JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
3288
View
89
Reply

[Politik] Selepas LGE, kini TUN M pula beri amaran rakyat perlu berkorban menjelang pembentangan bajet pd 2 Nov ini

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-10-2018 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Dr M: Brace for tough times ahead with new taxes

KUALA LUMPUR: Malaysians need to brace for new taxes which involve some necessary sacrifice and pain.

These were the key messages by the Prime Minister ahead of Budget 2019 to be tabled in the Dewan Rakyat on Nov 2.

He said there had been a suggestion that the government introduce new taxes.

I dont think that is something welcome by the people but we may have to devise new taxes in order to have the money to pay our debts, he said in his keynote address at the conference Malaysia: A New Dawn.

The conference was jointly organised by Malayan Banking Bhd, CIMB Group Holdings Bhd and RHB Banking Group.


Read more at https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/10/10/dr-m-brace-for-tough-times-ahead-with-new-taxes/#OSjgu6zrSKF92Qao.99


FB_IMG_1539691858508.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-10-2018 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu dorang yg kata dgn bangganya..."melalui SST 23 bilion akan dipulangkan kepada rakyat".

Namun kini Slogan '23 biliun dipulangkan kpd rakyat' dah jadi slogan 'bajet 2019 ialah bajet rakyat perlu berkorban'

Atok n guan eng cuba nak 'prepare mindset' rakyat sebelum bajet 'pengorbanan' rakyat yang akan diumumkan oleh kerajaan dalam 2 minggu lagi.

instead of propaganda "RM23 Billion akan di'pulangkan' kepada poket rakyat!" kini ATOK mintak rakyat bersedia membuat pengorbanan utk kerajaan PH.

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 08:32 PM | Show all posts
sembang pasai inheritance tax kalau JADILAH NAK BUAT....awat tak dak sapa2 yang bantah...memang hangpa setuju ka? wakakakkakakakakakakka
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 08:37 PM | Show all posts







Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 16-10-2018 08:31 PM
Dulu dorang yg kata dgn bangganya..."melalui SST 23 bilion akan dipulangkan kepada rakyat".

Namun ...


Kau tak tau ke negara dah nak bangkrap sbb najib dulu.....

Rakyat kena le berkorban.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 08:40 PM | Show all posts
redho la. bertabahlah atas ujian tuhan.

setelah 62 tahun tuhan bagi hidup makmur, nikmat hidup ditarik sedikit. buat sementara waktu.

insyallah ada cahaya dihujung kegelapan.



Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Rakyat pon akan bersedia nak korbankan kerajaan lagi 5 tahun..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau dulu mader tinggalkan hutang jumlah 300 bilion.  pastu najib pula tinggalkan hutang 600 billion.  pastu kerajaan baru ni langsung tak de duit.  

tapi hari tu madey tua ni jugak beriya2 dgn projek Langkawi nya berpuloh bilion.  pastu projek kereta nasional nya.  pastu terbaru ni nak sambung balik projek jambatan bengkoknya.
Mader ni nak kencing lagi ke  ??
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 08:55 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 16-10-2018 08:37 PM
Kau tak tau ke negara dah nak bangkrap sbb najib dulu.....

Rakyat kena le berkorban.....

betul..dulu rakyat dah dimanjakan (dizalimi? ntah mana mana pun boleh lah)
skrg kne payback kemanjaan tu

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 08:58 PM | Show all posts
JohnnySins replied at 16-10-2018 08:32 PM
sembang pasai inheritance tax kalau JADILAH NAK BUAT....awat tak dak sapa2 yang bantah...memang hang ...

kalau camtu nikah kt siam tak declare inheritance tax, nikah amoi vietnam tak declare.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 08:59 PM | Show all posts
dess402 replied at 16-10-2018 08:47 PM
kalau dulu mader tinggalkan hutang jumlah 300 bilion.  pastu najib pula tinggalkan hutang 600 billio ...

next PRU nak undi siapa pula?mic? atau ahmad maslan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Terasa seolah-olah saat kemelesetan ekonomi akan menghampiri Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:03 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 16-10-2018 08:59 PM
next PRU nak undi siapa pula?mic? atau ahmad maslan?

undi parti brazzers...wakakakakakkakaka
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:07 PM | Show all posts
no problem...berkorban sikit untuk negara.

Dr M has proven track record of steering Malaysia into right direction.
Lim Guan Eng dah buktikan dia mampu turn around Penang's economy.

Aku yakin mereka x akan buat policy yang sengaja utk merosakkan negara.
Full trust to current leadership
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
KarimAboo replied at 16-10-2018 08:40 PM
redho la. bertabahlah atas ujian tuhan.

setelah 62 tahun tuhan bagi hidup makmur, nikmat hidup di ...

Wow. Aku suka.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:17 PM | Show all posts
Edited by CiliPadiSedap at 16-10-2018 09:18 PM
JohnnySins replied at 16-10-2018 09:03 PM
undi parti brazzers...wakakakakakkakaka

vokuru nak jadi politician harap manifesto dia nak mansuhkan ptptn bawah RM 4000 gaji di tangguhkan bayaran dilaksanakan. minyak RM 1.50/liter. saya yakin vokuru calon paling sesuai untuk menunaikan janji sebab sis vokuru jarang menipu dan boleh dipercayai. harap sis vokuru tak buat ploton 3.0
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 16-10-2018 08:59 PM
next PRU nak undi siapa pula?mic? atau ahmad maslan?

kita maintain taknak  pegi mengundi.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:30 PM | Show all posts
dess402 replied at 16-10-2018 09:20 PM
kita maintain taknak  pegi mengundi.

next PRU dah boleh pakai sms mengundi ke? afundi ahmad maslan 5..

maaflah dess sejak anwar berbaik dengan tun dah rasa fishy dan kerajaan baru ni. dengan menteri cakap 4 jet berfungsi, hutang negara lebih banyak dari 1 trillion. cukai naik.

ada pro and cons, baik nya golongan B40 akan bernafas, golongan M40 akan sesak nafas, golongan T20 terkesan paling sedikit. jadi M40 kalau tak dijaga ni habislah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:43 PM | Show all posts
ekceli BR1M berasal dr kebajikan negara omputih, tetiap bulan kerajaan depa bayar kat golongan miskin,  tapi budaya ni bukan utk tolong org miskin,   dia adalah utk 'aci'  kat golongan miskin

sbb kalu ' income tax' hanya yg kaya je wajib bayar,   GST @ SST lain, semua golongan beli-belah pon  kene,  just even pengemis

so utk 'aci'  kerajaan omputih tetiap bulan kene bayar balik kat yg miskin  ....  kerajaan PH xde alasan tak kasi BR1M,  sbb dah kenekan SST,  kalu xde SST uols nak batalkan BR1M  masih boleh di terima

dulu BN setahun hanya kasi sekali kat bujang dah kira melampau,  mana tau PH lagi over
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 16-10-2018 09:30 PM
next PRU dah boleh pakai sms mengundi ke? afundi ahmad maslan 5..

maaflah dess sejak anwar ber ...

Padat. Gomen change biasanya disbbkan middle class.

Kalu ini Pon Tak paham lagi takbtau la.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
khinzir la org tua nih... mcm cacai die gak
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 16-10-2018 08:28 PM

che det celaka ni nak hidupkan balik jmbtn... khinzir ni sembang takde duit ko... tp cari jln hidupkan kroni die...  
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah alang nak tax rakyat kekalkan aje la gst hari tu. Dia ingat xda kos ke nak tukar2 system bagai
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 16-10-2018 08:37 PM
Kau tak tau ke negara dah nak bangkrap sbb najib dulu.....

Rakyat kena le berkorban.....

sama ade ko troll or mmg ko percaya negara bankrup krn bijan?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052286s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list