CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234
Return to list New
Author: Diamje

ujian hidup...

[Copy link]
Post time 15-10-2018 05:21 PM | Show all posts
Emperor95 replied at 15-10-2018 03:24 PM
Kalau saya buat tanggapan dengan baca tajuk sahaja. Kenapa saya asingkan komen saya itu kepada dua ...

TT meluahkan ape yg beliau rase.
so bg la pandangan supaya beliau blh tabah & move on.
maybe kite yg xlaluinya ape yg dilaluinya.
pendam perasaan. akhirnya jd depression.
pendapat yg positif. saranan yg baik. amat2 dihargai.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-10-2018 05:41 PM | Show all posts
eileen80 replied at 15-10-2018 09:21 AM
TT meluahkan ape yg beliau rase.
so bg la pandangan supaya beliau blh tabah & move on.
maybe kit ...

Saya pun meluahkan apa yang saya rasa. Saya telah dipersalahkan, sedih hati saya sampai hancur berkecai bercantum semula. ( play victim ).

Sebab awak, saya sambung sebahagian cerita itu.

1- Lelaki itu berkahwin lain pilihan ibu bapanya. Sepanjang tempoh perkahwinan itu beberapa tahun ( saya lupa tapi lama ), lelaki itu langsung tidak mendapat zuriat dan akhirnya cerai. Sehingga sekarang ini ( dalam perkahwinan yang lain ) , lelaki itu juga tiada zuriat. Padan muka dia serta keluarga dia.


2- Disebabkan sedikit tekanan daripada keluarga, pasangan itu berpindah keluar tinggal sendiri ( bukan dirumah mertua lelaki ataupun perempuan ). Ini suami bagus. Perkahwinan kekal walaupun 7 tahun cuma tiada anak. Dua2 tiada masalah kesihatan ( untuk ada anak ) cuma tiada anak.


Tamat sudah untuk thread ini. Saya pergi kacau thread lain yang lebih menyeronokan.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2018 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis ada social media ke, fb ig & Twitter ke? Kalo ye, bole uninstall dulu benda2 tu.
Kita rasa sedih sebab tengok orang share benda2 indah je. Yg buruk2 takkan nak tayang kat orang kan. Padahal diorang pon ada masalah hidop jugak. Apa yg dipamerkan kat socmed tu, hanya secebis dari kisah kehidupan seseorang tu. Its illusion optic. Not a real thing.
Konsep dia cam kita tengok artis kat IG la. Dlm IG cantik. Jumpa depan2, biasa2 je. Kalo tak glamor, orang ingat acik jual nasi lemak je.

Dalam keadaan sis sekarang better focus your mind on how to educate your boys to be a gentleman (focus on big goal). Laki gentleman tak banyak dah sekarang ni. Itu contoh jela. Atau start buat bucket list ke....macam dalam 10 tahun akan datang, nak ada mini garden belakang rumah.

Jangan self pity lama2. Nanti terus terjatuh, tak bole nak bangun. Divert ur mind to meaningful life purposes

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Kegembiraan itu datang dari dlm diri kita sendiri, tt. Bukan drpd org lain.
Jadi, bergembiralah. Think positive. Pandang apa yg tt ada, bukan yg tt tak ada.
Cuba gbirakan diri sendiri, anak2, suami. Tak perlu berduka-lura sbb ia akan menyedihkan org2 sekeliling juga. Senyum selalu, bermesra dgn anak2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2018 10:56 AM | Show all posts
pls bersyukur t.t kerana Allah kurniakan anak dan sihat2 pulak.
pernah tak t.t terfikir org yg dah kahwin lama 10 tahun, belas tahun takde anak.
t.t rasa macam mana perasaan diorang? jauh lebih sedih ..sunyi..nak hadap org sekeliling lagi.
Allah Maha Adil. Dia takkan bagi ujian kalau kita tak mampu hadap.
Semoga t.t bahagia bersama anak2 yang comel2.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2018 11:50 AM | Show all posts
kakak, makcik saya yg bongsu anak dia semua lelaki 5 orang..sekarang dah umur 49 rasanya..anak bongsu baru setahun lebih juga lelaki..ada hikmah Allah berikan anak lelaki..bila besar nanti mereka boleh lindungi mak dia..

makcik saya yang second last semua anak perempuan 5 orang..kakak kena bersyukur la, itu semua rezeki kakak..sentiasa bersyukur okey
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2018 10:24 AM | Show all posts
Assalamualaikum,

Tak tau nak start macamana. Tapi bila baca sis punya luahan ni, sedih sgt. Memang sedih kalau kita amat2 harapkan sesuatu, tapi tak dapat. Sis jangan la susah hati, jangan salahkan diri sendiri. Kita tak tau perancangan tuhan macamana. Mungkin dia bagi ujian kat kita masa sekarang. Masa depan mungkin sebaliknya.

Anak lelaki ni, antara sifat dia tu..lebih manja dengan mak kan?. Betul tak? Sebab kaka pun ada 3 anak lelaki. Semua pun jenis manja dengan mama. Apa2 mesti nak bagitau mama..termasuk la nak beli apa2 barang..semua mintak dengan mama..ha..ha..

My mil pun semua anak lelaki. Tapi alhamdulillah, sekarang boleh dikatakan anak lelaki dia semua jenis yang taat pada mak. Boleh di katakan berjaya jugak la. Berjaya tu tak semestinya besar, kereta mewah semua. Asalkan boleh berdikari, tak mnyusahkan mak bapak, hormat pada orang tu tu dah kira Alhamdulillah sangat dah tu..

My sister pulak, tiga2 orang anak perempuan. Dah tak boleh mengandung dah pasal dah kat. Tiga2 c-sec. Ada member sekolah pun sama. Empat2 anak dia semua boys. TT jangan sedih ye, bukan tt aja ada masalah macam ni. Yang penting, jangan fikir sangat pasal tu. Jaga anak2 tu sebaik2 yang mungkin. Pedulikan apa yang orang nak fikirkan.

TT kena jaga kesihatan baik2..untuk baby yang bakal lahir tu. Semoga semuanya baik2 belaka. Chaiyokkkk...u can do it..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2018 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
La tahzan sister,

Dulu masa baru kawin, i buntinf pelamin.
Semua org happy.
Dpt baby boy comel.
Fast forward, lps 5 thn,
I ngandung lg.
Siang malam doa nak gegirl.
Dapat
Alhamdulillah.

Ank ketiga, i dh x kisah.
Lelaki perempuan i terima.
Lps tu i pernah ckp kt kwn,
my life is easy.
I nk ank lelaki dpt, nak ank perempuan dapat.
I bkn boasting.
I just share my thought n happiness.

Tibe2 i ngandung ank ke-4.
X plan.
Bila scan doc ckp, he is not gonna survive.
Anak yg ix plan, tp i dah sayang.
Kicking inside m.
Communicate with me, gonna die.

What do u think i feel.
He is there in my tummy.
Active!
How can u bloody doctors say such thing.
N h survive for 18 mths.
Allah ambik balik dia.

Sy cuma mampu dakap dia dlm hati sy.
Mampu jumpe dia dlm mimpi sy.

Anyway, what i m trying to say, cherish setiap zuriat kite.
I rase u ni tgh hormonal changes.
Sbb tu u mcm ni.
U take care sis.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-10-2018 11:49 AM | Show all posts
maaf TT, tolong la bersyukur dgn apa yg TT ada..
Mcm aku ni..tringin nak anak sgt pun x dpt2 lg..gugur dah beberapa kali..aku da kawen 5thn..
Perasaan bila mengandung dah 5 bln tetiba xde heart beat..pastu lekat lg..pastu gugur lg..

Naik fobia aku..aku takut aku meroyan..keliling aku lg takut aku meroyan..
Ape yg aku buat skg ni...berserah dan berdoa..kalau rezki aku..x kemana..
Anak laki ke anak pmpuan bkn pengukur kebahagiaan rumah tangga..kite yg buat die..
Carila kebahagiaan kite and stop pikirkan mulut2 jahat..kite aim hidup kite ni nak ketenangan sepanjang hayat..

Trust me..kalau ko asek nk puaskan hati tetiap org..even kalau ko dpt anak pmpuan pun ko da beli keta bmw 5 bijik pun tetap ade je mulut hansuang..

Pape pun..tahniah TT bakal menimanag cahaya mata baru...doakan aku dpt rezki anak mcm korg jg k..
Tak kire la rezki anak laki or anak pmpuan janji sehat tubuh badan tak menyusahkan semua.. AMinnnn
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2018 03:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Take care sister.

U bukan orang yg malang, cuma u selalu diuji. I doakan u akan diberikan kesenangan hidup, dan anak3 u akan menggembirakan dan menolong u esok-esok.

Jangan bandingkan anak kita dengan anak orang lain ya sis. Anak kita adalah hadiah terindah yg Allah bagi kat kita, cherish everyone of them. Moga esok-esok anak inilah yang akan menjaga kita dan memimpin kita ke syurga.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 01:37 PM GMT+8 , Processed in 0.083477 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list