CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 13927|Reply: 51

Lagi Adegan Mengarut Dan Tak Logik Di Hospital - Drama Melayu Sampah!

[Copy link]
Post time 12-9-2018 04:35 PM | Show all posts |Read mode





Sudah beberapa kali kesalahan di dalam drama Melayu ditegur oleh netizen di media sosial, namun kesilapan sama masih diulang oleh drama yang lain pula. Kebanyakan kesilapan tersebut adalah adegan di hospital yang memerlukan pelakonnya memakai peralatan hospital untuk menghidupkan watak.



Namun, perkara sebaliknya berlaku apabila peralatan yang dipakai tidak tepat sehingga menimbulkan kelucuan kepada mereka yang berada dalam bidang ini. Tidak sekadar lucu, kadang kala ia juga boleh membuatkan pengamal perubatan marah dan bengang kerana krew drama sekadar menangguk di air keruh semata-mata.






Sebagai jururawat, Balqis merasakan adegan tersebut sangat tidak logik. Ini kerana pesakit wanita yang dimasukkan tiub ETT (endotracheal tube) dalam trakea sepatutnya tidak boleh bercakap, namun pelakon wanita tersebut kelihatan aktif bercakap dan dalam keadaan sedar. Hal ini dipersetujui oleh ramai netizen lain dan ada yang turut berkongsi pengalaman memakai tiub itu sendiri.

















Sehinggakan ia dijadikan bahan jenaka oleh pelajar-pelajar perubatan.








"Drama  Melayu memang malas, tak macam Drama Korea yang betul-betul real."



Begitulah perbandingan netizen apabila menyifatkan produksi drama Malayu yang sekadar melepaskan batuk di tangga. Kebanyakkan jalan cerita drama Melayu sebenarnya boleh tahan tetapi disebabkan tidak membuat kajian mendalam mengenai latar belakang perubatan membuatkan hasilnya sangat mengecewakan.












Foto : Google




"Drama Melayu ni lama kelamaan tak mustahil akan jadi macam drama Indonesia yang banyak tak logik, atau pun macam cerita Tamil, tembak banyak kali pun tak mati-mati."














Bagaimanapun, ada juga yang membela drama ini yang ianya sekadar fiksyen, tidak boleh dijadikan ukuran kejayaan sesebuah drama.








Pelakon drama Cinta Koko Coklat - Google



Menjawab mengenai video yang viral itu, pengarah drama yang dimaksudkan iaitu Mohd Fazli Yahya memohon maaf dan mengakui kesalahannya dalam drama Cinta Koko Coklat tersebut.



Sudah sampai masanya pembikin drama tempatan meluangkan lebih masa membuat kajian terperinci mengenai bidang perubatan ini. Biarpun hanya beberapa babak sahaja di hospital, tetapi biarkan adegan tersebut memberi impak kepada penonton sekaligus tidak memberi tanggapan salah terhadap bidang perubatan itu sendiri. Hentikan kerja cincai yang hanya membuatkan pembikin drama sendiri dipandang rendah oleh golongan lain. - CARI

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Drama Melayu memang nampak bodoh belaka..
Tak tau kenapa ada yang sampai gian nak tengok, masuk office borak pasal drama je..
Bodoh kuasa tiga agaknya
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Siotttttt hahahahahahha
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha... i tgk gak cinta koko coklat ni{:thief
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau intubated bukan sedated ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:53 PM | Show all posts
kahkahkah, kelakar nokharom
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Cite korea pun ada yg mengarut gak scene medical ni..tapi x nampak sgt mcm drama melayu punya mengarut mcm nk troll org medic je
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku mmg tgk CKC ni. Tp scene pelakon kat atas ni mmg aku x fokus la. Klu tgk yg direcord pun aku skip part scene dorg... Fokus scene ZM, aqasha, mini lana n scene2 menarik jek.

Actually storyline drama ni ok jek. Lakonan pelakon2 utama pun best n ada chemistry.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
hahahahahah kelaka betul
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
tajuk drama apeke barang koko coklat?jalan cerita macam ni la yang buat dik qie2 depression
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 05:40 PM | Show all posts
Edited by fazila17 at 12-9-2018 05:41 PM
hijau88 replied at 12-9-2018 05:15 PM
Aku mmg tgk CKC ni. Tp scene pelakon kat atas ni mmg aku x fokus la. Klu tgk yg direcord pun aku ski ...

Sama la... ai pun layan scene yang ada zahira, aqasha dan en jamal.... masa scene pelakon2 lain mmg tak fokus
Time scene hospital ni pun i tgh layan forum cari agaknya


Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Drama bersiri ke ni? Hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 05:54 PM | Show all posts
tgk drama mcm sedap je masuk benda tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
lenkali xpyh laa scene kat spital lg dah.
semak je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
fazila17 replied at 12-9-2018 05:40 PM
Sama la... ai pun layan scene yang ada zahira, aqasha dan en jamal.... masa scene pelakon2 lain mm ...

Kannnnn. Aku x perasan pun scene kat atas ni. Mmg scene x berapa penting pun. Tp xsangka lak viral, tu la x bincang ngan pihak spital kot, tanya betul atau tak penggunaaanya.
Hrp2 scene damia kat spital nnti xde buat silap.
Sian lak kat my ZM nnti.
Kikikiki.  
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 07:09 PM | Show all posts
tajuk drama pun pelik..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Hey, iols tak bernafsu bila tengok si qashah japan ni jadik hero. Kertu yahamat!
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 07:19 PM | Show all posts
aiyo tajuk drama murahan sangat
koko coklat??????

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Nmpk mcm dia buh tepi bibir je tube tu... Mmg lah boleh cakap. Tp dr segi perubatan xtau la ape manfaat buh natang tu di tepi bibir
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
grouper replied at 12-9-2018 05:12 PM
Cite korea pun ada yg mengarut gak scene medical ni..tapi x nampak sgt mcm drama melayu punya mengar ...

Kalau korea plak. Iv line sokmo dekat lipat siku. Pastu agak2 hero nk kejar heroin mesti selamba kodok jah tarik iv line tu.. Almost setiap drama korea ada scene ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 01:08 AM GMT+8 , Processed in 0.091551 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list