Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4431
View
77
Reply

Kenangan Indah di Johor

[Copy link]

Author: eileen80       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 4-10-2018 11:24 AM | Show all posts
itsmeshikin replied at 4-10-2018 10:51 AM
kiter orang muo..
pagi2 sarapan satay..
nasik lemak whattt????

amboi.. satay gitu.
kalo i, prefer ns ambeng.
kalo xde, soto nasi pon ok.

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 04:16 PM | Show all posts
kenangan bila berdating dekat danga street mall (skang jadi country garden)..

ingat lagi dulu Konsert Sure Heboh & Jom Heboh slalu buat kat sana..meollss dulu sllu ngan pakwe aka laki skang kitorang sllu karok kat "Suara Ok"..pastu sana kalu malam cam ala2 Bazar Karat kat Sg Segget sana plus ade Royal London Circus kat sebelah mall tu..meollss pn slalu tgok autoshow kat sana memang best la kata ko!!

Skang tinggal kenangan je la..apakan daya biz property lagi untung dari bukak street mall..huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-10-2018 05:08 PM | Show all posts
chicozinn replied at 4-10-2018 04:16 PM
kenangan bila berdating dekat danga street mall (skang jadi country garden)..

ingat lagi dulu Kon ...

oh, tau2. rsnye xde dah.
dl danga bay tu happening.
la nie sepi je.

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
eileen80 replied at 4-10-2018 05:08 PM
oh, tau2. rsnye xde dah.
dl danga bay tu happening.
la nie sepi je.

La ni kn country garden da naik ngn kondo pe th nme kat tapak danga tu. Xpe la, kita tgok pulak kondo2 tinggi pasni..hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-10-2018 09:49 AM | Show all posts
chicozinn replied at 4-10-2018 08:08 PM
La ni kn country garden da naik ngn kondo pe th nme kat tapak danga tu. Xpe la, kita tgok pulak ko ...

last pegi country garden lps raye ari tu.
dah xbrape best. byk org asing.
gi dgn member2. merata jgk la berjalan seharian tu.




Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2018 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
I love Jb especially its foods.

Personally suka mkn kacang pool + otak2 kat larkin. Pondok sarapan larkin memang rambang mata nak makan. Mee rebus tulang hj wahid and lamb stew kt zainal's place. Murtabak cheese kat kg kurnia.

Nasi beriani shah dan putu bambu juwariyah ayer hitam mmg best.

Saya bukan orang johor.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-10-2018 10:23 AM | Show all posts
CardiGans85 replied at 5-10-2018 10:04 AM
I love Jb especially its foods.

Personally suka mkn kacang pool + otak2 kat larkin. Pondok sarapa ...

tq for sharing.
kacang pool mmg kegemaran ramai.
i pon suka mkn.

lg 1, putu bambu kat ayer itam tu pon sdp.
mmg akan singgah situ if blk dr meeting kat kl.
selain putu bambu, kat situ ade jgk jual coconut shake.
sume dah siap bungkus. tinggal order & byr je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-10-2018 10:24 AM | Show all posts
CardiGans85 replied at 5-10-2018 10:04 AM
I love Jb especially its foods.

Personally suka mkn kacang pool + otak2 kat larkin. Pondok sarapa ...

dan lg, ade cendol sdp tau kat area kg melayu.
area umah org, btl2 kat corner.
siap ade ruang utk ddk mkn lg.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2018 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
eileen80 replied at 5-10-2018 10:24 AM
dan lg, ade cendol sdp tau kat area kg melayu.
area umah org, btl2 kat corner.
siap ade ruang  ...

Saya tak pernah rasa sebab kalau pegi je mesti time kedai dia tutup padahal dah sampai depan rumah dia
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2018 06:35 PM | Show all posts
suke giler food kt jb! plg fevret murtabak kt kg melayu dpn masjid tu

kalau g sana for sure akan tapau utk bwk blk kl.

yg kg kurnia org kata glamer with murtabak cheese kan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2018 11:01 AM | Show all posts
kikihana replied at 6-10-2018 06:35 PM
suke giler food kt jb! plg fevret murtabak kt kg melayu dpn masjid tu

kalau g sana for sure akan  ...

yer... yg dpn masjid tu sdp.
ade jgk yg cheese..
tp lbh sedap hok kg kurnia tu jgk.
yg wat sedap sbnrnye, selain murtabak tu.. ade lah kuahnya...
trs terbyg murtabak cheese nie..
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2018 02:32 PM | Show all posts
Edited by Zielathefatlady at 8-10-2018 03:45 PM

Saya dilahirkan dan dibesarkan di Johor
Buat Diploma pun kat Johor (PoliJB)

1.umur 5 tahun ke bawah duduk dekat Felda Ulu tiram(ke tebrau ek), pergi ngaji dekat rumah Ustaz. Belakang rumah je rumah ustaz tu. Kenangan Manis bila Mak atau Abah sentiasa ambik lepas balik ngaji, Ustaz akan call rumah, mak ambik kat rumah, pasal area rumah tu jalan besar, Sapa tahu jalan shortcut ke Ulu tiram tu.. so maybe dia takut anak dia main kat jalan, ada je shortcut belakang rumah tp still as parents mesti risau anak melilau. haha

2. Umur 5 sampai ke 7 tahun, Duduk di Felda Adela,
Kenangan Manis bersekolah Pasti Felda Adela, pasal I sebelum masuk tadika pun dah fasih (Emak typical asian mom) so semua persembahan akhir tahun I watak utama..tu yg berkeyakinan sampai sekarang..takde ketar kalau cakap depan orang

Nnt part2 lain sambung ek. haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2018 02:41 PM | Show all posts
Zielathefatlady replied at 8-10-2018 02:32 PM
Saya dilahirkan dan dibesarkan di Johor
Buat Diploma pun kat Johor (PoliJB)

wah... i suke dgr kisah org.
sbb antara kite semua, berbeza kisahnya.

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2018 09:34 AM | Show all posts
eileen80 replied at 8-10-2018 11:01 AM
yer... yg dpn masjid tu sdp.
ade jgk yg cheese..
tp lbh sedap hok kg kurnia tu jgk.

kalau dah terbayang kena lah pergi makan tuu haha

seingat saya masa kecil murtabak tu dihidangkan bukan takat dengan kuah, ada jugak hirisan timun beserta sos

bila sekarang dah tade pulak timun and sos tu.bila tanya org kedai katanye leceh nak hiris2 timun ermm tu kadang2 buat sendirilah kt rumah haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2018 10:59 AM | Show all posts
kikihana replied at 13-10-2018 09:34 AM
kalau dah terbayang kena lah pergi makan tuu haha

seingat saya masa kecil murtabak tu dihidangk ...

ade lg yg wat gitu.
cuma xpasti kat mane.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2019 10:39 AM | Show all posts
yok lah @ipes2 @noradil_06 @purpledesire  meriahkan thread nie.
kongsi2 cite ttg pengalaman kat Johor nie nie.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
eileen80 replied at 1-2-2019 10:39 AM
yok lah @ipes2 @noradil_06 @purpledesire  meriahkan thread nie.
kongsi2 cite ttg pengalaman kat Jo ...


Assalamualaikum & slmt ptg mod eileen..terima kasih sbb tag saya..

Maaf..saya sbnrnya tak pernah sampai pun je negeri johor..jd takde pengalaman menarik lg utk dikongsi..huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 01:07 AM | Show all posts
eileen80 replied at 1-2-2019 10:39 AM
yok lah @ipes2 @noradil_06 @purpledesire  meriahkan thread nie.
kongsi2 cite ttg pengalaman kat Jo ...

eh terima kasih e

seronok! ingat tak awak tunjuk2 tempat best di jb!
Pasar Karat!
best kemain
mcm mcm kenangan
i gi jb sebab ada hospital jemput i bagi talk

pasar karat.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Eh nk citer gak psl kenangan di JB.
Rase mcm 2-3 kali juga ke JB.
Urusan kerja tapi extend la, jadikan cuti.
X sempat sgt explore makanan di JB.
Duk kt Grand apa tah, depan tu nmpk padang luassssw and ade gerai2 makanan.

Then gi Batu pahat, kenduri tp extend stay.
Kwn2 rekemen mee racun.
Punyelah lama nk tunggu derang serve.
I dh merajuk2. Masam muka.
Kakak tokey kedai pujuk, sabarlah dia kate.
Mee racun lambat skit processnye.
Bila dah makan, mak ai sedapnye.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2019 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by icha80 at 20-2-2019 01:49 AM

Lagu Tanjung Puteri

Tajuk Johor Tanjung Puteri
Selat Tebrau airnya biru
Di Pantai Lido tepian mandi
Sepanjang masa di hari minggu

Atas bukit Tanjung Puteri
Taman hiburan indah berseri
Pemandangan menawan hati
Jalan tambak hubungan negeri

( korus )
Tanjung Sekijang nun di kuala
Tempat nelayan mengail gelama
Istana Hinggap di Kuala Danga
Pantai berkelah keluarga diRaja

Dari Tebrau orang berakit
Singgah Stulang membeli kopi
Pusara Si Bongkok di lereng bukit
Di tepi pantai Tanjung Puteri



Nama Lido hilang ditenggelami dengan pembangunan Danga Bay..
Sekitar 80 an boleh lagi mandi manda di tepi pantai Lido dan Stulang Laut.
Tepi jalan ada orang jual kupang dan hasil2 laut lain.
Banyak sangkar2 ternak kerang di Pantai Lido dan bila waktu malam dapat lihat orang menyuluh ketam.

Pemandangan waktu petang sebelum matahari terbenam paling cantik dekat area pokok paya bakau.

Waktu malam pula meriah dengan gerai stimbot dan gerai ikan bakar di tepi  pantai dan tepi hospital Sultanah Aminah.
Kerang bakar bersambal sememangnya menu wajib dipesan.

Tiap kali sambutan hari Merdeka mesti ayah bawak berkumpul di sana nak tengok perarakan kereta berhias di sepanjang jalan.
Yang ingat sampai sekarang, dapat tengok Raja Ema menyanyi dalam salah satu kereta berhias.

Shopping complex yang meriah masa tu Komtar, Plaza Kotaraya, Holiday Plaza dan Plaza Pelangi.
Masa tu hairan dengan rakyat Singapore yang membeli barang dapur sampai 2-3 troli sebuah keluarga. Maklumlah msa tu kecik lagi tak faham lagi dengan beza nilai duit Malaysia dan Singapore.

Sebahagian dari kenangan di JB circa 1987-2008.
Sekarang dah merantau ke negeri suami tapi Joho tetap dihati. Masih mengharap suatu hari dapat kembali ke Johor.

Ps: jangan lupa try Nasi lemak hangit BBU. Sambal dan ayam goreng rempah memang terbaik!



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.116410s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list