CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 6829|Reply: 67

ujian hidup...

[Copy link]
Post time 12-10-2018 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Diamje at 13-10-2018 09:17 PM

td aku d scan baby.. dh nk masok 9 bulan aku still x tau jantina baby aku. sekali doctor ckp kali ni aku pregnant bby boy lagi. 2 ank aku dh lelaki. aku nak sgttttt ank pompuan. dr anak no 2 lg. balik klinik trus aku menangis.. aku rasa malu, rendah diri sgt.

aku tnya2 knapa aku je yg asyik dpt x best, x mcm org lain. mak aku kciwa giler aku x dpt bby girl  suami aku pon mgharap bby girl. actually aku tertekan dgn in law aku. aku mmg ada hubungan dingin dgn mil aku. mil aku msti tepuk tgn sbb aku x dpt bby girl. lepas aku bersalin ank ke 2 aku kene cyst dan gugur 3 kali berturut2. sedih aku..sedih sgt. sedih x terucap. masa aku gugur in law aku siap ckp rahim aku menipis sbb buat D n c. keciknya hati aku. dh la aku hilang anak..org momokkan aku kata2 mcm tu. aku rendah diri sgt. tahun ni 3 ipar aku bersalin, semua dh dpt ank sepasang.. aku happy sgt utk diorg. tercapai hajat diorg n suami diorg nk anak lelaki n perempuan. tapi nmpaknya aku masih mcm ni. lepas gugur ada rrzki mgandung(aku dh x nk sbb dh gugur 3 kali). tp masih baby boy. anak aku semua meragam masa kecik..dan aku sgt struggle membesarkan anak2 aku dgn sakit angin pasang, sawan tangis dan eczema. aku tgk ahli kuarga aku tkde masalah mcm aku. hdup diorg happy sgt. ada suami kaya, anak pandai2.. tp aku dpt sebaliknya
aku renung diri aku. aku x layak dpt keseronokan dunia ke..

smpai mcm ni ujian Aku. bukan dlm kehidupan je..dalam kewangan pon sama.. dalam karier pon sama.. aku sntiasa rasa aku dikejar malang... aku alami masalah rumahtangga, pernah bercerai, suami baran.. tgh menaip ni pun berguguran air mata aku. aku sedih sgt..sedih..

aku hnya mmpu doa.. spaya aku dpt kegembiraan mcm org lain..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2018 07:46 PM | Show all posts
setiap orang ada sisi gelap kehidupan.

pepatah orang putih ada mengatakan " there is dark side on the moon"

sis ada pilihan nak tengok dark side atau pun bright side dalam kehidupan sis,  tips saya tengok orang yang tiada anak, yang tak nikah jadi andartu lagi kasihan.

banyakkan bersyukur dan berfikiran positive. kalau xboleh juga pisah cara baik dan mulakan hidup baru. in other things to change u have to change first. nak ubah nasib hidup ubah diri u dulu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
tt jgn sedih.. kesian kat anak dlm kandungan tu..sebenarnya jantina anak tak ditentukan oleh ibu ya..  jgn salahkan diri sendiri.. jgn putus asa, cuba lagi dan doa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Bersyukurlah sis dapat anak lelaki..
Ramai orang kat luar tu berderet anak perempuan.
Saya pernah nampak family yang sampai 5 anak perempuan. Sekurang2nya anak lelaki ni bila sakit tua nanti boleh la tolong2 angkat kita, uruskan kita.. macam saya ni adik beradik 3 je, semua perempuan. Bila dah kawen, semua taat kat suami. Kadang2 rasa teringat mak ayah, macam terpinggir je diorang. Kalaulah saya lelaki, tentu boleh balik kampung kerap. Kalaulah saya lelaki, tentu boleh kerja jauh, kerja keras kirim duit banyak kat mak ayah. Kalau lah saya lelaki.. teringin saya nak berbakti. Tapi saya perempua , ada anak kecik pula. Sekarang tumpu pada suami, tumpu pada anak. Nak tunggu anak besar baru nak berbakti kat mak ayah, entah masa tu diorang ada lagi ke tak .. syukurlah sis... Lain orang lain dugaannya...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Instead of salahkan diri sendiri salahkan suami juga ok.beritahu mil u tu.anak dia yang menyumbang dlm menentukan jantina bayi ye.jgn tau buat anak je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Stop blaming yourself sis. Anak laki ke perempuan jantina bukan masalah asalkan besar jadi manusia berguna yg berbakti pada mak ayah dan manusia lain. Cuba jangan peduli apa kata orang, cipta bahagia sendiri. Syukuri nikmat apa ada, ko bahagia ke derita ke you decide your own. Setiap org punya dugaan masing2, yg mulut jahat pun sebenarnya ada masalah dia cuma nak sedapkan hati sendiri tu yg sakitkan hati org lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2018 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Levespa replied at 12-10-2018 08:22 PM
tt jgn sedih.. kesian kat anak dlm kandungan tu..sebenarnya jantina anak tak ditentukan oleh ibu ya. ...

tau.. mmg tapi tah la..hati ni ttp rasa sedih. sbb sedih luah kt forum. tk nk luah kt kt suami sbb nanti lagi keciwa.. trus rasa nk kensel semua persiapan bersalin. sbb rasa rendah diri sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko patut bersyukur, mgkn ada hikmahnya tuhan bg ko anak lelaki lg..
Siapa tau anak2 lelaki ko ne la nnt yg akan jg pembela ko di masa dpan..
Ko kata hidup ko mcm tak pernah senang, mgkn tuhan tak bg ko senang skrg tp akan bg ko senang kemudian, gitew..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2018 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
I doakan moga u di tunaikan impian u. Kalau tk masa yg terdekat, insyaAllah, in future. Bahagia ni bagi i, bila u rasa bersyukur dgn apa yg u ada. Kalau u bandingkan dgn org lain yg lebih, mmg u akan sedih. Trust me, setiap org ada kisah sedih masing2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
syukur please.. ada org yg x kawin2 dan xde anak..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 09:03 PM | Show all posts
I faham emosi org mengandung, mmg kadang2 akan cakap yg tak sepatutnya.

1. Your MIL should mock her son sbb tembak dna boy kat u. Boy or Girl depands kat bapak ok. So whenever you rasa useless sbb dpt anak lelaki, u should 'blame' the husband.

2. Allah sebaik-baik perancang. Mungkin skrg you tak nmpk, lebih2 lagi emosi tgh tak stabil ni. Tp percaya la, Dia maha mengetahui. Dia tidak menjadi kan sesuatu perkara itu sia-sia.

As a mom of 3 boys. Best ok anak lelaki ni, pandai pujuk, lucu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2018 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
emily.topaz replied at 12-10-2018 09:03 PM
I faham emosi org mengandung, mmg kadang2 akan cakap yg tak sepatutnya.

1. Your MIL should mock  ...

tq sis.. meleleh air mata i bca komen u.. i x tau i menagis sbb sedih or kelakar.. anyway... i try utk positive lepas apa yg dh i lalui.. it hurts..mental n fizikal. mental la paling sakit.. fizikal sakit sbb hilang anak 3 kali. i ckp dlm hati, rupanya anak lelaki i 6 org semuanya tmasuk 3 anak syurga. lepas giving birth i kene follow up i pnya cyst plak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2018 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
nk ckp x sedih nk positive selalu susah... bila org tau i gugur 3 kali org ckp i ada saka... i kene g berubat, saka kturunan la.. ya Allah stressnya...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts

Tt kena kuat... Semoga dipermudahkan segala urusan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2018 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
wanzhm93 replied at 12-10-2018 09:15 PM
Tt kena kuat... Semoga dipermudahkan segala urusan

tq... i tgh cuba utk kuat ni.. nangis dlm slimut tak nk sapa2 tau.. hahahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy dh 3kali gugur tt. .lg sedih tau...anak sorangje..dh besar..dia selalu ckp boring..nak adik ramai...tt patut bersyukur tau....n sy rasa dh tk larat nk peknan sbb dh mkn berumur...n mmg rasa dh tkde rezeki.... kalau sy kt tmpt tt dh syukur sgt2..huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2018 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Chill ler sis..at least harta suami x jatuh ke tgn org lain daa,terus ke anak sis..
And then,sy ada macik y 5org semua anak lelaki,xde sorg pun anak perempuan tp Alhamdulillah,semua jenis senang menolong,bab keje dapur,xyah ckp ler,mmg pandai2 rajin2,lg rajin drpd pmpuan2 dlm family besar sy ni..

Sis patutnya bersyukur dpt anak,kaakak kwn sy,kawin berpuluh tahun,smpai skrg belum dikurniakn anak..to ur mil tu,biarkn aje dorg,sometimes kita xdpt puaskn hati semua org,mungkin ni ujian dan rahmat Allah pd sis?who knows kan..sentiasa berdoa pd Allah,in sha Allah sis..one fine day,u'll get what u desire.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 11:26 PM | Show all posts
bersyukur dengan apa yg u ada.. kesian anak u.. belum lahir mak ckp mcm ni.. mgkn emosi u tgh tak stabil sbb pregnant... u kna kuat... jgn bersedih lagi. stop compare hidup u dengan life org lain. takde sapa yg ada perfect life. semua ada dugaan dan kesedihan cuma dorang takde la tunjuk dekat org... kat ig,fb dorang tunjuk part yg best je. selagi u tak belajar bersyukur dngn apa yg u ada sampai bila2 u akan rasa tak cukup...



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2018 03:26 AM | Show all posts
Anak lelaki or perempuan, seharusnya kita bersyukur baby tu sihat, takde masalah kronik dan yg paling penting, itulah anak yg Tuhan dah kurniakan pada kita. I once in your shoes when i had my first and second child. Dedua girl. Sebab I pnah dgr org ckp kalau asyik dpt perempuan je, maksudnya maknya tu a bit 'weak' sebab tu susah dpt lelaki. I was a little bit down la especially masa pregnant yg ketiga, susah sgt nak cek jantina time tu. Sampaikan dah 38 weeks pun tak confirm2 lagi.  Dah beranak baru confirm boy.
Dapat semua boys pun anugerah, semua girls pun anugerah. Bayangkan anak2 dah besar, dah kawen, meriah bawak menantu pmpuan masuk rumah nanti. Haha. A little bit far off but look at the bright side okay? Jangan stress2. Kesian baby stressed out jugak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-10-2018 05:10 AM From the mobile phone | Show all posts
putriTS replied at 13-10-2018 03:26 AM
Anak lelaki or perempuan, seharusnya kita bersyukur baby tu sihat, takde masalah kronik dan yg palin ...

tq putriTS. i hope i lebih positive after this. after menangis gegiler mcm org putus cinta smalam i told myself to redha. bak kat forumer mgkin blom masa i lagi. i just doa  Allah bg i kesabaran utk hadapi semua ujian Allah lepas ni.. bila i sabar so i akan redha la kan... tq All forumer.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 03:48 PM GMT+8 , Processed in 0.118572 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list