CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 6390|Reply: 47

Perlukahku ikut suamiku

  [Copy link]
Post time 1-10-2018 12:43 PM | Show all posts |Read mode
tahun depan suami aku kena bertugas luar negara selama setahun..
aku jadi dilema
aku dah keje ngan company ni nak masuk 4 tahun.. gaji naik bonus dapat..
bulan2x sales capai target dapat benefit lagi..

anak aku ada 2 org.. seorang 4 tahun dan seorang nak masuk 3 tahun dec ni..
so kalau nak kira aku sayangkan juga kerja aku sbb dah tentu aku sendiri tak mampu
nak mintak unpaid leave sbb company ni tak la besar mane.

yang jenuh aku nak pikir..
1) kerjaya aku
2) hal2x skola anak aku kat sane.. dah tentu tak dapat nak tadika kot kat sana..
and dorng leh ctach up ke kalau balik sini nanti (may 2020)-anak sulung dah 6 tahun masa tu
3) suami aku suruh aku decide tapi dia ada cakap "kalau boleh follow la dia"
4) kepala otak aku ni pikir juga hal suami aku kat sane
5) suggestion orang tua kebanyakan suruh pi
6) taraf kewangan aku bila aku dah balik dari luar negara..(ni yang aku risau)

aku cuba positif kalau korban skrg mungkin akan datang kau dapat rezeki yang lebih.. tapi umur makin berganjak..
benda2x negative tu tetap hantui aku..
terutama bab skola anak2x.. dan nak cari keja akan datang.

ada ape2x nasihat tak untuk aku ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-10-2018 01:43 PM | Show all posts
pergilah TT. Soal rezeki dan lain-lain, serahkan kepada-Nya
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
It aint easy being a trailing spouse. Tp sebaiknya TT ikut lah husband tu and dah boleh start riki2 dari skrg what to do there. Bila lagi nak merasa duduk tempat org kan? Bab education boleh adjust dont worry. Kids cepat aje adapt new environment lagi2 lah kalau kena approach beri theyols rasa excited to go to school. Bila balik sini maybe ada lah rasa shocked tapi slowly depa akan adapt juga dgn msian education system. Umur anak2 TT pun masih toddler so oklah kot tak perlu kejar silibus kat msia bila balik nanti. I assume TT akan ikut husband ke 1st world country lah. Job wise, its called job in your suitcase. Kalau TT ada tertiary education lg mudah nak fit job prospect kat sana. Gd luck & selamat berhijrah, TT! Semoga semua urusan dipermudahkan hendaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 02:44 PM | Show all posts
dlm hubby bekeje kat sana...dia bole balik msia x
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 03:04 PM | Show all posts
klu based on my experience...ikutlah dan redha. insyaallah banyak pengalaman and knowledge you will get while you are there.
I lepaskan my career at p------s  to follow my husband. mula2 mcm cakap you je lah pegi..nanti bila2 cuti I will come visit. but his answer was "everybody goes or nobody goes"
alhamdulillah after dah habis stint ..i receive a very good offer at another company soon after balik ke sini, better position and twice the gaji.
anak2 pun akan enjoy sebab they get to go to school and family relationship pun closer. lagi satu ..skill memasak you pun will improve haha..sb bila dok negeri orang kita terpaksa guna survival skill yg ada
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 03:09 PM | Show all posts
Tengok package yang suami terima, ada termasuk school allowance & accommodation tak?
Visa family pula macam mana? Sendiri atau company tanggung?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2018 03:19 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 1-10-2018 03:09 PM
Tengok package yang suami terima, ada termasuk school allowance & accommodation tak?
Visa family p ...

allowance tu ada (ank2x isteri)..tapi takde plak dorng specific untuk school..  and penginapan depa bagi..
tapi bab visa tu sorry aku blur sket.. mungkin kena tanya kat suami pasal benda ni..
tapi ikut kawan2x yang stay sana bawak keluarga rasa visa ni bukan bermasalah..

cume penah juga tanya pasal school kebanyakan takde plak pi skolahkan ank kat sane.. kalau ada pun siap stop skola utk 1 tahun..


Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 03:36 PM | Show all posts
gujiwa replied at 1-10-2018 03:19 PM
allowance tu ada (ank2x isteri)..tapi takde plak dorng specific untuk school..  and penginapan dep ...

School anak tu kena tengok fee juga...
Anak i umur 4 tahun dulu fee setahun RM10k++...
Belum masuk kena bayar fee tambahan mcm baju utk performance, utk sukan, utk itu ini...Tapi kalau u pergi ke negara yang free education, tak payah risau sangat pasal fee tu..


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-10-2018 05:51 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Antara sbb2 KUAT yg membolehkan seorg suami menceraikan isterinya ialah apabila si isteri tidak mahu mengikutnya berhijrah ke tmpt baru.  Fikir2kanlah.


Wallahua'lam.



Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Brp tahun? Ke mana?

Kalau takat hanya setahun.. x yah ler.. bual2 via whatsapp je
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
setahun je ke atau ada renewal? kalau setahun je baik x payah. kejap je la setahun tu. unless after setahun ada renewal pastu ada renewal then bole la dipertimbangkan utk ikut suami.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 09:46 PM | Show all posts
Ikut  kak, ikut.  Akak tak ikut nanti ada orang lain yg  sangkut.  Cayalah....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-10-2018 09:32 AM | Show all posts
fifie_olin replied at 1-10-2018 02:44 PM
dlm hubby bekeje kat sana...dia bole balik msia x

dia lagi suka kalau kami pi sane..
huhuhuhuhuh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-10-2018 09:33 AM | Show all posts
zuri154 replied at 1-10-2018 09:25 PM
setahun je ke atau ada renewal? kalau setahun je baik x payah. kejap je la setahun tu. unless after  ...

takde renewal setahun sahaja.. (13 bulan gitu)..
itu yang dilema duk pikir ni..



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-10-2018 09:34 AM | Show all posts
umbut replied at 1-10-2018 06:12 PM
Brp tahun? Ke mana?

Kalau takat hanya setahun.. x yah ler.. bual2 via whatsapp je

ke negara matahari terbit..
setahun je..

sblm ni pun dia kerap ke luar negara tapi ni paling lama la.. setahun.. sblm ni.. paling lama pun 3 minggu gitu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-10-2018 09:35 AM | Show all posts
Genkidesuka replied at 1-10-2018 05:51 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Antara sbb2 KUAT yg membolehkan seorg suami menceraikan is ...

waalaikumusalam..


alahai..bercerai berai tu yang runsing.. even memasing saling percaya..
tapi ada juga few members bagi tau.. kalau boleh jangan la bagi suami ada ruang kosong.. setahun kata org tak lama..
tapi bagi pasangan lain plak jadi nye..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-10-2018 10:21 AM | Show all posts
zuri154 replied at 1-10-2018 09:25 PM
setahun je ke atau ada renewal? kalau setahun je baik x payah. kejap je la setahun tu. unless after  ...

same here. setahun jek? berbaloi kah u ikut somi u ke sana dan u lepaskan kerjaya u kt cni. u nk uruskan sekolah anak lgi bla2 pastu dh balik uruskan sekolah kt cni lagi. for me tak berbaloi utk u korbankan semua tu dgn penat lagi. setahun tu sekejap sgt utk u tinggalkan ape yg u dh ada kt cni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 04:26 PM | Show all posts
gujiwa replied at 2-10-2018 09:34 AM
ke negara matahari terbit..
setahun je..

japan ke.kalau japan akak ikut kak.ikat kaki dia.
sana banyak ike ike ike..kahkahkahhh
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
saya dk negara matahari terbit. sambung study. suami dan anak2 ikut sekali. anak u bila balik baru 6 tahun, xde masalah pun nak catch up dgn syllabus malaysia. lgpun in one year, kids baru nak belajar bercakap sikit2. xbelajar menulis japanese pun for kids in kindergarten. elementary school baru belajar. nothing to worry. just go, anggap ni peluang utk spend lebih masa dgn family. soal kerja tu setakat one year, xde masalah nak cari kerja baru bila balik nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
gujiwa replied at 2-10-2018 09:35 AM
waalaikumusalam..




Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Suami NAK TT ikut.  Kena taat la kan.  Unless dia yg kata tkyh sbb leceh nk handle hal budak2 sekolah.  Bon voyage TT!  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 09:14 PM GMT+8 , Processed in 0.104737 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list