JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7784
View
266
Reply

Poligami..layak ke idok

[Copy link]

Author: skyreds       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-11-2018 03:01 PM | Show all posts |Read mode
Edited by skyreds at 5-11-2018 03:00 PM

Hi forumer semua...

Aku saje je nak test dengan korang bab poligami nie...aku x tau la sebelum nie ade porumer yang buat bende sama ke x..

Andai kata la ade jodoh for 2nd wife, cube korang click aku layak ke x..

1. 10 years 1st marriage, happy as normal family .. no issue at all, full time house wife with 3 kids   
2. Monthly commitment average 70 - 75% of monthly salary including fix saving,yearly travelling allocation, wife allocation, 1 house and car.
3. 3 series still..  
4. Legal marriage .. bukan ke border utara ya  
5. Most probally 2nd will be widow

Kalau korang vote layak ... apa2 lagi yang korang rase perlu sebelum menceburkan diri ke kancah madu yang belum tahu rasenye...  
Multiple Polls: ( Max 3 choices ), Total 85 Users voted View Voters

Poll is finished

6.82% (6)
65.91% (58)
27.27% (24)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
How much u allocate for wife ? Wife rasa mencukupi or tidak ? takpayah susah susah lah. You never know future, better spend you time for your kids and your wife. Try to be in her shoes jaga anak anak. 3orang anak boleh tunggang langgang rumah. Help her rather than nak berpoligami.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Poligami layak.la.kalau.commitment tu bawah 40%
Ni commitment pon.hap hap.tahap tekak je..kikiki...
Kalau family dua...
Dua dua kena.sama.rata...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju ngan Lolzer
Tak cukup pening ke ngan sorang isteri?
Tak cukup pening ke ngan 3 org anak?
Tgk komitment macam cukup2
Kak husnuzon duit anak dah cecah sejuta kat kwsp kan?
Kalau ada bolehla teruskan.. kalau tak de pikir lagi byk kali
jalan lurus atau penuh liku
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa reason tt nak menceburkan diri ke kancah madu tersebut?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 03:35 PM | Show all posts
Lolzer replied at 5-11-2018 03:19 PM
How much u allocate for wife ? Wife rasa mencukupi or tidak ? takpayah susah susah lah. You never kn ...

10% of mothly salary .. never complaint pasal die tau monthly salary aku berapa, shopping pun sedut dari poket aku gak  

belum apa2 lagi .. 20 % is for fix saving both mine n wife.

rumah macam biasa la .. hampir 20 %  

monthly suka-suki .. 10 %
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Tanyalah diri sendiri...bolehkah aku berlaku adil seadil adilnya terhadap isteri isteri aku?
Jawab jujur sejujur jujurnya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:37 PM | Show all posts
ada sebab nak bermadu ke tt?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 03:39 PM | Show all posts
shernazz replied at 5-11-2018 03:23 PM
Poligami layak.la.kalau.commitment tu bawah 40%
Ni commitment pon.hap hap.tahap tekak je..kikiki... ...

another 20 - 30 % will be allocate for future wife not enough? termasuk fix saving and monthly allocation...  

hehehe .. kite test market je nie, kita dah standby nak kene bash dgn ahkak2 dalam porum nie
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Bro....sedara layak dah tu.... ibarat result 1st degree with flying colours...

Cuma sikit tips..... kena jaga makan...jaga kolestrol..BP...diabetic level... Tenaga batin kena mantap. Adil poligami tu merangkumi semua...termasuk nafkah batin.

Dan dari awal poligami...sedara kena tunjuk tegas dan garang pada bini muda. Hitam kata sedara hitam la jawapnya....putih kata sedara maka putihla jawapnya...maksudnya bini muda tak akan boleh jadikan warna kelabu atas apa jua putusan sedara.
Jaga solat dan teruskan amalan solat berjemaah dengan isteri No.1 dan mulakan amalan solat jemaah dengan bini muda. ( ada banyak fadhilatnya)

Doakan yg terbaik buat sedara.....dan ingatlah saudara insan terpilih untuk menjaga kehormatan dan memelihara serta melindungi  2 wanita ... ini bukan keseronokkan tapi tanggungjawap yang bakal ditanya nanti di padang masyar.
All the best broh!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 03:42 PM | Show all posts
gummiebear replied at 5-11-2018 03:30 PM
Apa reason tt nak menceburkan diri ke kancah madu tersebut?

"jodoh" .. maybe
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:44 PM | Show all posts
Aku nak vote X layak, tp xde... apasal tt tak buat hah...

Pendapat aku tt x layak langsung... commitment pun tinggi huhu.
Tt yakin ker wife puas hati dgn allocation skrg ni... byk wife nk jaga hati suami dan taknak bebankan suami especially housewife.
Yg second tu keje ke housewife jgk?

Fikir masak2 bro...poligami ni kena adil, samarata dan saksama. Bukan dari segi duit je, tapi kasih sayang dan masa. Ko mampu ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 03:47 PM | Show all posts
PristineOne replied at 5-11-2018 03:40 PM
Bro....sedara layak dah tu.... ibarat result 1st degree with flying colours...

Cuma sikit tips... ...

nice bro ... ade jugak yang bagi tips, mekasih
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku nk tanya tt.. Ko slalu solat jemaah x ngan wife ko? Ada ajar anak2 mengaji quran x? Subuh kau yg kejut bini ke?

Kalau jawapan kau semua x... Jgn mimpilah nk poligami weiiii
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 03:51 PM | Show all posts
Orgkgdukobesi replied at 5-11-2018 03:37 PM
Tanyalah diri sendiri...bolehkah aku berlaku adil seadil adilnya terhadap isteri isteri aku?
Jawab ...

well ... kalau kita tanye diri sendiri of course la mampu insyaAllah  

from the blind side tu yang agak meraba ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 03:57 PM | Show all posts
lia98 replied at 5-11-2018 03:44 PM
Aku nak vote X layak, tp xde... apasal tt tak buat hah...

Pendapat aku tt x layak langsung... com ...

ada la ... X payah la tu aka X layak la  

well, commitment tu dah include semua monthly expenditure plus fix saving.

second .. kerja, ade rumah & kereta sendiri   

tu la aku buat thread nie .. nak tgk reaksi semua otai2 kat sini, bab nie memang panas dalam porum hehehehe  


Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
skyreds replied at 5-11-2018 03:35 PM
10% of mothly salary .. never complaint pasal die tau monthly salary aku berapa, shopping pun sedu ...

So if i must say your monthly salary 10k, your wife mesti dapat 1k, so how much you allocate for anak anak pulak about their needs their tuition and groceries. Or just sedut dari wife punya that 10% . I truly dont have problem with you nak polygamy since its not my problem. But man always think they gave more than enough in household.  Have you talk about this to your wife ? Having two wife up to no good pun. Can you manage to allocate same amount for both ? Since you punya commitment already used uo to 70%

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 5-11-2018 03:27 PM
Setuju ngan Lolzer
Tak cukup pening ke ngan sorang isteri?
Tak cukup pening ke ngan 3 org anak?

I've seen too many kids scarred from this kind of marriage. But adult think this is their business which is not included kids. Lepastu tua merana viral pesbuk because anak anak taknak jaga bapak mereka kehkehkehkeh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 04:03 PM | Show all posts
weezerfan replied at 5-11-2018 03:48 PM
Aku nk tanya tt.. Ko slalu solat jemaah x ngan wife ko? Ada ajar anak2 mengaji quran x? Subuh kau yg ...

solat jemaah ... anak2 slalu, wife depend pada situasi sometime die join  

ajar anak2 mengaji quran ... well, tbh my wife is much better than me, kalau die x larat aku ajar la  

Subuh .. nie aku memang x boleh lawan wife aku, die always wake-up early for breakfast prep


Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 04:11 PM | Show all posts
u yang nak poligami, u la fikir sendiri..
buat apa nak tanya orang lain..
bukannya orang lain ni hantar beras kat rumah u pun..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084895s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list