Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4493
View
77
Reply

Kenangan Indah di Johor

[Copy link]

Author: eileen80       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-2-2019 10:03 AM | Show all posts
icha80 replied at 20-2-2019 01:37 AM
Lagu Tanjung Puteri

Tajuk Johor Tanjung Puteri

omg...
u dah bawak i blk ke satu mase dl...
rindu nya dgn sume yg u nyatakan.
i antara yg selalu mandi manda kat lido dl2.
abah rajin beli ikan fresh kat tepian tu.
hasil jualan org asli.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
eileen80 replied at 21-2-2019 10:03 AM
omg...
u dah bawak i blk ke satu mase dl...
rindu nya dgn sume yg u nyatakan.

Hehe..
Banyak lagi kenangan terindah..
Nti free2 i share lg..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2019 08:55 AM | Show all posts
icha80 replied at 21-2-2019 06:38 PM
Hehe..
Banyak lagi kenangan terindah..
Nti free2 i share lg..

blh sgt2.
tq for sharing tau.
menggamit memori..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2019 05:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Time awal remaja dulu selalu pergi Ulu Tiram duduk dgn makcik akak. Arwah pakcik akak bertugas di Pulada Kem masa tu. X silap 4-5 tahun juga dia di sana. Kenangan paling indah bila pakcik akak bawa kitorng pergi Pantai Lido petang2 sampai ke malam. Petang2 tu blh main mandi2 kat pantai. Nanti Maghrib dia bawa pergi masjid atas bukit yg nampak pantai tu. Then pergi balik pantai lido makan2 sambil ambil angin malam. Masa tu suka tengok lampu2 dari Temasik sambil makan2. Sana mmg ramai org time tu.  Nnt la sambung. Migraine sejak malam tadi.. Stress sbb dah dok hospital masuk hari hari ke empat dah.. huhuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2019 08:35 AM | Show all posts
Kak-Leen replied at 25-2-2019 05:48 AM
Time awal remaja dulu selalu pergi Ulu Tiram duduk dgn makcik akak. Arwah pakcik akak bertugas di Pu ...

tq for sharing yer.
nanti cite la lg.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
eileen80 replied at 25-2-2019 08:35 AM
tq for sharing yer.
nanti cite la lg.

Thanks Eileen kasi tacang kat akak.
Banyak kenangan manis yg nak dishare.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu masa kecil akak selalu ikut arwah ayah pergi masuk hutan2 & kampung2 org asli. Arwah ayah cari rotan & akar kayu serta madu di sana. Ayah kata kat sana yg brg2 yg dicari elok. Tapi kecikl2 dulu x tahu hutan mana yg akak pergi tu. Bila dah kahwin, dapat anak baru akak tahu.. Tu hutan endau mersing rupanya.. Tahu sebab anak akak acute asthma. So ayah pi sana ajak kawan dia dan balik dgn madu yg dah dicampur dgn akar kayu yg akak x tahu nama2nya. Alhamdulillah lendir semua keluar. Sayangnya lepas tu ayah kena stroke dan ingatan kurang. So, x tahu exact location yg ayah pergi tu.
Syok tau keluar masuk hutan tu! Naik pulak jeep. Thrill! Great experience. Akak x kan lupa kenangan tu yg pd akak manis..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi dalam kenangan akak selama di Johor, yg paling precious ialah buat kerja kahwin anak akak di Kluang tahun 2016 yg lepas. Anak sulung, lelaki pulak tu.  Majlisnya x semeriah majlis org pure Johor. Xde pelamin yg gah tp kami (adik-beradik & sepupu2 akak) hias area piano sampai terhasil mini pelamin yg simple tp cantik dan sweet( semua org kata lawa).
Utk makanan, sebenarnya catering dgn geng surau taman. Akak request diaorg utk masak kat depan rumah je sebab nakkan kemeriahan buat kerja kahwin mcm dulu2. Alhamdulillah diaorg penuhi.  Main menu ialah nasi ambeng! Org lain semua dok hidang nasi briyani Johor tapi kami memang nak nasi ambeng sebab itu tradisi kawasan Lenga zaman akak mengajar sana dulu. Then mee goreng(sebab biasa ni ada dalam nasi ambeng), bee hoon goreng & kueytiaw goreng. Tambah dengan nasi ayam sebab tu favourite anak akak. Cuma akak x order telur pindang sebab kami sekeluarga x makan telur pindang. Tapai pulut pun akak order.
Pengantin request utk x nak kompang, x nak pelamin & majlis kecil aje utk keluarga terdekat sebab dia x nak kami belanja besar. Tapi at the end of the day, akak dapatkan kompang bergendang  & ada tarian zapin utk hiburan pengantin & semua tetamu. Akak tengok semua tetamu happy. Memang asalnya jemputan ialah keluarga tapi tidak semua yg terdekat sahaja. Ada dari Perlis sampai ke Brunei balik utk meraikan perkahwinan anak akak ni. Kawan2 & jiran2 dari Kuantan juga sanggup datang meraikan. Geng maktab akak yg jumpa anak akak kali terakhir masa dia masih baby pun sanggup darang dari seluruh pelusuk Semenanjung. Jiran tetangga setaman yg kebanyakannya akak kenal dari sessi marhaban juga ramai yg datang. Kiranya majlis yg asalnya simple rupanya jadi satu majlis yg meriah dan sangat bermakna. Penyediaan makanan memang utk (lebih kurang) 2300 orang pun lebih sikit je.
Yg paling akak seronok sebab semangat kejiranan tu memang tinggi kat Kluang ni. Ada geng KRT yg jadi penyambut tetamu siap berbaju melayu sampin & songkok tinggi di depan. Masih ada jiran2 yg hantar sekodi gula, telur 4 tray, beras yg pack 5 kg, kuih dn juga pisang. Ada juga yg datang utk merewang beberapa hari sebelum tu..
Tu antara salah satu kenangan paling manis dalam hidup kami sekeluarga di johor ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 26-2-2019 10:46 PM
Tapi dalam kenangan akak selama di Johor, yg paling precious ialah buat kerja kahwin anak akak di Kl ...

Sedapnya kak leen.. nasi ambeng.
Kat selangor ni xjupe lg nasi ambeng sesedap kt johor..
Memang kalau kenduri kahwin.. lauknya meriah.
Masa kenduri saya dulu sempat buat telur pindang. Masa tu makcik2 saya masih ada dan
kuat nak buat.
Masa nikah je rewang, msa bersanding amik catering. Nasib beriani bagi saya wajib kena ada lauk ayam masak merah.

Kalau bulan ramadhan mesti pergi bbu beli nasi ambeng, ayam percik (rasanya sama dr sy kecik smpai beranak pinak ni), bubur lambuk, rojak asma, mee rebus mcm2 lagilah.
Mee rebus haji wahid dah masuk aeon nilai.
Dapatlah hilang rindu.
Dulu2 paling best mkn mee rebus kt plaza kotaraya.
Masjid atas bukit tu Masjid Sultan Abu Bakar kan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 26-2-2019 05:20 PM
Dulu masa kecil akak selalu ikut arwah ayah pergi masuk hutan2 & kampung2 org asli. Arwah ayah cari  ...

Kalau lalu jalan endau mersing tu berbukit2.. masa kecik2 dlu rasa mcm naik roller coaster..
Kecut perut..
sekarang ni dah xberbukit sangat.
Kat endau pun byk mknn sdap2 dan murah.
Sebab kat situ ramai org dr negeri lain berniaga dan bermastautin.
Orang negeri kedah, kelantan, terengganu dan pahang.
Jadi mcm2 jenis makanan kita dapat rasa kt situ bukan shj makanan johor tp juga pantai timur.
Pagi2 ad org jual nasi dagang, satar, laksam,laksa penang, nasi himpit dll.
Sebelah petang plak ada jual keropok lekor, ikan goreng tepung mcm2 lah.
Ikan pun segar2.
Mujur kat tpt kami tgk ni ada org jual ikan dr endau.
Bila dah terbiasa dapat rasa lain dengan ikan dari laut selat melaka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
icha80 replied at 27-2-2019 12:33 AM
Kalau lalu jalan endau mersing tu berbukit2.. masa kecik2 dlu rasa mcm naik roller coaster..
Kecu ...

Bab ikan tu memang betul. Yg dah biasa makan ikan Laut China Selatan akan dpt beza rasanya. Kat pasar Kluang ni pun kebanyakan hidupan laut dari Mersing.
Pada akak keropok Pahang lagi sedap. Pernah beli keropok dari dua tiga kedai di bandar Mersing arah ke perikanan tu. X sesedap keropok Pahang Ganu Kelantan. So, balik Kuantan, akak beli utk stock terus kat tempat biasa akak beli. Bawa balik Kluang dan hidangkan kat kawan2 yg menyinggah rumah. Diaorg pun cakap beza dgn keropok Mersing.

Makanan kami suka makan seafood di kedai tepi sungai sebaik selepas jambatan. Ada beberapa kedai situ tapi suka kedai yg hujung sekali. X ingat namanya tapi tiap kali balik Kuantan, pasti jadi singgahan sekeluarga. Harga pun ok. Baru ni nampak restoran seafood terapung tu pulak. Tp x try lagi. Recommended tak, Icha?

Tang Jalan Endau Mersing tu.. patut la dulu akak rasa macam roller coaster tp zaman tu thrill rasa! Masuk hutan nak ke kpg org asli tu, sampai senget2 macam nak terbalik pun ada jeep tu jadinya. Tp zaman tu, again, rasa seronok! La ni balik Kuantan baru ni, akak jadi pening Terasa tua pulak! Hahahahah!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
icha80 replied at 27-2-2019 12:33 AM
Kalau lalu jalan endau mersing tu berbukit2.. masa kecik2 dlu rasa mcm naik roller coaster..
Kecu ...

Icha, recommend la kat mana yg jual makanan pelbagai yg sedap waktu pagi. Dan seller hidupan laut mana yg jual dgn harga yg terbaik & reliable di eaktu pagi @ petang. Nanti akak boleh ajak suami gi sana beli stock.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by icha80 at 27-2-2019 07:52 AM
Kak-Leen replied at 27-2-2019 06:55 AM
Bab ikan tu memang betul. Yg dah biasa makan ikan Laut China Selatan akan dpt beza rasanya. Kat pa ...


Kalau seafood tu saya tak pernah lagi try kt tpt kak leen ckp tu.
Saya suka makan seafood kat penyabong, sarapan pun ok situ. Kuih bakar jual kt situ sedap. Bakar guna sabut kelapa.
Dah lama xpergi. Kalau kak leen pegi tiba2 xsedap plak maaf la ye.

Kat pasar endau tu macam2 jenis makanan ada dijual waktu pagi.
Saya beli ikan pun kat situ jugak. Xde kenal seller tertentu. Main beli je yg mana bg harga murah skt.

Ada orang ckp klu msuk beli kt lkim tu murah.
Tp xpenah plak saya ke situ.
Lpas jambatan tg gemuk ade restoran gazebo sebelah kiri. Best jugak mlm2 mkn kat situ.
Nk makan western plak ade satu gerai ni dulu kt tepi jalan dkat2 kg hubong tp dah pindah kedai baru kedepan lg.

Lupa plak nama kedai tu. Yg menarik combo dia ada kambing bakar, chicken chop, daging bakar hidang dlm dulang.

Keropok kering mmg susah skt bk dpt yg best.
Dulu2 suka beli keropok norlita kat mersing.
Keropok lekor plak ada 1 gerai jual keropok tepi gate lkim..
klu dr jalan besar boleh nmpak cuma nak msuk ke kedai tu mcm jln nk msuk lkim.

Tp mmg keropok terengganu kelantan jugak sedap. Selalu kirim kawan yg duk kelantan.
Kadang2 kwn dr tganu bagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by icha80 at 27-2-2019 07:53 AM
Kak-Leen replied at 27-2-2019 06:57 AM
Icha, recommend la kat mana yg jual makanan pelbagai yg sedap waktu pagi. Dan seller hidupan laut  ...


Sblm smpai bandar endau, ade carltex sblh kiri. Depan skt lagi ade gerai jual nasi lemak, lontong basah dan lontong kering.
Ok jugak kalau kakleen nk sarapan situ.
Gerai tu sblh carwash.
Tapi xboleh lawan lontong kering kat hutan bandar jb. Rindu plak nk jjcm jb.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
icha80 replied at 27-2-2019 07:42 AM
Kalau seafood tu saya tak pernah lagi try kt tpt kak leen ckp tu.
Saya suka makan seafood kat p ...

Belum pernah masuk ke Penyabong tu lagi. Duduk johor 5 tahun dah tp x habis explore.
Thanks Icha! Nanti akak ajak suami akak dating ke Mersing.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
icha80 replied at 27-2-2019 07:46 AM
Sblm smpai bandar endau, ade carltex sblh kiri. Depan skt lagi ade gerai jual nasi lemak, lonton ...

Sesekali nak rasa juga lontong lain2 daerah ni. Walau nampak sama tapi ada sikit kelainannya. Kalau yg good taste bud, dia akan boleh rasa kelainannya. Kalau tanya suami akak, dia kata rasa lontong la

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 27-2-2019 08:12 AM
Sesekali nak rasa juga lontong lain2 daerah ni. Walau nampak sama tapi ada sikit kelainannya. Kala ...

Tang penting sambal kena sedap.
Johor antara negeri yg mempunyai pantai yg cantik dan bersih.

Kat mersing pun dah boleh merasa mandi pantai mcm kat pulau.
Kena tengok musim.
Bulan 3-6 waktu terbaik untuk aktiviti pantai.

Saya suka bawak famili ke telok gorek.
Pernah 2 tahun lepas bawak anak2 kesana.
Air memang crystal clear dan landai ombak tak kuat. Anak2 seronok dapat tengok startfish.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
icha80 replied at 27-2-2019 11:54 AM
Tang penting sambal kena sedap.
Johor antara negeri yg mempunyai pantai yg cantik dan bersih.


Akak baru baca pasal Teluk Gorek & Gorek chalet tu! Tgh plan for a short getaway. Thanks Icha. Lepas ni akak nak godek pasal Teluk Gorek ni sblm  present kat husband akak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Btw, kalau makan lontong, akak suka kalau dapat makan dgn sambal sotong rendam tu. Mungkin dah biasa dari kecil makan mcm tu kot.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-2-2019 12:59 PM | Show all posts
tq @Kak-Leen & @icha80 sbb memeriahkan thread sini.
i yg mmg dok sini pon, maseh lg xsampai ke tmpt2 yg uols share.
hrp2 lps nie dpt la luangkan mase dgn family.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.349616s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list