Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5752
View
92
Reply

Unifi atau Maxis Fibre?

[Copy link]

Author: tyrande_81       Show all posts   Read mode

Post time 21-2-2019 09:45 PM | Show all posts
jasmine1126 replied at 21-2-2019 11:10 AM
I was switch from Unifi to Maxis home fiber last year about April due cheaper bill and better speed! ...

So switch back la bro. Like i said, people should value stability more than speed. Your stability problem persist maybe mainly because of the sharing of port with Unifi. If it was me I would pay a lil bit more if it means that i get more stability in my internet. No one likes an unstable connection lol

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2019 01:02 AM | Show all posts
fidra replied at 21-2-2019 01:36 PM
Ni member aku pon pernah gak citer.  Terkejut gak la technician dtg seminggu selepas report. Aku b ...

Itulah kalau tahu awal2 service maxis macam itu, saya tidak mahu guna maxis fibre.

Baru guna tidak sampai sebulan internet terputus. Lepas technician unifi datang baikpulih, tidak sampai sebulan internet putus lagi kali kedua.


Mula guna dalam akhir bulan December 2018, boleh katakan sudah 2 bulan guna maxis fiber. Tidak sanggup nak tunggu sampai tamat kontrak, setiap kali kalau telefon maxis mesti saya minta untuk termination tanpa rm 500. Seboleh2 diaorang tidak mahu bagi alasan kontrak. Tempoh untuk dapat technician untuk baikpulih dalam 2 minggu.

Tidak adil sekiranya saya tidak nyatakan ianya disini. Maxis ada bagi internet sementara (pinjam) secara percuma ( macam broadband ) dalam tempoh menunggu untuk technician datang balikpulih. Benda itu ikut coverage tidaklah sebaik fiber. Tapi bolehlah guna internet.


Baru2 ini dapat call dari maxis, konon maxis expert team akan datang untuk memeriksaan dan baik pulih. Saya OK sahaja, sebab saya unifi tukar pergi maxis jadi kabel fiber pun sudah lama bukan pasang baru.

Perbandingan unifi & maxis pada saya :

Dari segi kelajuan dan kestabilan internet  : unifi & maxis fiber lebih kurang sama.


Tempoh techician datang melawat         : unifi paling cepat 1 hari & paling lama 3 hari | maxis hantar broadband pinjam lebih 2 hari & 2 minggu baru    dapat technician datang baik pulih


Perkhidmatan customer service        : unifi lebih baik | maxis tidak begitu bagus terdapat percanggahan maklumat [ A jawap boleh, tapi bila call semula B jawap tidak boleh ]

Yang baik pada maxis adalah bagi internet pinjam sementara. tapi tempoh untuk maxis hantar internet pinjam itu sama dengan tempoh unifi baik pulih kerosakan.





Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2019 12:40 AM | Show all posts
Emperor95 replied at 22-2-2019 01:02 AM
Itulah kalau tahu awal2 service maxis macam itu, saya tidak mahu guna maxis fibre.

Baru guna t ...

That is a very thorough and detail explanation bosku. Plus ada lg satu plus point which is TM Point lg bnyk dr Maxis punya kedai. Maksudnya lg convenient in case kita tak boleh nk contact CS melalui phone atau online. Pergi je TM Point and settle case face2face. Senang and better pd pendapat aku la

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2019 02:04 PM | Show all posts
fidra replied at 23-2-2019 12:40 AM
That is a very thorough and detail explanation bosku. Plus ada lg satu plus point which is TM Poin ...

Just nk share experience la, haritu aku ada masalah connection (area Seremban), time tu pulak dah pkl 3:00 ptg so contact la TM mintak tlg technician dtg. Diorang kata mcm tak sempat, lg pun masa tu hari khamis, kalau tak esoknya memang kena tnggu smpai minggu depan la kan nk suruh technician dtg. Lama tu, kerja bertimbun pulak. Pastu diorang ckp akan hantar secepat mungkin. Tengok2 esok pagi dah bertenggek dpn rumah aku. Aku terkejut jugak, terus jemput masuk terus dia check. Lepastu syukur internet stable balik. Yg aku tak boleh belah dia hantar esok pagi jugak tu. Haha. Memang eficient

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2019 02:07 PM | Show all posts
fidra replied at 21-2-2019 09:45 PM
So switch back la bro. Like i said, people should value stability more than speed. Your stability  ...

Yg bab stable tu mmg aku setuju sgt2 la bro. Memang ketara effect dia especially bila tngh main game. Ping stable je. Tak lag.

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 01:42 PM | Show all posts
angieen replied at 23-2-2019 02:04 PM
Just nk share experience la, haritu aku ada masalah connection (area Seremban), time tu pulak dah  ...

Sebab tu la. Aku pon pikir kalau bab2 service ni, kena admit yg Unifi paling okay kalau nk compare dgn other ISP. Ye lah, diorang dah lama in the business so they have more experience on the field. Plan diorang pon pd aku murah and still affordable. Aku pakai yg Unifi Basic 79 tu pon dah okay. Ada quota mcm takde quota sbb every month pon pakai berapa je. Rasa mcm nk terminate je telco phone ni and amek yg simkad Unifi tu. Mcm menarik jugak

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 01:45 PM | Show all posts
angieen replied at 23-2-2019 02:07 PM
Yg bab stable tu mmg aku setuju sgt2 la bro. Memang ketara effect dia especially bila tngh main ga ...

Aku bab2 game ni tak tahu la sgt sbb aku salu duk stream movies/drama je. HD mmg no problem. Tak lag tak buffer.

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 04:20 AM | Show all posts
Emperor95 replied at 1-2-2019 07:51 PM
Jangan guna Maxis Fiber. Service mereka terlalu teruk.

Sekali internet rosak dekat 2 minggu baru ...

saya switch dari maxis ke tm, and setiap kali ada masalah TM solve it twice lagi cepat dari maxis. call je they will settle secepat mungkin.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 04:32 AM | Show all posts
fidra replied at 21-2-2019 09:45 PM
So switch back la bro. Like i said, people should value stability more than speed. Your stability  ...

agreed, stability dan untuk jangka masa panjang mmg suggest amik lah 100mbps tu. puas hati. nak main pun takde sangkut2 lagi satu service cun. laju. penting jugak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 04:33 AM | Show all posts
fidra replied at 21-2-2019 09:45 PM
So switch back la bro. Like i said, people should value stability more than speed. Your stability  ...

agreed, stability dan untuk jangka masa panjang mmg suggest amik lah 100mbps tu. puas hati. nak main pun takde sangkut2 lagi satu service cun. laju. penting jugak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2019 05:11 PM | Show all posts
zakiu replied at 4-3-2019 08:20 PM
saya switch dari maxis ke tm, and setiap kali ada masalah TM solve it twice lagi cepat dari maxis. ...

Betul, sebab itu saya menyesal tukar pergi maxis. Tengah berusaha untuk tukar pergi unifi semula.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2019 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Unifi mahal la. Sama je sangkut... Menten je la
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 04:20 AM | Show all posts
saya guna Digi Unlimited data .download sampai lebam
hehe..baru 160rm gitu.boleh bawak kemana2 modem
sedap bebas rasa hidup ni..speed test dapat 30mbps
download movies sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2019 12:48 PM | Show all posts
sorry nk nyampuk.. anyone guna time.. ok tk line dia.  now ade offer  500mbps rm139..
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2019 02:12 PM | Show all posts
minahmanja replied at 14-5-2019 12:48 PM
sorry nk nyampuk.. anyone guna time.. ok tk line dia.  now ade offer  500mbps rm139..

saya rasa elok awak baca dulu komen2 orang di
page dia.pro dan contra

https://web.facebook.com/TIMEinternet/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 09:25 AM | Show all posts
trunks replied at 14-5-2019 02:12 PM
saya rasa elok awak baca dulu komen2 orang di
page dia.pro dan contra

thank you ..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 04:04 PM | Show all posts

saya baru call sana tanya  1800 18 1818sebab dulu2 setahu saya Time ada quota
selepas itu customer service bagitau
sejak tahun 2016,tiada lagi quota
ini sudah cukup baik sebab kalau tengok speed
500MBPS dengan harga 139rm saya pun tak tahan tengok hehe
dekat 6 kali saya tanya betul ke quota unlimited,dia cakap ya

cuma contract 24 bulan-kalau terminate kena bayar 500rm
ini oklah daripada YES,,saya pernah langgan, nak terminate
kena bayar full tau 2 tahun contract..memang kurang ajar YES
tapi kita pun masa sign tak baca contract ,kan dah kena .

dan satu lagi TIME cuma ada coverage high building
condo semua  ,,rumah terrace dia tak cover..hampeh betul hehe
last sekali memang awak kena baca juga komen negative dalam
page dia..yelah contract 2 tahun .

good luck



Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 04:06 PM | Show all posts
trunks replied at 15-5-2019 04:04 PM
saya baru call sana tanya  1800 18 1818sebab dulu2 setahu saya Time ada quota
selepas itu custome ...

hehe. tq2.. sya belum sempat nk jengah fb time lg.. mlm kang ka skodeng sana jap..

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 04:08 PM | Show all posts
minahmanja replied at 15-5-2019 04:06 PM
hehe. tq2.. sya belum sempat nk jengah fb time lg.. mlm kang ka skodeng sana jap..

ok awak, kalau dah langgan ke update saya tau
sebab saya memang minat dengan Time ni dari
dulu tapi dia cuma ada coverage di KL .hehe
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 04:17 PM | Show all posts
trunks replied at 15-5-2019 04:08 PM
ok awak, kalau dah langgan ke update saya tau
sebab saya memang minat dengan Time ni dari
dulu  ...

jb ade gak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093974s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list