CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 8632|Reply: 30

Resipi Tular: Pastry Fruits Cake Jadi Igauan, Memang Gebu!

[Copy link]
Post time 12-9-2018 03:51 PM | Show all posts |Read mode
Kalau musim hujan macam sekarang ni, makan kek dan minum teh memang sedap.


Ada pula resipi kek buah yang dipanggil pastry fruits cake yang tengah tular sekarang ini, memang tak keluar rumah jawabnya. Jomlah cuba!


Foto:Facebook


Bahan-bahan:
Buah pic, strawberi dan beri biru (kuantiti ikut suka)
125 gram mentega
1 cawan gula
3 biji telur
6 sudu besar susu segar
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar sunquick
2 ¼ cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik


Foto:Facebook


Cara-cara:


Campurkan mentega dan gula sehingga putih gebu



Foto:Facebook


Kemudian masukkan susu segar, cuka dan sunquick (satukan dahulu kesemuanya dalam sebuah mangkuk)


Foto:Facebook


Tuang ke dalam mangkuk pembancuh dengan perlahan-lahan
Masukkan telur
Gabungkan dengan perlahan-lahan



Foto:Facebook




Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik (ayak kesemuanya)
Foto:Facebook





Masukkan ke dalam loyang berukuran 8x8. Lapik dahulu dengan kertas pembakar. Susun buah mengikut kreativiti sendiri.


Foto:Facebook



Bakar dengan suhu 180 C selama 1 jam
Siap! Tunggu sejuk sedikit kemudian terbalikkan ia.


Foto:Facebook


Nikmatilah kek yang sungguh gebu dan lembut ini! Selamat mencuba. -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-9-2018 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
macam sedapnya
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap dah try
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Terus lapar dibuatnya
Mesti buat nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:25 PM | Show all posts
kawan aku ada jual. tp tekak aku tak bape suka kek ni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Nmpk sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak try buat la
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
makton: kawan aku ada jual. tp tekak aku tak bape suka kek ni.

Manis sgt la. I mkn dgn custard cream
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-9-2018 07:58 AM | Show all posts
gmbr kek ni semakin bersepah2 kat IG
adoi la buat aku terlior nak try
masam ke manis ke...
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2018 08:24 AM | Show all posts
ok tq tt.. weekend ni boleh cuba..
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2018 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah buat tp recipe yg i guna tak moist. Nak try yg ni hari ni jgak!
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2018 10:24 AM | Show all posts
resepi danish harraz tu moist rasanya

bake pun tak lama

buat pun cepat je sbb guna melted butter & gaul2 gitu je

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2018 02:42 PM | Show all posts
caner buah2 tu boleh duk kat atas tak jatuh ke bawah
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2018 04:31 PM | Show all posts
i dah buat guna resipi danish harraz .. sedap lembut & tak manis

buah2 tu, ikut suka - kalau suka masam2 sikit - guna strawberry & kiwi

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2018 04:53 PM | Show all posts
memang tengah viral ni

mggu lepas kazen aku baru buat

aku malas nak terai la

oven pun dah lama tak berasap.. huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2018 04:30 PM | Show all posts
airisa replied at 13-9-2018 04:31 PM
i dah buat guna resipi danish harraz .. sedap lembut & tak manis

buah2 tu, ikut suka - kalau suka ...

guna resepi danish, gula tu ada kurangkan tak?


aritu guna resepi dia, ikut sebijik2 resepi takde alter

tapi tak rasa pun kek tu, sbb bagi kat org so tak tau manis ke tak


buat resepi azlita aziz, sempat merasa, gula dikurangkan 10gm, ok la rasa tak manis sgt


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-9-2018 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
gam_gajah replied at 14-9-2018 04:30 PM
guna resepi danish, gula tu ada kurangkan tak?



Tak kurang pun gula.. ikut betul2 sukatan
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2018 04:36 PM | Show all posts
krustykrab replied at 13-9-2018 02:42 PM
caner buah2 tu boleh duk kat atas tak jatuh ke bawah

kat ig kekmolek ada tips taknak bg buah mendap

antaranya buah2 tu jgn gaul dgn gula awal & buah2 kena keringkan dulu


Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2018 04:38 PM | Show all posts
airisa replied at 14-9-2018 04:35 PM
Tak kurang pun gula.. ikut betul2 sukatan

orait. tks for the info

yg dapat kek tu mmg puji sgt kek tu sedap


Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2018 04:43 PM | Show all posts
gam_gajah replied at 14-9-2018 04:36 PM
kat ig kekmolek ada tips taknak bg buah mendap

antaranya buah2 tu jgn gaul dgn gula awal & buah ...

ooo....ye ke...ingatkan masuk cenggitu je

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 12:30 AM GMT+8 , Processed in 0.096025 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list