Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
3341
View
36
Reply

Antara bezza dan alza

[Copy link]

Author: putericahaya999    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-9-2018 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum
saya ada alza lima tahun
sekarang saya rasa geletak nak tukar kereta baru
so dalam kepala saya nak beli alphard atau estima bagaimanapun ikut poket sy sy kena downgrade kereta sy
skrg sebulan sy bayar rm670 habis tahun 2022 ada empat tahun lagi
kalau sy nk letgo alza tu berbaloi ke
nak beli bezza,
siapa dah beli bezza boleh berikan pendapat
best ke tidak
berapa bulan bulan membayarnya
pecut sebanyak mana boleh pergi 170kmj lepas tak
semua yg bagi pandangan sy dahulukan dengan ucapan terima kasih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 15-9-2018 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
@zulka masuk mengadap
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2018 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau pecut 170km/hr memang boleh pergi dek...straight ke liang lahad!

Bear in mind, 60km/hr mampu membunuh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2018 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Amina_Mirza replied at 15-9-2018 11:14 PM
Kalau pecut 170km/hr memang boleh pergi dek...straight ke liang lahad!

Bear in mind, 60km/hr mam ...

adik tanya je
adik bawak 80kmj je tetiap hari
manada lebih 100 pun
tapi nak la kereta boleh pecut jugak walaupun xguna
asal ada kata org
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2018 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 15-9-2018 11:17 PM
adik tanya je
adik bawak 80kmj je tetiap hari
manada lebih 100 pun

Pengalaman i, kereta perodua tak byk ragam, worth buying. I pakai kelisa as 2nd car masih elok walau dah 10 tahun guna. Pernah guna wira aeroback, 3 bulan guna wiring problem, nasib baik masih dlm warranty, power window problem juga. Go for perodua car lah i suggest.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2018 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Amina_Mirza replied at 15-9-2018 11:25 PM
Pengalaman i, kereta perodua tak byk ragam, worth buying. I pakai kelisa as 2nd car masih elok wal ...

dua dua perodua tu
bezza sedan perodua
murah sikit drp alza cuma katanya interest skrg agak tinggi
masa sy buat loan lima tahun leps lagi murah drp skrg
proton mmg menang dr segi design performance cuma takut bnyk problem akhirnya ulang alik sc malas la i
perodua tiptop i pakai viva tujuh tahun okey la jual pun sbb xmau simpan bykkereta
hrp berkhidmat dgn tuan baru baik2
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2018 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 15-9-2018 11:28 PM
dua dua perodua tu
bezza sedan perodua
murah sikit drp alza cuma katanya interest skrg agak ti ...

Oh sorry i ingt bezza dari proton. Go for alza lah 7 seater.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2018 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Amina_Mirza replied at 15-9-2018 11:36 PM
Oh sorry i ingt bezza dari proton. Go for alza lah 7 seater.

sekarang mmg pakai ni, tp rasa cam besar hahahaha bezza kecik sikit
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2018 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 15-9-2018 11:38 PM
sekarang mmg pakai ni, tp rasa cam besar hahahaha bezza kecik sikit

Maintain ajelah alza tu. Dek, kereta bukan 1 investment. U habiskan ajelah hutang alza tu and pakai secermat mungkin. Lega tau kalau habis hutang kereta ni. Boleh top up savings u. I opted for savings lah drpd membazir. Buat apa nak ganti kereta lain kalau kereta sedia ada masih elok?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2018 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Amina_Mirza replied at 15-9-2018 11:42 PM
Maintain ajelah alza tu. Dek, kereta bukan 1 investment. U habiskan ajelah hutang alza tu and paka ...

sebab duk servey tadi bezza 400 lebih je sebulan
alza 600 lebih
jimat dalam 200
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2018 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Amina_Mirza at 15-9-2018 11:47 PM

Oh macam tu. Anyway, i dah beri my advise earlier. Selamat membuat keputusan!
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2018 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 15-9-2018 11:43 PM
sebab duk servey tadi bezza 400 lebih je sebulan
alza 600 lebih
jimat dalam 200

Mmg lah tp alza tu ko da byr separuh jln. Kalo kira btl2 sbnrnya rugi kalo trade in alza. Kalo nk murah lg baik beli kancil 2nd hand.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2018 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Amina_Mirza replied at 15-9-2018 11:45 PM
Oh macam tu. Anyway, i dah beri my advise earlier. Selamat membuat keputusan!

tulah kena pergi kedai perodua
hutang dgn bank alza ada lagi 28k
tapi bila tengok kat mudah rege org jual rm35k
maksudnya situ ada 7k untung
boleh buat down payment bezza
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2018 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 16-9-2018 12:44 AM
Mmg lah tp alza tu ko da byr separuh jln. Kalo kira btl2 sbnrnya rugi kalo trade in alza. Kalo nk  ...

i baru je jual viva dh hbs byr takkan la nk beli kancil 20 tahun pulok
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2018 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Xyah la tambah hutang. Berdosa riba tu.ko settle kan je lah alza.ni pendapat saya.tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2018 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
swimswim replied at 16-9-2018 12:44 PM
Xyah la tambah hutang. Berdosa riba tu.ko settle kan je lah alza.ni pendapat saya.tq

manada bertambah hutang
tukar hutang je ringan kab beban
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2018 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 16-9-2018 01:32 PM
manada bertambah hutang
tukar hutang je ringan kab beban

Up to u. U mtk pendapat, org bagi.if u started to be defensive, just do what u want dear
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2018 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Listkan pros and cons nya and lifestyle. Kalau selalu jalan jauh and ada family, better maintain saja alza tu sebab bezza mungkin tak selesa untuk jalan jauh. Tak power sangat pun kalau nak speed. bezza di antara yang sangat murah minyak according to my grab driver. So kalau selalu jenis selalu keluar untuk amek anak, pergi pasar, etc. bezza could be your choice.

Whatever it is, kereta is not an investment. Harga akan turun setiap tahun. Which is tak worth it pun nak beli kereta baru unless ada duit lebih apa salahnya. But then, kereta lama mungkin akan banyak lagi maintenance dia sebab maybe akan rosak sana sini kalau pakai lasak.

Kalau alza tu ok lagi, mungkin maintain dia saja lebih elok. Kalau suri rumah mungkin in between masa nak amek anak sekolah tu mungkin boleh cari duit sikit bawa grab. InsyaAllah boleh tampung duit kereta yang extra 200 tu.

Harap membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2018 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 16-9-2018 07:51 AM
tulah kena pergi kedai perodua
hutang dgn bank alza ada lagi 28k
tapi bila tengok kat mudah reg ...

Kalau jual sendiri kereta dekat mudah, mungkin boleh dpt dlm harga tu. Tapi kalau trade in dkt used car dealer yg dilantik/ada kerjasama dgn cawangan perodua yg kita beli tu, harga jauh lebih rendah. So faktor ni pun perlu ambil kira.

Dalam kes saya, Axia kalau dkt mudah.my dlm range 25k, tapi used car dealer ambik 18k je. Sebab saya tak rajin nak jual sendiri Axia tu, saya terima harga tu. Asalkan harga tu lebih tinggi dp baki hutang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2018 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
swimswim replied at 16-9-2018 01:34 PM
Up to u. U mtk pendapat, org bagi.if u started to be defensive, just do what u want dear

manade defensif i jawab je yg tadi tu
bagaimanapun terima kasih atas buah pndangan
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list