekat B. Kalau A duduk di rumah doublestory teres, B pun sama.
Kalau satu malam di rumah A then satu malam rumah B. Consider juga anak2 sedia ada dan bakal anak yg bakal ada juga. Kalau anak skrg-3, assume encik perlu juga allocate 3 anak lagi. Consider juga tanggungjawab terhadap semua ibu bapa mentua.
Memang secara hakiki nampak mudah dan possible to achieve tetapi tanpa persetujuan, keredaan dan tolak ansur kedua2 isteri amat payah nak achieve keadilan dan kesaksaman itu.
Balik pada niat utk poligami- utk apa? Mencari keredaan Allah? Mengikut sunah nabi? Pda saya ada lebih banyak cara lain yg lebih mudah dari poligami.
Wallahualam
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 08:12 AM | Show all posts
TT

layak ke x layak belakang cerita...perkara penting dah bagitau ke hasrat nak berbini baru kat bini? setuju ke dia if setuju hang proceed la insyallah aman2 hidup ko kelak...

kalau x setuju hang memang menempah masalah... dari hidup aman2 ko bakal dapat bala

sekian
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Hello tt dah selamat kahwin ke..haha..btw nak cerita pengalaman sendiri. Aku anak bini no 2..ayah aku kalau tengok memang nampak adil lah sangat..mak tiri aku ie first wife pun jenis selamba badak..rilek2 baik sungguh dengan kami semua. Cuma 1 je, abang no 1 dan 2 aku dari mak tiri aku, diaorg agak "dingin" dengan bapak aku..aku pernah tanya "mak" aku (mak panggilan utk mak tiri, mak aku..aku pggl umi) napa diaorg macam tu dengan bapak..mak aku being outspoken dan selambanya dia..duk cerita masa bapak aku nk kahwin dgn umi, mak aku opkoz la sedih ..berbulan juga menangis sebab dia cakap dia jaga laki..jaga anak jaga rumah tiptop tp bapak aku pilih nak kahwin juga ..ambil masa lama nak terima tp sebab mak aku redha dia lama2 ok dan berbaik dengan umi aku n kami anak2 tiri dia..berbalik pd abang2 aku..selama mak aku sedih2 mereka la yg nampak benda tu semua jadi mungkin la berbekas kat hati tu nampak mak sedih sayu..kesan poligami pada aku..tak ada sangat sebab maybe aku anak bini no 2 n lahir2 dah tahu bapak  ada bini dan anak2 lain..cuma aku rasa kesan pada anak2 la..dan kesedihan yg anak bini kena tanggung dan rasa masa suami/bapak decide nak kahwin tu.TT letakkan tak empati tu pd anak2 dan isteri?..jangan fikir kewangan saja mampunya..adil tu bukan hanya pd kewangan..adil pd emosi ya juga..bapak aku nasib baik sebab mak aku pilih untuk maafkan dan redha..tp aku nampak juga pening bapak aku dgn anak2 yg jauh diri..kau fikirlah tt entah2 dah kahwin..tapi dari gaya kau tulis kau hanya letak kemampuan bab zahir..batin tu kau campakkan jauh2 n kemudian fikirkan..hmm
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 10:34 AM | Show all posts
legal_jue11 replied at 6-11-2019 09:42 AM
Hello tt dah selamat kahwin ke..haha..btw nak cerita pengalaman sendiri. Aku anak bini no 2..ayah ak ...

nak sebok boleh. psl anak2 yg poligami. benda ni mak pak mmg tak kan tahu la kn
sbb bkn berlaku kt rumah unless kwn ak cerita kt parent depa

ni psl dua kwn sekelas ak
kami sekolah asrama
tak de angin takde ribut
tiba2 je depa bergaduh

rupanya kawan ak Z ni anti kat Y bila kami tertahu Y anak isteri no 2
padahal Z dgn Y bapak lain2
bapak Z masa tu baru je nikah lain

dua2 kawan ak
dan Y tak salah pun
dia anak kot
apa dia boleh buat

Z pulak pun budak lg
happy famili tibah je pak nak kawen lg

ni cerita zaman budak2 la
konflik kt anak

bila dah besar tgk Z ok je
tp masih tak ramah dgn mak kedua
dgn pak pun dingin juga, so-so aje

dedua my bff
luv u my frenzzz




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100233s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list