Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
3921
View
52
Reply

THE HAUNTING OF HILL HOUSE

[Copy link]

Author: nellyberry       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-10-2018 09:19 AM | Show all posts |Read mode
Edited by eddlisa_uyuk at 17-10-2018 01:14 PM




Series baru kat Netflix 10 episode, released 12/10/2018.

Cerita nih adaptasi dari novel The Haunting of Hill House (Shirley Jackson).

Dalam series nih cerita pasal 1 family (a parents with 5 children) pindah duduk kat satu rumah lama, sepanjang duduk situ they encounter dgn mcm-mcm gangguan. So ada satu malam tu, the father (Hugh Crain) kumpulkan anak-anak dia tengah-tengah malam dan bawak keluar/ pindah dari rumah tu. Selepas 26 tahun, tiba-tiba mereka di'hantui' semula.  Bermula dengan panggilan yg diterima oleh Steven dan Shirley dari adik bongsu mereka Nell.

Series nih banyak cerita flashback and present event. Flashback cerita-cerita masa mereka duduk rumah tu.

Abang sulung (Steven Crain) adalah seorang pengkaji aktiviti paranormal. Dia penulis novel The Haunting of Hill House yg menceritakan pengalaman mereka sepanjang duduk di rumah itu. Tapi semasa dia kecik duduk kat rumah tu, dia sorang je yg tak pernah diganggu.

Anak kedua (Shirley Crain) dengan apa yg dia alami semasa kecik, Shirley bersama suami menguruskan urusan pengkebumian mayat (mortuary services).

Anak ketiga (Theodora Crain) seorang pakar psikologi kanak-kanak di rumah kebajikan yang lesbian. Dia ada ability to sense thing by touch. Sebab tu dia selalu pakai gloves.

Anak kembar (Luke and Nell Crain). Luke seorang penagih dan Nell pun bermasalah, mentally suffer dari pengalaman semasa di Hill House nampak "The-Bent-Neck-Lady".




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2018 11:45 AM | Show all posts
dah sedut..nanti tgk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2018 09:53 AM | Show all posts
1-5 episode tu cerita pasal each siblings.
cerita character mereka dan pengalaman semasa kecik.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2018 09:59 AM | Show all posts
mcm best je.. subuh td nampak ada post pasal cite ni kat Buzzfeed

"30% of watching The Haunting of Hill House is spent actually watching. The other 70% is rewinding to spot ghosts in the backgrounds of shots."
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2018 09:38 AM | Show all posts
Bila dah habis layan semua episode, cerita ni sebenarnya lagi sedih daripada menakutkan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2018 01:31 PM | Show all posts
Ya betul betul. Saya tidak begitu berminat, tetapi ulasannya begitu baik saya menyemaknya. Ia dilakukan dengan baik. Setiap episod mendedahkan lapisan lain kepada semua perkara supaya tetap dengannya.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2018 02:32 PM | Show all posts
iols tgh gigih melayan ni. suka lah plak watak theo tu. mcm kool. tp syg plak sebab lesbo
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2018 04:16 PM | Show all posts
dua hari marathon series ni. best gilaaaa. mula2 tu i had low expectation.. sbb tak tahu nk tgk cerita hantu apa so ktrg try je la first episode.. pastu terus hooked..

i bagi 9.5/10

dah la pelakon ramai yg i suka..

lakonan sgt bagus.. jln cerita sgt menarik.. everthing mcm perfect to me. scary pun ye juga. takde scenes yg disgusting... n tak lucah.. every scenes best n ada makna n tak buang masa walaupun 10 episodes..

i hope dorang buat buku utk versi series ni.. sbb lain sikit kan daripada novel tu... movie the haunting yg liam neeson n catherine zeta jones berlakon tu lagi ikut novel ni. tp i lagi suka jln cerita yg ni.. the haunting movie pun i punya fav juga..
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2018 01:09 PM | Show all posts
Baru habes semua eps..mmg best..pelakon semua best...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2018 09:31 AM | Show all posts
BoongaKertas replied at 24-10-2018 02:32 PM
iols tgh gigih melayan ni. suka lah plak watak theo tu. mcm kool. tp syg plak sebab lesbo

I pun suka Theo. Tapi towards the end I berubah tersuka Nellie.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2018 09:33 AM | Show all posts
makton replied at 18-10-2018 09:59 AM
mcm best je.. subuh td nampak ada post pasal cite ni kat Buzzfeed

"30% of watching The Haunting o ...

Frankly bagi I, hantu western nih kurang menakutkan berbanding hantu Asia.
Cuma dlm cerita nih hantu-hantu tu appear pada masa yg kita tak jangka.
Tu yg jadi menakutkan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2018 09:40 AM | Show all posts
mystica replied at 24-10-2018 04:16 PM
dua hari marathon series ni. best gilaaaa. mula2 tu i had low expectation.. sbb tak tahu nk tgk ceri ...

Yes, paling I suka sbb takde part-part lucah yg ketara.
So takde masalah sgt kalau tgk cerita ni ngan anak-anak.

I tak pernah baca buku The Haunting of Hill House nih, tapi I rasa bila tgk series nih, I puas hati sbb biasa bila cerita yg diadaptasi dari buku mesti ada expectation yg tinggi sikit sbb apa yg  dibaca tu we translate jadi imiganation kita. So bila imiganation kita tak sama mcm yg series punya, kita frust.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2018 09:41 AM | Show all posts
Tehaisfav replied at 25-10-2018 01:09 PM
Baru habes semua eps..mmg best..pelakon semua best...

Harap ada 2nd season.
Dah harapnya cerita nih akan lagi menakutkan.

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2018 10:03 AM | Show all posts
nellyberry replied at 26-10-2018 09:31 AM
I pun suka Theo. Tapi towards the end I berubah tersuka Nellie.

iols baru habis smlm. ending tu iols cried ok!! stress tau sbb tgk kat ofis, ttiba nangis.


iols rasa mcm why laa nellie mati awal2. shes too cute to die young.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 01:38 PM | Show all posts
drama bersiri seram yang terbaik setakat ini
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 02:14 PM | Show all posts
citer ni best...

rupanya hantu yg jadi mimpi ngeri si twin perempuan tu sedari kecil..adalah dia sendiri..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 03:51 PM | Show all posts
baru tengok episod 6. best la cite ni!!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2018 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts
My fav episode 6. Least fav last ep tapi cerita ni best. Macam This is us + insidious. I bagi 9 /10. I dont expect dia seram gila macam cerita asia but a good attempt!
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2018 11:09 PM | Show all posts
Cerita ni best sangat! Dia tak try hard untuk buat seram.. Tapi kita jadi takut sebab dia create feeling takut tu melalui pengalaman dan trauma adik-beradik tu.. Cerita ni lebih sedih dari seram.. I suka sangat watak Nellie masa kecil and besar.. So cute 5 beradik yang berlakon masa zaman diorang kecil tu.. Baru sampai episod 6.. Nak sambung besok sampai habis..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2018 05:17 PM | Show all posts
BoongaKertas replied at 26-10-2018 10:03 AM
iols baru habis smlm. ending tu iols cried ok!! stress tau sbb tgk kat ofis, ttiba nangis. :lol ...

i pun sedih tau tengok ending dia.
terus lupa yg cerita ni sebenarnya cerita hantu, sebab sedih sangat.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084878s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list